Screenshot 2022 06 20 14.03.41

Wedden op de Champions League: hoe doe je dat?

Het is het allergrootste voetbalpodium in Europa en er gaan jaarlijks vele tientallen zo niet honderden miljoenen in om: De Champions League. Ook als liefhebber van sportweddenschappen kun je flink wat geld verdienen als je juist weet te wedden op de Champions League.

De Champions League bestaat sinds 1992. Daarvoor speelden de landskampioen van de diverse Europese competities tegen elkaar in het Europa Cup I toernooi. Dat was een competitie waarin diverse ronden van een thuiswedstrijd en een uitwedstrijd werd bepaald welke club doorging naar de volgende ronde totdat er twee teams over waren die op neutraal terrein één finale tegen elkaar speelden.

Screenshot 2022 06 20 14.03.41
Screenshot 2022 04 29 08.48.44

Wedden op Champions League

Omdat de Champions League zo’n grote en aansprekende competitie is, is de sportwedwereld ook bijzonder geïnteresseerd in het aanbieden van weddenschappen op de Champions League. Dat begint al bij de eerste wedstrijden van de kwalificatieronden en loopt helemaal door tot aan de grote finale.

Voetbalwedden bestaat al bijna net zo lang als dat er daadwerkelijk gevoetbald wordt. Voetbal is volkssport nummer één en heeft een enorme en wereldwijde aantrekkingskracht op supporters, sponsoren en uitzendgemachtigden. Immers, de televisierechter verwerven van een aansprekende voetbalcompetitie betekent gegarandeerd kijkers. Veel kijkers staan dan weer garant voor extra reclame inkomsten omdat de grote adverteerders natuurlijk met zo veel mogelijk kijkers in contact willen komen.

Commerciële draaimolen

Voetbal is een enorme commerciële draaimolen geworden. Financiële belangen staan soms zelfs nog voor de sportieve. Niet alleen spelers en clubs profiteren hiervan, maar ook zeker als sportkenner kun je een aardig bedrag winnen met het goed voorspellen van voetbaluitslagen en statistieken.

Door jouw inzicht en kennis van voetbal te gebruiken kun jij wellicht beter dan een bookmaker inschatten hoe een wedstrijd gaat verlopen en welk resultaat er uiteindelijk na 90 minuten op het scorebord zal staan. Sterktes van elftallen, historie en actuele ontwikkelingen kun je gebruiken om de winnaar van een wedstrijd te voorspellen. Doe je dit goed, dan verdien je geld. Hoeveel geld hangt af van odds die de bookmaker aan een wedstrijd gegeven heeft, je inleg en de manier waarop je verschillende weddenschappen aan elkaar gekoppeld hebt.

Ook voor elke wedstrijd in de Champions League bepalen de bookmakers voordat de wedstrijd van start gaat de winstkansen van beide ploegen. Ze baseren deze voorspelling onder andere op de kracht van een elftal, maar ook of dat er belangrijke spelers ontbreken voor een blessure op een schorsing.

Champions League Onetime

Op welke clubs in de Champions League kun je wedden?

Dit is afhankelijk van de fase van het seizoen waarin de Champions League zich verkeerd. Wanneer er nog veel voorronde wedstrijden gespeeld moeten worden kun je niet wedden op ploegen die zich automatisch geplaatst hebben voor de groepsfase.

Wel kun je tijdens de voorrondes al een voorspelling doen op welk team er uiteindelijk met de beker vandoor gaat. Dit noemen we long term outright voorspellen. De ploegen die zich niet hoeven te kwalificeren hebben op dat moment een lagere quotering dan de ploegen die nog volop moeten strijden om überhaupt deel te mogen nemen aan de Champions League. Pas wel op met deze voorspellingen want wanneer een team uitgeschakeld wordt, ben je je inleg onherroepelijk kwijt.

Welke weddenschappen kun je afsluiten op de Champions League

Heb je even.
De wedmogelijkheden die bookmakers je aanbieden zijn bijna eindeloos.

We zullen je niet vermoeien met elke weddenschap die je aan kunt gaan, maar we willen wel even een paar weddenschappen uitlichten en wat nader aan je toelichten.

