De NHL, de grootste en mooiste ijshockeycompetitie ter wereld, is de kleinste van vier grote Amerikaanse sporten. IJshockeyers krijgen dan ook vaak veel minder betaald dat de bekendste basketballers, honkballers en American Football-sterren. Toch hoeft niemand medelijden te hebben met een NHL-speler. Waarom dat is, zochten wij natuurlijk voor je uit!
Een NHL team mag maximaal vijftig spelers onder contract hebben. In de praktijk heeft geen enkel team dit. De meeste NHL teams hebben rond de dertig spelers onder contract. Dat zijn dertig spelers die minimaal $750.000 moeten verdienen.
Een NHL team is dus sowieso dik 22 miljoen dollar kwijt aan minimale beloningen. Niet iedere speler speelt echter voor het minimale salaris. Er zijn ook spelers die miljoenen verdienen. Dit is de top-5 aan ijshockey miljonairs die general managers soms hoofdpijn bezorgen om ze binnenboord te houden. Of juist binnen te halen voor hun club.
Montreal Canadiens goalie Carey Price is de bestbetaalde goaltender van de NHL. De 34-jarige Price tekende vier jaar geleden een contract voor acht seizoenen.
Zijn contract heeft een waarde van 84 miljoen dollar. Dat betekent dat de penningmeester van Montreal jaarlijks meer dan tien miljoen dollar over moet maken naar de bankrekening van Price.
Heel veel voor terug krijgen de Canadiens daarvoor niet. Price miste de start van dit seizoen door een knieoperatie en was daarna meer dan een maand afwezig vanwege mentale problemen.
De New York Rangers staan er om bekend dat ze veel geld willen betalen om supersterren in het blauwe shirt te laten spelen. Mark Messier, Jaromir Jagr, Wayne Gretzky en Eric Lindros hebben allemaal hun thuiswedstrijden in Madison Square Garden gespeeld.
Vaak (Messier uitgezonderd) speelden deze spelers allemaal na hun hoogtijdagen voor de Rangers. Met Artemi Panarin hopen de Rangers een stukje toekomst gekocht te hebben. De 30-jarige rus kwam zes jaar geleden als een undrafted speler uit Rusland naar de NHL waar hij een koelkastcontract tekende bij de Chicago Blackhawks, waar hij de Calder-trophy als beste rookie won.
Na nog een seizoen in Chicago kwam Panarin via Columbus in New York terecht waar hij in 2019 een zevenjarig contract ter waarde 81,5 miljoen dollar tekende. Omdat Panarin in de eerste twee jaar van zijn contract meer verdiend heeft, moet hij het dit seizoen met ‘slechts’ 10,8 miljoen doen.
Erik Karlsson is zonder endorsements en andere marketingactiviteiten de op één na best betaalde ijshockeyer ter wereld. De Zweed is de bestbetaalde verdediger in de historie van de NHL.
Toen de San Jose Sharks Karlsson in 2018 overnamen van de Ottawa Senators boden ze hem een achtjarig contract ter waarde van 92 miljoen dollar aan. Karlsson is dit seizoen aan zijn vierde jaar van dat contract bezig.
Auston Matthews heeft alles. Hij is een getalenteerde ijshockeyspeler die op het ijs veel scoort, maar ook de uitstraling heeft om producten te verkopen. Marketeers van diverse bedrijven lopen weg met de Amerikaan met Mexicaanse roots.
Matthews is ook door EA Sports gecontracteerd en siert cover van NHL2022. Het levert Matthews naast dik 8 miljoen aan salaris bij de Toronto Maple Leafs nog eens 4,2 miljoen aan reclame inkomsten op.
De absolute superster van het moderne ijshockey is Connor McDavid. In de ogen van velen een natuurlijke opvolger van ‘The Great One’ Wayne Gretzky en Mark Messier. De druk op de schouders van Connor McDavid is niet gering. Hoewel hij pas 24 jaar is, is McDavid al Captain van de Edmonton Oilers. Dat is ook het team waar Gretzky en Messier hun grootste successen boekten.
Of McDavid in staat is om de Oilers naar nieuwe Stanley Cup glorie te leiden moet nog blijken. De center heeft nog vier jaar van zijn achtjarig contract ter waarde van 100 miljoen dollar te gaan. Naast de 12,5 miljoen dollar die McDavid dit seizoen als salaris overgemaakt krijgt, ontvangt de Canadees nog zo’n vier miljoen dollar aan sponsorinkomsten.
Onder andere ijshockey-gerelateerde bedrijven als CCM en Adidas sponsoren de speler. Daarnaast is McDavid aandeelhouder van de veelbelovende tech-startup Buzzer.
Je leest het: Met de meeste NHL spelers hoef je echt geen medelijden te hebben. Het is opvallend dat NHL spelers veel minder verdienen van de top NBA of NFL spelers. De best betaalde NBA basketballer is Stephen Curry van de Golden State Warriors. Hij verdient in zijn eentje een slordige 45 miljoen dollar. IJshockey heeft wat dat betreft nog veel te winnen.
