Coinbase Custody is de investeringsbank mede opgericht door Coinbase, die we kennen als cryptocurrency-exchange. Het bedrijf is er op gericht om in Amerika cryptobeleggingen aan te bieden aan institutionele beleggers als pensioenfondsen. Op dit moment is het Zwitserse SEBA Crypto bezig om zo'n zelfde oplossing aan te gaan bieden, mits ze hiervoor uiteraard toestemming gaan krijgen van de autoriteiten. Wat SEBA Crypto is en wat dit voor de cryptomarkt kan betekenen, lees je uiteraard weer op Onetime!
Als we kijken naar de doelstelling die het bedrijf zelf opgeeft, moet SEBA dé pionier in de bankwereld gaan worden die een brug slaat tussen de traditionele manier van bankieren en cryptocurrencies. Dit valt voor hen uiteen in twee onderdelen: allereerst willen ze traditionele financiële diensten aan gaan bieden, maar dan zowel in reguliere als digitale valuta. Daarnaast willen ze gaan fungeren als custodian, net als Coinbase Custody, oftewel, ze willen een investeringsbank worden. Maar dan niet alleen voor de reguliere bezittingen als valuta, edelmetaal en beleggingen, maar ook voor cryptocurrencies. Ook het beheer van bezittingen (zowel regulier als digitaal) hoort tot het dienstenpakket.
Hiervoor willen ze de vergunning krijgen van onder andere de FINMA, Financial Market Supervisory Authority, oftewel de Zwitserse financiële autoriteit. Dit betekent dan ook dat ze onder het toezicht van de FINMA komen te staan.
Het idee voor SEBA ontstond in december 2017 en in een jaar tijd hebben ze al behoorlijk wat spraakmakende uitspraken gedaan. Zo verwachten ze dat het niet lang zal duren voordat ze de betreffende vergunning verkrijgen. Dat de FINMA niet heel positief tegenover cryptocurrencies staat, lijkt ze niet te deren. Zo adviseerde de FINMA banken om investeringen in digitale valuta voor 800% af te dekken tegen risico. Voor SEBA schijnbaar geen probleem.
In september 2018 werd een eerste financieringsronde gehouden. Hierbij haalde de bank 100 miljoen Zwitserse Frank, ongeveer 104 miljoen Euro op. Een tweede financieringsronde staat al op de planning, met een ICO wil de bank €208 miljoen ophalen, het dubbele dus van de eerste ronde. Volgens de roadmap van de website van SEBA moeten we echter nog wel even wachten op die ICO, deze staat nu gepland voor Q3 2019. Bij de huidige investeerders zitten namen uit Hong Kong, Singapore, Maleisië maar ook Zwitserland, en ook BlackRiver Asset Management uit Minnesota, USA, behoort tot het rijtje.
In de tussentijd zit het team achter SEBA niet stil. In januari 2019 wordt een begin gemaakt met het testen van de infrastructuur en de planning is dat in Q2 2019 de bank live moet zijn. Dan moet de vergunning dus rond zijn. Als eerste wil de bank zich vestigen in Zürich, het financiële hart van Zwitserland. De keuze voor Zwitserland lijkt overigens niet zonder reden. Zwitserland heeft een streng beleid als het gaat om het bankgeheim, waarbij het bij wet is verboden aan banken om gegevens te delen met derden. Uitzondering is als de Zwitserse rechtbank het oplegt, dan moeten de gegevens vrijgegeven worden. Dus ook de Zwitserse overheid, buitenlandse overheden of bijvoorbeeld de politie en opsporingsdiensten komen niets te weten zonder gerechterlijk beval. Lijkt mij geen toeval dat SEBA zich dus in Zwitserland vestigt. Al is het doel om vestigingen te open in alle grote, globale financiële centra.
Een deel van het team achter deze nieuwe bank heeft een verleden in het (Zwitserse) bankleven. De CEO van SEBA Crypto, Guido Bühler, heeft onder andere gewerkt voor UBS, de grootste investeringsbank ter wereld. Daarnaast was hij als adviseur betrokken bij projecten van de Europese Centrale Bank. Ook het hoofd Handel & Liquiditeitsmanagement, Urs Bernegger, en voorzitter Andreas Amschwand hebben een verleden bij diezelfde UBS. Hoofd Finance & Risico Officer, Philipp Baretta, heeft in zijn carièrre bij Citigroup en Credit Suisse gewerkt. Ook andere hooggeplaatste leden uit het team komen hebben bij deze grote namen gewerkt, daarnaast zijn er crypto- en blockchainexperts betrokken bij SEBA.
Het hoofdkantoor van SEBA Crypto zit in Zug, een stad aan het gelijknamige meer. En ze zoeken nog personeel. Dus mocht je een functie in het bankwezen, de cryptowereld óf als IT-specialist ambiëren in het buitenland, dan weet je waar je moet zijn :-)
Wat hebben wij als gewone burger aan de oprichting van SEBA Crypto? Nou, het initiatief van Coinbase is ontzettend leuk, maar als gewone burger heb je daar weinig aan. Als custody handelen zij alleen voor en namens institutionele beleggers, oftewel pensioenfondsen, beleggingsfondsen etc. Als jij wil beleggen in cryptocurrencies, met je eigen zuurverdiende centjes, en je wil dat gereguleerd en veilig doen, is Coinbase Custody dus niet voor jou beschikbaar. SEBA Crypto daarentegen gaat haar diensten, zoals het er nu uitziet, niet enkel aanbieden als custody. Dat gaat wel een deel van de diensten worden, maar zoals het er nu uitziet, gaan ze ook aan de gewone mens bankzaken aanbieden op basis van digitale valuta (met daarnaast ook reguliere valuta).
Je moet waarschijnlijk wel een keer naar Zwitserland om een rekening te openen, de Zwitserse wet verplicht namelijk dat rekeningen in persoon geopend worden. Maar Zwitserland is zeker niet het einde van de wereld. En misschien kun je het wel combineren met een weekendtrip of een wintersportvakantie.
De grote vraag gaat zijn of ze die vergunning daadwerkelijk gaan krijgen, en ook binnen de gewenste termijn. We zullen dus nog even af moeten wachten of de FINMA net zo enthousiast is als het team zelf!