Op het moment dat ik dit schrijf, dinsdagochtend, ben ik nog aan het nagenieten van de fantastische editie van de Ronde van Vlaanderen die we afgelopen zondag kregen voorgeschoteld. De finale was bloedstollend spannend met een fantastische overwinnaar en minstens even indrukwekkende nummer vier.
Wat heeft Tadej Pogacar veel aan sympathie gewonnen door zich ook gewoon in de Ronde van Vlaanderen helemaal leeg te rijden. Wat een talent heeft deze pas 23-jarige Sloveen. Waar eerdere Tourwinnaars zichzelf tot begin juli nergens lieten zien, koerst Pogi met open vizier en ambitie. Een verademing om naar de kijken.
Maar lang tijd om na te genieten is er niet, de volgende koersen staan alweer op het programma. Deze week kijk ik vooruit naar de Scheldeprijs en de Amstel Gold Race. Wat zijn mijn favorieten? Je vindt ze hier!
Hoewel het verlangen terug te blikken groot is, moet er ook alweer vooruit gekeken worden naar de komende koersen. Woensdag is immers alweer tijd voor het officieuze wereldkampioenschap sprinten.
De Scheldeprijs staat op het programma. Traditioneel staat de Scheldeprijs de woensdag na de Ronde van Vlaanderen op het programma, maar ziet het deelnemersveld er heel anders uit. Waar de toppers uit de Ronde zich normaliter voorbereiden op Parijs – Roubaix, al is dat dit jaar even anders, staan in Antwerpen de sprinters klaar voor een krachtmeting.
Zelden wordt de Scheldeprijs anders beslist dan door een massasprint en gezien het deelnemersveld zou het vreemd zijn als het dit jaar anders gaat zijn.
Dat heeft er vooral mee te maken dat Quick Step – Alpha Vinyl een treurige balans op moet maken na tweeënhalve week koersen in Vlaanderen. Dat men Milaan – San Remo niet won, was enigszins ingecalculeerd, maar dat men geen vuist zou kunnen maken in de E3-Classic, Gent – Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en de Ronde zelf kwam als een donderslag bij heldere hemel.
Niemand was op afspraak bij Quick Step. Asgreen niet, Stybar niet, Lampaert niet.
Dat betekent dat de mannen van manager Patrick Lefevere op zoek moeten naar succes. Een betere kans dan de Scheldeprijs krijgen ze de komende weken niet. Met Fabio Jakobsen, eerder dit jaar winnaar van Kuurne – Brussel – Kuurne, heeft Quick Step – Alpha Vinyl misschien wel de beste sprinter ter wereld onder contract staan.
Toch is een overwinning voor Jakobsen geen abc'tje. Niet alleen zijn er veel en goede kapers op de kust, met name het Alpecin – Fenix-duo Tim Merlier en Jasper Philipsen, ook het weer belooft weinig goeds. Regen en wind kunnen van de Scheldeprijs 2022 een enorme afvalrace maken.
3 sterren
Fabio Jakobsen (Quick Step – Alpha Vinyl | 2.10)
2 sterren
Tim Merlier (Alpecin – Fenix | 5.00) | Jasper Philipsen (Alpecin – Fenix)
1 ster
Arnaud de Lie (Lotto – Soudal | 15.00) | Sam Bennett (Bora – Hansgrohe | 15.00)
Wedden op de Scheldeprijs doe je bij Bingoal, de bookmaker met veel ervaring in het wielrennen. Heb je nog geen Bingoal account, maak er dan direct een aan via OneTime en profiteer van extra voordeel en odds boosts.
Normaal gesproken is het na de Scheldeprijs toeleven naar dat andere monument over kasseien. Parijs – Roubaix wordt echter dit jaar niet één, maar twee weken na de Ronde van Vlaanderen verreden. De reden daarvoor is dat op 10 april de Franse verkiezingen plaatsvinden. Dat zorgt ervoor dat het voorjaar ietwat op de schop gaat.
Parijs – Roubaix wordt nu op de plek van de Amstel Gold Race verreden voorafgaand aan de Waalse Pijl en de AGR schuift een weekend naar voren. Dat is op zich best vreemd omdat nu de Brabantse Pijl, de ultieme voorbereiding op de Amstel, ná de wedstrijd door de Limburgse heuvels verreden wordt.
Na een corona-editie van de Amstel Gold Race in 2021, die op een klein circuit verreden werd, is het dit jaar weer back to normal voor de renners. De finish ligt zoals de laatste jaren niet op de top van Cauberg, maar een stukje verder.
De renners krijgen ruim 254 kilometer voor de wielen. Daarbij moet er 33 keer een helling beklommen worden. De Cauberg moet net als de Bemelerberg en Geulhemmerberg drie keer beklommen worden.
De finale begint op een kilometer of vijftig voor de finish. In deze fase van de wedstrijd volgen in een bestek van tien kilometer de Gulperbergweg, de Kruisberg en de Eyserbosweg elkaar in rap tempo op. De tendens in de klassiekers is de laatste tijd dat de knuppel al vroeg in de finale in het hoenderhok gegooid wordt. Wij zien deze fase van de race als een eerste cruciale fase.
De tweede cruciale fase voor de topfavorieten is de Keutenberg op 27 kilometer voor de aankomst. Het steilste stuk op deze berg is maar liefst 22%. Kanshebbers als Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock moeten hier hun kaarten op tafel leggen.
Onze favoriet is Mathieu van der Poel. Je kunt natuurlijk niet van een renner verwachten dat hij iedere koers die hij start meerijdt om de overwinning, maar Van der Poel kan dit wel.
Dat kan ook gezegd worden van Wout van Aert, de winnaar van vorig jaar. Hij zag een goed voorjaar onderbroken worden door een coronabesmetting waardoor hij ontbrak in de Ronde van Vlaanderen. Van Aert moet op tijd hersteld zijn om wel in de AGR te starten.
Tom Pidcock won vorig jaar de Brabantse Pijl en werd nipt tweede in de Amstel Gold Race. Dit jaar maakt de wereldkampioen veldrijden een iets mindere indruk, maar de Amstel is wel een parcours dat op zijn lijf geschreven is.
3 sterren
Mathieu van der Poel (Alpecin – Fenix)
2 sterren
Wout van Aert (Jumbo – Visma) | Tom Pidcock (INEOS – Granadiers)
1 ster
Michał Kwiatkowski (INEOS – Granadiers) | Maximilian Schachmann (Bora – Hansgrohe)
Wedden op de Amstel Gold Race doe je bij Bingoal, de bookmaker met veel ervaring in het wielrennen. Heb je nog geen Bingoal account, maak er dan direct een aan via OneTime en profiteer van extra voordeel en odds boosts.
Speciaal voor de Amstel Gold Race geven we een OneTime Special weg. Wanneer je de winnaar van de Scheldeprijs goed voorspelt en hier ook zelf op ingezet hebt, maak je kans op € 25 Free Bet bij Bingoal. Deel je wedbriefje in Brunsie’s Sports Bar op het OneTime Forum om deel te nemen.