Na de Giro d'Italia is het even stil geweest, maar nu is het tijd voor de tiende aflevering van Brunsie gaat fietsen. Deze editie staat helemaal in het teken van de Tour de France die op 1 juli van start gaat in het Deense Kopenhagen.
De eerste etappe is een korte tijdrit door de oude binnenstad van Kopenhagen. Spek voor de bek voor mannen die niet lang nodig hebben om op snelheid te komen.
Het parcours is zo vlak als een biljartlaken. Ideaal voor tijdrijders als Filippo Gianna van INEOS of Wout van Aert van Jumbo-Visma. Ook Mathieu van der Poel toonde tijdens de Giro aan dat een korte explosieve tijdrit hem ligt. Kan ‘MvdP' naast het roze ook het geel in hetzelfde jaar veroveren?
De tweede en derde etappe gaan eveneens over Deens grondgebied. In de tweede etappe staan de eerste twee colletjes voor de bergtrui op het programma. Er zal een flinke strijd ontstaan in deze etappe om welke renners in de vroege vlucht terechtkomen, want de eerste bolletjestrui levert flink wat publiciteit voor de ploeg.
De Nederlander Ide Schelling was vorig jaar in de eerste week flink in de slag om de bolletjestrui en dat heeft hem publicitair en financieel geen windeieren gelegd. We tippen Schelling dan ook voor een bis-nummertje maar zetten ook in op Taco van der Hoorn van Intermarché Wanty Gobert. Van der Hoorn won vorig jaar een etappe in de Giro en debuteert dit jaar in de Tour.
In de tweede etappe barst eerst de strijd om de bolletjestrui los alvorens het peloton zich op zal maken voor een massasprint. De Nederlandse sprinters Dylan Groenewegen (Team BikeExchange, Fabio Jakobsen (Quick Step – Alpha Vinyl) en Danny van Poppel (Bora – Hansgrohe) zijn de aangewezen kopmannen van hun ploeg voor de sprintetappes.
Zij krijgen concurrentie van de Australische sprintbom Caleb Ewan, de Slowaakse alleskunner Peter Sagan en de Belgen Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) en Wout van Aert (Jumbo-Visma), die aangegeven heeft vol voor de groene puntentrui te willen gaan. Ook Mathieu van der Poel is zeker niet kansloos voor een etappezege in Denemarken, maar zal alleen worden ingeschakeld als Philipsen niet in vorm is.
Verder verwachten we ook voor de derde etappe op zondag een massasprint. Renners die zaterdag verslagen zijn krijgen direct een kans om zondag opnieuw voor de bloemen te gaan.
Na het Deense openingsweekend verplaatst de Tourkaravaan zich op maandag 4 juli naar Duinkerken waar op dinsdag 5 juli de vierde etappe van de ronde wordt gestart. De finishlijn is 171,5 kilometer verderop in Calais getekend.
Het parcour is meer geaccidenteerd dan in Denemarken en met zes colletjes van vierde categorie zal ook in deze etappe een serieuze strijd om de bolletjestrui geleverd gaan worden. Het parcours is al wat lastiger dan in Denemarken, maar het zal niet selectief genoeg zijn om de sprinters voor de finale te lossen.
De etappe van woensdag 6 juli zal bij renners als Wout van Aert en Mathieu van der Poel in de smaak vallen. De Tourrenners gaan vandaag over kasseien rijden. Maar liefst elf stroken zijn er opgenomen in het etappeschema waarvan drie in de laatste 20 kilometer van de etappe.
Ga er maar eens goed voor zitten als de finale zich hier ontvouwt. De renners met ambitie zullen niet tot de laatste twintig kilometer wachten om het verschil te maken.
Na de kasseien op woensdag volgt op donderdag de langste etappe van de Tour met de eerste twee cols van derde categorie. We starten in Binche en finishen in Longwy in de Ardennen. De laatste vijftien kilometer zijn bijzonder lastig. Dit is een etappe die Mathieu van der Poel op het lijf geschreven is, maar ook Tadej Pogacar kan de slotfase aangrijpen om alvast de benen een keer te testen.
De eerste Tourweek komt op vrijdag 8 juli ten einde met de eerste serieuze berg van deze Ronde. Na een lange aanloop met twee cols van derde categorie gaat de laatste zeven kilometer serieus omhoog. De Super Planche des Belles Filles is de eerste berg van eerste categorie. De Tour zal niet ontploffen in deze rit in de Vogezen, maar renners met ambitie voor het klassement kunnen zich vandaag niet verstoppen.
