Mcdonalds Pay

Wat zijn Samsung Pay en Google Pay?

Toen ik afgelopen keer in Amerika was, viel me op een gegeven moment één ding op. Naast Apple Pay kun je op de meeste plekken ook betalen met Samsung en Google Pay. Beide betaaldiensten bestaan (nog) niet in Nederland maar het is de moeite waard om eens te kijken wat je er mee kunt.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 17 mei 2022
Mcdonalds Pay
Mobile 2586295 1280
Betalen met je mobiele telefoon, in heel veel landen is dat al lang mogelijk. Nu Nederland nog…

Wat is Samsung Pay?

De naam verklapt het al een beetje, het is het betaalsysteem van elektronicagigant Samsung. Samsung heeft met zijn enorme aanbod smartphones op dit moment een marktaandeel van ruim 40% in Europa en staat daarmee eerste. Huawei volgt op gepaste afstand en het geliefde Apple levert elke keer weer iets in, ik vermoed vanwege de kosten van een nieuwe iPhone. Of misschien haalt hun eigen succes ze in: iPhones zijn met afstand de toestellen met de hoogste kwaliteit die echt wel het langste meegaan. Waar een gemiddelde smartphonegebruiker elke twee jaar wel een nieuwe telefoon koopt, gaan iPhones over het algemeen veel langer mee.

Maar terug naar Samsung: elk jaar komen er wel weer een zwik nieuwe toestellen uit. Als je niet in het wereldje zit, heb je het misschien niet zo door maar Samsung is koning Smartphone met tig verschillende modellen op de markt. Het vlaggenschip is de Samsung Galaxy S lijn, inmiddels uitgekomen bij de S10. Ook is er al jaren een phablet (kruising telefoon en tablet) met de naam Note (inmiddels ook Note 10) en worden er verschillende midrange toestellen uitgebracht, nu vooral bekend als de A-serie en J-serie. Ook heeft Samsung een hele lijn aan tablets in alle soorten en maten en een Samsung Watch, de tegenhanger van de Apple Watch.

In 2015 kwamen de Koreanen met iets nieuws: betalen met je smartphone. Omstreeks dezelfde tijd werd Apple Pay overigens geïntroduceerd, het zal geen toeval zijn. Samsung Pay was in eerste instantie enkel beschikbaar in thuisland Zuid Korea, een maand na lancering werd het ook beschikbaar gemaakt in de VS. Inmiddels zijn steeds meer landen aangesloten bij Samsung Pay, van China tot Spanje, van Mexico tot Thailand en van Zuid Afrika tot Brazilië. Maar Nederland staat nog niet in het rijtje...

Hoe werkt het?

Samsung Pay werkt op bepaalde vlakken hetzelfde als Apple Pay. Je hebt een geschikte smartphone nodig (in principe van 2016 of nieuwer, zoals de Galaxy S6 of nieuwer, Note 5 en nieuwer of een A5, A3, A7, A8 of A9, A50, A70 en A80 daar waar beschikbaar). Daarnaast moet je bank aangesloten zijn bij Samsung Pay. Dan kun je je bankpas en/of creditcard toevoegen aan de Samsung Pay app (die standaard is opgenomen in de meeste toestellen) en kun je ze met één swipe openen. Je kiest de kaart, scant je vingerafdruk of gezichtsherkenning en houdt je smartphone tegen de pinautomaat. En klaar!

Het voordeel van Samsung Pay is dat het ook werkt met oudere pinautomaten die nog niet voorzien zijn van NFC (Near Field Communication). Hierdoor heeft het veruit het grootste bereik van alle mobiele betaalmogelijkheden. Dit komt omdat de dienst werkt met een magnetisch veld, waardoor een betaalautomaat je telefoon herkent als een creditcard.

In theorie zou het ook mogelijk moeten zijn om met een ander, niet Samsung toestel te betalen met Samsung Pay. Apple is daarin echter behoorlijk strikt en weigert de app toe te laten tot de App Store. Ook op andere toestellen lijkt het vooralsnog niet mogelijk om de betaaldienst te gebruiken, maar dit kan eventueel wel komen.

