Sinds Michael van Gerwen bijna unstoppable en inbeatable (niet te stoppen en niet te kloppen) lijkt te zijn, is darten in Nederland weer een stuk populairder geworden. Misschien nog wel meer dan tijdens de hoogtijdagen van Raymond van Barneveld, toen hij nog Embassy's wist te winnen. Nu Barney toch eindelijk echt met pensioen is, en de overige Nederlandse spelers nog niet het niveau van Mighty Mike weten te halen, zijn alle ogen gericht op de Vlijmenaar. Inmiddels zijn de eerste rondes van de Premier League Darts alweer gespeeld en maken we ons langzaam op voor een hopelijk zinderende finale op 21 mei 2020. En natuurlijk hopen we dat Van Gerwen daar de sterren van de hemel speelt, en beter nog, dat hij de titel mee naar huis neemt. Benieuwd wat hij, en de andere spelers, op dit toernooi kunnen winnen? En of het zin heeft om zelf een gokje te wagen? Uiteraard lees je het allemaal weer op Onetime!
Het toernooi, dat niet in een weekend wordt gespeeld maar verschillende speeldagen kent verspreid over dik drie maanden, heeft een bijzondere opzet. En die opzet is sinds de editie 2019 gewijzigd en dit jaar voor het eerst bedoeld zo doorgevoerd. Wat er gebeurd is? In 2019 zouden 10 spelers meedoen. Dit waren de top 4 van de Order of Merit, de ranglijst van de PDC gebaseerd op het verdiende prijzengeld) en 6 wildcard spelers. Die wildcards werden uitgegeven door PDC (4 stuks) en SkySport (2), de officiële mediapartner van PDC. De PDC deelt meestal wildcards uit aan andere darters uit de Top 10 van de Order of Merit, en SkySport kiest darters die goed zijn voor de kijkcijfers. Zo mocht Barney afgelopen jaar nog aantreden met een wildcard van SkySport.
Vanuit de Order of Merit ranking was Gary Anderson geplaatst. Echter moest hij 3 dagen voordat het toernooi begon afhaken vanwege rugklachten. En in plaats van één vervanger te regelen, besloot de PDC om jong darttalent een kans te geven. De eerste ronde bestaat uit 9 dartavonden, die gespeeld worden op verschillende plaatsen. En vanuit elke plek werd een lokale speler uitgenodigd om die avond te spelen. Deze spelers, onder wie Jeffrey de Zwaan die in Rotterdam uit mocht komen, werden ‘contenders' genoemd. En in 2020 is dit concept, met 9 geplaatste spelers en 9 jonge talenten, die nu ‘challengers' worden genoemd, het nieuwe format geworden.
In 2019 won Michael van Gerwen zijn vierde Premier League op een rij. Het was in het totaal zijn 5e overwinning, en daarmee is hij er nog maar één verwijderd van het record van Phil Taylor, die de titel 6 keer won. De 2020 editie kan dus een mijlpaal voor Van Gerwen zijn, en is de 16e editie van het toernooi.
Het toernooi is inmiddels van start gegaan, op het moment van schrijven zijn de eerste twee wedstrijddagen geweest. De volgende 18 spelers kunnen we verwachten in het toernooi:
Er komen dus twee Nederlanders uit naast Michael van Gerwen, op een groep van 18 spelers is dat best netjes. Ook is de Ahoy in Rotterdam de enige plaats buiten de UK waar gespeeld worden tijdens de Premier League Darts. Waar de andere plaatsen één avond hosten, zijn er in de laatste week van maart twee avonden darts te zien in Rotterdam, dit zijn de laatste twee speelavonden van de eerste fase. Die eerste fase bestaat uit 9 speelavonden, waarbij alle geplaatste darters eenmaal tegen elkaar spelen, en tegen één van de challengers.
Op 21 mei 2020 worden de halve finales én de finale gespeeld. Dit worden de play-offs genoemd. Tijdens het toernooi kunnen de geplaatste spelers punten verzamelen. De ‘challengers' kunnen dit niet omdat ze maar één wedstrijd spelen. Wel dingen zij mee voor het prijzengeld.
In de eerste fase, dus de eerste 9 speelavonden, levert een gelijkspel 1 punt op, een winst 2 punten. De geplaatste speler die na die 9 wedstrijden, gespeeld in 8 weken, laatste staat, ligt uit de wedstrijd. Hiervoor krijgt hij £35.000. De top 8 gaat door naar de tweede fase, waarbij in zeven weken en evenzoveel speelavonden alle spelers nog eenmaal tegen elkaar spelen. Ook hier is het de bedoeling zoveel mogelijk punten te verzamelen. De top 4 zal uiteindelijk op de play-offs spelen, in twee halve finales zullen de finalisten bepaald worden, die vervolgens om de titel strijden.