De etappe van Dole naar Lausanne is lastiger dan deze er op het kaartje uitziet. Vooral de laatste 4,8 kilometer zijn bijzonder lastig op de Cote du Stade Olympique. Punchers als Mads Pedersen, Magnus Cort en Jan Tratnik kunnen hier hun slag slaan.
Met twee zware etappes in de benen is het op zondag 10 juli voor het eerst serieus bal voor de klassementsrenners. De aanloop van de etappe van Aigle naar Chatel les Portes du Soleil is rustig en er zal zich richting de enige tussensprint van de dag een omvangrijke kopgroep gaan vormen.
Renners van het type Matej Mohoric, Guillaume Martin en Bauke Mollema zullen vroeg in de etappe voor hun kans willen gaan. Wij tippen dan ook een klimmer in plaats van een klassementsrenner voor de etappezege. In de slotfase op de Pas de Morgins zullen er wellicht wel wat verschillen gemaakt worden in de top van het klassement.
Na de rustdag op maandag 11 juli, gaat de Tour op dinsdag 12, woensdag 13 en donderdag 14 juli een soort van vorentscheidung beleven. Op dinsdag gaan de renners na een rustige aanloop van 92 van de in totaal 192 kilometer serieus koersen richting de Col des Mosses.
Daarna volgen de Col de la Croix en na een serieuze afdaling de Pas de Morgins, wat een slopende klim van dik vijftien kilometer is. Daar is de eindstreep nog niet getrokken. Na de top wordt er kort afgedaald, waarna de etappewinnaar nog een kleine klim moet bedwingen alvorens hij de bloemen en traditionele knuffelleeuw ontvangt. Schrijf namen als Jan Tratnik, Michael Woods en Bauke Mollema maar vast op.
Op woensdag gaat Tadej Pogacar zijn uitdagers voor het eerst testen. De etappe van Albertville naar de Col du Grandon Serre Chavalier over 151 kilometer is de ideale mogelijkheid om mede-klassementsrenners eens op het rooster te leggen.
Na de lastige klim van tweede categorie op de Lacets de Montvernier (3,4 kilometer á meer dan acht procent gemiddeld), gaat het los op de Col du Telegraph (1e categorie, 11,9 kilometer a 7,1% gemiddeld). Dit is een fase van de etappe waar avonturiers het hazenpad gaan kiezen.
Na de Telegraph dalen we een klein stukje om vervolgens direct aan de beklimming van de Col du Galibier te beginnen. Deze is gemiddeld minder stijl, maar wel langer dan de Telegraph. Een ploeg die hier (hoog) tempo kan maken, kan kopmannen met een minder sterke ploeg isoleren en favorieten van de tweede lijn elimineren.
Na de top op ruim 2600 meter boven zeeniveau volgt een snelle afdaling naar ruim 1300 meter boven zeeniveau om vervolgens aan de beklimming van de Col du Grandon Serre Chevalier, 11,3 kilometer a 9,2% gemiddeld te beginnen. Hier gaat Pogacar ongetwijfeld aanvallen. Het ligt niet in de aard van de Sloveen om te wachten op de aanvallen van anderen.
Op donderdag 14 juli, de Franse nationale feestdag, staat de beklimming van de Nederlandse berg, Alpe d'Huez, op het programma. Het is met drie klimmen van buitencategorie (Col du Galibier, Col de Croix de Fer en Alpe d'Huez) absoluut geen etappe voor Mathieu van der Poel, maar we zien het hem zomaar proberen. Evenals een half peloton aan Franse renners vanzelfsprekend.
Toch denken we dat deze etappe beslist wordt in een secondenspel tussen de klassementsrenners. Na drie harde dagen klimmen valt het klassement op de top van Alpe d'Huez in een voorzichtige plooi.
Op vrijdag 15 juli kan het peloton weer even ademhalen. De klassementsrenners zullen de benen stilhouden en een echte sprintetappe is het gezien het profiel van het parcours ook niet.
Wij voorspellen een overgangsetappe waar we renners van teams die nog niets gewonnen hebben in de eerste twee Tourweken in een lange ontsnapping zullen zijn. Het peloton zal het laten begaan en een grote voorsprong ligt in het verschiet. Dat maakt deze etappe ook zeker interessant voor klassementsrenners van de tweede rij die azen op een top-10 notering in het eindklassement.
