Keukenkampioendivi

Wedden op de Keuken Kampioen Divisie: hoe doe je dat?

Topvoetbal is leuk. De hymne van de Champions League, de spanning van Premier League en de extase van de grootste clubs van Europa die de degens met elkaar kruisen. Er komt echter ook een boel stress bij kijken en de financiële belangen zijn groot.

Het pure voetbal, zo zeggen de kenners, vind je dan ook terug in de lagere klassen zoals de Keuken Kampioen Divisie. In dit artikel alles over de Keuken Kampioen Divisie en hoe je kunt wedden op de Eerste Divisie voetbal in Nederland.

Onetime Las Vegas Fill door Onetime
op 4 mei 2021 - laatste update: 31 juli 2023
Keukenkampioendivi

Welke inzetmogelijkheden zijn er?

Er zijn heel veel mogelijkheden in sportweddenschappen. Als we die allemaal moeten gaan benoemen, dan wordt dit een heel lang artikel. We beperken ons daarom even tot de basis. Globaal gezien kun je weddenschappen op voetbalwedstrijden onder verdelen in twee categorieën: weddenschappen op resultaat en weddenschappen op eventualiteiten.

Weddenschappen op resultaten zijn de 1X2 weddenschap, de dubbele kans, de Draw No Bet, de correcte score en exacte voorspelling van de rust- en eindstand van de wedstrijd.

Een 1X2 weddenschap is een inzet op het eindresultaat. Je voorspelt hierbij de winnaar. Je hebt 33% kans dat je voorspelling goed is. Wil meer zekerheid, dan zet je in op de Dubbele Kans, waarbij je gokt op 2 van de 3 mogelijke resultaten, waar je 66% kans op winst hebt of je kiest een Draw No Bet waarbij de X, het gelijke spel, als resultaat verwijderd en je 50% kans op winst hebt.

Bij een weddenschap op een eventualiteit stelt de bookmaker dat iets gebeurt. Jij zet als speler in op de kans dat wel of juist niet gebeurt. Voorbeelden van dit soort weddenschappen zijn BTTS (Both teams to score), Under/Over weddenschappen op het aantal doelpunten in een wedstrijd, maar ook Goal/No Goal, Even/Oneven of Spits X scoort met het hoofd. Het zijn allemaal scenario’s die of wel of niet gebeuren. Aan de hand van de waarschijnlijkheid ervan is de ene optie scherper geprijsd dan de andere optie.

Dit soort weddenschappen kunnen vrij algemeen gepresenteerd worden zoals in BTTS, maar kunnen ook heel specifiek gesteld worden. ‘Spits X scoort twee keer en wint’, ‘Speler Y benut penalty, wint of speelt gelijk’ zijn voorbeelden van heel specifieke weddenschappen.

Kun je live inzetten op de Keuken Kampioen Divisie?

Ja, het is sinds oktober 2021 mogelijk om live te wedden op wedstrijden uit de Keuken Kampioen Divisie. Live wedden is voornamelijk interessant als de odds van beide ploegen dichtbij elkaar liggen en een kleine onvoorspelbaarheid, zoals een blessure bij een belangrijke speler of een vroege rode kaart, het wedstrijdverloop heel erg kan beïnvloeden.

Vooral in de Keuken Kampioen Divisie hebben dit soort gebeurtenissen een enorme impact. De selectie van de gemiddelde Keuken Kampioen Divisionist is niet in balans. Na 11, 12 goede voetballers beschikt een trainer vooral over jonge spelers die het allemaal nog maar moeten bewijzen. De afwezigheid van één of twee betere spelers laat zich hard voelen in de KKD.

Om dan goed in te kunnen spelen op wat er in een wedstrijd gebeurt, kun je naast weddenschappen die je voordat de wedstrijd begint plaatst, bij de bookmakers ook live inzetten.

Wedden op jouw favoriete club uit de Keuken Kampioen Divisie

De Keuken Kampioen Divisie kent een aantal clubs die hier redelijk steady jaar in, jaar uit, spelen. Maar er zijn ook clubs die met enige regelmaat promoveren naar de Eredivisie of juist terugkomen uit de hoogste Nederlandse competitie.