Vrijwel direct na de lancering in 2015 kwam naar buiten dat Samsung Pay, in samenwerking met MasterCard, vrij snel naar Nederland zou komen. Helaas zijn we inmiddels 4 jaar verder en is het nog steeds niet zover. Er gonzen zelfs geen geruchten dat het er aan zit te komen. Nu heeft het met Apple Pay ook redelijk lang geduurd en is dat inmiddels beschikbaar bij ING en binnenkort via Rabobank (al duurt dat voor mijn gevoel ook al een eeuwigheid...), ABN Amro en Bunq, dus wie weet hoe het snel het ineens kan gaan met Samsung Pay.

google
Google: van zoekmachine tot betaaldienst

Wat is Google Pay?

Eigenlijk viel het Android logo met daaronder het woord 'Pay' me het meest op aan de betaalmogelijkheden die bijvoorbeeld bij McDonalds op de ruiten stonden. Ik ging er van uit dat het Android Pay heette, maar dit is de oude naam. Inmiddels is het omgedoopt tot Google Pay of gewoon kort G Pay. Al vind ik dat persoonlijk dan weer een beetje... uhm... vreemd klinken.

die laatste kan het nog wel eens botsen, want Samsung maakt gebruik van het besturingssysteem van Google, Android genaamd, op vrijwel alle toestellen. Google Pay zoals we dat nu kennen (of tenminste, zoals de dat buiten Nederland kennen) bestaat pas sinds 8 januari 2018. Toen werden Android Pay en Google Wallet (een dienst die nooit echt succesvol is geworden) samengevoegd tot Google Pay. Android Pay bestaat al sinds 2015, dus ongeveer even lang als de concurrentie. Het eerste land dat Android Pay kon gebruiken was de VS, gevolgd door onder andere de UK, Singapore en Australië. Inmiddels kunnen gebruikers in vele landen gebruik maken van de dienst, maar in Nederland is ook Google Pay (nog) niet beschikbaar.

Google Pay werkt op smartphones met Android 5.0 (Lollipop) en hoger en gebruikt, net als Apple Pay, NFC. Hiermee is het het mobiele betaalsysteem dat voor de meeste mensen beschikbaar is. Apple Pay werkt alleen op iPhones en Samsung Pay vooralsnog enkel op Samsung toestellen. Google Pay werkt op alle nieuwere Android toestellen (Lollipop dateert van 2014) en daarmee op ongeveer driekwart van de nieuw verkochte toestellen wereldwijd. Dit krijgen beide andere betaaldiensten (nog) niet voor elkaar.

Waarom moeten we in Nederland nog steeds wachten?

Nederland is een techland. We hebben in Eindhoven de slimste regio van de wereld, of tenminste, één van de slimste regio's. Het is ooit uitgeroepen tot slimste regio, en niet zo gek met o.a. techgigant ASML (die chips voor onder andere mobiele telefoons maakt) die hier gevestigd is.

En toch... de mobiele betaaldiensten zijn eigenlijk allemaal nog niet beschikbaar hier, terwijl ze al 4 jaar bestaan! Dat Apple Pay nu voor ING klanten beschikbaar is, is een kleine stap voorwaarts, maar daar hebben gebruikers van andere toestellen én klanten van andere banken nog niet zoveel aan. Waarom het zo lang op zich laat wachten, wordt nergens echt duidelijk beantwoord. Heeft het te maken met regelgeving vanuit de overheid? Zijn onze banken bang en willen ze er daarom niet aan? Sinds PSD2 volledig beschikbaar is, is er eigenlijk geen technisch of juridisch bezwaar meer te bedenken namelijk.

Wat ik me nog kan bedenken is dat banken en andere aanbieders als OK en Payconiq, dat toch echt concurrenten van de diensten zijn, niet zitten te springen om nog meer concurrentie. Maar ik denk eerlijk gezegd dat je zoiets niet tegen kunt houden.

Naast betalen in winkels en bij andere punten zoals parkeergarages, is het met alle diensten ook mogelijk om online betalingen, in webshops etc. uit te voeren. Je hebt dadelijk je bankpas, raboscanner of andere token en zelfs je bankierenapp of internetbankieren niet meer nodig om betalingen te kunnen doen. Hoe makkelijk is dat? Je mobiele telefoon heb je 9 van de 10 keer toch wel bij de hand.

Wat ga jij doen als mobiel betalen voor jou beschikbaar komt? Ga je het gebruiken of blijf je lekker bij het oude?

on air