De leukste competitie van Europa is weer van start gegaan: de Keuken Kampioen Divisie. Het deelnemersveld van editie 2022/23 is om je vingers bij af te likken. We gaan een enorm spannende competitie tegemoet, waarbij de titel misschien zelfs pas op de laatste speeldag vergeven gaat worden.
De Keuken Kampioen Divisie is om meerdere redenen een unieke competitie. Ten eerste is het de enige profklasse in Europa waar niet uit gedegradeerd kan worden. De KNVB probeert al jaren tot een open voetbalpiramide te komen waarbij het voor een vijfde klasse zondagamateurs theoretisch mogelijk zou zijn om in de Eredivisie terecht te komen.
Die pogingen van de KNVB stuitten echter keer op keer op één ding: onwil. Onwil van de Ere- en Eerstedivisieclubs om de piramide te openen en onwil van de amateurclubs om van het promotierecht gebruik te maken. Of het nu Topklasse of Tweede Divisie heet, amateurs staan simpelweg niet te springen om te promoveren.
Daarom is in 2019 besloten om het promotierecht te bevriezen tot en met het seizoen 2022/23. De enige uitzondering daarop is promotie voor beloftenteams. Als het tweede elftal van een profclub kampioen in de Tweede Divisie wordt, degradeert het laagst geëindigde beloftenteam in de Keuken Kampioen Divisie om plaats te maken voor het elftal dat kampioen is geworden.
Een tweede aspect dat de Keuken Kampioen Divisie uniek maakt, is het feit dat er vier keer per jaar 'opnieuw' begonnen wordt. Het seizoen, bestaande uit 38 wedstrijden, is opgedeeld in vier periodes. De eerste en vierde periode bestaan uit 10 speelronden, de tweede en derde periode uit negen speelronden.
De winnaar van een periode is in principe verzekerd van een play-off ticket. Daar zijn echter twee uitzonderingen op:
In het totaal zijn er acht play-off tickets te verdienen in het seizoen. Naast de vier periodekampioen verdienen ook de vier best geklasseerde ploegen in de eindstand een ticket voor de play-offs.
In de praktijk loopt dat echter vrijwel elk seizoen anders omdat de teams die eerste en tweede worden in de competitie vaak ook een periode winnen. Daardoor komen er meer tickets vrij voor clubs op basis van de eindranglijst.
Theoretisch zou het kunnen dat je als nummer 14 op de ranglijst een play-off ticket kunt verdienen als de overige tickets naar de nummers 3 tot en met 9 gaan én de vier beloftenteams boven jouw club eindigen. Dat gegeven alleen al maakt de Keuken Kampioen Divisie volstrekt uniek.
We schreven al dat de Keuken Kampioen Divisie sterker dan ooit is en daar is geen woord van gelogen. Uit de Eredivisie degradeerden vorig seizoen PEC Zwolle, Willem II en Heracles Almelo. Vooral de degradatie van Heracles was pijnlijk omdat er voor de club uit het Oosten van het land in januari nog geen vuiltje aan de lucht was.
ADO Den Haag degradeerde een seizoen eerder uit de Eredivisie en promoveerde afgelopen jaargang op het nippertje niet. In de finale van de play-offs tegen Excelsior stond ADO in de 76ste minuut met 3-0 voor, maar een ongekende comeback van Excelsior in het laatste kwartier zorgde ervoor dat een verlenging noodzakelijk was.
Daarin scoorden beide teams nog één keer en werd Excelsior-keeper Stijn van Gassel de held van Rotterdam-Kralingen door in de strafschoppenserie de inzetten van Moreno Klas en Jamal Amofa te keren.
Andere clubs met grote ambities dit seizoen zijn Roda JC, NAC Breda, De Graafschap en Almere City FC. In dit artikel proberen we je een beetje wegwijs te maken in de broeipot die de Keuken Kampioen Divisie dit jaar gaat worden.
Vanzelfsprekend zijn de gedegradeerde clubs automatisch favoriet voor de titel en directe promotie. Heracles Almelo is wat de bookmakers betreft de grootste kandidaat om er met het Gouden Schild vandoor te gaan.
Daar valt wel het een en ander voor te zeggen. Heracles heeft na de degradatie middenvelders Marko Vejinovic en Thomas Bruns weten te overtuigen om terug te keren op hun oude nest. Daarmee heeft de club een brok aan ervaring op het middenveld binnengehaald.
Tel daarbij op dat het aanvallend Sinan Bakis, Samuel Armenteros, Bilal Bakircioglu en Niklas Laursen op kan stellen en je komt al snel tot de conclusie dat Heracles ontzettend veel fysiek en scorend vermogen heeft. Dat kan weleens de sleutel tot het succes zijn.
De meeste concurrentie wordt verwacht uit Zwolle. Ook PEC degradeerde uit de Eredivisie, maar waar de degradatie bij Heracles als een donderslag bij heldere hemel kwam, zag PEC het onheil al aankomen. Daardoor heeft PEC al vroeg kunnen anticiperen op gerichte versterkingen.
Onder andere de ervaren verdediger Bart van Hintum kwam over van FC Groningen om leiding te geven aan de Zwolse defensie. Ook offensief kreeg Zwolle een kwaliteitsimpuls. De Duitse spits Lennart Thy is een bewezen goalgetter op het hoogste niveau en kan daarom zeker in de KKD het net waarschijnlijk wel vinden.
Zijn kompaan in de tweemans voorhoede is de Griek Apostolos Vellios die na een wonderlijke voetbalreis in Europa nu is neergestreken in Zwolle.
Over de derde degradant verschillen de meningen. Het Willem II van Kevin Hofland heeft weliswaar een facelift gekregen ten opzichte van het vorige seizoen, maar of het elftal er nu daadwerkelijk sterker op is geworden valt te betwijfelen.