Wij houden een actueel overzicht per seizoen bij.

Wedden op jouw favoriete club uit de Keuken Kampioen Divisie

De Keuken Kampioen Divisie kent een aantal clubs die hier redelijk steady jaar in, jaar uit, spelen. Maar er zijn ook clubs die met enige regelmaat promoveren naar de Eredivisie of juist terugkomen uit de hoogste Nederlandse competitie.

Wij houden een actueel overzicht per seizoen bij.

Wat is de Keuken Kampioen Divisie?

De Keuken Kampioen Divisie is de commerciële naam van de Nederlandse Eerste Divisie. Onder de Eredivisie spelen strijden jaarlijks twintig clubs om promotie naar de Eredivisie, vier periodetitels en deelname aan play-offs.

De budgetten van de gemiddelde Keuken Kampioen Divisie club zijn niet zo groot. In deze competitie spelen dan ook vooral jonge, talentvolle voetballers die het hopen ver te gaan schoppen in het profvoetbal.

De Eerste Divisie wordt al jaren de leukste competitie van Europa genoemd omdat iedereen op een goede dag van iedereen kan winnen. Daarnaast is het nog altijd niet mogelijk om te degraderen uit de Eerste Divisie waardoor er voor de ploegen aan de onderkant geen druk op het presteren komt te staan.

Per seizoen staan er 380 wedstrijden op het programma in de Keuken Kampioen Divisie. Al die 380 wedstrijden in het reguliere seizoen zijn beschikbaar om op te wedden. De ene wedstrijd zal wat interessanter zijn om op in te zetten dan een andere wedstrijd, maar in de Keuken Kampioen Divisie kun je met een beetje voetbalkennis leuke bedragen winnen en de wedstrijden net even iets interessanter te maken door het plaatsen van een weddenschap.

Je kunt wedden op alle twintig clubs die in de Keuken Kampioen Divisie spelen. De Jong-elftallen van Ajax, PSV, FC Utrecht en AZ mogen reglementair niet promoveren, maar zijn niet uitgesloten van weddenschappen.

Geschiedenis van de Keuken Kampioen Divisie

De Eerste Divisie van het Nederlandse betaalde voetbal wordt gelijktijdig met de Eredivisie en een Tweede Divisie opgericht. We schrijven dan de jaren ‘50 van de vorige eeuw en Nederland maakt betaald voetbal mogelijk.

Op basis van de prestaties in de laatste jaren van het amateurvoetbal, werden de clubs verdeeld over de Eredivisie, de Eerste Divisie en de Tweede Divisie. Jaarlijks promoveerden en degradeerden er clubs naar en uit de Eredivisie en dat zelfde gebeurde aan de onderkant van de competitie tussen de Eerste en Tweede Divisie.

Dat veranderde bij de grote herstructurering van het betaalde voetbal. In 1972 saneerde de KNVB heel veel profclubs en bleven er onvoldoende clubs over om de Tweede Divisie te handhaven. Deze werd dan ook geschrapt en daardoor werd de Eerste Divisie de laagste competitie in het Nederlandse betaalde voetbal en was het ook niet mogelijk om uit deze competitie te degraderen, wat een gesloten systeem van destijds 36 clubs veroorzaakte.

Gedurende de jaren kwamen er wat clubs bij, maar vielen er ook weer wat clubs af. RKC Waalwijk, Top Oss en Almere City FC zijn de wat nieuwere profclubs, waar verenigingen als SC Amersfoort, SC Veendam, FC Wageningen en HFC Haarlem verdwenen. Er zijn ook clubs die het slechts enkele seizoenen in het profvoetbal volhielden. VC Vlissingen speelde bijvoorbeeld begin jaren ‘90 slechts twee jaar in de Eerste Divisie.

Hervorming

De KNVB probeert overigens al jaren de voetbalpiramide te hervormen door doorstroming uit het amateurvoetbal mogelijk te maken. In eerste instantie werd daar de Topklasse voor opgericht. Dit was een nieuwe amateurcompetitie van waaruit de kampioen, als deze club dat wilde, kon promoveren naar de Eerste Divisie.

