Screenshot 2022 06 27 10.24.33

Wedden op het Belgische elftal (België): zo werkt dat!

België staat momenteel op de eerste plaats op de FIFA wereldranglijst. De Belgen beschikken al enige jaren over een gouden generatie aan voetballers, maar het wordt wel tijd dat zij hun potentieel gaan onderstrepen met prijzen. De tijd begint bijna te dringen. Het Belgisch voetbalelftal behoort al enige jaren tot de beste elftallen van de wereld. Met spelers als Eden Hazard, Dries Mertens, Kevin de Bruyne en Thibaut Courtois herbergt het elftal een surplus aan kwaliteit en speler die in de allergrootste competities het verschil kunnen maken. Toch zijn deze talentvolle voetballers nog niet in staat gebleken om gezamenlijk op het juiste moment te pieken. In dit artikel alles over de Rode Duivels en hoe je kunt wedden op het Belgisch elftal.

Screenshot 2022 06 27 10.24.33

De tijd voor deze spelers begint wel een beetje te dringen want de meesten zijn de leeftijd van 30 inmiddels gepasseerd. Met het aankomende EK en het WK 2022 in Qatar komen er realistisch gezien nog twee kansen op eremetaal.

800Px De Bruyne (Cropped)

Wedden op het Belgische elftal

Wedden op België verhoogd de spanning van een interland alleen nog maar meer. Zeker als het gaat om een weddenschap op een wedstrijd in het kader van een eindronde van het EK.
Vanzelfsprekend kun je wedden op het resultaat van een wedstrijd met een 1X2-weddenschap. In de groepsfase kunnen wedstrijden nog in een gelijkspel eindigen. In de knock-outfase van het toernooi kan dit vanzelfsprekend niet meer.

Overige weddenschappen waarop je tijdens het komende EK kunt wedden op het het Belgisch elftal, zijn correcte score weddenschappen. Je kunt er hierbij voor kiezen om een exacte uitslag te voorspellen, maar je kunt er ook voor kiezen om een rijtje met uitslagen te selecteren. Dan maak je meer kans dat de daadwerkelijke uitslag er tussen zit. De odds voor een correcte score combinatie zijn natuurlijk wel iets lager dan voor een exacte voorspelling. De kans dat de bookmaker je immers moet uitbetalen is groter.

BTTS & Under/Over

Populaire weddenschappen als BTTS (both teams to score) en under/over doelpunten ontbreken vanzelfsprekend ook niet. Under/over weddenschappen kun je van +0.5 tot +5.5 selecteren. Denk je dat de Duitsers veel gaan scoren? Dan is deze weddenschap zeker iets voor jou.

Net zoals voetballers zijn ook een speler van sportweddenschappen niet allemaal hetzelfde. De ene speler is wat offensiever ingesteld en wil wat meer risico nemen, de ander is juist wat meer defensief en speelt wat meer behoudend. Wanneer je een wat meer defensieve speler bent kun je door in te zetten op een dubbele kans of een draw no bet je winstkansen op een weddenschap verhogen. Je neemt dan genoegen met lagere odds. Daarmee koop je echter wel meer zekerheid.

Voor offensieve spelers zijn er handicap weddenschappen af te sluiten waarbij je één van beide teams op een virtuele achterstand of juist een voorsprong zet. Doordat er dan op het veld vaker gescoord moet worden voordat je jouw weddenschap wint, betaalt de bookmaker je hogere odds uit.

Wedden op de EK prestaties van het Belgisch elftal

Denk jij dat het Belgisch Elftal een goede kans maakt om Europees kampioen te worden? Of denk je juist dat het elftal van de Spaanse bondscoach Roberto Martinez al in een vroeg stadium uitgeschakeld gaat worden? Op beide voorspellingen kun je een weddenschap afsluiten. We zetten hieronder een aantal weddenschappen voor je op een rijtje.

Wedden op het nieuwe Europees kampioen (het Belgisch elftal?)

