Brunsie Gaat Fietsen Vuelta Special

Brunsie gaat fietsen - Vuelta a Espana 2023

Op zaterdag 26 augustus start de laatste grote wielerronde van dit kalender: de Vuelta. In 22 dagen leggen de renners ruim 3100 kilometer af. Daarmee is het een van de kortste grote rondes in het moderne wielrennen, maar de intensiteit maakt veel goed. We vertellen je in dit artikel alles over wat je van de Vuelta mag verwachten en geven je onze favoriet voor de eindzege.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 24 augustus 2023
laatste update: 6 september 2023
Brunsie Gaat Fietsen Vuelta Special

Het gebeurt niet vaak dat er twee grote ronden in hetzelfde jaar in hetzelfde land van start gaan. Dit jaar gebeurt dat echter wel. Net als de Tour de France een goede zeven weken geleden gaat ook de Vuelta van start in Spanje. Waar dat voor de Tour ongebruikelijk is, is dat voor de Vuelta natuurlijk de normaalste zaak van de wereld. De Ronde van Spanje startte immers pas vier keer buiten de eigen landsgrenzen.

Vuelta 2

Een weekend in Barcelona

Waar de Vuelta vorig jaar nog van start ging in Utrecht, vertrekt het peloton dit jaar in Barcelona. Net als de vorige editie start ook de Vuelta van 2023 met een ploegentijdrit. Alle 22 deelnemende ploegen rijden in de vroege avonduren een parcours van 14,8 kilometer.

De streep is getrokken aan de voet van de heuvel Montjuïc. De klim naar het kasteel aldaar behoort tot het parcours voor de tweede etappe. Jumbo-Visma met Tourwinnaar Jonas Vingegaard en Girowinnaar Primoz Roglic topfavoriet voor de dagzege en de eerste rode trui van deze Vuelta.

De tweede etappe brengt de renners ook naar Barcelona. De heuveletappe start in Mataró. De renners rijden een afstand van 181 kilometer waarbij de eerste bergpunten van deze ronde te verdienen. De Coll de Sant Bartomeu en de Coll d’Estenalles vormen geen grote obstakels omdat ze ver van de finish af liggen.

In de finale rijden de renners door Barcelona. Vandaag wordt de 2,5 kilometer durende klim naar Montjuic kasteel wel meegepakt. Gemiddeld stijgt deze klim 4,5%, maar de laatste honderden meters stijgt de weg aan bijna 10% met een steilste strook van 19%. Daarna volgt een korte afdaling, waarna de laatste kilometer weer omhoog loopt. Het wordt dus geen traditionele massasprint in de straten van Barcelona.

Bij het ontbreken van erkende kleppers als Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Julian Alaphilippe, is het aan andere punchers om de klim van de Montjuïc aan te grijpen om het verschil te maken. Wellicht dat titelverdediger Remco Evenepoel op deze tweede dag al de noodzaak voelt om zich te tonen.

De eerste week

Op maandag 28 augustus gaat het al serieus knetteren in de bergen. Barcelona wordt ingeruild voor Andorra. De renners starten in Surría en finishen 158 kilometer verderop bovenop een berg in Arinsal - Andorra.

Voordat ze aan de slotklim, waarvan sommige stukken meer dan 13% omhoog lopen, beginnen, moet eerst de Colle d’Ordino beklommen worden. Deze berg verloopt een stuk meer geleidelijk. In Arinsal - Andorra gaat hoe dan ook een klimmer winnen. Het kan best ook een klassementsrenner zijn als de verwachte toppers voor het algemeen klassement al vroeg in de ronde koers willen maken.

De vierde en vijfde etappe lijken ondanks het geaccidenteerde parcours dat beide ritten kenmerkt, voer voor de sprinters te worden. Er staan genoeg snelle mannen aan de start die een flink aantal hoogtemeters goed kunnen verteren. Wij denken dan onder andere aan de Belgische sprinter Gerben Thijssen, maar ook aan onze landgenoot Danny van Poppel, die in de Vuelta voor eigen kansen mag sprinten.

Helse slotklim

De zesde etappe op donderdag 31 augustus is er weer eentje voor de renners met goede klimmersbenen. De etappe golft het hele parcours op en neer zoals gebruikelijk is in Spanje, maar de slotklim is even wat anders. De etappe eindigt nabij het Javalambre Observatorium, de sterrenwacht. Om hier te geraken moeten de renners elf kilometer klimmen tegen wegen die 15% en 16% omhoog lopen.