Voorin is een voorhoede bestaande uit Nick Doodeman, Jeremy Bokila en Joeri Schroijen er eentje om je vingers bij af te likken, maar verdedigend en vooral in het doel is het allemaal nogal doorsnee.
Als vierde titelkandidaat moeten we ADO Den Haag benoemen. De club was zoals gezegd bijna gepromoveerd. Dat is een knappe prestatie. Door de extra-sportieve malaise waarmee de club te kampen heeft gehad was het een lastig seizoen. De club heeft twee keer een puntenaftrek moeten incasseren.
Daarnaast was het eerste daad van de nieuwe eigenaar trainer Ruud Brood op de kasseien zetten. Dit seizoen verkeert de club in rustiger vaarwater en heeft het als belangrijkste wapenfeit op de transfermarkt spits Thomas Verheydt voor de club kunnen behouden.
Als nieuwe trainer is Dirk Kuyt neergestreken in het Bingoal Stadion. Kuyt aasde op een kans als trainer van Feyenoord, maar zag Arne Slot uitstekend presteren.
Naast de titelfavorieten zijn er een aantal ploegen die we kunnen bestempelen als dark horse in deze Keuken Kampioen Divisie.
De grootste dark horse om in de gaten te houden is wat ons betreft FC Eindhoven. Deze Brabantse club verraste vorig jaar door derde te worden in de Keuken Kampioen Divisie en een heel eind te komen in de play-offs. Op een bepaald moment was zelfs directe promotie heel dichtbij.
Dit seizoen moet FC Eindhoven het doen zonder sterspeler Joey Sleegers. Ook de nuttige spits Jort van der Sande en de Canadese verrassing Charles Andreas Brym zijn vertrokken. Met het aantrekken van spitsen Naoufal Bannis van Feyenoord, Lamine Diaby-Fadiga van Paris FC en Dalton Enokpa van USL Dunkerque heeft de club echter de nodige vacatures weer ingevuld.
Achterin versterkte het team zich met de Portugese jeugdinternational Rego van Sporting Lissabon en betaalde het voor het eerst sinds mensenheugenis een transfersom. Ozcan Kökcü komt over van Telstar en komt aan de Aalsterweg oud-ploeggenoot Sven van Doorm tegen. Al met al lijkt FC Eindhoven er niet zwakker op geworden en dat maakt het team van Rob Penders een gevaarlijke klant.
Een andere outsider zou zomaar eens De Graafschap kunnen zijn. De Achterhoekers hebben een teleurstellend seizoen achter de rug, maar hebben in Adrie Poldervaart eindelijk de trainer aangesteld waar ze al twee jaar op joegen.
Met Jan Lammers, Lion Kaak en Siem de Jong zijn er diverse oud-De Graafschap-spelers teruggekeerd op het oude nest. Voorin heeft de fysiek sterke spits Danzell Gravenberch concurrentie gekregen van Charlison Benschop. Met fysieke kracht en scorend vermogen lijkt het daarmee wel goed te zitten in Doetinchem.
De zes teams die hierboven besproken hebben zien we als de top-6 van de ranglijst. Daarachter maken een flink aantal clubs kans op deelname aan de play-offs op basis van hun plek op de ranglijst.
Roda JC is zo'n club. De Limburgers sneuvelden vorig seizoen al in de eerste ronde van de play-offs tegen Excelsior, maar is opnieuw een team om rekening mee te houden. Datzelfde geldt in onze ogen voor VVV-Venlo, NAC Breda en Almere City FC. Dat zijn alledrie teams die vorig seizoen een belabberd jaar doorgemaakt hebben en dit seizoen op zoek zijn naar eerherstel.
De meest ambitieuze ploeg van allemaal is Helmond Sport. De Oost-Brabanders eindigden de afgelopen seizoen steevast onderaan in het rechterrijtje, maar hebben de ambitie om binnen drie jaar te promoveren. Daartoe is de selectie van trainer Sven Swinnen dit jaar voorzien van top-Eerste Divisie-spelers als Peter van Ooijen, Elmo Lieftink en Tom Beugelsdijk. Wellicht gaat Helmond Sport wel stunten.
De beloftes van Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht spelen ook dit seizoen mee in de Keuken Kampioen Divisie. Nog altijd zijn er stemmen die spreken van competitievervalsing door de deelname van deze teams. De KNVB heeft de afgelopen jaren de nodige regels en beperkingen opgelegd aan deze teams, maar nog altijd komt het voor dat het ene team tegen een beloftenelftal met A-selectie spelers uit moet komen, terwijl een ander team tegen de Onder-19 speelt.
De beloftenelftallen hebben ook andere doelen dan de zestien standaardelftallen die meedoen aan de competitie. Waar bij de A-selecties presteren voorop staat, staat bij de beloftenelftallen vooral talentontwikkeling op de eerste plaats.
We hebben nu vijftien teams in dit artikel benoemd. Dat betekent dat er nog vijf teams onbesproken zijn. Dit zijn de teams waar we geen spektakel van verwachten. Deze teams gaan in het rechterrijtje eindigen en zullen her en der voor een stuntje zorgen door te winnen van een hoger aangeschreven clubs, maar het zal uiteindelijk niet voldoende zijn om mee te kunnen doen voor de prijzen.
Deze clubs zijn in alfabetische volgorde FC Den Bosch, FC Dordrecht, MVV, Telstar en TOP Oss.
Het belooft een fantastisch en spannend Keuken Kampioen Divisie seizoen te worden. Op ons forum geven we standaard elke vrijdag een aantal TGIF tips op wedstrijden uit de Keuken Kampioen Divisie.