Conor McGregor kreeg buiten het MMA-wereldje wereldwijde bekendheid door zijn gevecht tegen bokser Floyd Mayweather in 2017. Ondanks dat hij die wedstrijd verloor, mocht hij toch een leuk bedrag mee naar huis nemen. Hoeveel hij in dat jaar verdiende en hoeveel hij nu waard is, zochten we weer voor je uit.
De Ierse vechter werd op 14 juli 1988 geboren in Dublin en is dus op het moment van schrijven 30 jaar oud. Als kind had hij interesse in sporten, en speelde in eerste instantie voetbal. Op zijn twaalfde begon hij ook met boksen en raakte bevriend met Tom Egan. Samen begonnen ze aan Mixed Martial Arts (MMA) en sloten zich beiden later aan bij de UFC (Ultimate Fighting Championship), de Amerikaanse MMA organisatie.
In 2007 debuteerde Conor als amateur en won direct de wedstrijd door in de eerste ronde een een technisch knock-out toe te brengen aan zijn tegenstander. Na deze wedstrijd wordt hij professioneel vechter en wordt gecontracteerd door de Irish Cage of Truth. Hier vecht hij tot 2013, waarna hij onder contract van het Amerikaanse UFC komt.
In 2015 wordt McGregor wereldkampioen vedergewicht en behoudt deze titel tot 26 november 2016. Van 13 november 2016 tot april 2018 is hij wereldkampioen lichtgewicht. Hij is de eerste MMA vechter ooit die twee UFC titels in twee gewichtsklassen tegelijkertijd heeft. Voordat hij de titel in de lichtgewicht klasse kon winnen, maakte hij de afspraak met de organisatie dat hij, bij winst, één van de titels af zou staan. Uiteindelijk heeft hij de titel in de vedergewicht klasse binnen 2 weken na de winst afgestaan.
Naast boksen heeft Conor een zwarte band in jiujitsu (als eerste Ier ooit) en is hij onder andere getraind in taekwondo, karate, capoeira en kickboksen.
McGregor is dus actief in MMA, Mixed Martial Arts oftewel gemengde vechtkunsten. Het is een multidisciplinaire vechtsport waarbij technieken uit andere vechtsporten gecombineerd worden. Zo kun je in een gevecht onderdelen van worstelen, judo, karate, kungfu, kickboksen, thaiboksen, regulier boksen en jiujitsu voorbij zien komen. Hoewel veel vechters een achtergrond hebben in thai- of kickboksen of bijvoorbeeld jiujitsu, worden veel wedstrijden ‘op de grond' bepaald en dus is de worsteltechniek ook belangrijk. Vechters die enkel bekend zijn met bijvoorbeeld boksen of karate zullen dan ook vaak het onderspit delven.
MMA wordt ook wel free fight, cage fight (kooivechten) of vale tudo (alles mag) genoemd, omdat het lijkt alsof inderdaad alles is toegestaan. Dit is niet helemaal waar, maar het grote verschil met de ‘gewone' vechtsporten is dat de regels van de verschillende sporten zijn samengevoegd, waardoor er gestoten en geschopt mag worden, maar ook met de ellebogen en knieën gewerkt mag worden, en klemmen of wurgen is ook toegestaan. Toch zijn er wel een paar regels, samengevoegd in de Unified Rules of Mixed Martial Arts, welke vooral in de USA gebruikt worden.
McGregor staat sinds 2013 onder contract van het Amerikaanse UFC, de Ultimate Fighting Championship. Deze organisatie heeft zijn thuisbasis in Las Vegas en organiseert de grootste MA evenementen en heeft de grootste sporters onder contract. Toch is de organisatie in de 25 jaar dat het bestaat niet altijd even succesvol geweest. De grootste verdiensten komen vooral uit de televisierechten, eerst in de USA en later in de rest van de wereld. Momenteel hebben ze een deal met ESPN voor 1,5 miljard dollar over een periode van 5 jaar.
Afgelopen jaar maakte McGregor een switch in zijn vechtcarrière: hij nam de uitdaging aan om tegen Mayweather te gaan boksen. Niet heel vreemd, aangezien veel MMA vechters proberen multidisciplinair te zijn en dus verschillende vechtsporten uit te kunnen voeren. In zijn jonge jaren is McGregor ook ooit begonnen met boksen. Toch was het een uitdaging, omdat een MMA vechter meestal niet uitblinkt in één sport, en Mayweather tot dat moment in 49 wedstrijden ongeslagen was.