Wij vermoeden dat Jumbo - Visma deze dag met rood heeft omcirkeld in de agenda om met Sepp Kuss, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic het peloton op de pijnbank te leggen.

Etappe 7 naar Oliva wordt er een eentje voor de sprinters. Etappe 8 op zaterdag 2 september wordt een interessante. Vanuit de start in Denía gaat de weg omhoog en krijgen de renners de ene na de andere helling voor de wielen. Er moeten drie cols van tweede categorie, één van derde categorie en één van eerste categorie bedwongen worden voordat de ritwinnaar zijn handen in de lucht mag steken.

Wij tippen een renners als Wout Poels als kanshebber in deze rit.

De negende etappe is de laatste etappe voor de eerste rustdag. Deze brengt de renners op zondag 3 september naar Collado de la Cruz. Deze etappe eindigt met een beklimming van de tweede categorie. Deze klim is vijf kilometer lang, maar kent stukken die 20% in hoogte stijgen. Een explosieve klimmer zoals Giulio Ciccone heeft kans om hier met de eer te gaan strijken.

De tweede week

Op dinsdag 5 september herstart de Vuelta na de rustdag met een individuele tijdrit rondom Valladolid. Mocht Remco Evenepoel in de eerste week tijd verloren hebben op de Jumbo’s dan heeft hij vandaag de kans om tijd terug te pakken. Voor iedereen die wil wedden op wielrennen, tippen wij de kersverse wereldkampioen tijdrijden dan ook als de grote favoriet voor de dagzege.

Etappe 11 is een kopie van de negende etappe, maar een maatje groter. De etappe eindigt nu niet op een slotklim van tweede categorie, maar van eerste. De laatste 500 meter van de klim loopt de weg bijna 12% omhoog. Wederom tippen renners als Ciccone, Andreas Kron en misschien zelfs wel Thymen Arensman kan hier winnen.

Vuelta 1

Legendarische beklimmingen

De twaalfde etappe gaat wederom voor de sprinters zijn. In de dertiende etappe wordt het klimwerk heel serieus. De etappe start heel hoog op een berg, waarbij het ronden van de top nog punten uitgedeeld worden voor het bergklassement.

Daarna volgt er een hele lange afdaling alvorens de renners één berg van eerste categorie en twee bergen van buitencategorie moeten beklimmen. De renners beklimmen onder andere de Col d’Aubisque en de Col du Tourmalet. Legendarische klimmen uit de Tour de France die nu deel uit maken van het Vuelta-parcours.

De slotklim naar de Tourmalet is ruim achttien kilometer lang. De slotfase is het zwaarst met stroken waarbij het stijgingspercentage kilometers lang niet onder de 10% komt. Hier kunnen de klassementsrenners met ambitie om de Vuelta te winnen de strijd met elkaar aan.

Interessant om te zien gaat zijn welke Jumbo - Visma renner het sterkste is en of de andere kopman bereid is voor hem te werken. Wij tippen Jonas Vingegaard als etappewinnaar.

De veertiende etappe op zaterdag 9 september is nauwelijks lichter dan de etappe van de vorige dag. Ook vandaag staan er twee beklimmingen van buitencategorie en één klim van eerste categorie op het programma.

Klassementsrenners die gisteren een tik gekregen hebben, kunnen vandaag proberen om de geleden schade ongedaan te maken. De slotklim van 21(!!) kilometer tegen gemiddeld stijgingspercentage van 6,3% is in ieder geval minder explosief dan de finish op de Tourmalet. Dat ligt sommige renners beter.

Vlak voor de tweede rustdag krijgen de renners een heuveletappe voor de wielen waarvan de laatste kilometers flink naar beneden lopen. De klassementsrenners zullen in deze etappe hun benen rust gunnen en voor de sprinters is het parcours te pittig. Deze etappe schreeuwt overgangsetappe. Hier hebben de aanvallers vrij spel.

De derde en laatste week van Vuelta

Op dinsdag 12 september stappen de renners op de fiets voor een korte etappe. Slechts 120 kilometer hoeft er afgelegd te worden vandaag. De finish is gelegen op een zeer explosieve beklimming van de tweede categorie. De weg loopt vijf kilometer meer dan 10% omhoog. Giulio Ciccone is hier onze favoriet, maar ook Remco Evenepoel, mits niet in het roze kan hier zijn duivels ontbinden.