De meest standaard weddenschap die je af kunt sluiten op een wedstrijd uit de Champions League is de voorspelling welk team de wedstrijd gaat winnen. Dit noemen we een 1X2 weddenschap. De 1 staat voor een overwinning van de thuisploeg. De 2 voor een zege van de uitspelende club en de X staat voor een gelijkspel. Vergelijk deze weddenschap met het inzetten aan een roulettetafel. Of je wed op rood of zwart.

Laten we de fictieve wedstrijd tussen PSV en FC Barcelona als voorbeeld nemen. Van de Toto heeft PSV een quotering van 6,50 gekregen. Een inzet op een gelijkspel levert je per ingezette euro 4 euro op. Als FC Barcelona wint moet je genoegen nemen met 1,50. Kortom: Volgens de Toto is FC Barcelona favoriet.

Dubbele kans

Wanneer je van een gokje houdt kun je dus met een inzet op een overwinning van PSV veel geld verdienen. Dit is echter ook risicovol. Er zijn verschillende manier om het risico van een 1X2 weddenschap te beperken. Een mogelijkheid die je kunt overwegen is een dubbele kans weddenschap.

Een dubbele kans weddenschap spreidt het risico van je weddenschap over twee van de drie mogelijke uitkomsten in plaats van dat je inzet op één van die drie. Je verhoogd je winstkansen met 33%. Dat gaat wel ten koste van je rendement. Wanneer je een dubbele kans inzet op ‘winst PSV of een gelijkspel’ zijn je odds bijvoorbeeld geslonken tot 2.

In een heel specifieke gevallen levert een dubbele kans weddenschap hogere odds op dan een outright 1X2 weddenschap. Als de favorietenrol zo overduidelijk bij één partij ligt dat zelfs een gelijkspel al hoogst onwaarschijnlijk is, dan kan een dubbele kans de quotering van de favoriet iets omhoog halen omdat de odds van het gelijkspel meegenomen worden in de berekening.

Wedtip: Wanneer de 1X2 odds minimaal zijn, kijk dan eens bij de dubbele kans odds. In sommige gevallen haalt de quotering voor een gelijkspel de odds iets omhoog. 

Een andere manier om het risico op een verliezende weddenschap te beperken is te wedden via Draw no bet. Dit betekent dat wanneer de wedstrijd in een gelijkspel eindigt, je je inleg terugkrijgt alsof de weddenschap niet heeft plaats gevonden.

Ook deze weddenschap gaat echter ten kosten van de quoteringen. Omdat de bookmaker rekening moet houden dat hij bij een gelijkspel jou je inleg terug moet geven, wordt de winst op een andere voorspelling lager.

Andere populaire weddenschappen

We hebben het hierboven kort gehad over de meest basale sportweddenschappen die er zijn. Naast voorspellen welk team de wedstrijd gaan winnen, zijn er echter nog legio andere weddenschappen die je af kunt sluiten op een voetbalwedstrijd:

Both Teams to Score

In deze weddenschap voorspel je dat allebei de teams tenminste één doelpunt gaan maken. Het maakt verder niet in welke helft. Alsook op welke manier en hoe vaak een team scoort, zolang er maar tenminste één doelpunt door de scheidsrechter op het wedstrijdformulier genoteerd kan worden.

Correcte score

Om een veelvoorkomend misverstand te voorkomen; bij een correcte score voorspel je niet per se de exacte uitslag van een wedstrijd. Je kunt wel op één uitslag inzetten. Vaak bieden bookmakers deze mogelijkheid aan tot een uitslag van 4-4.

De odds voor individuele uitslagen zijn hoog. Vooral op uitslagen waarvoor er of een groot krachtverschil tussen de teams moet bestaan of er heel veel gescoord moet worden. Deze odds zijn zo hoog omdat in het moderne voetbal grote uitslagen, zeker op Champions League niveau, minder en minder vaak voorkomen. Teams zijn vanwege de drukke wedstrijdkalender vaak geneigd om de voet van het gas te halen als de overwinning zeker gesteld is. Grote kans dus dat jouw uitslag er ondanks de mooie odds niet inzit.

