Screenshot 2022 05 31 14.35.04

Prijzengeld boksen

Hij is inmiddels drie keer met pensioen gegaan. En hij is de best verdienende sporter over 2017, volgens Forbes. Nee, we hebben het niet over de voetbalzonen Neymar, Messi of Ronaldo. Ook niet over tennissers als Nadal, Federer of Djokovic. Mocht je denken dat het Hamilton, Alonso of een andere formule-1 rijder is, dan moet ik je helaas ook teleurstellen. En ook golfer Tiger Woods is niet de gezochte man. Het gaat om de sport boksen en ik heb het over Floyd Mayweather. Hij verdiende met 1 wedstrijd ruim $300 miljoen. Daarna ging hij op zijn 40e (weer) met pensioen, maar of dit definitief is zal afhangen van wat ze hem bij een eventueel volgende wedstrijd aanbieden. Boksen is dus echt de sport van het grote geld, en hoe dat zit zochten wij voor je uit.

Screenshot 2022 05 31 14.35.04

Risico's

Laten we even vooropstellen dat boksen misschien wel de gevaarlijkste sport is. De kans op blessures is groot en menig bokser heeft al vaak botten gebroken. Of ze lopen rond met grote littekens als aandenken aan een flinke rake klap. Eerder genoemde Mayweather is dankzij zijn verdedigingstechniek redelijk ongeschonden uit de strijd gekomen, maar het verklaart wel deels waarom er zulke bedragen geboden worden aan profboksers.

Screenshot 2022 05 31 14.39.36

Om wat voorbeelden te noemen: in 1997 vocht Mike Tyson tegen Evander Holyfield. Tyson beet een stuk van het oor van Holyfield af en werd gediskwalificeerd. Hij kreeg ook een boete van 3 miljoen dollar. Dat was slechts 10% van zijn prijzengeld, na aftrek van de boete hield Tyson nog $27 miljoen over. En Holyfield zal ook niet lang gehuild hebben om dat stukje oor, hij kreeg $35 miljoen voor de wedstrijd.

Historie prijzengeld in boksen

Dat het prijzengeld voor bokswedstrijden altijd al hoog is geweest, blijkt wel uit dat in de jaren '70 al miljoenbedragen werden uitgekeerd. Zowel Muhammed Ali als Joe Frazier kregen voor hun deelname aan ‘The fight of the century' een bedrag van $2,5 miljoen. Dat is ongeveer net zoveel als een tennisser nu krijgt voor het winnen van een Grand Slam toernooi. Alleen was deze wedstrijd in 1971, bijna 50 jaar geleden dus, waar miljoenenbedragen echt niet normaal waren.

Hoe komen die enorme bedragen tot stand?

Sinds de opkomst van pay-per-view televisie, oftewel je betaalt voor een wedstrijd om deze te kunnen bekijken, zijn de bedragen die verdiend worden met boksen, nog vele malen hoger geworden. De eerder genoemde wedstrijd tussen Tysen en Holyfield werd de best bekeken wedstrijd ooit. In Amerika kost het bekijken van zo'n wedstrijd tegenwoordig zo rond de $100 en daar doen miljoenen mensen aan mee. Er wordt dus alleen al met het pay-per-view honderden miljoenen opgehaald. Daarnaast zijn er altijd nog sponsoren. En vlak de kaartverkoop niet uit, met (tien)duizenden toeschouwers en kaartjes die honderden tot soms duizenden dollars kosten, wordt daar ook een flink bedrag opgehaald.

Om Mayweather weer even als voorbeeld te nemen, maar dit geldt voor veel andere boksers ook, is dat hij zijn eigen promotie-, boekings- en organisatiebureau heeft. Alles wat er betaald wordt om hem te laten boksen, verdwijnt, nadat zijn personeel betaald is, in zijn eigen zak. En zo kan het dus dat hij voor drie kwartier boksen tegen McGregor $300 miljoen overhoudt. En dat terwijl niet alle kaartjes uitverkocht waren en het ook bij lange na niet de best bekeken wedstrijd op pay-per-view was.

Prijzengeld over de diverse klassen

In boksen heb je heel veel verschillende klassen, gebaseerd op gewicht. Hoe hoger de klasse (en dus hoe hoger het gewicht van de boksers) hoe hoger het prijzengeld over het algemeen. Zwaargewichten als de broertjes Klitschka verdienden zo'n $10 tot $15 miljoen per wedstrijd, met uitschieters in 2014 en 2017 van bijna $25 miljoen. Dit soort bedragen verdiende Mayweather ook met gemak in de jaren '00 in de light middleweight klasse. Na zijn pensioen (tot twee keer toe stopte hij met boksen) werden de bedragen om hem nog één keer de ring in te krijgen alleen maar groter. Zulke bedragen zal je natuurlijk nooit winnen met het wedden op boksen, denken wij temniste!

Screenshot 2022 05 31 14.41.45
Knock out

Conclusie

Er is geen sport waarin zoveel prijzengeld omgaat als in het professioneel boksen. Door de vele divisies en klassen (en bonden) hebben behoorlijk wat boksers de kans om in een paar jaar tijd een aardig fortuin bij elkaar te sprokkelen. Dit is uiteraard niet zonder risico's, maar dat zijn andere sporten ook niet altijd.

De eerder genoemde sporters komen wellicht op jaarbasis enigszins in de buurt, mede doordat zij vaak meerdere wedstrijden of toernooien spelen en grote sponsordeals kunnen sluiten. En mocht je er achter kunnen staan om poker als sport te zien, in 2006 won Jamie Gold 12 miljoen dollar door het winnen van het Main Event in de World Series of Poker. Maar dan nog, al deze mannen moeten hiervoor veel meer wedstrijden spelen en zijn veel langer bezig met één wedstrijd of toernooi dan de boksers die dit soort bedragen voor 1 wedstrijd kunnen krijgen. En als zo'n wedstrijd snel beslist is, duurt die vaak korter dan een uur.

Kijken we trouwens naar (Nederlandse) kickboksers dan is het prijzengeld aanzienlijk minder. Naar verluid zouden Rico Verhoeven en Badr Hari in hun wedstrijd op 10 december 2016 beiden ongeveer een bedrag van €500.000 krijgen. Of ze dat ook daadwerkelijk hebben gehad, of dat het (veel) meer of minder was, zullen we misschien wel nooit weten. Want heel Hollands: dat wordt niet vrijgegeven, er wordt alleen over gespeculeerd. Door Remy Bonjanski, die wel onthulde dat hij dat verdiende voor een finalewedstrijd in kickboksen. Toch een stuk minder glamoureus dan die miljoenen van Mayweather en consorten. Maar voldoende om een leuk leven van te leiden lijkt me!

on air