Om de allereerste editie van de Topklasse te vormen zouden er in het seizoen 2009/2010 twee clubs degraderen uit de Eerste Divisie. Doordat HFC Haarlem echter tijdens het seizoen failliet ging, zakte er slechts één club. FC Oss heeft de twijfelachtige eer om als enige club in meer dan veertig seizoenen ooit uit de Eerste Divisie gedegradeerd te zijn.

Door het faillissement van BV Veendam, RBC Roosendaal en AGOVV uit Apeldoorn vielen tussen 2011 en 2014 maar liefst drie clubs weg uit de Eerste Divisie. Omdat vanuit de Topklasse bijzonder weinig animo bestond om te promoveren, liep deze competitiehervorming feitelijk uit op een mislukking.

De herintroductie van de Tweede Divisie

Enkele jaren later probeerde de KNVB het opnieuw. De Topklasse werd omgevormd tot de Derde Divisie en de Tweede Divisie werd officieel heropgericht. De Tweede Divisie was daarmee de hoogste afdeling van het Nederlandse amateurvoetbal, maar de clubs hadden we de verplichting om een minimaal aantal spelers onder contract te hebben.

Ook werden de licentie-eisen bij promotie minder zwaar gemaakt. Op deze manier hoopte de KNVB het aantrekkelijker te maken om te promoveren naar de Eerste Divisie. De voetbalbond wil erg graag van het gesloten systeem in de voetbalpiramide af.

Het begon veelbelovend. Jong AZ werd kampioen van de Tweede Divisie en promoveerde daadwerkelijk naar de Eerste Divisie. Daarna stagneerde de promotie/degradatie alweer. Tijdens de bondsvergadering van 2019 besloot de KNVB om de promotie plicht voor de kampioen van de Tweede Divisie te bevriezen tot en met het seizoen 2022/2023 omdat de bond voorzag dat er zowel bij Eerste Divisieclubs als bij de Tweede Divisionisten weinig draagvlak was voor deze regel.

Faillisementen in de Eerste Divisie

De faillissementen in de Eerste Divisie zorgden er wel voor dat de competitie op een andere manier hervormd werd. Om tot een respectabel aantal clubs te komen stelde de KNVB de Eerste Divisie open voor beloftenelftallen van de topclubs. Ajax en PSV hapten. Feyenoord paste, maar FC Twente wilde wel graag een elftal leveren aan de Eerste Divisie.

De Groesbeekse Achilles ‘29, een topclub uit het amateurvoetbal, maakte op niet-sportieve gronden ook de overstap naar het profvoetbal. Zo bestond de Eerste Divisie in het seizoen 2013/2014 ‘gewoon’ weer uit 20 teams en niet uit 16.

Het elftal van Jong FC Twente verdween door de financiële problemen al snel weer uit de competitie. Daarvoor in de plaats kwam Jong FC Utrecht. Achilles ‘29 redde het ook niet en degradeerde na het seizoen 2016/2017 naar de Tweede Divisie. Daarom spelen sinds het seizoen 2017/2018 zestien standaardelftallen en vier beloftenteams in de Eerste Divisie een competitie van 38 speelronden tegen elkaar.

Periodekampioenschappen

Uniek aan de Keuken Kampioen Divisie is de opzet met periodetitels. Elke acht of negen wedstrijd start er een nieuwe periode en kunnen zelfs clubs die een slecht seizoen doormaken een herstart maken door een periodetitel te winnen. Een periodetitel staat garant voor een plaats in de nacompetitie, ook wel play-offs genoemd, waarin promotie naar de Eredivisie afgedwongen kan worden.

Dat een periodetitel succes kan brengen demonstreerde SC Heerenveen in het seizoen 1989/1990 het allerbeste. De club eindigde als zestiende in de reguliere competitie, maar wist wel een periodetitel te winnen, waarna de club die de nacompetitie daadwerkelijk promoveerde naar de Eredivisie.

Gedurende de seizoenen is er flink gewisseld in de opzet van deze periodes. Enerzijds omdat niet elk jaar hetzelfde aantal clubs in de Eerste Divisie speelden, anderzijds omdat de KNVB toevalstreffers uit wilde sluiten. Maar of er nu zes periodes van zes wedstrijden of vier periodes van acht of negen wedstrijden gespeeld worden, aan het eind van het seizoenen nemen zes, was eerder acht, clubs deel aan de play-offs.

