‘I did it for the Gram' betekent nu dat je iets deed voor de perfecte foto om die op Instagram te plaatsen. Maar binnenkort gaat het wellicht wel iets heel anders betekenen: WhatsApp concurrent Telegram komt met een eigen cryptomunt genaamd Gram. Hierover wordt al enige tijd gesproken, maar medio april 2019 zou de eerste testversie al live zijn en dus komt de munt er nu toch écht aan, zo lijkt het. Wat weten we tot dusver over deze nieuwe cryptocurrency?
We hoorden voor het eerst echt over Gram, de cryptomunt van Telegram, in januari 2018. Toen was al bekend dat er waarschijnlijk op korte termijn een flinke ICO (Initial Coin Offering) zou komen, het doel was om ergens tussen 900 miljoen en 1,5 miljard dollar op te halen. De bronnen zijn het niet helemaal eens over dat bedrag. In maart 2018 werd de ICO uitgesteld, niemand weet de exacte reden maar het kan te maken hebben met onderzoek van instanties om ICO's te gaan verbieden of reguleren. Zoals we al vaker schreven, zijn sommige ICO's namelijk niet meer of minder dan oplichting. Even leek het hele cryptofeest bij Telegram niet door te gaan.
Maar uiteindelijk is er toch een ICO geweest, in eerste instantie werd daarbij 850 miljoen dollar opgehaald. Een tweede ICO eind 2018 leverde nog eens zo'n zelfde bedrag op, en dus staat voor de lancering van de munt de teller al op een waanzinnige 1,7 miljard dollar!
En toen leek het behoorlijk stil te worden. Iedereen die heeft geïnvesteerd in Gram zit nu met tokens die nog niet veel waard zijn, aangezien je er nog niet in kunt handelen. Maar niet getreurd, half april 2019 komt het nieuws naar buiten dat een bèta testversie van de blockchain TON (Telegram Open Network) gelanceerd is. Deze testversie is beschikbaar gemaakt voor een beperkt aantal ontwikkelaars wereldwijd.
Wanneer de publieke lancering is, wordt angstvallig stilgehouden door de broertjes Durov, de bedenkers van Telegram. Maar, enige snelheid is wel geboden. Het is namelijk bekend dat alle investeerders die instapten in de ICO hun geld terugkrijgen als de lancering niet voor 31 oktober 2019 plaatsvindt. Alle contracten die aangegaan zijn worden dan, onder de voorwaarde dat de blockchain nog niet publiek gemaakt is, ontbonden.
De blockchain die hoort bij Gram is TON. De eerste testversie zou live gaan in de herfst van 2018, dit is dus een half jaar later pas daadwerkelijk gebeurd. Ook de gefluisterde publieke livegang in maart 2019 is niet gehaald. Nu de testversie live is, komen de eerste gebruikerservaringen naar buiten: de blockchain is ontzettend snel maar functionaliteiten als smart contracts werken nog niet doordat daar nog mee getest wordt.
Het doel was ook om een enorm snelle blockchain te creëren. De Bitcoin blockchain kan slechts zeven transacties per minuut afhandelen, Ethereum heeft een maximum van 15 transacties per minuut. TON moet miljoenen Gram-transacties per minuut gaan verwerken. Dit is vergelijkbaar met de snelheid waarmee creditcardmaatschappijen als VISA en MasterCard transacties verwerken.
Dit wordt mogelijk gemaakt door sharding, een techniek die ook gebruikt wordt door bijvoorbeeld Zilliqa. Het betekent dat transacties veelal buiten de blockchain om plaatsvinden (offline). De nodes om transacties te valideren worden in groepjes verdeeld, die allemaal zelfstandig werken waardoor concensus makkelijker bereikt wordt (minder nodes die er iets van hoeven vinden) en sneller gewerkt kan worden. Uiteindelijk komen al die shards (scherven) weer samen op de hoofdtak van de blockchain. Door speciale routing zorgt TON ervoor dat de shards wél met elkaar kunnen communiceren indien nodig.
