Hij is de best verdienende Formule 1 coureur van dit moment, de in 1985 geboren ‘Billion Dollar Man' Lewis Carl Davidson Hamilton. Deze Britse drievoudig wereldkampioen in 2008, 2014 en 2015 (met nipt een tweede plek het laatste seizoen) domineert afgelopen seizoenen de Formule 1. Met een overstap van McLaren naar Mercedes in 2013 heeft Hamilton zijn enige doel verwezenlijkt: niet alleen races pakken, maar ook titels.
Die drive heeft er blijkbaar altijd in gezeten. Zo benaderde de al vroeg ambitieuze Brit in 1995 – op 10-jarige leeftijd – de leider van het McLaren team Ron Dennis. Hij zei tijdens de Autosport Award ceremony de boodschap: ‘Ooit wil ik voor u racen, ik wil racen voor McLaren'. Nog geen drie jaar later verbonden Mclaren en Mercedes-Benz de jonge Lewis aan hun Young Driver Support Programme.
Twaalf jaar na Lewis' eerste ontmoeting met Dennis debuteert de Brit in 2007 in de Formule 1, rijdend voor McLaren. Dat de ambitie van Hamilton vooral ingegeven is door de hunkering naar ‘de beste zijn' en niet per definitie gerelateerd is aan veel geld verdienen, blijkt uit de overstap die hij maakte van McLaren naar Mercedes.
Terwijl McLaren hem een vorstelijk aanbod deed om hem als paradepaardje voor het team te behouden, koos Hamilton voor de uitdaging. Ook hier kreeg hij nog steeds een duizelingwekkend salaris bij Mercedes. Zijn keuze voor de overstap heeft – met inmiddels drie wereldtitels op zak – weliswaar zijn vruchten afgeworpen.
Van het winnen van wereldtitels op grote sportevenementen is nog nooit iemand armer geworden. Hamilton dankt zijn bijnaam ‘Billion Dollar Man' dan ook niet aan een gemiddelde kantoorbaan. Maar wat heeft Hamilton tot nu toe daadwerkelijk aan dollars bij elkaar ‘gescheurd'?
Zijn vermogen wordt op dit moment geschat op zo'n 200 miljoen dollar. Daarmee is Hamilton, naast best verdienende F1-coureur, tevens een van de best betaalde atleten ter wereld, aldus het Amerikaanse tijdschrift Forbes. Het magazine maakt in 2016 bekend dat Lewis dit jaar zo'n 46 miljoen dollar op zijn rekening heeft mogen bijschrijven.
Dit betreft 30 miljoen dollar per jaar, exclusief bonussen van maximaal 10 miljoen dollar. In 2016 valt hij met een elfde plek dan ook net buiten de top 10, niets om je voor te schamen!
Met een in 2015 getekend nieuw driejarig contract bij Mercedes, zit Lewis er voorlopig warmpjes bij. Echter, een groot deel van zijn inkomen is afkomstig van verdiensten aan sponsorcontracten.
Zo hebben grote merken als:
zich door de jaren heen als sponsor aan het racing team van Hamilton verbonden, waarbij hij als ‘knappe kop' het gezicht vormde van bijbehorende campagnes. Reebok heeft Lewis bovendien persoonlijk aan hun merk weten te binden.
Het mag duidelijk zijn dat dit alles hem geen windeieren heeft gelegd. Hamilton geldt als een van de meest ‘marketable' atleten van dit moment. De grootste merken willen dan ook niets liever dan hun naam verbinden aan deze topatleet.
Hoewel Mercedes-collega Nico Rosberg (de op dat moment) titelverdediger Hamilton in 2016 letterlijk te snel af was blijft Hamilton een van de favorieten voor de titel in 2017. Vorig jaar waren beiden tot de laatste Grand Prix in Abu Dhabi in de race voor de titel. Nu is Rosberg overigens met pensioen en is zijn plek ingenomen door Bottas.
En ondertussen hopen wij natuurlijk dat ‘onze' Max Verstappen het hem komend seizoen vanaf de allereerste Grand Prix in Australië op 26 maart heel lastig gaat maken!