Politiek. Vrijwel iedereen heeft er een mening over. En velen vinden dat politici hun werk niet goed doen, te veel betaald krijgen en hebben nog veel meer te klagen. Met andere woorden, de politiek kan het niet makkelijk goed doen, vooral niet voor iedereen. Maar politiek kan ook leuk en een stuk minder beladen dan dat zijn. Namelijk door te wedden op politiek. Dan kun je geld verdienen met een uitslag, of je het er nu mee eens bent of niet. Hoe dat werkt? Dat lees je hier.
Het woord politiek heeft volgens de Van Dale drie betekenissen:
Eigenlijk komt het erop neer dat de politiek de manier is waarop een land bestuurd wordt. Hierin worden alle (tegengestelde) belangen van diverse partijen, groeperingen en individuen meegenomen en door middel van onderhandelingen in een akkoord gegoten, waardoor iedereen een beetje zijn zin zou moeten krijgen. Tenminste, zo werkt het in een democratie als Nederland. In landen als Noord-Korea en Cuba, waar een dictatuur heerst, werkt het wat anders.
In democratische landen vinden regelmatig verkiezingen plaats, meestal eens per 4 jaar. Hierbij wordt een nieuwe regering gekozen, of een nieuwe president bijvoorbeeld. De volwassen bevolking van een land mag dan zijn stem uitbrengen op de partij of persoon waarvan hij of zij vindt dat die beste ideeën heeft over hoe het land bestuurd moet worden.
In Nederland kennen we behoorlijk wat politieke partijen waarop gestemd kan worden. Op dit moment zijn dat er 14, van VVD, CDA en PvdA tot DENK en Forum voor Democratie. Het is hier dan ook vrijwel onmogelijk dat één partij de meerderheid behaalt, vandaar dat wij in Nederland een samenwerkingsverbond, coalitie genaamd, kennen tussen verschillende partijen die gezamenlijk de meerderheid van de zetels in de Tweede Kamer hebben én die tot een akkoord over afspraken kunnen komen.
Wij kennen geen president maar een Minister-President, ons staatshoofd is een monarch (Koning Willem-Alexander). Dit is het ultieme voorbeeld van het Nederlandse poldermodel :-)
De Verenigde Staten is een republiek die wel een president kent. De president is zowel regeringsleider (vergelijkbaar met onze Minister-President) als staatshoofd. Er zijn eigenlijk slechts twee politieke partijen in Amerika, de Democratische Partij en de Republikeinse Partij.
De eerste is liberaler dan de tweede, de Republikeinen zijn conservatiever. Over het algemeen wisselen de partijen elkaar af bij de verkiezingen, de ene keer wint de een, de volgende keer de ander (uitzonderingen daargelaten). Er zijn op lokaal niveau wel andere partijen actief, maar die hebben tot nu toe niet noemenswaardig iets te zeggen gehad.
De meeste Westerse landen hebben een volledige democratie of een onvolledige democratie. Naast Nederland en de VS zijn de volgende landen ook een volledige democratie:
Eigenlijk komt het erop neer dat deze landen volledig bestuurd worden door volksvertegenwoordigers, waarbij de bevolking vrije keuze heeft, en alle grondwettelijke rechten voor iedereen van toepassing zijn. De verkiezingen in deze landen zullen altijd eerlijk gebeuren (al zijn er twijfels over de laatste verkiezing in de VS waarbij Trump president werd).
We zijn inmiddels wel bekend met sportsbetting, oftewel het wedden op sport. Hierbij kun je inzetten op sportwedstrijden, van voetbal tot wielrennen en alles wat er tussenin zit. Je kunt wedden op een uitslag, op winst of verlies, of wie het eerste doelpunt scoort bijvoorbeeld. En er zijn nog legio andere mogelijkheden om in te zetten, voordat de wedstrijd begint en zelfs tijdens de wedstrijd (live betting).
Maar, alles wat een uitslag heeft is potentieel geschikt om op te wedden. Denk aan bijvoorbeeld het Eurovisie Songfestival of een talentenjacht als X Factor. Afhankelijk van de aanbieder kun je op van alles wedden, zelfs op de winnaar van een realityprogramma als Love Island of wanneer de baby van Prins Harry en Meghan Markle geboren wordt, of het een jongen of meisje wordt en wat de naam zou zijn!
En politiek, dat heeft ook verkiezingen en dus uitslagen. Je hebt presidentsverkiezingen, verkiezingen zoals in Nederland tussen politieke partijen, referenda zoals de Brexit, noem het maar op. Het zal je dus niet verbazen dat je ook daarop kunt wedden.
Helaas is het in Nederland niet toegestaan op andere zaken dan sportwedstrijden te wedden.
In Europa is wedden op politiek redelijk rechttoe-rechtaan. Wie wint de verkiezingen, wie wordt de leiders van politieke partijen, wanneer treedt Trump of May af (beiden liggen natuurlijk onder vuur), al dan niet vrijwillig.
Maar bij Amerikaanse sportsbooks kun je ook behoorlijk bijzondere, of zeg maar gerust af en toe bizarre, bets plaatsen. Om wat voorbeelden te noemen:
Het is zomaar een greep uit de bets die momenteel openstaan in Amerika. Sommige zijn waarschijnlijker dan andere, en sommige zijn ronduit bizar. Maar hé, als jij een paar dollar inzet op de gezamenlijke Nobelprijs voor de Vrede voor Trump en Putin dan zijn de odds 50 tegen 1 en kun je dus maar zo een leuk bedrag winnen met wedden op politiek! Mocht het ooit gebeuren dan natuurlijk.
Ook voor wedden op politiek geldt: kijk waarop je wil inzetten en welke bookmaker hier de beste odds voor geeft. Het scheelt soms een punt of meer of je bij de ene of andere inzet dus het loont de moeite ook hier even te ‘shoppen'!