General Bytes, het klinkt als een broertje van General Motors, de autofabrikant. Maar daar heeft het bedrijf helemaal niets mee te maken. Het is een tech-bedrijf van nu, maar wat doen ze eigenlijk precies?
Een van de mannen achter General Bytes is Martijn Wismeijer, de Nederlander die een chip onder zijn huid liet plaatsen om bitcoins op te slaan en ermee te betalen. Martijn is marketing manager bij het bedrijf, dat in Praag zijn hoofdkantoor heeft. Hij wordt ook wel Mr. Bitcoin genoemd en wordt gezien als een autoriteit op het gebied van het virtuele geld. Media wenden zich geregeld tot hem als ze weer eens iets willen vertellen over crypto's.
General Bytes is dus een Tsjechisch bedrijf, opgericht in 2013 met het doel om Bitcoin geldautomaten te maken. En dat is ze gelukt, inmiddels zijn ze marktleider en hebben maar liefst 1677 automaten in 70 landen wereldwijd staan (cijfers juli 2019). Het totale aantal automaten is ruim 5000 op dit moment, en Genesis Coin had tot mei 2019 het grootste aandeel maar is inmiddels voorbij gestreefd door General Bytes.
Goede vraag… Eind 2018 hadden ze 2000 automaten verkocht. Deze zijn niet allemaal (meer) in gebruik. De hype is inmiddels wel zo'n beetje afgekoeld lijkt het. Toch groeit het aantal automaten nog steeds, van elke producent, en groeit General Bytes dus op dit moment nog het hardst.
Gaan we de nummer 1 en 2 vergelijken, dan is er duidelijk verschil te merken. Genesis Coin is de grootste concurrent voor General Bytes en heeft momenteel 1610 werkende automaten staan in de hele wereld.
Één van de grootste verschillen zit in het design. De automaten van General Bytes zijn felgeel van kleur en vallen dus lekker op. Ook is meteen duidelijk dat het om een bitcoin ATM gaat, en zijn de automaten voorzien van een (groot) touchscreen. De automaten van General Bytes draaien op Android, een besturingssysteem dat zijn sporen heeft verdiend in smartphones en tablets maar inmiddels ook op bijvoorbeeld smart-TV's draait.
Mensen kennen dit, mensen snappen dit, en dat werkt dus blijkbaar. De automaten van Genesis lijken daarentegen op ‘gewone' pinautomaten, zoals we die al jaren kennen. Je moet goed kijken om te herkennen dat het geen gewone automaat is. Het valt niet op, het is grijs en saai. Al zijn de nieuwere automaten iets beter qua design, ze halen het niet bij die van General Bytes.
Een tweede punt is de prijs. Een bitcoin-pinautomaat van General Bytes kun je al aanschaffen vanaf $3.249. De duurder optie kost je $7.499 maar dan heb je ook de nieuwste en meest uitgebreide versie van de producent. De goedkoopste Genesis, het uitgeklede model, kost al $4.500, de standaard oplossing kost $6.800 en het topmodel komt op $14.500. Dat zijn aardige verschillen inderdaad!
Gezien het feit er nog steeds bijkomen, zo plaatste General Bytes er recent nog 10 in de Praagse metrostations, lijkt de hype nog niet ten einde. Ik vraag me wel af of ze echt gebruikt worden. Het moet eigenlijk wel, gezien de kosten. Zowel eenmalig als maandelijks zijn er kosten, die toch betaald moeten worden door de provider. Tel daarbij op dat die automaten vaak bij (kleine) winkels die daar zo'n €300 per maand huur voor ontvangen, en de kosten lopen dus alleen maar op. Daar moeten veel transacties voor gedaan worden.
Een veelgehoorde klacht is dan ook de hoogte van de transactiekosten. De provider die de machines plaatst en onderhoudt, bepaalt deze zelf. Ze zullen hierbij rekening houden met de kosten die zij moeten betalen, en die jij dus als consument indirect betaalt. Waarom zou je niet gewoon via een online exchange je digitale muntjes kopen en verkopen? Dat kun je gewoon vanuit je luie stoel doen…
Overigens komen er wel steeds meer digitale munten bij die via de geldautomaten verhandeld kunnen worden. Maar in hoeverre dat het verschil gaat maken, zullen de komende jaren uit moeten gaan wijzen.