Wanneer je denkt dat België Europees Kampioen gaat worden, dan is nu een goed moment om daar een weddenschap op af te sluiten. De meeste bookmakers zijn er immers nog niet van overtuigd dat België er met de titel vandoor gaat tijdens het EK, al zijn zij wel één van de drie uitgesproken favorieten. Een inzet van € 1,- op De Rode Duivels is momenteel € 6,85 waard. 

Wedden op de finale

Wanneer je niet zeker weet of België kampioen gaat worden, kun je ook een voorspelling doen dat het elftal de finale gaat halen. Hiermee heb je 50% meer kans dat je voorspelling klopt. Dat gaat natuurlijk wel ten koste van je odds. Op dit moment (20 mei) is een finaleplaats voor het Belgisch Elftal 3.74 waard.

Wanneer je een glazen bol heb en beide finalisten al kunt voorspellen, dan ben je helemaal spekkoper. Correct voorspelde finales zijn serieus geld waard. De bookmakers verwachten een finale tussen België en Engeland. Deze is al 15.75 waard.

Wedden op groepswinst

Naast een weddenschap op de winnaar of de finalisten van het toernooi bieden veel bookmakers je nu ook al de mogelijkheid om te wedden op welk land zich als groepswinnaar voor de knock-out fase van het toernooi plaatst. Er worden op dit EK in zes groepen wedstrijden gespeeld voordat de achtste finalisten bekend zijn. In poule B is België met odds van 1.68 favoriet om als groepswinnaar door te stromen in het toernooi.

Twee versies van wedden op groepsstand

Een alternatief voor deze weddenschap is het wedden op de eindstand in de groep waarbij je een precieze voorspelling doet welk land de groep wint en welk land als tweede eindigt. Deze weddenschap is moeilijk en dus hoger gequoteerd dan een voorspelling welke landen sowieso doorgaan naar de volgende ronde. Het verschil tussen deze weddenschappen is dat het in het laatste geval niet gaat om de klassering in de groep, maar dat doorgaan het enige criterium is. Dat kan dus ook als een van de beste nummers drie zijn. 

Je kunt overigens ook inzetten op individuele landen in een ja/nee weddenschap of ze naar de volgende ronde doorgaan, los van de groep waarin deze landen spelen.

Wedden op uitschakeling

Een andere wed-mogelijkheid die je bij het aankomende EK hebt is dat je kunt wedden op wanneer een team uitgeschakeld gaat worden. Wanneer je bijvoorbeeld verwacht dat België in de kwartfinales al uitgeschakeld wordt, dan kun je daar op inzetten. Bookmakers bieden de volgende quoteringen* voor uitschakeling van de Belgen :
⅛ finale: 3.25
¼ finale: 4.00
½ finale: 5.00
Groepsfase: 8.05
Winnaar: 6.85
Verliezend finalist: 8.05

*Weergegeven quoteringen d.d. 20 mei 2021, aan verandering onderhevig.

Head-to-head weddenschappen

Bij de Toto kun je er ook voor kiezen om te wedden op head-to-head weddenschappen. In deze weddenschappen bepaal je uit een voorgeselecteerd paar het land, bijvoorbeeld België, dat volgens jou het verst in het toernooi gaat komen. Ben jij er van overtuigd dat België Europees Kampioen gaat worden? Dan kun je in deze head-to-head weddenschappen alle paren met België selecteren en daar op inzetten.

Screenshot 2022 06 27 10.38.26

De geschiedenis van het Belgische elftal

De eerste interland in de geschiedenis van de KBVB, de Koninklijke Belgische Voetbalbond, stamt uit 1904. Toen werd in Ukkel de wedstrijd tussen België en Frankrijk gespeeld. Die eindigde in een 3-3 gelijkspel. Geen slecht resultaat voor de Belgen.

Het allergrootste succes in de Belgische voetbalgeschiedenis is het behalen van de gouden medaille op de Olympische Spelen van 1920. België heeft nog nooit een EK of een WK gewonnen. Het land was er ook lang niet altijd bij. Kwalificatie voor eindtoernooien was lange tijd geen vanzelfsprekendheid voor de Belgen.