Een andere, betere, optie is de juiste uitslag te voorspellen in combinatie met een aantal andere uitslagen. Deze uitslagen wijzen allemaal dezelfde richting in. Er staan dus geen gelijke spelen tussen de scores die de thuisploeg laten winnen. Door in te zetten op drie of vier uitslagen per rijtje, vergroot je de kans dat de juiste uitslag er tussen zit.

Over/under weddenschappen

Dit zijn enkele weddenschappen die je kunt afsluiten op de wedstrijden in de Champions League. We willen na deze opsomming van redelijk simpele weddenschappen nog even wat meer toelichting geven op het fenomeen Over/Under weddenschappen. Bij deze weddenschap voorspel je niet zelf een uitkomst, maar reageer je op vooraf opgegeven statistieken. De bookmaker stelt bijvoorbeeld 3.5 als doelpuntenaantal. Aan jou om te voorspellen of er meer (4 of hoger) of minder (3 of lager) gescoord gaat worden. Let op, dat betekent niet dat één team 3.5 keer moet scoren, maar het geldt voor de wedstrijd.

Over/Under weddenschappen kun je bij de meeste bookmakers afsluiten. Dit kan op een enorme verscheidenheid aan statistische gegevens zoals het aantal corners, het aantal vrije trappen, het aantal gele of rode kaarten, et cetera.

Waar kan ik wedden op de Champions League?

In Nederland kun je legaal wedden op de Champions League bij de Toto. Totdat de nieuwe Wet Kansspelen op Afstand ingaat, is de Toto de enige bookmaker die over een vergunning beschikt om weddenschappen op de Champions League in Nederland aan te bieden. Wedden bij de Toto kan op meerdere manieren. Online op www.toto.nl kun je, wanneer je beschikt over een account en speeltegoed, direct op de computer de weddenschappen waar jij op in wilt zetten selecteren en direct aangeven hoe geld je wilt wedden.

Daarnaast is er de mogelijkheid om de Toto app te downloaden op je smartphone of tablet. Met de app en je Toto-account is wedden op de Champions League een fluitje van een cent. Dat is heel handig als je vlak voor de aftrap opmerkt dat die ene veel scorende spits tóch fit genoeg is om in de basis te starten.

Voor mensen die online wat minder handig zijn, bestaat ook het aloude en welbekende Totoformulier nog. Dit formulier vul je in bij een geselecteerd Toto verkooppunt en lever je weer in. Als je prijs hebt kun je dit bij datzelfde verkooppunt incasseren.

Naast spelen bij Toto is het niet verboden om een account aan te houden bij een andere aanbieder van kansspelen. Er zijn er verschillende die inmiddels een vergunning hebben om in Nederland sportweddenschappen aan te bieden, zoals Bet365, BetCity en Jack's Online.

Live wedden op de Champions League

Wanneer je speelt bij een van de buitenlandse sportwedkantoren. Dan is de kans dat je daar live op de Champions League kunt wedden. Live wedden heeft als voordeel dat je in kunt spelen op actuele ontwikkelingen tijdens de wedstrijd. Het geblesseerd uitvallen van een van de betere spelers van een elftal of een vroege rode kaart hebben ontegenzeggelijk invloed op het spelverloop en dus de uitkomst van een wedstijd.

Bij een weddenschap die je voor de wedstrijd afgesloten hebt, kun je daar niets meer aan doen,. Echter als je live bet, kun je dat soort factoren meenemen in je voorspelling. Houd er wel rekening mee dat bookmakers odds tijdens de wedstrijd continu aanpassen aan de actualiteit op het veld. Zorg dus dat je niet te laat inzet.

Hervorming naar de Champions League

Bij de hervorming van het toernooi naar de Champions League werd er een groepsfase geïntroduceerd. Dit was enerzijds bedoeld om het toernooi meer aanzien te geven door het uit te breiden en anderzijds was het bedoeld om de clubs van meer inkomsten te voorzien.

