Brunsie Blogt

Voorbeschouwing Giro D'Italia

Brunsie gaat fietsen aflevering 9

Het klassieke voorjaar ligt nu echt achter ons. De eerste grote wielerronde staat voor de deur. Op 6 mei gaat in Hongarije de Giro d’Italia van start met een vlakke etappe van en naar Boedapest over een afstand van 195 kilometer.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 1 maart 2023
Brunsie Blogt

Vuurwerk

De eerste etappe belooft dus al meteen vuurwerk. Snelle sprinters als Arnaud Démare, Mark Cavendish, Caleb Ewan en ook onze eigen Mathieu van der Poel, sprinter van dienst bij Alpecin – Fenix, hopen nog voor het openingsweekend hun Giro als geslaagd te kunnen bestempelen.

Van der Poel is gezien het parcours wellicht de grootste favoriet. De laatste kilometer loopt flink omhoog. Van der Poel toonde in de Tour van vorig jaar al aan goed met zo’n finale om te kunnen gaan.

Op zaterdag 7 mei staat er een korte individuele tijdrit op het programma. Alle ogen van Nederlandse wielerfans zullen deze dag voor het eerst op Tom Dumoulin gericht zijn.

De Limburger won de Giro in 2017. Hoewel hij niet de topfavoriet voor de eindzege is, heeft de renner van Jumbo-Visma wel een doel gemaakt van een topklassering in deze Giro. Een dagzege behoort tot de mogelijkheden, maar ook andere erkende tijdrijders als Jan Tratnik en Joao Almeida hopen hier hun slag te kunnen slaan.

De Hongaarse driedaagse wordt op zondag 8 mei afgesloten met een etappe van iets meer dan 200 kilometer van Kaposvár naar Balatonfüred. Na de oplopende aankomst van vrijdag en de tijdrit, is dit de eerste finale die uitnodigt tot een klassieke massasprint. Mannen als Cavendish en Ewan zullen deze etappe met rood potlood omcirkeld hebben. 

Op naar Sicilië

Op maandag 9 mei wordt er niet gefietst, maar reizen de ploegen naar Italië voor de eerste rit op Italiaanse bodem. Die eerste rit is niet zomaar een eenvoudige etappe om er even lekker in te komen, maar is direct voorzien van serieus klimwerk.

De etappe start in Avola en eindigt op de flanken van de Etna. Renners met ambitie voor een goed klassement moeten zich vandaag van voren zien te handhaven. Dit is niet direct een beslissende etappe voor de eindzege, maar er gaan al wel serieuze verschillen in het algemeen klassement ontstaan.

De volgende dag, woensdag 11 mei staat er ook een serieuze beklimming op het menu, maar deze ligt halverwege de etappe. Dat betekent niet dat er een massasprint gaat komen, want de sprinters zullen op achterstand rijden in de tweede helft van de etappe. Deze etappe is ideaal voor de vroege vluchters met flink wat benzine in de tank. 

Op donderdag 12 mei is het sprintersbal. Na een geaccidenteerde start van de etappe zijn de laatste 150 kilometer van de etappe vlak. Bekende namen als Cavendish, Ewan, Démare maar ook Elia Viviani en Giacomo Nizzolo kunnen hun neus hier aan het venster drukken.

Het Italiaanse vasteland

De eerste volle Giro-week wordt op vrijdag 13 mei afgesloten met een tweede serieuze bergetappe. Tussen Diamante en Potenza is het geen meter vlak. Een goede kennismaking met het vasteland van Italië. Hoewel een bergetappe is dit niet direct een etappe waar we de klassementsrenners vooraan verwachten.

Zaterdag 14 mei en zondag 15 mei staan er twee totaal verschillende ritten op het programma. Op zaterdag rijden de renners een soort criterium in en om Napoli. Met 153 kilometer is het een korte etappe waarin het op en af gaat. Een ideale etappe voor de avonturiers.

Zondag moet er geklommen worden met hoofdletters. De etappe voert van Isernia over 192 kilometer en vier bergen naar de megastijle Blockhaus-klim. Klassementsrenners worden hier van voren verwacht.

Kansen voor de aanvallers

Na de krachtsinspanningen op de flanken van de Blockhaus is het maandag een rustdag voor de renners. De Giro vervolgt op dinsdag 17 mei met een rit over 196 kilometer tussen Pescara en Jesi waarbij er drie klimmetjes van vierde categorie voor de wielen komen.

Geen grote obstakels voor een massasprint. Echter, wanneer de grootste sprinters al naar huis zijn kan dit ook zomaar een etappe voor avonturiers worden.

Datzelfde geldt voor de etappe die volgt. Op woensdag 18 mei wordt er zonder obstakels op de weg gekoerst. Sprinters, maar ook een vroege ontsnapping kunnen hier voor hun kansen gaan. De klassementsrenners gaan hier normaliter hun benen stil houden.

Op donderdag 19 mei en vrijdag 20 mei is het andere koek. Er staan die dagen etappes op het programma waarin er best geklommen moet worden, maar waar de finales voor een grote groep renners wel te doen moet zijn.

Hier kunnen de avonturiers hun hart ophalen. De klassementsrenners gaan zich niet bemoeien met de dagzeges en de koers is op dit parcours lastig te controleren voor de sprintploegen.

De finaleweek gaat beginnen!

Zaterdag 21 mei gaat de strijd om de eindzege in de Giro verder met een korte, venijnige bergetappe die voert over vier cols van tweede categorie. Na twee weken Giro gaan de renners die bergjes wel voelen… Met 147 kilometer is de etappe naar Turijn niet lang, maar de koers zal explosief zijn!