In de jaren ‘30 behaalde de Belgen drie WK-deelnames op een rij, maar tot eremetaal leidde dat niet. Terug naar de jaren na de tweede wereldoorlog bleek België verstoken van succes. In 1968 trad Raymond Goethals aan als bondscoach. Onder hem heette België De Witte Duivels. Goethals plaatste zich in 1970 voor het WK in Mexico, maar de Belgen konden al na de groepsfase naar huis.

Europees Kampioenschap 1972 in België

Het Europees Kampioenschap van 1972 vond plaats in België. Voor het eerst kwamen de Belgen de eerste ronde door en plaatsten zij zich voor de eindfase. Er werd in de halve finale verloren van Duitsland, maar de troostfinale werd met 2-1 gewonnen van Hongarije.

Goethals wist zich met zijn Duivels niet te plaatsen voor het WK van 1974, maar lag twee jaar later wel op koers voor plaatsing van de eindfase van het EK. In de laatste ronde voor het eindtoernooi verloor het echter met 5-0 van het Nederlands Elftal.

Ook in 1978 versperde Oranje de weg voor België naar een eindtoernooi. Raymond Goethals had de KBVB inmiddels verlaten voor een trainerschap bij de Belgische topclub Anderlecht. Guy Thys was aangesteld als zijn opvolger. Met Thys aan het hoofd plaatste België zich wel voor het EK in 1980.

Op dat toernooi kwam België niet alleen door de eerste ronde, maar haalde het zelfs de finale. Tegen West-Duitsland kon de ploeg van Thys het echter niet bolwerken. Op het WK in 1982 bereikte België de tweede groepsfase.

Schitteren in Mexico

Na het EK van 1984 waarop België in de eerste ronde sneuvelde, volgde er een verjonging in de selectie van de Rode Duivels. Talentvolle jonge spelers als Marc Degryse, Nico Claessen en Stepháne Demol kregen een kans om zich te bewijzen. België plaatste zich niet rechtstreeks voor het WK, maar moest play-off wedstrijden spelen tegen Nederland.

De heenwedstrijd in Brussel werd gewonnen met 1-0. Nederland kwam al in de derde minuut van die wedstrijd met tien man te staan omdat aanvaller Wim Kieft een directe rode kaart kreeg. In de return in Rotterdam leek Nederland orde op zaken te stellen. Door doelpunten van Peter Houtman en Rob de Wit leidde Oranje met 2-0. In de slotfase was het echter Georges Grün die de 2-1 achter Hans van Breukelen kopte en daarmee plaatste België en niet Nederland zich voor het WK 1986.

Op het toernooi in Mexico waarbij de wereld in al zijn glorie kennis maakte met het fenomeen Diego Armando Maradona, reikte België tot in de halve finale. België wist in een groep met het gastland, Paraguay en Irak derde te worden, wat in dit toernooi voldoende was om de achtste finales te bereiken. Daarin werd met 3-4 gewonnen van de Sovjet Unie.

In de kwartfinale stuitte België op Spanje. Na 1-1 na 120 minuten voetbal, volgden er strafschoppen. Alle Belgen schoten raak terwijl doelman Jean-Marie Pfaff een strafschop van Spanje kon keren. België trof in de halve finale Argentinië en was niet opgewassen tegen Maradona, die beide doelpunten in de wedstrijd maakte.

Geen EK's wel WK's

Wat volgde was een periode waarin België er vierjaarlijks wel in slaagde om zich te kwalificeren voor het WK, maar de EK’s van 1988, 1992 en 1996 aan hun neus voorbij zag trekken. Op de WK’s gooiden de Belgen overigens geen hoge ogen meer. In Italië sneuvelde het elftal van de teruggekeerde bondscoach Thys in de achtste finales tegen Engeland.

