Het is blijkbaar al een aantal jaren een fenomeen op internet: Jelle's Marble Runs. Pas toen ze op 19 mei 2019 bij Beau aanschoven, maakte ik kennis met deze fascinerende tak van sport. En natuurlijk deel ik dat graag met Onetime :-)
Wie ‘ze' zijn en wat de Marble Runs én Marble League precies inhouden, lees je uiteraard weer hier!
Jelle's Marble Runs is op 2013 gestart maar kent een rijker verleden. Het begon allemaal met Jelle, de naamgever van het project. De inmiddels 36-jarige autistische jongen heeft van kinds af aan al een fascinatie voor knikkerbanen. Het helpt hem bij zijn aandoening, en vandaag de dag bouwt hij 2 dagen per week aan knikkerbanen.
In 2006 start hij al een Youtube-kanaal, dat in 2013 aan belangstelling wint. Hierop laat hij zien wat voor knikkerbanen, Marble Runs, hij zoal bouwt. Als Greg Woods, een Engelse commentator, in 2016 reageert op één van de video's, ontstaat een samenwerking waarbij Greg commentaar levert bij een groot deel van de video's. Omstreeks diezelfde tijd lijkt het erop dat et succes te groot wordt voor Jelle alleen, en dat is het moment dat zijn broer Dion betrokken raakt bij het project. Hij treedt vooral op als manager, maar regelt ook de communicatie. Zo kan Jelle doen waar hij het beste in is: knikkerbanen bouwen. In 2009 zette hij een wereldrecord voor het Guinness World Records voor de langste baan, een titel die hij in 2011 weer in heeft moeten leveren.
Jelle's Marble Runs kenmerkt zich door een opzet alsof het om sportevenementen gaat. In 2016 komt hij dan ook met een parodie op de Olympische Spelen: de MarbleLympics. In 2017 kondigt hij aan weer te stoppen met het toernooi, maar dankzij de toenemende populariteit blijft het toernooi alsnog bestaan. Door een akkefietje met het Olympisch Comité is de naam in 2019 wel gewijzigd in The Marble League.
Maar niet alleen de OS worden op de hak genomen. In Marbula One wordt de draak gestoken met Formule 1, de Sand Rally's lijken verdacht voor op off-road rally's met auto's of motoren.
De naam verraadt het al: de Marble Runs en Marble League is niet alleen in Nederland succesvol. Sterker nog, Dion weet te vertellen dat zo'n 50% van de kijkers afkomstig is uit de VS. Ze hebben inmiddels deals met ESPN en NBC Sports, waar ze onder de categorie Odd Sports zendtijd krijgen.
Deelnemers aan de Marble League komen uit de hele wereld en vanuit alle windstreken is er interesse in de knikkerbanen die Jelle bouwt. Het Youtube-kanaal, dat Jelle in 2018 per ongeluk wiste, heeft inmiddels meer dan 1.000.000 abonnees en zijn video's zijn ruim 73 miljoen keer bekeken.
Het lijkt erop dat het gemis aan sportwedstrijden en evenementen tijdens de coronacrisis alleen maar leidt tot meer aandacht voor de Marble Runs, zo is er nog iets van sport te bekijken!
In tijden van corona, terwijl vrijwel elke andere sport op professioneel vlak stilligt, loopt de populariteit van de knikkerbanen van Jelle alleen maar op. En dus start er op 21 juni opnieuw een Marble League toernooi. Lange tijd was het spannend of het toernooi dit jaar door kon gaan, de kosten waren hoog en er was te weinig sponsoring. Een oproep leidde ertoe dat de Amerikaanse presentator John Oliver met zijn show Last Week Tonight with John Oliver besloot om hoofdsponsor te zijn van The Marble League 2020 Het is ook meteen de eerste keer dat sprake is van een hoofdsponsor. En dus kunnen er weer 16 teams tegen elkaar gaan strijden.
De teams zijn vernoemd naar hoe de knikkers eruit zien. Zo strijden de Hornets met zwarte knikkers met gele strepen en de Golden Orbs hebben gouden knikkers met witte flitsen. Bij andere teams is de link tussen naam en hoe de knikkers eruitzien minder voor de hand liggend, of juist heel duidelijk (Crazy Cat's Eyes speelt met, hoe kan het ook anders, knikkers met kattenogen).