Op zaterdag 16 juli kan het weleens tot een prachtig duel komen tussen de Grote Drie van het voorjaar. De etappe van Saint Etienne naar Mende is lastig genoeg om met een uitgedund peloton aan de laatste paar kilometer te beginnen. De laatste drie kilometer gaat met gemiddeld 10,2% omhoog. Zowel Mathieu van der Poel als Wout van Aert als Tom Pidcock heeft het vermogen om dat te kunnen.
Zondag 17 juli gaat de etappe van Rodez naar Carcassonne en wij zetten ons geld voor deze etappe op een massaprint. Het parcours is relatief gesproken vrij vlak en de ploegen die nog sprinters in goede doen aan boord hebben, zullen proberen de koers te controleren. Dit zou typisch zo'n massasprint kunnen worden waar Wout van Aert kostbare punten voor de groene trui pakt.
Na de rustdag van 18 juli start de finaleweek van de Tour de France 2022 op dinsdag 19 juli met een bergrit die pittig, maar niet superzwaar is.
Onze verwachting is dat we hier geen strijd om tussen de klassementsrenners krijgen, maar dat klimmers die ook goed kunnen dalen hier de mogelijkheid krijgen om hun etappe te pakken. Renners als Giulio Ciccone en Jakob Fuglsang kunnen hier voor hun kansen gaan, mits ze niet te dichtbij het geel staan.
Op woensdag 20 juli wordt het een beetje meer menens. In de Pyreneeën staan drie beklimmingen van eerste categorie op het menu. Pogacar rijdt op dit moment naar ons idee in het geel en gaat deze etappe gebruiken om zijn tegenstanders eens te peilen.
Mochten er renners even sterk als de Sloveen of sterker dan de Sloveen zijn dan is dit en niet morgen de dag om een gooi naar de leiderstrui te doen. De slotklim naar Peyragudes is met 8 kilometer á 7,8% gemiddeld stijgingspercentage goed te doen.
Op donderdag 21 juli staat de klim naar de gevreesde Hautacam op het menu. Met drie weken koers in de benen is deze etappe geen cadeautje. De klassementsrenners die gisteren de slag gemist hebben, kunnen vandaag proberen om iets van de schade te repareren, maar meestal is er in de derde week van een grote ronde een reden dat je op achterstand bent gereden.
Als het klassement nog niet in een definitieve plooi ligt, dan is vandaag een dag om met interesse naar uit te kijken. Naast Hautacam staat immers ook de Aubisque op het programma. Beiden klimmen zijn meer dan 13 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan zeven procent.
Tussen deze twee reuzen moeten de renners ook nog meer dan tien kilometer klimmen op de Col de Spandelles, met 8,3% gemiddeld de steilste klim van de dag.
Vrijdag 22 juli staat er een relatief vlakke etappe op het programma. Op papier is dit spek voor de bek voor sprinters die nog in koers zijn, maar na drie weken koersen kan dit ook wel eens een etappe voor de gelukszoekers worden.
De spintersploegen kunnen en willen de koers wellicht niet meer controleren, of willen krachten sparen voor de koningssprint op de Champs Elysee.
Alsof de Tour nog niet zwaar genoeg is, wordt er op de een na laatste dag nog een tijdrit van meer dan veertig (!) kilometer verreden. Als het klassement nog niet beslist is, kan het in deze tijdrit nog wel eens gaan spoken. Voor de dagzege komen op voorhand specialisten als Filippo Gianna en de Zwitserse Stefans (Küng en Bissenger) in aanmerking.
Traditiegetrouw gaat de Tour de France ook dit jaar finishen met een sprint op de Champs-Élysées. Na drie weken volle bak koers zijn de laatste 115 kilometer van de Ronde van Frankrijk 2022 aangebroken.
De truien zijn verdeeld, de winnaars zijn bekend. Het is alleen nog de vraag of Wout van Aert zichzelf op kan volgen als winnaar in Parijs.
Voor de eindzege in deze editie van de Tour is eigenlijk maar één renner echt favoriet. Tadej Pogacar lijkt nog voor de Tour begonnen is al bijna zeker van zijn derde opeenvolgende zege. De Sloveen liet zich al vroeg in het seizoen zien met zeges in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten en de Tirreno Adriatico.
Wat Pogacar ook deed was meedoen om de zege in de klassiekers. Hij won na een indrukwekkende solo de Strade Bianche, maakte koers in Milaan – San Remo en duelleerde op prachtige wijze met Mathieu van der Poel in de Ronde van Vlaanderen.