In 2005, toen het toernooi voor het eerst werd georganiseerd, won Phil Taylor £50.000 van de totale prijzenpot van £150.000. De jaren erna steeg het prijzengeld gestaag, in 2012 nam Phil Taylor met de winst £150.000 mee naar huis, net zoveel als de totale prijzenpot in 2005. Inmiddels valt er anno 2020 £825.000 te verdelen, een bedrag dat al vanaf 2017 hetzelfde is. Daarvan gaat £250.000 naar de winnaar. De complete verdeling ziet er als volgt uit:
Behaalde plaats | Prijzengeld |
Winnaar | £ 250.000 |
Runner-up | £ 120.000 |
Halve finale | £ 80.000 |
5e | £ 70.000 |
6e | £ 60.000 |
7e | £ 55.000 |
8e | £ 50.000 |
9e | £ 35.000 |
Verder krijgt de winnaar van de competitie (dus degene met de meeste punten voor de play-offs) een bonus van £25.000. Een van de vier halve finalisten krijgt dus sowieso dit bedrag extra.
Voor de ‘challengers' is er ook een prijs te verdienen: een winst is goed voor £2.500 en een gelijkspel levert £1.000 op.
Overigens is dit een aardige prijzenpot, maar hij valt in het niet bij het prijzengeld dat bij de World Darts Championship verdiend kan worden: daar krijgt de winnaar een half miljoen pond en wordt in het totaal 2,5 miljoen pond vergeven. Wel doen hier maar liefst 96 spelers aan mee, fors meer dan aan de Premier League.
Hierboven meldden we al dat SkySports de officiële mediapartner is, dit is het voor de PDC en dus alle grote toernooien (Majors) die ze organiseren. Zij zorgen dat de wedstrijden en toernooien in de UK te zien zijn. In Nederland worden alle Majors uitgezonden door de ‘mannenzender' RTL7, veelvuldig onderbroken door reclames, analyses van Co Stompé en andere, reeds gestopte, spelers en tenenkrommende interviews. Tenminste, dat is mijn mening. Sowieso is dat hele darten een vorm van commercie die we vrijwel nergens anders in de sport zien, behalve misschien in de Formule 1 dan. Shirts vol sponsoren, overal waar je kijkt reclame, het lijkt niet op te kunnen.
Darts is van oorsprong een sport waar sport en wedden op sport hand in hand gaan. Al jaren zijn gokbedrijven sponsoren voor darttoernooien, waar andere sporten net pas die mogelijkheden aan het onderzoeken zijn en sportbonden behoorlijk terughoudend zijn. De PDC heeft dan ook sponsordeals met een heel arsenaal aan gokbedrijven, waaronder onze eigen Jack's Casino (die titelsponsor zijn van de World Series of Darts). Maar ook William Hill, Ladbrokes en andere bookmakers hebben één of meer toernooien als titelsponsor. Voor de Premier League Darts is Unibet gevonden als titelsponsor, dit jaar voor het derde jaar op rij. Hiervoor was het vanaf 2014 Betway, daarvoor is ook 888.com enkele jaren titelsponsor geweest, onder andere van de eerste editie. Tussendoor was drank ook een optie (Holsten Brewery, nu onderdeel van Carlsberg, en Whyte & Mackay), en in 2012 en 2013 was chipsfabrikant McCoy's de belangrijkste naam.
Het hebben van sponsoren en titelsponsoren, samen met de televisiedeals, zorgt voor een constante bron van inkomsten waarmee de prijzenpotten van de toernooien gevuld kunnen worden. Ook de inkomsten uit kaartverkoop draagt bij aan een goedgevulde portemonnee bij de PDC.
Natuurlijk kun je als kijker het voor jezelf wat spannender maken door de wedden op de Premier League. En met een beetje geluk kun je hier ook een leuk bedrag mee winnen. Minder dan wat de spelers verdienen, tenminste als je kleine bedragen inlegt, maar toch.
Michael van Gerwen is de gedoodverfde winnaar van het toernooi dit jaar. Dat zou zijn winning streak op 5 brengen, en het totaal op 6. Phil Taylor won het toernooi 6 keer in het totaal, en viermaal achter elkaar. Qua winning streak zou Van Gerwen dan ook het record breken, en qua totalen gelijk komen met Taylor. Bovendien heeft Van Gerwen nog een appeltje te schillen, vooral met ene Peter Wright, die hem de overwinning van het World Championship eerder dit jaar kostte. Wright was in de finale sterker dan Van Gerwen, die dus zeker op revanche uit is. Zijn eerste wedstrijd in de Premier League was tegen… juist..Wright. Van Gerwen won met 7-5. In de tweede ronde liet hij weinig heel van Daryl Gurney, Van Gerwen won met 7-1. Hij staat na twee speelavonden eerste en is dus op weg naar de play-offs. En hopelijk naar de titel.
De bookmakers zijn het hier ook mee eens: de odds op Van Gerwen liggen tussen 1.80 en 1.90. Peter Wright volgt op afstand, hij is tweede met odds tussen 6.00 en 7.00. Daarna komt Gerwyn Price met 7.50. tot 8.00 en Gary Anderson met 8.50 tot 9.00. Oftewel, eigenlijk kan enkel Van Gerwen winnen. Tenzij er iemand een stunt weet uit te halen, zoals Wright dus eeeder dit jaar wist te doen. Maar als Van Gerwen op dreef is zoals hij nu lijkt te zijn, is niemand écht een match voor hem.