In het eerste seizoen van het Champions League moest er voordat de groepsfase van start ging een tweetal knock-out rondes gespeeld worden. Namens Nederland nam PSV deel aan de eerste editie van de Champions League. De Eindhovenaren versloegen in de eerste ronde de Litouwse kampioen Vilnius met 8-0. In Eindhoven werd het 6-0, in Litouwen 0-2. In de tweede ronde was PSV te sterk voor AEK Athene.

Alle eerste en tweede ronde wedstrijden leverden acht clubs op die zich plaatsten voor de eerste groepsfase in de geschiedenis van de Champions League. Deze acht ploegen werden verdeeld over twee poules van vier. De winnaar van elke poule plaatste zich voor de finale.

De allereerste Champions League finale werd gespeeld tussen Olympique Marseille en AC Milan. De Fransen wonnen met 1-0. PSV-spits Romario werd topscorer van het toernooi met zeven doelpunten.

De naam Champions League was overigens in dit eerste en ook in de daaropvolgende seizoenen alleen van toepassing om de groepsfase en de wedstrijd(en) die daar op volgenden. Pas later is de naam van het hele toernooi veranderd in Champions League.  

Hervormingen

Gedurende de jaren is de competitieopzet van de Champions League een aantal keer hervormd. De eerste verandering vond direct in het tweede seizoen plaats. De aanloop naar de groepsfase bleef hetzelfde, maar de winnaars van de groepsfase waren niet direct de finalisten van het toernooi. De nummers één en twee van beide poules gingen door naar de halve finale. In deze halve finales speelde de nummer 2 uit poule A tegen de nummer 1 uit poule B en vice versa.

AC Milan bereikte voor het tweede jaar in successie de finale waarin het met maar liefst 4-0 te sterk was voor FC Barcelona. De Nederlandse landskampioen Feyenoord sneuvelde al in de tweede knock-out ronde en haalde de eindfase van het toernooi derhalve niet.

Screenshot 2022 06 20 14.57.39
Patrick Kluivert scoort het enige doelpunt in de finale tegen AC Milan

Het succesjaar van Ajax

Het volgende seizoen ging het format van de competitie wederom op de schop. De knock-out wedstrijden voor de groepsfase werden geschrapt en het aantal poules werd uitgebreid van twee naar vier. Na de groepsfase waren er nog acht ploegen over die kans maakten op de titel. Via vier kwartfinales en twee halve finales bereikten vervolgens de twee beste teams de finale.

Ajax was in 1994/1995 voor het eerst deelnemer aan de Champions League. De Amsterdammers wonnen hun poule va AC Milan, Casino Salzburg en AEK Athene. Via kwartfinales tegen Hajduk Split (3-0 over twee wedstrijden) en halve finales tegen Bayern München (5-2 over twee wedstrijden), bereikte het elftal van trainer Louis van Gaal de finale. Daarin was opnieuw AC Milan de tegenstander.

De wedstrijd leek op 24 mei 1995 op een verlenging af te stevenen toen in de 85ste minuut de jonge invaller Patrick Kluivert de bal op aangeven van Frank Rijkaard achter Milan-keeper Sebastian Rossi punterde en Ajax naar de Cup met de grote oren schoot.

Een jaar later was de enige verandering aan het format dat er voor een overwinning drie punten gerekend werden in plaats van twee. Ajax bereikte opnieuw de finale, maar bleek niet in staat om de titel succesvol te verdedigen. Een andere Italiaanse tegenstander, Juventus, bleek na strafschoppen te sterk.

Juventus verloor op haar beurt de finale van het jaar erop. Het Duitse Borussia Dortmund was in de finale met 3-1 te sterk voor de Italianen. Dit seizoen was het laatste seizoen dat er enkel kampioenen deel mochten nemen aan de Champions League.

E780d456f3a55bb2a81679f6ebfe80a4090e86db

Uitbreiding van de Champions League

Voor het seizoen 1997/1998 ging het competitieformat van de Champions League danig op de schop. Onder druk van de voetbalbonden van grote voetballanden als Frankrijk, Duitsland en Engeland werd door de UEFA ruimte gemaakt in de Champions League voor clubs die als tweede eindigden in hun competitie.