Terug in 1994 was ex-topvoetballer Pol van Himst chef de mission bij het WK in Amerika. In de groepsfase werd gewonnen van Nederland, maar in de achtste finales bleek Duitsland te sterk. In 1998 kwam België Nederland weer tegen in de groepsfase, nadat beide landen elkaar ook al in de kwalificatie voor het WK getroffen hadden. Voor België was de groepsfase onder weer een nieuwe bondscoach in de persoon van Georges Leekens het eindstation.

Twee jaar later organiseerden België en Nederland samen het EK 2000, waarvoor beide landen automatisch gekwalificeerd waren. België zorgde voor een negatieve primeur door als eerste gastland in de eerste ronde te sneuvelen. Bondscoach der Belgen was Robert Waseige, die wel het vertrouwen kreeg om zich te kwalificeren voor het WK 2002. Dat lukte. België overleefde op het toernooi de groepsfase in een poule met Japan, Rusland en Tunesië, maar verloor in de achtste finale van de latere wereldkampioen, Brazilië.

Geen EK's én geen WK's

Na het WK 2002 brak er een periode zonder mondiale eindtoernooien aan voor de Belgen. De Duivels slaagden zich er onder een keurkorps aan bondscoaches niet in om door de kwalificatierondes heen te komen. Het EK 2004, het WK 2006, het EK 2008, het WK 2010 én het EK 2012 gingen aan de neus van België voorbij.

In 2012 werd Marc Wilmots bondscoach der Belgen en hij kon beschikken over een generatie aan gouden talenten die begonnen te ontluiken. Dat begon met de verdediger Vincent Kompany en middenvelder Marouane Fellaini, maar er kwamen steeds meer jonge Belgische talenten bovendrijven zoals Eden Hazard, Romelu Lukaku, Kevin de Bruyne, Jan Vertonghen, et cetera.

België plaatste zich dan ook voor het eerst in twaalf jaar weer voor een eindtoernooi. Het WK 2014 in Brazilië. Op dat toernooi speelden de jonge Duivels zich in de kijker, maar moest er in de kwartfinale afscheid genomen worden van het toernooi.

2016: België favoriet voor de Europese titel

Twee jaar ouder en rijper startte België in 2016 als favoriet voor de Europese titel. De Belgen begonnen met een valse start, een 2-0 nederlaag tegen Italië. Later bleek deze nederlaag helemaal niet zo slecht, want door de ontwikkelingen in de andere poules, werden toplanden als Duitsland en Frankrijk tot zeker de halve finale vermeden. In België begon men zich al een beetje rijk te rekenen. Groot was dan ook de teleurstelling dat Wales in de kwartfinale te sterk bleek te zijn. Na het EK werd bondscoach Wilmots, die België wel naar de eerste plaats op de FIFA rangschikking had geleid, ontslagen werd.

De Spanjaard Roberto Martinez werd aangesteld als nieuwe bondscoach. Hij nam de Franse ex-topspits Thierry Henry mee als zijn assistent. Met Hazard, De Bruyne, Mertens, Courtois, Alderweireld, Radja Nainggolan, Lukaku en Divock Origi allemaal actief op het allerhoogste niveau kwalificeerde België zich zonder al te problemen voor het WK.

Op het toernooi zelf won België alle groepswedstrijden, won het in de achtste finales van Japan nadat het met 0-2 achter was gekomen. Tijdens de kwartfinales werd Brazilië uitgeschakeld en de gouden generatie der Belgen leek een serieuze gooi naar de wereldtitel te kunnen doen. In halve finale bleek Frankrijk echter nét te sterk. In de strijd om het brons werd Engeland wel verslagen.

Naast een bronzen medaille kwam België terug van het WK met een sloot aan individuele prijzen. Eden Hazard werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Thibaut Courtois tot beste keeper. Lukaku kreeg de bronzen schoen mee als derde topscorer. Allemaal leuk en aardig, maar het wordt onderhand eens tijd dat België een échte prijs gaat pakken.    

on air