Daarnaast wordt TON een ‘groene' blockchain. De energie die het minen van Bitcoin en andere altcoins kost, is niet milieuvriendelijk. Daarom wordt bij TON gewerkt met Proof of Stake. Ook dit is niet nieuw, altcoins als Decred, NEO en Qtum maken hier ook al gebruik van. Met Proof of Stake hoeft er niet gemined te worden. Dit scheelt in energiekosten. Maar hoe worden de transacties dan gevalideerd?
Bij Proof of Stake zijn de nodes niet bezig om ingewikkelde rekensommen te maken om zo transacties te valideren. Dit proces heet minen, oftewel Proof of Work en is hetgeen veel rekenkracht nodig heeft, en dus zware apparatuur én heel veel energie vereist. Bij Proof of Stake bepaalt de hoeveelheid digitale valuta die je vastzet op een speciale stake-rekening hoeveel inbreng je hebt. Hoe meer Gram (in dit geval) je hebt, hoe meer kans dat je een transactie kunt valideren. Hoe langer je digitale muntjes op de stake-rekening staan, hoe zwaarder ze meetellen. Heb jij een transactie gevalideerd dan ontvang je een deel van de transactiekosten, dat is je beloning. Het proces van valideren en innen van transactiekosten wordt forgen genoemd en is dus een tegenhanger van minen.
In principe kan er met een blockchain niet gefraudeerd worden. Ik zeg bewust ‘in principe' want álles kan, dat weten we inmiddels wel. De blockchain waarop Gram komt, TON, heeft wel een extra zekerheid ingebouwd. Men noemt dit 2-D distributed ledgers (ledger betekent grootboek) waarmee een geldig blok bovenop een eventueel ongeldig blok kan worden geplaatst. Het blok wordt daarmee gerepareerd zonder dat er een fork hoeft te ontstaan. De blockchain blijft dan dus alsnog gewoon intact en kan verder werken.
Het team achter Gram is ambitieus. Zo is de blockchain straks niet alleen razendsnel, het is ook de bedoeling dat je er meer mee kunt dan alleen betalen. Uiteraard worden er straks (micro)betalingen afgehandeld, en kunnen daarnaast ook smart contracts worden aangemaakt, uitgegeven en beheerd. Dat is op zich natuurlijk niet bijzonder, daar zijn veel blockchains ‘groot' mee geworden.
TON. Daarmee kun je bijvoorbeeld spelletjes spelen via Telegram. Ook wordt TON een opslagmedium, dus je harde schijf in de cloud maar dan veilig, en biedt het proxy-services (routering van internetverkeer) en DNS diensten (domeinnamen vertalen naar IP adressen en vice versa). Er komt ook een marktplaats, zowel voor fysieke goederen als digitale ‘assets' op TON, waarmee het ook gaat fungeren als exchange.
Deze diensten samen worden het TON ecosysteem genoemd. Het betaalmiddel voor de diensten zal dan naar verwachting Gram gaan zijn.
Het klinkt dus allemaal mooi en veelbelovend. Telegram had in maart 2018 al 200 miljoen actieve gebruikers, en per week komen er daar ongeveer 1 miljoen gemiddeld bij. Dat betekent dat Telegram dus in april 2019 ruim 250 miljoen gebruikers zou moeten hebben. Na een storing bij Facebook en/of Whatsapp melden zich soms wel 3 miljoen mensen binnen 24 uur zich aan voor de berichtendienst.
Die ruim 250 miljoen gebruikers zijn dus ook potentieel 250 miljoen Gram gebruikers, als de crypto gelanceerd gaat worden. Als alle diensten dan ook nog eens zo veel mogelijk in de bestaande app van Telegram geïntegreerd worden, maakt het dit wel heel makkelijk en laagdrempelig om het te gaan gebruiken.
Het enige waar ik op dit moment lichtelijk de kriebels van krijg, is dat de roadmap steeds niet gehaald wordt. De introductie zou al een paar keer zijn geweest, en nu is er helemaal geen verwachte datum meer. Behalve dan de datum van 31 oktober 2019, wat bepalend gaat zijn of de dienst doorgaat of al stopt voor het gelanceerd wordt. Waarom wordt het steeds uitgesteld en waarom wordt er tot op heden zo geheimzinnig gedaan door de mannen achter Gram? Zijn ze tegen (bijna) onoverkomelijke problemen aangelopen?