Iedere NHL-speler is namelijk verzekerd van een jaarsalaris van 750.000 Amerikaanse dollars. Dit is het minimumbedrag dat een club een speler moet betalen conform de CAO die is afgesloten tussen de teams/NHL enerzijds en de NHLPA, de spelersorganisatie, anderzijds.
Dit zogenaamde koelkastsalaris wordt voornamelijk verdiend voor spelers die eigenlijk nog niet goed genoeg zijn voor de NHL. Een NHL contract bestaat uit meerdere modules. Een van die modules heet de 2-way-module. Dat wil zeggen dat het NHL-team waar de speler onder contract staat de optie heeft om de speler naar een geaffilieerd team in de minors, een minder grote competitie te sturen om ervaring op te doen tegen minder salaris.
Speelt een speler in de minors en maakt hij indruk of kampt het NHL-team met blessures dan kan deze speler ook weer, al dan niet tijdelijk, teruggeroepen worden naar de NHL, waar hij weer een NHL-salaris moet gaan verdienen.
Een stapje boven het two-way contract staat het one-way contract waar de speler minimaal een NHL-salaris van $750.000 moet verdienen. Het maakt voor het salarisstrookje van deze speler niet uit of de speler in de NHL of in de minors speelt.
Opvallend is dat veel oudere en heel ervaren spelers ook voor het minimale contract van zeveneneenhalve ton spelen. Jumbo Joe Thornton speelt voor dit bedrag op 41-jarige leeftijd bij de Florida Panthers.
Thornton heeft er al een carrière van 24 seizoenen op zitten. Thornton won in al die seizoenen nooit de Stanley Cup, de prijs voor het beste team van het seizoen, maar verdiende wel miljoenen aan zijn contracten met de Boston Bruins, San Jose Sharks en Toronto Maples en wil in de nadagen van zijn carrière nog één keer een gooi doen naar de hoofdprijs.
Hetzelfde geldt voor Patrick Marleau. Marleau is de speler die de meeste NHL-wedstrijden achter zijn naam heeft staan. Maar liefst 1.779 wedstrijden speelde Marleau in de NHL.
De geboren Canadees speelde negentien seizoenen voor de San Jose Sharks voordat hij twee seizoenen voor de Toronto Maple Leafs uitkwam. Daarna keerde Marleau terug naar Californië, waar hij vlak voor de trade deadline de Sharks ten tweede male verliet voor de Pittsburgh Penguins.
De Penguins maakten in tegenstelling tot de Sharks nog kans op de play-offs en dus voor Marleau een kans op Stanley Cup-glorie. Marleau keerde voor het door Covid-protocollen ingekorte seizoen 2020/21 terug naar de Sharks, maar heeft voor het huidige seizoen nog geen contract. De verwachting is dat Marleau richting de play-offs terugkeert in de NHL om op zijn 42ste nog een gooi naar zijn eerste Stanley Cup.
Hoeveel een speler verdiendt is niet alleen belangrijk voor de betreffende speler, maar ook voor de general manager van de NHL-teams. Elk NHL-team is namelijk gehouden aan een salarisplafond. Het salarisplafond werd in de NHL geïntroduceerd om de ontwikkeling tegen te gaan dat rijkere clubs dikke contracten aan sterspelers boden en zo zichzelf veel meer kans op de Stanley Cup gaven.
De New York Rangers hanteerden deze filosofie en nadat de Detroit Red Wings in 2001 de Stanley Cup wonnen met een sterrenensemble, kwam de NHL in actie. Met ingang van het seizoen 2005/2006 geldt er een maximum dat teams aan salarissen mogen betalen.
Het beoogde doel was dat de betere spelers over meerdere teams verdeeld werden en er meer competitie ontstond. Dat doel werd met de introductie van het salarisplafond bereikt.
Het salarisplafond voor het seizoen 2021/22 is gesteld op $81,5 miljoen. Dat is het maximale bedrag dat een team aan de spelersselectie mag betalen. Om onder dat bedrag te blijven moet de General Manager soms harde beslissingen nemen. In het ijshockey is het niet gebruikelijk dat er transfersommen betaald worden als spelers van club wisselen.
Teams maken onderling een trade waarbij een of meerdere spelers van elk team van club wisselen. Een trade is toegestaan zolang de salary cap niet overschreden wordt.
De nieuwe club van een speler neemt zijn volledige bestaande contract over. Er wordt niet opnieuw onderhandeld. Dat kan soms betekenen dat er contracten geschrapt moeten worden om ruimte te maken voor nieuwe spelers.
Een speler die dan weg moet wordt afgekocht door het team. Er zijn hele complexe standaard berekeningen opgesteld wat elke speler aan waiver compensation moet ontvangen. Een speler wiens contract wordt afgekocht is een free agent die zelf mag bepalen waar hij gaat spelen, mits hij aanbiedingen krijgt natuurlijk.