Ondanks dat cryptocurrencies al een aantal jaren ‘onder ons' zijn, en zeker al meer dan een jaar mainstream zijn, komen ze in films nog niet echt voor. Er zijn ook nog geen series die crypto's als belangrijkste onderwerp hebben, maar daarin zijn ze al wel wat meer gemeengoed geworden. Als zelfs de matige Nederlandse serie Voetbalmaffia cryptocurrencies heeft opgenomen in de verhaallijn, dan weet je dat het tijd wordt dat Hollywood volgt. En jawel, de eerste echte mainstream film over crypto's is in de maak. Of beter nog: er komen er twee aan!
Mocht je denken dat deze films de eerste zijn, dat is niet helemaal waar. Het zijn wel de eerste Hollywoodfilms over crypto's, maar er zijn al twee eerdere films bekend: Bitcoin Heist en Silky Road.
Deze Vietnamese film kwam uit in 2016 maar werd niet wereldwijd bekend. De film krijgt een 5,8 op IMDb. Hij is nog het meest te vergelijken met Ocean's 11 maar dan met Bitcoins. De verhaallijn: om een hacker te pakken te krijgen, zet een jonge Interpol-agente een team op om een digitale bankroof uit te voeren.
Als ik de reviews mag geloven zit er wel wat actie in (de film begint blijkbaar spectaculair), maar is hij bij tijd en wijlen ook langdradig en niet alle plotwendingen zijn geloofwaardig. Bovendien is en blijft het een Vietnamese film, waardoor we de acteurs niet kennen en de dialogen krom lijken (wellicht door de vertaling?).
De bottom line: het is een vermakelijke film maar verwacht er niet te veel van. En hij had net zo goed om een reguliere bankroof (met normaal geld) kunnen gaan.
Deze Nederlandse film kwam uit in 2017 en krijgt een 6,2 op IMDb. Iets beter dan de vorige film dus, maar nog niet denderend. Het verhaal is gebaseerd op het leven van drugsdealer Maikel S. Een nerdy meisje, Daphne, van 20 komt door toedoen van haar interessante overbuurjongen in het wereldje van drugs en criminaliteit terecht.
Samen met nog een vriend komen ze terecht op Silk Road, een online ondergrondse marktplaats voor onder andere drugs, wapens en gestolen kunst. Silk Road staat erom bekend dat je hier met Bitcoin kon betalen en heeft de crypto bekend gemaakt. Hier gaan ze pillen verkopen, maar uiteraard kan dit niet goed blijven gaan.
Daphne komt in een kat-en-muis-spel terecht tussen politie, criminelen en haar vriendje. De reviews zijn wisselend, maar ook dit lijkt een vermakelijke film te zijn. Omdat het een telefilm van de NPO is is het budget niet al te hoog geweest, wat er blijkbaar af en toe wel aan af te zien is.
De eerste is Crypto. Vergis je niet, als je nu zoekt kom je een Canadese film tegen die dit jaar uit moet komen. Alleen die film heeft niets te maken met cryptocurrencies!
Nee, begin juni is het filmproject Crypto aangekondigd. Het is een indiefilm, oftewel een independent film die niet wordt gefinancierd of gesteund door een grote filmmaatschappij. John Stalberg jr. is de regisseur, hij is nog een redelijk groentje maar je kunt hem kennen van High School. Ook de twee schrijvers zijn nog niet doorgewinterd en hebben pas een paar titels op hun naam staan. Samen met Jordan Yale zullen de schrijvers de productie op zich nemen.
De cast bestaat wel uit namen die je kunt kennen:
Het verhaal is, volgens de makers, een mix van The Firm en The Girl With The Dragon Tattoo. Toevallig twee boekverfilmingen (van John Grisham en Stieg Larsson), weliswaar bijna twee decennia uit elkaar verschenen, maar met corruptie als belangrijkste onderwerp.
Ook in Crypto gaat het om fraude en corruptie, gesitueerd in New York, waar agent Knapp onderzoek doet naar witwassen. Zijn vader (Russel) en broer (Hemsworth) proberen ondertussen het hoofd boven water te houden op hun boerderij. Knapp komt al snel in de onderwereld terecht waar hij een mysterieuze kunsthandelaar (Bledel), een crypto-enthousiasteling (Harris) en een corrupte accountant (Kartheiser) die handelt namens zijn meedogenloze klanten, tegenkomt.
Op dit moment is er verder nog niet veel bekend over de film, behalve dat deze in 2019 uit moet komen en op dit moment geschoten wordt in New York.
Er is nog een Hollywoodfilm over cryptocurrencies aangekondigd, verrassend genoeg zal deze ook over Silk Road gaan. Jawel, net als die Nederlandse film. De film zal gemaakt worden door de gebroeders Coen (bekend van o.a. The Big Lebowski en de serie Fargo op Netflix) en werd eind 2016 al aangekondigd. Hij zal naar alle waarschijnlijkheid Dark Web gaan heten en het script is gebaseerd op een tweeluik van Wired over de opkomst en ondergang van de online zwarte marktplaats, Silk Road.
Als we kijken naar de vier genoemde films, twee bestaand en twee in ontwikkeling, dan is het duidelijk dat crypto's in films vooralsnog enkel geassocieerd worden met alles wat slecht is in de wereld: criminaliteit, fraude, corruptie, witwassen, drugs etc.
Twee focussen zich op Silk Road, een online ondergrondse marktplaats voor zwarte handel. Drugs, wapens, gestolen waar, en het kon betaald worden met Bitcoins. Bij invallen heeft de DEA (de Amerikaanse drugs autoriteit) steeds Bitcoins ingevorderd, en door dit nieuws is mede de bekendheid van de Bitcoin gelanceerd.
In de andere twee films worden cryptocurrencies ook gekoppeld aan criminele activiteiten, en dat is jammer. Want hebben de crypto's in real life inmiddels die vooroordelen redelijk van zich af weten te schudden, brengt de film ze weer terug. Natuurlijk, het is niet spannend om een positief verhaal over crypto's te vertellen, en al helemaal niet romantisch. Ook grappig wordt lastig, ik heb ook nog nooit een comedy over geld voorbij zien komen. Maar ik betwijfel, net als in de kritieken over Silk Road en Bitcoin Heist, of de twee nieuwe films echt iets nieuws gaan vertellen, of dat het gewoon thrillers zijn die toevallig ook over crypto's gaan.