Mayweather kwam terug van zijn tweede pensioen voor deze wedstrijd, en het had nog wel wat voeten in de aarde om dit te organiseren. Mede omdat Mayweather als bokser niet aangesloten is bij de UFC en McGregor wel, wat het een gevecht maakt dat over de organisaties heen gespeeld zou worden.
Wat Conor wellicht over de streep getrokken heeft om toch tegen Floyd te vechten is het prijzengeld: hij zou gegarandeerd $30 miljoen krijgen voor de wedstrijd, winst of verlies. Uiteindelijk was de uitbetaling aan de Ier nog ‘iets' groter, evenals de uitkering aan organisator Mayweather: hij zou gegarandeerd $100 miljoen krijgen en streek het driedubbele op!
Conor wist met de wedstrijd tegen Mayweather, die hij verloor in de 10e ronde, een bedrag van bijna $100 miljoen op te strijken. Daarvoor moest hij het per wedstrijd met veel minder doen, voorheen verdiende hij maximaal zo'n 15 miljoen dollar per wedstrijd. In totaal verdiende hij bij de UFC zo'n $30 miljoen. Dankzij de wedstrijd en het mediaspektakel eromheen, wist hij sponsordeals en reclamedeals met leuke bedrijven te sluiten, wat ook voor een mooi inkomen zorgt.
Zo heeft is hij op dit moment partners met o.a. Burger King, Beats by Dr. Dre, Monster Energy, Reebok, David August en Betsafe. Dit leverde hem afgelopen jaar ongeveer $14 miljoen op, wat hem op de nummer 4 bestbetaalde atleten voor Forbes plaatst. Forbes telt de inkomsten uit het gevecht met Mayweather voor $85 miljoen mee, en geeft hem dus een jaarinkomen over 2017 van $99 miljoen. Dit ligt dus waarschijnlijk in het echt nog iets hoger. Niet slecht voor een 30-jarige Ier die aan het begin van zijn carrière nog leefde van een uitkering van $235 per week.
Al met al is McGregor op dit moment zo'n $85 miljoen waard. Dat lijkt niet veel, maar hij moet van zijn inkomsten zo'n 50% afstaan aan de belastingdienst. Daarnaast heeft hij natuurlijk kosten en vaste lasten, waardoor niet alles wat hij verdient op een spaarrekening terecht komt. Het maakt hem wel de rijkste MMA-vechter in de geschiedenis van de sport. In december 2017 was zijn waarde nog $34 miljoen, waarvan $27 miljoen voortkwam uit prijzengeld.
In 2015 kocht Conor een landhuis genaamd Ladycastle in Kildaire, Ierland voor $2 miljoen. Hij bezit naar verluid 8 luxe auto's, waaronder een witte BMW i8, Cadillac Escalade en een snelle Mercedes. Maar zijn trots zijn een Rolls Royce Dawn, één van meest luxueuze auto's van het merk met een waarde die kan oplopen tot $350.000 en een Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe ter waarde van een half miljoen dollar. Daarnaast heeft hij ook een Lamborghini Huracan Avio in Iers groen, welke verkocht worden vanaf $200.000. Ook zou hij zijn naaste familie allemaal een BMW cadeau gedaan hebben na zijn winst op Aldo in 2015.
Sinds hij bekend wordt, staat McGregor bekend als stijlicoon. Hij steekt zijn liefde voor designerschoenen dan ook niet onder stoelen en banken, en moet soms een apart paspoort halen voor zijn collectie omdat niet alle materialen overal ter wereld zomaar meegenomen mogen worden (dit geldt voor een paar van krokodillenleer ter waarde van $1000).. Hij houdt van Jimmy Choo en heeft verschillende paren waaronder een paar loafers van $750 die hij graag laat zien als hij in zijn Rolls rijdt.
Een deel van deze schoenen past natuurlijk bij zijn collectie pakken, allen met een minimaal prijskaartje tussen de $4000 en $10.000. En hij draagt eigenlijk geen enkel pak vaker dan eenmaal in het openbaar. De meeste pakken zijn niet alleen op maat gemaakt maar ook speciaal ontworpen voor Conor.
Daarnaast kwam McGregor op een persconferentie opdagen in een witte bontjas van Gucci, gemaakt van nertsenbont. Het prijskaartje hing er nog aan, wellicht een bewuste move van hem? Uiteraard viel de halve wereld hier (terecht) over, maar dat zal hem worst wezen.
Net als zijn tegenstander Mayweather heeft McGregor ‘iets' met accessoires en blingbling. Hij heeft verschillende horloges die hij graag draagt, met prijskaartjes tussen de $500.000 en $1.000.0000 per stuk. Hij geeft ze ook graag weg aan de mensen van wie hij houdt trouwens. De duurste uit zijn collectie is een Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona ingezet met diamanten die $2 miljoen gekost zou hebben. Er gaan geruchten over een Rolex die speciaal voor McGregor gemaakt zou worden.
