Miljoenensalarissen zien we voorbij komen bij de beste voetballers van de wereld. Maar is het voor elke profvoetballer wel zo'n vetpot? We gaan in dit artikel kijken wat een voetballer krijgt aan salaris waarbij dus nog geen enkele rekening is gehouden met extra verdiensten uit marketing en/of reclame's. Daar wordt misschien wel de echte zilvervloot mee binnengehaald door de grote voetbalsterren.
Zie ook wat de verdiensten zijn van bijvoorbeeld Michael van Gerwen, een schaatser en Max Verstappen. Je kunt uiteraard ook een weddenschap plaatsen op al deze sporten en sporters.
De spelerssalarissen in Nederland zijn stukken lager dan in de grote voetballanden van Europa zoals Engeland, Spanje en Duitsland. Dat wil niet zeggen dat je ook in Nederland niet een heel dik belegde boterham kunt verdienen met het trappen tegen een balletje. Het gemiddelde salaris in de Eredivisie komt in 2015 uit op ongeveer 250.000 euro bruto per jaar. Dit is al jaren dalende en komt mede doordat de grootste Nederlandse clubs salaris-plafonds aan het invoeren zijn. Daardoor is een salaris boven de miljoen euro echt een uitzondering aan het worden.
Spelers die in Nederland voetballen maar geboren zijn buiten de Europese Unie moeten van dermate ‘hoge kwaliteit' zijn dat hier automatisch een minimum salaris tegenover moet staan. Op deze manier wil men voorkomen dat clubs spelers uit exotische oorden gaat halen voor minimumlonen. In 2016 zijn deze minimum salarissen voor spelers buiten de EU:
De salarissen in de eredivisie worden in het buitenland ontvangen met hoongelach. Wat een gemiddelde Nederlandse voetballer in de Eredivisie in een jaar binnensleept, verdient een goede voetballer in Engeland elke week! De topspelers van clubs als Manchester United, Manchester City, Arsenal en Chelsea verdienen zonder problemen 250.000 euro in de week om nog maar te zwijgen over de salarissen die de grootste club van Frankrijk aan haar spelers geeft.
Paris Saint Germain is enkele jaren geleden overgenomen door de steenrijke Qatar Sports Investments Group en deze groep zwemt letterlijk en figuurlijk in het geld (en de olie). De groep laat het geld graag rollen om de club verder op de kaart te zetten. Men begon de beste spelers te lokken met gigantische salarissen en er zijn op dit moment maar weinig spelers die minder dan 1 miljoen euro per maand verdienen! De absolute topspeler Zlatan Ibrahimovic haalt naar verluidt bijna elke week 500.000 binnen dat opgeteld kan worden bij zijn reeds immense bankrekening.
Er zijn uiteraard ook mindere goden dan Cristiano Ronaldo, Lionel Messi of Wayne Rooney die hun geld proberen te verdienen met voetballen. Een gemiddelde voetballer in de eerste divisie in Nederland verdient op dit moment ongeveer 25.000 euro per jaar en dat is dus minder dan Jan Modaal! Er zijn maar 4 handenvol aan spelers die meer verdienen dan 50.000 euro bruto per jaar en dit is dus zeker geen vetpot. Veel spelers komen er dan ook niet onderuit om een baan naast het voetballen te nemen.
Besef hierbij dus ook dat deze spelers die beginnen vanaf hun 18e weinig tot geen tijd hebben om zich te richten op een studie of een loopbaan na het voetbal. Mochten ze het niet redden tot de eredivisie of een buitenlandse competitie dan kunnen zij na hun carrière ineens in de problemen komen.
Dit is misschien ook wel de reden dat matchfixing steeds meer in het nieuws komt en er veel bonus weddenschappen worden geplaatst op bijvoorbeeld een betting exchange.
Het mag na bovenstaande gegevens geen verrassing zijn dat jeugdspelers zich steeds sneller laten verleiden om op jonge leeftijd al te vertrekken richting het buitenland. Daar worden op die leeftijd al mooie salarissen geboden. De grote buitenlandse clubs nemen zelfs de ouders in dienst om voetballers aan zich te binden. Ze gokken er op dat een van de zoveel spelers een nieuwe Messi of Neymar zal zijn.
Dat het ook kan mislukken met al deze jonge talentjes is
nu bijvoorbeeld te zien aan Quincy Owusu-Abeyie . Hij vertrok in 2002 al op 16-jarige leeftijd naar Arsenal in 2002 en heeft nooit echt de top kunnen bereiken. Inmiddels heeft hij een enorme hoeveelheid aan clubs versleten. In 2015 werd zijn contract bij het Portugese Boavista ontbonden en tot op heden is hij transfervrij en wachtende op een club. Hij heeft niet de meest spraakmakende clubs versleten maar zijn bankrekening zal toch weinig te lijden hebben gehad van zijn omzwervingen op de voetbalvelden.
Loopbaan van Quincy Owusu-Abeyie
Door hoge salarissen te bieden hopen clubs dus dát nieuwe jonge talent aan te trekken. Blijkt het talent toch minder succesvol, wordt er snel afscheid genomen. Er zijn ook voorbeelden te noemen van voetballers die de transfer van hun leven hebben gemaakt en vervolgens meer in het nieuws zijn vanwege hun (arrogante) gedrag dan vanwege hun prestaties. Vervolgens belanden ze op de bank en nog later worden ze verhuurd aan of afgeschoven op een mindere club.
We hoeven geen medelijden te hebben met die jonge beloftes. Tenminste, niet als het op geld aankomt. Na zo'n transfer hebben ze vaak genoeg geld op de bank staan om te kunnen gaan rentenieren. Dan moeten ze wel rustig aan doen, en daar gaat het vaak mis.
Je zou tegen die jeugdspelers willen zeggen: blijf nog even bij je oude club en leer écht goed voetballen. Bovendien leer je daar ook nog vaak normen en waarden als bescheidenheid. Maar wat zou jij doen als je op je 17e miljoenen aangeboden krijgt en bij een topclub mag gaan spelen?