Op zondag 22 mei finisht de etappe voor derde keer deze Giro bergop. Een etappe van 161 kilometer met naast de slotklim twee beklimmingen van eerste categorie. Het belooft, zeker na de etappe van zaterdag, een loodzware etappe te worden.

Maandag 23 mei is opnieuw in rustdag. Daarna begint de finale van de Giro op dinsdag met opnieuw een aankomst bergop, of nou ja, net niet bergop eigenlijk omdat de streep net over de top van de Valico di Santa Cristina is getrokken.

Een etappe met 3 cols van eerste categorie op een afstand van 202 kilometer is niet misselijk. De klassementsrenners moeten opnieuw aan de bak, maar dit is typisch zo’n etappe waar een groepje vroege vluchters met goede klimmersbenen succesvol zou kunnen zijn.

De etappe van woensdag 25 mei begint en eindigt met een klim met daartussenin een lange afdaling, geaccidenteerd terrein en nog een flinke klim. Een etappe dat qua parcours veel biedt en qua koers ongetwijfeld ook. Dit zou weleens de etappe kunnen zijn waarin het klassement in zijn definitieve plooi valt. 

De finale

Op vrijdag 27 mei gaat de finale van de Giro d’Italia echt beginnen. Er moet in deze etappe één klim van de eerste categorie bedwongen worden, maar het venijn zit in de staart met de extreem steile klim naar Santuario als klap op vuurpijl. Klassementsrenners moeten hier op hun hoede zijn, maar normaal gesproken wint hier een aanvaller die al eerder in de etappe het hazenpad gekozen heeft.

Zaterdag 28 mei gaat het voor de laatste keer echt los. Maar liefst drie grote beklimmingen staan op het menu. Als het klassement nog spannend is, kan hier een titanenstrijd ontstaan op de flanken van de slotklim naar Marmolada.

De Giro d’Italia eindigt in Verona met een tijdrit van 17,4 kilometer. Als het verschil in het klassement marginaal is, kan er hier nog het een en ander veranderen. Specialisten als Dumoulin zouden nog een paar plekjes in het klassement op kunnen schuiven, wellicht zelfs naar het podium of het roze?

Favorieten Giro D'Italia 2022

Deze Giro heeft verschillende favorieten. De favorieten voor de eindzege en daarmee de roze trui bespreken we hieronder.

Voor paarse puntentrui nemen doorgaans de sprinters het tegen elkaar op. Waarom zou onze eigen Mathieu van der Poel niet voor de puntentrui kunnen gaan? ‘Matje’ heeft al aangegeven dat hij de Giro uit wil rijden en het parcours in het eerste weekend zou zomaar voor een vliegende start kunnen zorgen.

Concurrenten voor de paarse trui zijn de ervaren Mark Cavendish en de Italiaanse sprinters Elia Viviani en Giacomo Nizzolo die in eigen land voor de puntentrui willen gaan. 

De blauwe bergtrui kan zomaar eens verdeeld worden onder de de favorieten voor het roze. Vooral Richard Carapaz kan een gooi doen naar het blauw, zeker als missie-roze mislukt.

Renners die van het blauw een doel willen maken moeten daar hoogstwaarschijnlijk hun ambities voor het algemeen klassement voor opofferen. Renners die dat kunnen doen zijn Mikel Landa, Guillaume Martin en Giulio Ciccone.

Brunsie's Bingoal vijf sterren

Deze editie van de vijf sterren spitsen we toe op het algemeen klassement. Volgens de bookmakers is Richard Carapaz de grootste favoriet voor de eindzege. Team INEOS heeft de renner uit Ecuador naar voren geschoven als kopman.

Het kan natuurlijk werken, je voorjaar opofferen voor grootse vorm in de Giro, maar volgens mij heb je competitie kilometers nodig om je vorm echt fijn te slijpen. Daarom kies ik voor Simon Yates als grootste kanshebber voor eindzege in de Giro.

3 sterren
Simon Yates (Team BikeExhange | 7.00)

2 sterren
Richard Carapaz (Team INEOS | 2.50) | Joao Almeida (Team UAE | 7.00)

1 ster
Miguel Angel Lopez (Astana | 12.00) | Tom Dumoulin (Jumbo – Visma | 20.00)

Wedden op de Giro d’Italia doe je bij Bingoal. Bingoal is gespecialiseerd in wielerweddenschappen en het is onze ervaring dat je bij Bingoal de meeste waarde voor inzet terugkrijgt. OneTime is er dan ook trots op om met Bingoal de beste partner voor wedden op wielrennen te hebben.

De Giro bij Onetime

OneTime houdt van (wedden op) wielrennen en dat laten we ook tijdens de Giro weer zien. Niet alleen schrijven we deze voorbeschouwing, maar we geven tijdens de ronde ook dagelijks wedtips op de etappe van die dag op ons Forum.

Daarnaast spelen we in samenwerking met Tombola ook dit jaar weer de Giro-uitvallersbingo.

Onetime special

Speciaal voor de Giro spelen we niet één maar twee OneTime Specials. Met beide kun je een free bet van maar liefst € 25 verdienen. Wat moet je daarvoor doen? Zet in op de renner van wie jij denkt dat hij de openingsetappe wint en daarmee de allereerste roze trui van de Giro 2022 verovert. 

De tweede free bet kun je verdienen door correct te voorspellen welke renner na afloop van de tijdrit in Verona gehuldigt wordt als winnaar van de Giro d’Italia 2022. Plaats een screenshot van je bet in Brunsie’s sportbar en ding automatisch mee naar de prijzen. 

on air