Wedden op sport is big business. Of je het nu doet om de wedstrijden van je favoriete club nog spannender mee te maken of omdat je er een serieus (zak)centje mee wilt verdienen. Je bent bij het plaatsen van een bet niet de enige die geld verdient. Ook de bookmaker verdient geld. Ook als jij je winst uit moet betalen.
Het is een vraag die wel eens vaker gesteld wordt: wat verdient een bookmaker nu eigenlijk en hoe kunnen ze winst maken als ze meer geld uit moeten keren dan dat er ingelegd wordt? Dat zijn eigenlijk twee vragen die gesplitst van elkaar het best beantwoord kunnen worden. En dat gaan we in dit artikel doen.
Bookmakers zijn commerciële bedrijven die winst moeten maken om te kunnen blijven bestaan. Bookmakers zijn er dus niet op ingericht om spelers heel veel geld te laten winnen.
Wedden op sport blijft ondanks alle modellen en strategieën die je er op los kunt laten voor een deel altijd een kansspel. Bookmakers profiteren hiervan. Hoe goed je analyse van een wedstrijd ook is, er is altijd een kans dat er zich tijdens de wedstrijd een ander scenario ontvouwt.
Bookmakers maken op de lange termijn winst op ongeveer 96% van iedereen die weleens een gokje waagt op een sportwedstrijd. Dat wil dus zeggen dat hoewel je misschien een fijn saldo op account opbouwt, zo nu en dan eens wat uit laat betalen, maar soms ook moet bijstorten, de bookmaker over een langere periode gezien winst op je maakt.
Niet alleen door dat je her en der eens een weddenschap verliest, maar ook omdat ze op iedere weddenschap die je plaatst een percentage commissie berekenen.
Iedere weddenschap die je als speler verliest is kassa voor de bookmaker. Dat ingezette geld verdwijnt immers van het saldo in je account en in de zak van de bookmaker. Maar ook op een winnende weddenschap verdient de bookmaker geld. In de regel staat er namelijk tegenover elke weddenschap die jij wint een verloren weddenschap van iemand anders.
Verwachten veel mensen bij een voetbalwedstrijd dat team X gaat winnen, dan past de bookmaker de odds aan op basis van deze hoeveelheid inzet er op geplaatst wordt. Zo houdt de bookmaker de winst-verlies in evenwicht en feitelijk daarmee in het eigen voordeel.
Naast dat de bookmaker veel verdient aan verloren weddenschappen, verdient een bookmaker aan iedere geplaatste weddenschap geld. Dit heet commissie. Net zoals je een commissie moet betalen als je aandelen of cryptomunten koopt, moet je ook commissie betalen voor het werk dat de bookmaker levert om je weddenschap te kunnen plaatsen.
Feitelijk betaal je er voor dat de bookmaker je weddenschap vastlegt en administreert. De bookmaker onthoudt in ruil voor een commissie tegen welke odds en op welk moment je een weddenschap geplaatst hebt. Odds veranderen continu en het is natuurlijk wel zo eerlijk dat je uitgekeerd krijgt wat de odds op het moment van je inzet waren en niet tegen lagere of hogere odds.
Zuivere odds
Een bookmaker berekent een commissie op basis van statistisch zuivere odds. Als een bookmaker een analyse maakt van allerlei statistieken en data, dan produceert een dergelijke analyse een winstverwachting van een bepaald elftal in een bepaalde wedstrijd. Die winstverwachting wordt bepaald in odds. Dit zijn zuivere odds.
De odds die aangeboden krijgen van een bookmaker zijn niet zuiver. Wij betalen iets meer dan de eigenlijke odds zijn. Oftewel, de bookmaker verrekent zijn commissie aan de voorkant, bij het plaatsen van de weddenschap. Stel dat we inzetten op een wedstrijd van PSV tegen Feyenoord. Dat is een wedstrijd zonder uitgesproken favoriet.
Dat vindt de bookmaker ook. Er zijn de volgende odds gesteld:
PSV 2.40 Gelijkspel 3.45 Feyenoord 2.90
Als speler willen we natuurlijk allemaal zo veel mogelijk rendement op onze inleg behalen. Daarom is het belangrijk om te weten bij welke bookmaker we welke commissie betalen. Een bookmaker die maar twee procent commissie rekent heeft uiteraard de voorkeur boven een bookmaker waar we vijf procent commissie moeten betalen.
Commissieberekening
Een commissieberekening maak je door de odds van de wedstrijd waarop je wilt wedden terug te rekenen tot honderd procent. Dit doen we door dezelfde berekening te gebruiken als die waarmee we onze winstkansen berekenen. De formule hiervoor is de waarde 1/odds x 100%.
In ons bovengenoemde voorbeeld is dat dus voor PSV 1/2.40 x 100% = 41,67%.
Voor een gelijkspel is dat 28,99% en voor winst van Feyenoord is dat 34,5%.
Wanneer we deze percentages bij elkaar optellen zien we iets geks. Ze zijn bij elkaar opgeteld geen honderd procent. Wanneer we onze winstkansen berekenen, rekenen we alles immers terug naar honderd procent. Hier kan dat niet omdat we niet te maken hebben met zuivere odds, maar met odds waar de bookmaker een commissie bovenop gezet heeft.
De formule om die commissie te berekenen is vrij simpel. We tellen alle percentages bij elkaar op en trekken er honderd vanaf. Dat is de commissie die de bookmaker in rekening heeft gebracht. In dit geval is dat 5,16%. Reken maar even mee: 41,67 + 28,99 + 34,5 = 105,16 - 100 = 5,16.
Gemiddeld berekent een bookmaker tussen de 2,5% en 7% commissie. In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij nichemarkten waar weinig volume in omgaat, rekent de bookmaker een hogere commissie omdat de kans dat hij spelers uit moet betalen groter is omdat de bookmaker zelf ook niet alle ins en outs van de markt kent.
Wat de bookmaker doet is overigens niet vreemd, dit is bijvoorbeeld ook hoe het huisvoordeel bij roulette ontstaat. Hier betaalt het casino net iets minder uit als je wint, dan eerlijk zou zijn gezien de kans op winst.