Dat betekende dat de top-8 landen van de UEFA ranglijst niet één, maar twee teams af mochten vaardigen in de Champions League. Dat betekende niet alleen dat er een extra kwalificatieronde nodig was, maar ook dat het aantal poules verder werd uitgebreid, van vier naar zes. Dat hield in dat niet standaard alle nummers twee uit de poule zich plaatsten voor de kwartfinales.

Nederland behoort tot de top-8 van Europa

Nederland behoorde op dat moment tot de top-8 van Europa en mocht naast landskampioen PSV, dat zich direct plaatste voor de groepsfase, ook de nummer twee, Feyenoord, inschrijven voor de Champions League. De Rotterdammers moesten zich via een voorronde nog wel plaatsen voor de groepsfase. Dat lukte. Het Finse Jazz werd met 8-2 over twee wedstrijden verslagen.

In de groepsfase werd Feyenoord uitgeschakeld. Het werd derde in een poule met Manchester United, Juventus en Kosice. PSV werd wel tweede in de groep, maar de Eindhovenaren behoorden niet tot de beste nummers twee en dus zat ook voor PSV het Europese avontuur er op. Real Madrid won uiteindelijk de finale, die in Amsterdam werd gespeeld.

Het seizoen 1998/1999 werd volgens dezelfde competitieformule gespeeld, maar voor 1999/2000 kondigde de UEFA opnieuw een verandering aan.

Verdere uitbreiding met clubs uit topcompetities

De Champions League werd een steeds waardevollere asset voor de UEFA. Sponsoren en zendgemachtigden stonden in de rij om flinke bedragen naar de voetbalbond over te maken. Om zich maar te mogen associëren met de Champions League.

Dat betekende, zo redeneerde de UEFA, dat daar iets tegenover gezet moest worden. Hoewel de Champions League natuurlijk opgezet was als competitie tussen landskampioenen en ook voor kampioenen van kleinere competities een beloning zou moeten zijn, vond de UEFA extra wedstrijden tussen topploegen uit Engeland, Duitsland en Spanje waardevoller dan duels tussen bijvoorbeeld HJK Helsinki, AEK Athene en FC Kopenhagen.

Met ingang van 1999/2000 bestond de Champions League uit een hoofdtoernooi van 32 ploegen, acht ploegen van vier teams. Daar aan voorgaand speelden de mindere goden drie kwalificatieronden.

Top 3 van de UEFA ranglijst

De top-3 van de UEFA ranglijst mocht maar liefst vier ploegen inschrijven voor de Champions League. Waarvan de nummers 3 en 4 één kwalificatieronde moesten spelen. De nummers 4, 5 en 6, waaronder Nederland, mochten drie ploegen afvaardigen. De nummer 3 van Nederland stroomde in de derde voorronde in.

Na de voorrondes en de groepsfase stonden niet zoals een jaar eerder nog wel het geval was de kwartfinales op het programma, maar volgde er een tweede groepsfase met 16 ploegen. De nummers één en twee uit de poules plaatsten zich tenslotte voor de kwartfinale.

Met 6 wedstrijden vóór het hoofdtoernooi, 6 wedstrijden in de eerste groepsfase én 6 wedstrijden in de tweede groepsfase kon een team dus theoretisch al 18 wedstrijden in de benen hebben voordat de knock-out fase van het toernooi was begonnen. Ter vergelijking: Toen PSV in 1988 de Europa Cup 1 won speelde het in zijn totaliteit 9 wedstrijden.

Voor Nederland namen Feyenoord, Willem II en PSV deel aan dit Champions League seizoen. PSV plaatste zich via de derde voorronde voor het hoofdtoernooi. Feyenoord plaatste zich voor de tweede groepsfase. Voor Willem II en PSV viel het doek. Het lukte Feyenoord vervolgens niet om de knock-out fase te bereiken.

PSV won de Europa Cup 1

PSV had in 1988 verrassend de finale gehaald en won na strafschoppen van het Portugese Benfica. Eindhoven is nog altijd de kleinste stad van Europa qua inwoners waar een Europa Cup 1-winnaar vandaan komt. 

