elektrische fiets

Wat kost een elektrische fiets?

Overweeg je de aanschaf van een elektrische fiets in Nederland? Dan ben je vast nieuwsgierig naar de kosten en keuzemogelijkheden die hierbij komen kijken. Elektrische fietsen zijn populairder dan ooit, maar met talloze merken, modellen en prijsklassen kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. In dit uitgebreide artikel nemen we je mee op een verkenningstocht door de wereld van elektrische fietsen.

We bespreken de gemiddelde prijzen, de verschillen tussen dames- en herenfietsen, waar de kosten uit bestaan, en welke keuzes je hebt op het gebied van accu's, motoren, en type fietsen. Ook gaan we in op bijkomende kosten zoals verzekering en onderhoud.

Transparent BG TT geplaatst in Over knaken door Kevin
op 15 oktober 2023
laatste update: 15 oktober 2023
elektrische fiets

De gemiddelde prijs van een elektrische fiets in Nederland

Vanwege de verscheidenheid aan merken en modellen elektrische fietsen is het lastig om een nauwkeurig gemiddelde vast te stellen.

De goedkoopste elektrische fietsen die we tegenkwamen, bevonden zich in het bereik van 800 tot 1000 euro.

De duurste modellen die we tijdens ons onderzoek tegenkwamen, varieerden tussen 10.000 en 12.000 euro, wat het gemiddelde aanzienlijk verhoogt.

We merkten echter op dat de meeste elektrische fietsen die te koop zijn, geprijsd zijn tussen de 2000 en 3000 euro.

Het gemiddelde bedrag voor een elektrische fiets komt dus uit op 2500 euro.

Wat is jouw budget voor een elektrische fiets?

man en vrouw op de fiets

Dames versus heren elektrische fietsen

Er is weinig prijsverschil tussen gemiddelde dames- en herenfietsen. Toch behoren de duurste fietsen die we tegenkwamen tot de categorie elektrische herenfietsen. Ook viel ons op dat het aanbod van damesfietsen groter is dan dat van herenfietsen.

Waarin zitten de kosten van een elektrische fiets?

Het duurste onderdeel van een elektrische fiets is de accu, die kost al gauw tussen de 200 en 1100 euro. De meeste kosten betaal je echter aan de fietsenhandelaar, aangezien zij doorgaans een marge van zo'n 25 tot 35% per fiets hanteren.

Uiteraard maken ze je fiets meestal rijklaar en moet een handelaar je een garantie van minimaal 2 jaar bieden.

Verschillende keuzemogelijkheden elektrische fietsen

Bij de aanschaf van een elektrische fiets heb je veel keuzemogelijkheden, zoals verschillende soorten accu's, merken en aandrijvingen. Hieronder hebben we een aantal opties voor je geselecteerd en geven we een korte uitleg erover.

fiets accu

Accu

Je hebt accu's op verschillende posities van een elektrische fiets: in het frame, onder de bagagedrager of onder het zadel. Sommige accu's zijn uitneembaar, andere zitten vast aan de fiets. Wat volgens ons de belangrijkste keuze is bij het kopen van een elektrische fiets, is het aantal wattuur (Wh).

Met 100 Wh zou je in theorie zo'n 10 tot 25 km moeten kunnen fietsen met elektrische trapondersteuning. Het is echter belangrijk om in de gaten te houden in welke stand je je elektrische fiets hebt staan.

Wanneer je de elektrische fiets al het werk laat doen, zul je minder kilometers kunnen fietsen dan wanneer je het als een hulpmiddel gebruikt.

Motor

Tijdens ons onderzoek ontdekten wij dat er 3 verschillende motorposities zijn: voorwielmotor, achterwielmotor en de middenmotor, elk met zijn eigen voor- en nadelen. De meest voorkomende motor lijkt de middenmotor te zijn.

Deze zit op de as van de trappers en kan daardoor goede trapondersteuning bieden.

Elektrische fietstypes

Net als bij gewone fietsen heb je de keuze uit verschillende soorten elektrische fietsen, zoals elektrische mountainbikes, stadsfietsen en racefietsen. De keuze hangt sterk af van je persoonlijke voorkeur, en we raden aan om advies in te winnen bij een fietsenwinkel of zelf grondig onderzoek te doen om te bepalen wat het beste bij jou past.

Overige opties

Naast de basiskeuzes zijn er, net als bij gewone fietsen, tal van extra opties om uit te kiezen, zoals een:

  • Geveerde voorvork;
  • Bagagedrager;
  • Verschillende remtypen;
  • Diverse zadels;
  • en meer.

Deze keuzes zijn voornamelijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

In een fietsenwinkel kun je vaak een proefrit maken om te zien wat het beste bij jou past

Bijkomende kosten

Nadat je een elektrische fiets hebt aangeschaft, zijn er natuurlijk extra kosten verbonden aan je fiets. Heb je bij de aankoop een goed slot ontvangen, of moet je er nog een apart aanschaffen?