Op woensdag 13 september krijgen de renners opnieuw een korte, maar heftige etappe voor de wielen. Qua afstand, 124 kilometer, is de zeventiende etappe een eitje, maar in die kilometers zijn wel twee cols van eerste categorie opgenomen.

Opnieuw krijgen de renners een slotklim, de legendarische Angliru, om mee te dealen. Stijgingspercentages van boven 20% over een langere afstand zijn op deze berg eerder regel dan uitzondering. Hier kan de Vuelta beslist worden.

De achttiende etappe is als bergrit aangemerkt, maar voor de klassementsrenners zal het vooral een dag om bij te komen zijn. De verwachting is dat hier een groep vluchters de zegen van het peloton krijgt en dat de mannen van het algemeen klassement zich alleen op de slotklim zullen laten zien.

Vuelta 3

Sprinten, klimmen, sprinten

De negentiende etappe gaat normaliter een massasprint worden, indien er nog voldoende gemotiveerde sprinters in het peloton te vinden zijn. De twintigste etappe is een voorjaarsklassieker in september. Op een lokaal circuit rondom Guadarrama rijden de renners een soort alternatieve versie van de Amstel Gold Race waarbij er tien colletjes van derde categorie bedwongen moeten worden.

De Vuelta eindigt op zondag 17 september in het centrum van Madrid nabij Estadio Santiago Bernabeu, de plaats waar Real Madrid haar thuiswedstrijden afwerkt. Traditioneel gaat er gesprint worden om de bloemen.

Een hele zware Vuelta

Concluderend kunnen we wel stellen dat hoewel de Vuelta met ruim 3.100 kilometer wat kort is, er hele zware etappes opgenomen zijn. De beklimmingen van de Tourmalet en de Angliru kunnen beslissend zijn voor de uitkomst van deze editie van de Ronde van Spanje.

Deelnemers

De Ronde van Spanje heeft een aantal verschillende verhalen te vertellen. De wedstrijd staat bekend als de Ronde van de tweede kans. Ploegen en renners die hun Giro- en/of Tour-ambities niet waar konden maken, kunnen in Vuelta veel van hun seizoen redden. Denk daarbij aan ploegen als UAE, dat met Juan Ayuso en Joao Almeida als kopmannen aan de start verschijnt.

Ook Ineos - Grenadiers heeft wat goed te maken nadat het in het laatste weekend met Geraint Thomas de Giro verloor en in de Tour geen enkele pot kon breken. Namens de Britten moeten Thomas en Egan Bernal hoge ogen in het klassement gaan gooien.

Favorieten

Er zijn echter ook teams die geen tweede kans nodig hebben en juist voor een unieke prestatie kunnen gaan. Jumbo - Visma kan na de Giro en de Tour ook de Vuelta winnen. Alle drie de grote rondes in één kalenderjaar winnen als ploeg is nog niet eerder vertoond. Een waarlijk unieke trilogie.

Op jacht naar dit feit zal Jumbo - Visma af moeten zien te rekenen met de winnaar van vorig jaar: Remco Evenepoel. Evenepoel was op weg naar de zege in de Giro toen hij ziek op moest geven. Daarvoor en daarna staat er weinig maat op de Vlaming.

Hij won Luik - Bastenaken - Luik voor de tweede keer in zijn loopbaan, won de Clasica San Sebastian en recentelijk de wereldtitel bij het tijdrijden nadat hij vorig jaar na zijn Vuelta zege al wereldkampioen op weg geworden was.

Een waarlijke paradijsvogel die gelijk gesteld mag worden aan Wout van Aert, Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel: renners die kunnen winnen waar ze hun zinnen op zetten. Evenepoel heeft zijn zinnen gezet op een nieuwe Vuelta titel. Jumbo - Visma is gewaarschuwd.

Onze voorspelling

Hoewel Primoz Roglic de Vuelta al drie keer won en eerder dit jaar ook de Giro op zijn naam schreef, voorzien wij in Spanje toch vooral een duel tussen Jonas Vingegaard namens Jumbo-Visma en Remco Evenepoel.

Wij voorspellen hier dat Vingegaard na de Tour ook de Vuelta op zijn naam gaat schrijven, maar dat het een nek-aan-nek gevecht wordt, waarbij de rode trui diverse keren van schouders gaat wisselen.

on air