We hebben het reeds enkele jaren over een Grexit, het moment dat Griekenland uit de Europese Unie stapt op wordt gezet, maar een Brexit lijkt op dit moment een stuk aannemelijker. Engeland, of beter gezegd Groot Brittannië, heeft niet dezelfde munt als ons maar is wel onderdeel van de Europese Unie en tijdens de laatste verkiezingen is afgesproken dat er een referendum gaat komen waarbij elke Brit kan kiezen of hij of zij bij de EU wil blijven of niet. Wat voor gevolgen gaat dit hebben voor Europa, de Euro en voor Nederland?
De oorspronkelijke insteek is dat er een referendum plaats gaat vinden over het mogelijk opstappen uit de EU in 2017 maar de premier David Cameron is aan het onderzoeken of er misschien in 2016 al een referendum in het Verenigd Koninkrijk kan plaats vinden. David Cameron heeft overigens de laatste verkiezingen gewonnen omdat hij de belofte deed dat dit referendum er zou komen. Zou hij dit niet gedaan hebben was de kans zeer aanwezig dat hij helemaal niet gekozen was tot premier van Engeland.
Zeker op dit moment, nu de BREXIT een feit is geworden kun je door middel van deze broker snel inspelen op koersbewegingen! Succes!
Note: het kan zijn dat ik soms het Verenigd Koninkrijk en Engeland door elkaar haal, maar ik bedoel met beiden hetzelfde.
Voor Europa in het algemeen is het nadelig dat een dermate groot land uit de Europese Unie zou stappen. De totale economie van Europa zou dalen met 17,5% (alleen door uitstapt van VK) en dit zou de onderhandelingspositie natuurlijk verslechteren. Daarnaast draagt Engeland netto bij aan de Europese begroting en zou dit betekenen dat andere landen dit verlies op moeten vangen waarbij Nederland zeker een belangrijke geldschieter zal zijn omdat Nederland reeds een netto betaler is richting de Europese Unie.
Daarnaast is er uiteraard besmettingsgevaar als er een eerste land zou zijn die uit de EU zou stappen en dit kan uiteraard koren op de molen zijn van de PVV en Geert Wilders die hiermee de populariteit verder uit kunnen bouwen. Het gezegde als er een schaap over de dam is, kan hierdoor weleens werkelijkheid worden voor de Europese Unie.
Engeland is sinds 1992 lid van de Europese Unie en is een van de oprichtende leden van de EU. Sinds deze datum is er nog nooit een land geweest dat de EU heeft verlaten, dus het zou voor Engeland een unicum zijn om als eerste land deze stap te nemen. Dat zou overigens ook wel weer passen bij dit land dat toch vaak anders en links wil zijn ten opzichte van andere landen.
Om een beetje inzicht te krijgen hoe belangrijk de UK is voor Europa heb ik enkele feiten op een rijtje gezet:
Dit zijn cijfers die vergelijkbaar zijn met de andere drie grote landen in de Europese Unie, namelijk Duitsland, Frankrijk en Italie.
Het moge duidelijk zijn dat een vertrek uit de Europese Unie gevolgen zal hebben voor Engeland maar zijn die gevolgen positief of negatief? Daar zullen uiteraard de meningen over uiteen lopen zoals dit in Nederland ook geldt voor een stap uit de Europese muntunie. Geert Wilders berekent dat dit een geweldige stap zou zijn voor de Nederlandse economie terwijl de meeste economen juist zeggen dat het desastreus zou zijn voor Nederland met name vanwege de concurrentiepositie en de importantie van de export voor Nederland. In het Verenigd Koninkrijk is dit uiteraard niet anders.
De inschatting is dat het cijfer voor Engeland geringer is omdat men nog steeds een eigen munt, de Britse pond, heeft. Voor de financiele sector, waarbij London wereldwijd de financiele hoofdstad is, kan het wel grote gevolgen hebben. London is dermate belangrijk financieel gezien in de wereld dat een stap uit de grote Europese Unie deze positie kan ondermijnen en daarmee dus ook de inkomsten voor de Britse overheid. Dat ‘Jan met de pet' met een gewoon loonstrookje dit een zorg zal wezen, zoals we in Nederland ook de haat zien richting bankiers, staat buiten kijf en kan een belangrijk propoganda middel gaan worden.
De Britse pond is de afgelopen 2 jaar behoorlijk gestegen ten opzichte van de Euro. Of kunnen we beter zeggen dat de euro gedaald is in plaats van sterkte van de Engelse pond. Dit laatste is vooral het geval want ten opzichte van de US Dollar noteert de pond op een dieptepunt en een van de redenen hiervoor kan gezocht worden bij het referendum en daarmee een Brexit.
Speculanten zijn bezig om de Britse pond onder druk te zetten en dit lukt aardig. Dat dit ‘gevaarlijk' is en enorme gevolgen kan hebben voor Engeland laat de aanval van George Soros in 1992 wel zien toen hij zelfstandig de Engelse Centrale Bank (Bank of England) op haar knieën kreeg. De overheid moest toen ingrijpen en de Engelse pond uit het European Exchange Rate Mechanism halen omdat 1 grote investeerder enorme short posities had ingenomen op de Engelse pond. De kans bestaat zeker dat er bij een Brexit weer een ‘aanval' plaats zal vinden op deze Engelse munt met alle gevolgen van dien.
Je kunt vast gokken bij een bookmaker op een Brexit, maar daarmee gok je misschien wel op de ondergang van de Europese Unie of een recessie in Engeland. Je kunt je af vragen of je met een dergelijke weddenschap geld wilt verdienen. Op het forum zien we ook veel beurshandel op de AEX.
De bookmakers geven op dit moment 1,5x je inzet terug als je er op gokt dat Engeland binnen de Europese Unie blijft en je krijgt ongeveer 3,0x je inzet als je weddenschap is dat Engeland uit de EU zal stappen naar aanleiding van het referendum.