Overweeg je om je fiets te verzekeren, en wat zijn de kosten voor het onderhoud van je elektrische fiets?

meisje met fiets

Onderhoud van een elektrische fiets

Het wordt aangeraden om een elektrische fiets minstens één keer per jaar voor een onderhoudsbeurt naar een fietsenmaker of -winkel te brengen. Maar wat houden deze onderhoudsbeurten precies in en wat zijn de kosten?

Tijdens een onderhoudsbeurt van een elektrische fiets kijkt een fietsenmaker niet alleen naar de standaard zaken zoals de remmen en de banden, maar er wordt ook gekeken naar de accu en de motor van je fiets. Vaak worden deze grondig gereinigd en wordt het elektronische systeem gecontroleerd op eventuele defecten.

Belangrijk om te weten is dat sommige fabrikanten regelmatige onderhoudsbeurten als garantievoorwaarde hebben voor hun elektrische fietsen.

De kosten voor een onderhoudsbeurt van een elektrische fiets liggen meestal tussen de 40 en 110 euro, afhankelijk van eventuele extra werkzaamheden zoals het vervangen van banden, bijvoorbeeld.

Verzekering

Wanneer je zo'n mooie elektrische fiets hebt gekocht, met een gemiddelde prijs van 2500 euro, wil je hem waarschijnlijk ook verzekeren. Een verzekering voor een elektrische fiets kan al vanaf ongeveer 3,50 euro per maand worden afgesloten, en de kosten kunnen oplopen tot wel 45 euro per maand.

De premie wordt beïnvloed door de waarde en het type van je elektrische fiets. Ook je woonplaats kan van invloed zijn op de kosten van de verzekering, zowel per maand als per jaar.

Elektrische fiets leasen

Het leasen van een elektrische fiets kan een goed alternatief zijn. Zo ben je niet het hele bedrag van een elektrische fiets in een keer kwijt en krijg je er vaak ook onderhoud bij. En bij sommige zelfs 24/7 Wegenwacht fiets service! De maandelijkse kosten hiervan hangen natuurlijk af van het soort fiets dat je graag wilt leasen.

Je hebt een elektrische fiets al vanaf 50 euro per maand in de schuur staan. Een nadeel van leasen is echter dat je vaak minimaal 2 of 3 jaar vastzit aan zo’n contract.

Wanneer je er dan een rekensommetje op los laat betaal je na 3 jaar totaal 1800 euro voor een elektrische fiets die niet eens jouw eigendom is.

Daarom is het belangrijk dat je goed de voor- en nadelen van leasen overweegt.

Besparen op de aanschaf

Natuurlijk kun je ook flink geld besparen door een elektrische fiets bijvoorbeeld tweedehands te kopen. Wanneer je via een fietsen winkel een tweedehands elektrische fiets koopt krijg je daar soms nog garantie op ook!

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om er 1 via bijvoorbeeld marktplaats te kopen.

Conclusie

Kortom, bij de keuze voor een elektrische fiets in Nederland is het belangrijk om rekening te houden met de variatie in prijzen en mogelijkheden. Of je nu op zoek bent naar een betaalbare optie of bereid bent te investeren in een high-end model, er is voor elk wat wils.

Vergeet niet de bijkomende kosten zoals verzekering en onderhoud, en overweeg de mogelijkheid van leasen. Met de juiste informatie in handen kun je met vertrouwen de weg op en genieten van de voordelen van een elektrische fiets.

Veelgestelde vragen over een elektrische fiets

Wat kost een elektrische fiets?

De meeste elektrische fietsen die te koop zijn, zijn geprijsd tussen de 2000 en 3000 euro.

Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en speed pedelec?

Zowel de speed pedelec als een elektrische fiets worden elektrisch aangedreven.

Echter, op een elektrische fiets mag je maximaal 25 kilometer per uur en is deze vooral bedoeld voor relatief korte afstanden.

Met een speed pedelec mag je daarentegen maximaal 40 kilometer per uur, waardoor deze beter geschikt is voor langere afstanden en gebruik buiten stedelijke gebieden.

Waarom is er zo'n groot prijsverschil bij elektrische fietsen?

Het prijsverschil wordt voornamelijk bepaald door het type fiets, de accu en de afstand die ermee kan worden afgelegd.

Welk type accu is het beste voor mijn elektrische fiets?

Het beste type accu voor je elektrische fiets hangt af van je behoeften. Een lithium-ionaccu is populair vanwege zijn gewicht en levensduur, terwijl een nikkel-metaalhydrideaccu een betaalbaar alternatief is.

Overweeg de capaciteit (uitgedrukt in wattuur) en de positie op de fiets bij je keuze.

Zijn er speciale verzekeringen voor elektrische fietsen?

Ja, er zijn verzekeringen die speciaal zijn ontworpen voor elektrische fietsen. Deze verzekeringen dekken vaak diefstal, schade, en aansprakelijkheid.

Het is verstandig om een verzekering af te sluiten om je elektrische fiets te beschermen tegen onvoorziene gebeurtenissen.

on air