Kritiek

De UEFA kreeg veel kritiek op deze competitieopzet en naar mate het seizoen vorderde werd die kritiek luider en luider. Uiteindelijk bestond de halve finale uit drie Spaanse clubs en Bayern München, wat de finale tussen het winnende Real Madrid en Valencia net zo goed de finale van de Spaanse beker had kunnen maken.

Voor het daaropvolgende seizoen 2000/2001 veranderde de UEFA echter niets aan de competitieopzet. Het resultaat was ook ongeveer hetzelfde. Met Valencia en Real Madrid haalden opnieuw twee Spaanse ploegen de halve finale. Ook Bayern München was wederom present.

De verrassende vier halve finalist was Leeds United uit Engeland, maar dat kon niet verrassen tegen Valencia. Bayern schakelde Madrid uit en won uiteindelijk de finale na strafschoppen van Valencia dat voor het tweede jaar op rij naast de grootste Europese voetbalbeker greep.

Vanuit Nederlands perspectief was het een seizoen om snel te vergeten. Feyenoord sneuvelde in de derde voorronde, SC Heerenveen werd vierde en laatste in haar poule en ook PSV haalde de tweede groepsfase niet. De Eindhovenaren werden derden in hun groep en mochten daarom na de winterstop wel door in het UEFA Cup toernooi.

Vaste vorm

Ook in 2001/2002 en 2002/2003 bleef er volgens deze formule gespeeld worden. Voor het seizoen 2003/2004 schrapte de UEFA de tweede groepsfase omdat veel topclubs klaagden dat ze teveel wedstrijden in een seizoen moesten spelen.

Wat verscheen was een Champions League formule zoals we deze ook vandaag de dag nog kennen. Drie voorrondes werden gevolgd door een groepsfase van 32 ploegen verdeeld over acht poules van vier teams. De nummers één en twee van elke poule plaatsten zich voor de knock-out fase. De nummer 3 mag door naar de UEFA Cup, later de Europa League en voor de ploeg die laatste werd in de poule, zat het Europese avontuur er op. Met 16 ploegen die doorstroomden, volgde er een extra knock-out ronde voor de kwartfinales. FC Porto won de eerste editie van het toernooi in deze opzet.

PSV maakte indruk

Een jaar later maakte PSV indruk door de halve finale te bereiken. Daarin werd het nipt uitgeschakeld door AC Milan, dat vervolgens een epische finale speelde tegen Liverpool. De Italianen gingen rusten met een 3-0 voorsprong, maar zagen Liverpool na rust binnen zes minuten terug komen tot 3-3. De Britten namen vervolgens de strafschoppen beter.

In 2006 was FC Barcelona in de finale te sterk voor Arsenal. In 2007 nam Milan wraak op Liverpool door nu wel te sterk te zijn in de eindstrijd. We gaan nu wat sneller door de winnaars heen. Achtereenvolgens Manchester United (2008), FC Barcelona (2009, 2011 en 2015), Internazionale (2010), Chelsea (2012), Bayern München (2013), Real Madrid (2014, 2016, 2017 en 2018) en Liverpool (2019) wonnen de Champions League zonder dat er iets aan de formule van de competitie werd veranderd.

Corona competitie

In 2020 vond er een heel bijzondere eindfase van de Champions League plaats. Omdat door de Covid-19 pandemie vrijwel iedere sportcompetitie onderbroken ofwel helemaal stilgelegd werd, kon de Champions League 2019/2020 niet uitgespeeld worden in het voorjaar van 2020.

Omdat de UEFA contractueel verplicht was om het toernooi wel af te maken, werd er in augustus kamp opgeslagen in Portugal waar de competitie vanaf de kwartfinale uitgespeeld zou worden. Red Bull Leipzig, Atletico Madrid, Atalanta Bergamo, Manchester City, Olympique Lyon, FC Barcelona en de uiteindelijke finalisten Paris Saint-Germain en Bayern München speelden een minitoernooitje om de grootste Europese hoofdprijs terwijl ze eigenlijk nog in de voorbereiding van het nieuwe seizoen zaten. Een pandemie doet rare dingen met de sport.

on air