Het deelnemersveld dat op 21 juni start aan The Marble League 2020 is 16 teams groot. Vier teams zijn nu al zeker van deelname:
Deze teams spelen in een friendly round tegen elkaar op 19 juni.
Op 18 juni spelen 20 teams in de Qualifiers tegen elkaar voor de overige 12 plekken. De 8 teams die niet geplaatst zijn na de Qualifiers, komen in de Marble League Showdown terecht. Hier nemen ze het op tegen de vier teams die in de vorige Showdown (dus 2019) als laatste vier eindigden. De Showdown gaat dus tussen 12 deelnemers. De uitslag van de Showdown is weer bepalend voor eventuele deelname in 2021.
Zo gaan de 8 beste uit de Showdown door naar de Qualifier ronde in 2021 (net als nu in 2020 de top 8 uit de Showdown van 2019 in de Qualifiers uitkomen), en de laatste 4 gaan door naar de Showdown van 2021.
Sinds dit jaar is er dus een hoofdsponsor bij The Marble League. En dankzij het commentaar van Greg is de verslaggeving van de wedstrijden alsof je naar een echte sportwedstrijd zit te kijken. Het toernooi bestaat dit jaar uit 16 verschillende wedstrijden, die allemaal in meer of mindere mate lijken op Olympische nummers.
Zo moeten de knikkers in een 10 meter sprint uitmaken wie de snelste is, maar is er ook een verspring-wedstrijd en moeten er hordes genomen worden. Het team dat overall de meeste punten weet te verdienen, wordt kampioen.
Maar krijgt die kampioen ook iets van prijzengeld mee? Het antwoord is eigenlijk ja en nee. De hoofdsponsor, Last Week Tonight with John Oliver, sponsort alle 16 onderdelen en per wedstrijd is er een prijs te verdienen. Die prijs is alleen niet voor het winnende team zelf, maar wordt namens het team gedoneerd aan een voedselbank. Per wedstrijd gaat het om een bedrag van $5000, er gaat dus in het totaal $80.000 naar voedselbanken. Daarnaast mag de kampioen nog een goed doel kiezen waar namens hem $20.000 aan gestort wordt.
Hoeveel John Oliver met zijn show precies gaat sponsoren is niet bekend. Het enige dat de gebroeders Bakker er over kwijt willen is dat ze nu op het punt staan serieus geld te verdienen met de knikkerbanen van Jelle.
Toch gaat het Jelle vooral om de hobby, zo lezen we. Het leven is wellicht een stuk eenvoudiger op dat gebied, als er voor je gezorgd wordt. Al woont Jelle onder begeleiding op zichzelf en willen we het niet bagatelliseren wat zijn aandoening voor hem betekent, maar soms zou ik wensen dat het leven zo gemakkelijk is: dromen van een museum met knikkerbanen, door jou gebouwd. Een droom die al deels uitgekomen is, in een speelgoedwinkel in Nijmegen, waar Jelle tegenwoordig woont, is een deel van zijn creaties te bewonderen.
Terug naar de verdiensten: Jelle en Dion hebben nu de middelen om het team achter de Marble Runs en Marble League een fatsoenlijke vergoeding te geven. Zo kunnen er dus ook designers, samenstellers en community managers leven van Jelle's hobby.
Sowieso is er een levendige community rondom de knikkerbanen, zo leren we al heel snel als we online gaan zoeken. En eigenlijk is dat een mooi besluit van dit stuk: dankzij de passie van Jelle voor knikkerbanen hebben we nu, in tijden van corona, een nieuwe sport ontdekt, is er een gigantische online community en kunnen er mensen geld verdienen met knikkerbanen. Sterker nog, je kunt, als je een beetje goed zoekt, zelfs een weddenschap plaatsen op een Marble Run wedstrijd. Kijk, dat vinden we mooi!
Is dat knikkeren nu niets voor jou, dan zijn er genoeg andere manieren om geld te verdienen, ook tijdens de coronacrisis. Schaf eens wat bijzondere LEGO-boxen aan, of ga je verdiepen in de handel in cryptocurrencies. Tijd genoeg nu!