Darts zit de laatste jaren weer in de lift qua populariteit, mede dankzij het succes van Michael van Gerwen. Het aantal toernooien en kampioenschappen is dan ook talrijk en soms is het niet helemaal duidelijk wie nou de échte dartskampioen is.
PDC heeft daar sinds 2016 nog wat meer onduidelijkheid in gecreëerd door een nieuw toernooi te introduceren: het Champions League of Darts. Of de naam 'toevallig' is gekozen om te lijken op de ‘echte' Champions League in voetbal? Het zou zomaar kunnen! Inmiddels is het 2019 en staat de vierde editie van het darttoernooi voor de beste spelers op aarde voor de deur. Deze wordt dit jaar gespeeld op 19 en 20 oktober in Leicester.
Dit relatief nieuwe toernooi wordt georganiseerd door PDC, de Professional Darts Corporation. Dit is één van de twee dartbonden, naast de BDO dat ook in Engeland gevestigd is en waar PDC ooit uit ontstaan is. Het is niet verrassend dat ook dit toernooi in het Verenigd Koninkrijk gehouden wordt, van oudsher toch de bakermat voor darts. Dit jaar wordt de Champions League of Darts dus voor de vierde keer gehouden, de eerste editie vond in 2016 plaats in Cardiff. Phil Taylor was de kampioen van 2016 nadat hij onze eigen Mighty Mike versloeg in de finale.
In 2017 werd het toernooi wederom gehouden in Cardiff, Mensur Suljović won zijn eerste grote titel na een overwinning op Gary Anderson. De editie van 2018 verhuisde naar Brighton en werd gewonnen door Gary Anderson, die hiervoor Peter Wright versloeg in de finale. En de editie van dit jaar verhuist weer, naar Leicester ditmaal.
Een Champions League is gemaakt voor kampioenen en dat is bij darten niet anders. De 8 beste darters van de PDC Order of Merit zullen deelnemen aan dit toernooi. Deze darters worden onderverdeeld in 2 poules van 4 en de beste 2 hiervan zullen uitkomen in de halve finales. De Order of Merit is de wereldwijde ranglijst van de PDC, waarbij wordt gekeken naar de verdiensten in prijzengeld in de afgelopen twee jaar. Dit gaat dan over het prijzengeld in bepaalde toernooien, die meetellen voor de ranking. De sluitingsdatum voor kwalificatie voor het Champions League of Darts toernooi is halverwege augustus.
Darts is een sport die het vooral moet hebben van sponsoring en televisiegeld, net als veel andere sporten overigens. Bijzonder is de band die dartbonden en darttoernooien al jaren hebben met gokbedrijven. Waar in veel sporten pas iets van de laatste tijd is om samenwerkingen aan te gaan met gokbedrijven, is dat in darts al jaren het geval.
Grote (online) bookmakers zijn al vele jaren titelsponsor van grote dartstoernooien, en bij de Champions League of Darts is dit dan ook niet anders. De eerste twee jaar, in 2016 en 2017, was Unibet de titelsponsor van het toernooi. In 2018 werd dat Paddy Power, dat ook in 2019 de naamgever van het toernooi zal zijn. De volledige naam is dan ook Paddy Power Champions League of Darts.
Naast Paddy Power zijn er verschillende andere sponsoren verbonden aan PDC. Een deel hiervan is gokbedrijf, naast Paddy Power zijn dat onder andere Unibet (de huidige naamgever van de Premier League Darts en het European Championship), Ladbrokes (titelsponsor van de UK Open) en William Hill (naamgever voor World Darts Championship).
Naast sponsoren verdient PDC aardig aan televisie-inkomsten. In Nederland hebben ze een deal met RTL7, de mannenzender zendt dan ook vrijwel elk PDC toernooi integraal uit en dit wordt ook goed bekeken. In de UK hebben ze sinds 2016 een deal met BBC Sport, dat voorheen alleen toernooien van concurrent BDO uitzond. Ook Sky Sport, Sky Sports en Fox Sports hebben een deal met de PDC, evenals wat kleinere aanbieders. Ook staat eind september Thomas Cook Sport nog bij de partners, maar de verwachting is dat dit, na het recente faillissement, niet lang meer zo zal zijn.
Al met al komt er bij de PDC genoeg geld binnen vanuit sponsor- en tvdeals om leuke bedragen weg te kunnen geven aan prijzengeld. Tel daarbij de inkomsten uit kaartverkoop op en de pot is goed gevuld.
Al vanaf 2016 is het prijzengeld bij de Champions League of Darts onveranderd. De totale prijzenpot is maar liefst £250.000. Dit zijn niet de miljoenen die we kennen uit tennis of voetbal, maar voor een toernooi van twee dagen en maximaal 5 wedstrijden per persoon is het niet verkeerd. En het zijn slechts 8 spelers die dit hoeven te verdelen!
De verdeling van het prijzengeld is als volgt:
Dit kampioenenbal is voor de spelers een eer om aan mee te doen maar qua prijzengeld is er uiteindelijk maar 1 winnaar. Al hoeft de verliezend finalist ook niet al te hard te klagen.
Op het moment van schrijven is de peildatum voor kwalificatie van het toernooi voor 2019 verstreken en weten we dus welke 8 darters in de Order of Merit bovenaan staan. Deze 8 darters zullen op 19 oktober aantreden in Leicester.
Op de eerste dag nemen de darters het tegen elkaar op volgens een vast schema:
's Avonds nemen de winnende spelers binnen een poule het tegen elkaar op, en de verliezende spelers.
Op de tweede dag van de Champions League of Darts hebben alle spelers nog één wedstrijd te spelen in de groepswedstrijd, tegen degene die ze nog niet eerder getroffen hebben. 's Avonds volgen eerst de halve finales (de beste 2 spelers uit een groep gaan door naar de halve finales) en als slotstuk de finale.
Michael van Gerwen staat er qua prijzengeld dit jaar veruit het beste voor. Hij won in twee jaar ruim 1,5 miljoen pond, de nummer 2, Rob Cross, haalde net iets meer dan 900.000 pond op. Het gat met de nummer3 is behoorlijk, Gurney verdiende slechts £539.250 op de voet gevolgd door Anderson die slechts 5.500 minder verdiende.
Michael van Gerwen lijkt zijn vorm dit jaar weer gevonden te hebben, hij schreef in 2019 al de PDC World Darts Championship, The Masters én de Premier League op zijn naam. Het wordt tijd dat MvG ook eens de Champions League op zijn naam schrijft en ook hier bewijst dat hij de beste van de besten is. Bovendien kan hij het geld straks zeker goed gebruiken met een tweede kindje op komst.
Michael van Gerwen lijkt dus ook bij de bookmakers de gedoodverfde winnaar te zijn. Laten we hopen voor Mighty Mike dat hij deze favorietenrol ook waar kan maken!
Naast het wedden op de uiteindelijke kampioen in de Champions League of Darts, kun je ook inzetten op bijvoorbeeld de groepswinnaar. In Groep B is MvG uiteraard ook de favoriet. En zodra het toernooi (bijna) begint zal het ons niet verbazen als je ook in kunt gaan zetten op andere zaken als 9-darters, gemiddelden, de hoogste uitgooi en wat al niet meer mogelijk is. En zo wordt het kijken van een toernooi als Champions League of Darts wellicht nóg spannender, zelfs als MvG zijn favorietenrol niet waar weet te maken…