Jarenlang werden die play-offs gespeeld in de vorm van een nacompetitie, later werd geopteerd voor een groepsfase en een knock-out fase. De laatste variant is dat er alleen knock-out wedstrijden gespeeld worden.

Promotieregeling

Voorafgaand aan het seizoen 2019/2020 werd de promotieregeling naar de Eredivisie aangepast. Niet alleen de kampioen, maar ook de nummer 2 van de ranglijst promoveert rechtstreeks. Dat heeft ook consequenties voor de play-offs. Deze worden nu gespeeld over drie ronden waarbij in de eerste ronde de zes Keuken Kampioen Divisieclubs in drie duels uitmaken welke drie clubs doorgaan naar de tweede ronde.

In die tweede ronde stroomt ook de nummer 16 van de Eredivisie in. De winnaars van de tweede ronde nemen het in de derde ronde tegen elkaar op voor één plekje in de Eredivisie van het volgende seizoenen.

Normaliter worden alle play-off wedstrijden gespeeld met een thuis- en een uitduel. In 2020/2021 ging dit echter vanwege de geldende coronamaatregelen anders. De play-offs na dat seizoen werden gespeeld over één duel.

Eindhoven
Het kampioenselftal van EVV in het seizoen 1953/54 / Credits: Door van Duinen / Anefo – Nationaal Archief Fotocollectie Anefo 906-5522, CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38481376

Recordhouders

FC Eindhoven is recordhouder Eerste Divisie wedstrijden spelen. De tweede club uit de lichtstad speelt al sinds 1977 onafgebroken in de Eerste Divisie en speelde meer dan 2.000 wedstrijden op het tweede niveau.. Buurman Helmond Sport is een goede tweede en ook het Friese Cambuur speelt meestentijds in de Eerste Divisie.

FC Volendam is het vaakst kampioen geworden en gepromoveerd naar de Eredivisie. Evenzoveel keer moesten De Wijdbroeken een stapje terug doen. Ook FC Den Bosch en Excelsior wisselen regelmatig van competitie, maar zijn geen blijvertjes op het hoogste niveau gebleken.

Naam sponsoring

Sinds de KNVB in 1990 de deur voor sponsoring van voetbalcompetities open zette, heeft de Eerste Divisie een aantal verschillende namen gehad. De allereerste was Toto Divisie. Sportwedkantoor Toto wilde haar affiniteit met voetbal nog eens extra benadrukken en adopteerde de Eerste Divisie.

Enkele jaren later werd de divisie omgedoopt tot Gouden Gids Divisie. Van 2006 tot en met 2018 stond de Eerste Divisie bekend als Jupiler League, waarna het met Keuken Kampioen Divisie haar huidige naam kreeg. 

Veelgestelde vragen over wedden op de Keuken Kampioen Divisie

Profiteert mijn favoriete voetbalclub mee van mijn inzet?

Nee. Bookmakers storten geen bedragen of percentages door naar de clubs waarop gewed wordt. Voor de clubs heeft het nul toegevoegde waarde of er wel of niet op hen gewed wordt. 

Een manier waar op clubs wel profiteren van de inkomsten van bookmakers, is middels sponsoring. Echter gaat hier op termijn ook een streep doorheen.

Waar kan ik wed tips vinden voor wedstrijden uit de Keuken Kampioen Divisie?

Er zijn diverse websites waar je odds, tips en wed strategieën kunt vinden voor de meest uiteenlopende voetbalcompetities. Daarnaast ruimen de meeste online casino's met een sportsbook op hun diverse websites wel de nodige aandacht aan de Keuken Kampioen Divisie.

Tot slot willen we ook het OneTime forum benoemen. We hebben daar een apart sporthoekje waar we ook regelmatig de Keuken Kampioen Divisie de revue laten passeren. 

Moet je belasting betalen over de winsten?

Nee. Onder de vernieuwde wetgeving ligt de belastingplicht voor het betalen van kansspelbelasting bij de online casino's en bookmakers die een vergunning van de KSA hebben verkregen.

on air