‘Pogi' blijkt een verdomd allround coureur te zijn. Een sympathieke gozer bovendien die in zijn Ronde van Slovenië etappezeges cadeau deed aan zijn teamgenoten. Het enige dat Pogacar in onze ogen van een derde Tourzege af kan houden is een coronabesmetting binnen de ploeg van UAE. Het C-woord kan deze Tour flink op zijn kop gaan zetten.
Pogacar zal zijn Tourzege niet cadeau krijgen. INEOS (Adam Yates, Geraint Thomas en Daniel Martinez) heeft een heel sterk team opgesteld dat het iedere ploeg lastig kan maken. Het probleem bij INEOS de laatste jaren in de grote rondes is echter dat het moment suprême de kopman(nen) niet thuisgeven.
Meer nog dan tegen INEOS zal Pogacar moeten strijden tegen Jumbo-Visma. De Nederlandse formatie heeft met Primož Roglič en Jonas Vingegaard wellicht de twee grootste uitdagers voor de Sloveen opgesteld.
Roglič beet zich al een aantal keer stuk op Pogacar, maar toonde met Vuelta-zeges aan ook een grote ronde te kunnen winnen. Vingegaard nam vorig jaar de honneurs meer dan waar toen Roglič al vroeg uit de Tour verdween.
De grootste outsiders zijn misschien wel de mannen van Bora – Hansgrohe. Zij wonnen met Jai Hindley vorige maand de Giro en lieten zien als een echte ploeg te kunnen opereren.
Enkele renners van die succesvolle Giro-ploeg staan in een dienende rol aan de start van de Tour, waaronder de Duitse superklimmer Lennard Kämna. Bora zou met het in dienst rijden van kopman Alexandr Vlasov (winnaar Ronde van Romandië, podiumplaats Waalse Pijl) weleens een verrassend sterke prestatie neer kunnen zetten.
Het puntenklassement wordt dit jaar een prooi voor Wout van Aert. De Belg van Jumbo-Visma heeft uitgesproken er voor te willen gaan en vaak is dat bij Van Aert een garantie voor succes.
Echte tegenstanders zijn er ook niet. De Slowaak Peter Sagan won het groen in het verleden, maar heeft zijn beste dagen echt gehad. Mathieu van der Poel werkt in de sprintetappes voor teamgenoot Jasper Philipsen en van pure sprinters als Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en Caleb Ewan is het bekend dat ze met de grootst mogelijke moeite de bergen over komen.
Hierdoor kan Van Aert, die eerder een Tour-etappe op de Mont Ventoux won, kan wel goed klimmen en kan derhalve veel extra punten voor het groen pakken.
De lastigste trui om te voorspellen is de bolletjestrui. Vorig jaar was deze trui ook een prooi voor Tourwinnaar Tadej Pogacar. Het is heel goed mogelijk dat de Sloveen de trui ook dit jaar weer wint. In de bergen zal hij immers de nodige punten pakken.
Een andere manier om de trui te winnen is te koersen zoals Koen Bouwman deed in de Giro: aanvallen in puntvolle bergetappes. Dit laatste zou de tactiek kunnen zijn van Giulio Ciccone, die het ook al in de Giro probeerde, of een coureur als Guillaume Martin.
Topfavoriet van de aanvallers is voor ons Nairo Quintana. We zien de Colombiaan geen rol meer spelen in het algemeen klassement, maar op goede dagen kan Quintana veel punten voor de bergtrui veroveren.
Waarschijnlijker is het echter dat de bergtrui gaat naar een renner die consequent in de top van het klassement en de etappe-uitslagen voorkomt. Naast Pogacar denken we dan aan Jonas Vingegaard en Alexandr Vlasov.
We mogen met veel enthousiasme uitkijken naar de eerste Tour week als het gaat om de prestaties van de Nederlandse wielrenners. Met Van der Poel (etappe 1), Jakobsen, Groenewegen en Van Poppel levert Nederland sprinters die in de eerste etappes kunnen winnen. Dylan van Baarle en Van der Poel hebben ongetwijfeld hun zinnen gezet op de rit naar Arenberg.
In het algemeen klassement gaan de Nederlandse renners een minder prominente rol spelen. Onze beste klassementsrenners kiezen ervoor om voor dagzeges te gaan (Mollema) of rijden in dienst van anderen (Kruijswijk).
Al met al belooft het een enerverende Tour de France te worden waarbij we hopen dat de race beslist wordt op het asfalt en niet elke ochtend bij de coronatesten.