De online gokcijfers zijn bekend. Dat gegeven alleen al is op zich best revolutionair. De laatste pakweg twintig jaar was het toch vooral speculeren en inschatten, nu is er dan eindelijk een echt betrouwbaar overzicht.
Feiten en data waarmee in de toekomst, naarmate er steeds meer data verzameld worden, een beleid bepaald kan worden gebaseerd op de werkelijkheid, in plaats van op aannames.
Wat mij best is opgevallen aan de cijfers is het uitblijven van de hype. Niet alleen de cijfers wijzen dit uit, ook in mijn omgeving merk ik weinig enthousiasme voor het online bezoeken van een casino.
Hoe anders was dit in de begintijd van het pokeren. Hele volksstammen maakten een account aan op de bekende websites en aan de bar werden tot in den treure gespeelde handjes besproken en geanalyseerd.
(Illegale) pokertoernooitjes schoten als paddenstoelen uit de grond en je kon elke avond van de week wel ergens een kaartje leggen. Online aanbieders draaiden duizelingwekkende omzetten en haalden megawinsten.
Gisteravond zat ik nog ergens aan de bar en het ging overal over. Voetbal, Formule 1, het favoriete gerecht van een tante, Oekraïne uiteraard, en de kans dat een brood straks misschien vijf euro gaat kosten.
Geen woord over een bonusspel waar 328 draaien op gewacht was en maar één euro vijfentachtig had opgeleverd. Geen woord over een win-streak waarmee de gestorte twintig euro was omgetoverd tot een whooping 130 euro. Helemaal geen enkel woord over online gokken überhaupt.
Tussen neus en lippen door deed ik nog wel een dappere poging door te vertellen dat ik een column ging schrijven voor een site die ‘iets met gokken deed’. Veel verder dan een “oh leuk” kwam het niet, waarna de benzinetoevoer van Max, de zware banden en het amateuristisch commentaar op Viaplay weer alle aandacht van de barhangers had.
Het lijkt wel of het gokken op zich, de spellen en de aanbieders, helemaal niet leeft bij het grote publiek.
Wat ik wel merk is dat de jeugdigen het leuk vinden om de TOTO te spelen. Daar wordt binnen hun eigen kring wel over gesproken. Degenen die ik spreek doen dat vooral bij de grotere wedstrijden en dan om bedragen tussen de tien en twintig euro. Maakt het beleven van een wedstrijd toch een stuk spannender vinden ze. Over gokken hoor ik ook hen niet.
De vraag die bij mij opkomt, is waarom het online gokken nu geen hype is? Ondanks al die reclames en aandacht.
Ik ben natuurlijk maar een amateur aan de zijlijn die ook graag iets wil roepen en dat ga ik dan ook doen.
Poker, online gamen, Pokémon, de TOTO: allemaal voorbeelden van spellen waarbij je interactie hebt met anderen. Of je speelt het met anderen of je kunt er over praten met anderen, omdat er voor iedereen die jouw favoriete spel ook speelt herkenbare situaties zijn die elke speler anders benadert.
Of iemand is er beter in en je wilt ook graag dat niveau halen. Er valt wat te leren en er valt wat te bespreken. Je kunt er slecht in zijn en beter willen worden of je kunt er (relatief) goed in zijn en successen behalen binnen je eigen niveau.
In online gokken op een virtuele gokkast kun je niet goed zijn. Je kunt er ook niet slecht in zijn. Je kunt niks leren van anderen, hooguit hoe je het slimste die bonus kunt vrijspelen. Met gokken heb je geen interactie met anderen, het is een puur individuele bezigheid.
Je hebt geen helden, geen boegbeelden maar vooral; geen invloed. Het spel overkomt je, je kunt alleen op een knopje drukken en afwachten. Ja, je kunt van spel wisselen. Dat is even leuk, maar al snel merk je dat de principes hetzelfde blijven. Knopje drukken en afwachten.
Naar mijn bescheiden mening zal het echte online gokken op de gokkasten dan ook geen grote schare spelers voor langere tijd kunnen gaan binden. Uiteraard zullen er best veel mensen de spellen blijvend omarmen, maar het wordt geen hype of gaat er zelfs maar in de buurt van komen.
Spellen met interactie of spellen waar je “goed” in kan zijn hebben misschien wel die potentie. Dus in het geval van online gokken zouden dat Bingo (mits er een chatfunctie is) en de sportweddenschappen kunnen zijn.