Er zijn ruwweg twee verschillende versies van een bitcoin pinautomaat: de 1 way of de 2 way. Bij de eerste kun je enkel bitcoins kopen, bij de tweede kun je ze ook verkopen. Verder zit er bij de automaten verschil in of je met contant geld kunt werken, of enkel met een bankrekening (en dus je bankpas) of dat je een account bij een exchange moet hebben.
General Bytes heeft van beide een type op de markt: BATMTwo is een one way apparaat, de BATMThree is een two way apparaat. De eerste is de laagst geprijsde (uiteraard). De BATMTwo is er in twee formaten: Classic en Large. Bij de Classic is de voor bankbiljetten 600 stuks, in de Large is dat 1200. Dit model is redelijk ‘draagbaar' en moet dus goed gemonitord en/of bevestigd worden.
De BAMThree is er in verschillende maten, al is niet helemaal duidelijk wat de verschillen tussen M, L, XL en XXL zijn. Wel is te lezen dat bij bepaalde types bankbiljetten gerecycled kunnen worden, dat wil zeggen dat ingegeven biljetten ook weer uitgegeven kunnen worden. Andere typen hebben dit niet, waardoor het gebruik wat meer beperkt is, maar deze zijn wel sneller. Deze automaat is niet draagbaar, maar een ware kolos. Een groot deel van de automaat bestaat uit een touchscreen (23 inch, het formaat van een computerscherm) waarop Android draait.
De apparaten zijn voorzien van een vingerafdrukscanner en minimaal 1, maar meestal 2 camera's, waarmee identificatie kan worden gedaan. Vanuit compliance oogpunt is dit aan absolute must. Ook het invoeren van een e-mailadres, zowel ter verificatie als voor het verzenden van het betaalbewijs, is bij beide opgenomen.
Naast de pinautomaten of ATM's heeft General Bytes nog enkele andere producten in het assortiment. Dit zijn onder andere accessoires voor de genoemde apparaten, variërend van een pilaar om de BATMTwo op te plaatsen tot een alarm of een speciaal slot voor extra veiligheid.
Zo is er een Robocoin conversiekit. De Robocoin was ooit een bitcoin ATM, maar de makers zijn gestopt en de automaten zijn dus verouderd. Maar daar is General Bytes slim op ingesprongen, want waarom zou je een complete nieuwe automaat aanschaffen als de hardware nog prima is? Dat is net zo iets als je auto naar de sloop brengen omdat je er nieuwe banden op moet leggen. Dus er is nu een ombouwkit met een PC en de speciale Android software, waarmee je de two way automaat om kunt bouwen zodat deze nog jaren mee kan. De prijs van $1.500 is inderdaad een stuk lager dan voor een nieuwe.
Dan is er CortexPay, een Point of Sales apparaat. Dit is eigenlijk een bitcoin-kassa. Door middel van het scannen van een QR code uit je wallet kun je in winkels betalen via de CortexPay. Kosten? $649, een ‘koopje'. En heb je nou zo'n kassa staan, dan kun je bij General Bytes ook een neon-reclame kopen dat je bitcoins accepteert. Bij de prijs van respectievelijk $425 voor een kleine en $500 voor een grote zitten de verzendkosten van $125 niet inbegrepen. Delicaat spul dat neon…
Tenslotte moet je, als je een Bitcoin ATM wil plaatsen, verbinding maken met een server. Dit heet bij General Bytes de CAS server en hierin manage je de automaat of automaten. Dus welke cryptocurrencies en fiatgeld wil je accepteren? Welke limieten stel je in? Welke wallets kunnen worden gebruikt? Dit regel je allemaal op de server. Doe je dat bij General Bytes (in de cloud) dan rekenen ze hiervoor 0,5% transactiekosten. Draai je de server zelf, dan betaal je hier alsnog voor, aan licentiekosten, upgraderechten en onderhoud. Voor enkele machines, tot 5 stuks, kost dit $10 per maand. Hoe meer machines, hoe meer de kosten oplopen.