Als er een sport is waar Nederland bijna altijd op het podium staat is dat wel het schaatsen en dan met name het lange baan schaatsen. Sinds kort begint Nederland ook mooie resultaten te behalen met bijvoorbeeld shorttrack waar Sjinkie Knegt een bekende rijder is.
Bij het schaatsen heeft Nederland op dit moment twee echte boegbeelden al enkele jaren, namelijk Sven Kramer en Ireen Wust. Sven Kramer is op de lange afstanden (5 kilometer en 10 kilometer) reeds vele jaren onklopbaar, hoewel de leeftijd ook bij Nederlands trots langzaam begint te tellen.
Ireen Wust is op dit moment meervoudig Olympisch kampioen en is nu druk in training om weer terug te komen in haar huidige vorm.
Verwacht je dat de hegemonie van de Nederlandse schaatsers doorzet kun je bijvoorbeeld een weddenschap plaatsen op een online sportsbook zoals LeoVegas Sports.
Een ander punt dat op dit moment speelt is dat sponsors niet meer zo warm lopen voor deze schaatsers en vele rijders continue wisselen van team om maar zoveel mogelijk centjes binnen te harken. Komt dit omdat het prijzengeld zo slecht is voor de schaatsers? OneTime ging op onderzoek uit!
De grootste prijs die een atleet, en dus ook een schaatser, kan winnen is natuurlijk een gouden plak op de Olympische Spelen. Bijzonder is dat het prijzengeld voor het plekje op het hoogste podium betaald wordt door de nationale Olympische sportbond en niet door de Olympische Spelen zelf. In Nederland is dit dus NOC-NSF en was dit tijdens de Spelen in Sotsji 30.000 euro voor een gouden race. Een zilveren plak leverde 22.500 euro op en de derde plek tijdens de olympische race leverde nog altijd 15.000 euro op.
De verkeerde wissel van onze Nederlandse held Sven tijdens de Olympische Spelen in 2010 in het Canadese Vancouver heeft hem deze een behoorlijk aantal duizenden euro's gekost, alsmede uiteraard de eer van het behalen van een gouden plak
Schaatsers doen uiteraard meer dan alleen maar 4 jaar trainen voor het Olympisch goud want zo is er ook elk jaar een wereldkampioenschap en een Europees kampioenschap en daarnaast nog wereldbekerwedstrijden.
Er zijn een redelijk groot aantal wereldbekerwedstrijden en van de races wordt uiteindelijk een klassement gemaakt. De top tien geklasseerden rijders krijgen een prijzengeld uitbetaald op het einde waarbij de winnaar naar huis mag met $15.000 en de nummer 2 kan nog altijd $10.000 in zijn zak steken.
Het winnen van een individuele afstand in een weekend levert de schaatser $1.500 op en de nummer 2 en 3 krijgen respectievelijk $1.000 en $800 uitgekeerd aan de eindstreep.
Deze bedragen zijn niet enorm dus het is niet raar dat verschillende schaatsers andere inkomstenbronnen zoeken. Ireen Wust heeft ook commerciële belangen opgebouwd, onder andere met haar reclame voor KPN.
Eens per jaar zitten de Nederlandse televisie kijkers ook weer voor de buis om te kijken naar het wk allround schaatsen om te kijken welke Nederlander het hoogste podium mag betreden.
Het totale prijzengeld dat er in zo'n lang weekend verdeeld wordt is $64.000 en wordt betaald door de internationale schaats unie ISU (International Skate Union). De beste 12 schaatsers krijgen betaald waarbij de nummer 1 $20.000 krijgt en de nummer 2 en 3 respectievelijk $12.000 en $8.000.
Deze bedragen zijn voor mannen en vrouwen gelijk.
Ook het Europees kampioenschap schaatsen wordt eenmaal per jaar gehouden en het prijzengeld hiervoor is echt stukken lager en vind ik persoonlijk enorm laag waardoor het echt nodig is om een sponsor te hebben.
Totaal wordt er $16.500 uitgekeerd aan de deelnemers waarbij de nummer 1 $5.000 krijgt, de nummer 2 $3.000 en de nummer 3 $2.000. Ook hier worden de eerste 12 schaatsers beloond met prijzengeld waarbij de nummer twaalf een soort van troostprijs ontvangt van $250.