Bitcoin Sign Graphic

Welke waarde heeft Bitcoin?

Bitcoin is de afgelopen maanden fors gestegen. De laatste tijd is Bitcoin het gespreksonderwerp op de werkvloer. Iedereen wil een graantje meepikken. Waarschijnlijk is enkel het getal wat men ziet, voldoende om erin te stappen. Verschillende critici voorspellen het verder knappen van deze zeepbel.

Transpareng BG TG geplaatst in Crypto door Frank Kruit
op 9 mei 2022
Bitcoin Sign Graphic

Bitcoin zijn marktwaarde

Wanneer we de totale marktwaarde van Bitcoin bekijken, zien we op het moment van schrijven een marktwaarde van 108 miljard dollar. Deze berekening komt voort uit het totale aantal Bitcoins in bezit vermenigvuldigd met de waarde van één Bitcoin. Bij de marktwaarde van bedrijven meet men de totale waarde van alle aandelen, of wat men bereidt is te betalen in de toekomst voor eventuele winsten. Bitcoin is geen bedrijf en maakt geen winst.

Misschien is het beter om Bitcoin te vergelijken met een ander betaalmiddel, zoals VISA, maar dan uitgedrukt in aantal transacties. Immers, Bitcoin zou het betaalmiddel van de toekomst moeten worden. Als we Bitcoin vergelijken in aantal transacties (330 duizend per dag), met VISA (460 miljoen per dag), heeft Bitcoin nog een lange weg te gaan.

Blockchain
Blockchain

Onderliggende waarde Bitcoin

Even terugkomende op diverse critici die beweren dat Bitcoin een luchtbel is. Volgens hen stijgt de waarde uit het niets en heeft Bitcoin geen onderliggende waarde zoals goud dit wel heeft. Van goud kun je bijvoorbeeld sieraden laten maken. Maar klopt dit wel?

Laten we voorop stellen dat de koersstijgingen enorm zijn. Dit hebben we in jaren niet gezien, maar om nou direct te zeggen dat het op klappen staat, is een ander verhaal.

Bitcoin heeft wel degelijk een onderliggende waarde. Weliswaar niet zo zichtbaar als bij goud, maar hij is er wel. Bitcoin is decentraal, programmeerbaar en opereert volledig zelfstandig. In de basis is Bitcoin uiterst geschikt voor financiële doeleinden. Dit alles staat beschreven in het Bitcoin protocol.

Dit protocol bevat de blockchain. Er staat onder andere beschreven hoeveel Bitcoins er in totaal mogen worden uitgegeven, dat het programmeerbaar is en er geen overheid aan te pas komt. Dit alles maakt het mogelijk dat de technologie van de blockchain gebruikt kan worden voor financiële instellingen. Daardoor krijgt het waarde.

Dit laatste zien we nu gebeuren bij Ethereum. Financiële instellingen gebruiken de technieken van Ethereum voor financiële doeleinden. Deze onderliggende waarde kan ook weer invloed hebben op de daadwerkelijk marktwaarde.

E Mail
E-mail protocol

Protocol is de onzichtbare onderliggende waarde

Het protocol van blockchain kunnen we vergelijken met het protocol dat voor het eerst werd gebruikt voor het versturen van e-mails, het SMTP protocol. Dit protocol omvat een aantal afspraken, waardoor het mogelijk wordt gemaakt dat er virtuele post wordt verzonden, zonder tussenkomst van andere partijen. In het protocol staan een set van regels, waaraan verschillende software bedrijven zich moeten houden, om e-mailverkeer mogelijk te maken.

Op die manier kan er tussen verschillende e-maildiensten verkeer bestaan. Het verschil met Bitcoin is dat e-mails gekopieerd kunnen worden en daardoor geen waarde kunnen overdragen. In het Bitcoin protocol is beschreven dat dit niet kan en hierdoor kan schaarste ontstaan.

Protocol van Bitcoin is de basis

Het protocol waarin de blockchain van Bitcoin zit gevestigd, kan daarmee worden gezien als het begin van een nieuwe revolutie. Op dit moment staat het nog in de kinderschoenen en kan er al heel veel, maar dit zal alleen nog maar verder worden uitgebreid. Inmiddels zien we al een heleboel alternatieve coins, waarvan enkele het Bitcoin protocol hebben aangepast, met verbeteringen, of toevoegingen.

Het protocol zal evolueren tot versies, waarbij steeds meer mogelijk is. Zelf zouden we ons kunnen voorstellen dat je dadelijk middels dit protocol bijvoorbeeld de koop van een huis vastlegt. Hierdoor staat straks alle informatie op de blockchain vastgelegd en dat allemaal automatisch, waardoor kosten kunnen worden bespaard, omdat tussenpersonen niet nodig zijn.

Conclusie

Critici die beweren dat Bitcoin geen onderliggende waarde heeft en daarom de bubbel barst, hebben het mis. De stijging/daling van Bitcoin, zal in relatie staan tot de ontwikkeling van de onderliggende waarde. De toekomst zal uitwijzen of Bitcoin en zijn onderliggende technologie grip kan krijgen op de financiële wereld. Wellicht moeten we nog groter denken en wordt deze technologie wel de basis van een heleboel dingen.

on air