Helaas is McGregor niet schandaalvrij. Op dit moment loopt er zelfs een rechtszaak tegen hem en zou hij een straf van maximaal 7 jaar kunnen krijgen.
In november 2017 kwam hij voor het eerst in opspraak toen hij tijdens een wedstrijd van Charlie Ward (teamgenoot van McGregor bij Straight Blast Gym in Dublin) en John Redmond de ring in ging. Ward had Redmond KO geslagen in de eerste ronde maar de wedstrijd was nog niet officieel beëindigd. Hij werd de ring uitgestuurd maar kreeg het aan de stok met de scheidsrechter en sloeg Redmond neer toen die probeerde op te staan. Nadat McGregor uit de ring gezet was, begon hij rondjes om de ring te lopen om vervolgens weer de ring te betreden.
Daar werd hij tegengehouden door een vertegenwoordiger die hij in het gezicht sloeg. Als het niet voor McGregor was, had de scheidsrechter de wedstrijd door laten gaan. UFC zou McGregor teruggetrokken hebben voor een volgende gevecht, maar dat wordt ontkend door McGregor en zijn agent. Hij zou in de eerste plaats al niet vechten in die wedstrijd.
Maar in april 2018 wordt het allemaal nog een graadje erger, bij een promotietour van de UFC door Amerika.
Op 3 april 2018 hadden vechters Nurmagomedov en Lobov een aanvaring. Lobov is close met McGregor en Nurmagomedov staat erom bekend dat hij vaker aanvaringen heeft en een grote mond heeft met en tegen onder andere McGregor. Op 5 april 2018 is er een persconferentie in het Barclays Center waar Nurmagomedov bij aanwezig is. Nadat die is afgelopen verschijnen McGregor en Lobov en een aantal anderen ten tonele in de parkeergarage waar Nurmagomedov en zijn team reeds in een bus zitten.
McGregor gaat finaal door het lint en rent langs de rijdende bus. Hij ziet een metalen lorrie welke hij pakt en door de raam van de bus gooit. Daarna gooit hij alles wat hij tegenkomt, waaronder een vuilnisbak, door het kapotte raam. Bij het incident raken twee personen gewond en McGregor en aanhang vluchten. Hij meldt zichzelf de volgende ochtend bij de politie in New York waar ze hem in staat van beschuldiging stellen voor geweldpleging, mishandeling en crimineel gedrag. De volgende wedstrijd van Lobov wordt ingetrokken en de wedstrijden van de twee gewonde vechters kunnen ook niet doorgaan.
De UFC maakt bekend dat McGregor zijn titel in de lichtgewicht klasse kwijtraakt maar betaalt wel zijn borg van $50.000 in afwachting van het proces.
Het proces is inmiddels begonnen. De eerste dag in de rechtbank was op 14 juni en McGregor bekende schuld. Daarna werd de nieuwe datum vastgesteld waarin de inhoudelijke behandeling plaats zal vinden. Op 26 juli was het zover, en werd het duidelijk dat Conor het op een akkoordje wilde gooien. Aangezien de aanklachten allen in de laagste categorieën vallen, was de kans dat hij daadwerkelijk naar de gevangenis moet, klein.
En gelukkig voor hem en zijn gezin, is dat ook de uitkomst. McGregor hoeft niet te zitten voor wat hij heeft gedaan. Hij kreeg 5 dagen taakstraf en moet naar een cursus woedebeheersing. Daarnaast moet hij de kosten van het incident betalen. Dat het zo gelopen is, is voor hem gunstig. Bij een veroordeling zou zijn visum voor de USA ingetrokken kunnen worden, wat het voor hem moeilijk zou maken om Amerika nog in te kunnen. Maar omdat het nu geschikt is, heeft hij geen strafblad en is er dus geen consequentie voor het visum.
Zo blijkt maar weer dat de bekenden van deze wereld makkelijker de wet kunnen overtreden en daarvoor mild gestraft worden. Even zeggen dat je het gedaan hebt en dat het je spijt (of dat waar is of niet komen we toch nooit achter) en na 5 dagen schoffelen en een verplichte cursus ben je weer vrij om te gaan en staan waar je wil. Of McGregor nog mag vechten voor de UFC is op dit moment nog niet bekend. Misschien is dit wel het einde van zijn carrière. Maar het kan ook zijn dat hij juist omarmd wordt en binnenkort weer in de ring staat.