Als je op vakantie gaat, weet je dat je alert moet zijn. Overal ter wereld zijn er oplichtingspraktijken die erop gericht zijn om naïeve toeristen geld afhandig te maken. Tijdens mijn reizen heb ik al veel scams gezien, van Vegas tot Rome, en ik neem jullie graag mee naar de meest geniale scam waar ik zelf ingetrapt ben, en die nog steeds zeer effectief is. Maar wat kun je eigenlijk doen tegen scams en hoe kun je je hierop voorbereiden?
In dit artikel zal ik mijn eigen ervaringen delen en je voorzien van waardevolle inzichten om jezelf te beschermen tegen oplichting tijdens je reizen. We zullen de meest verraderlijke scams bespreken en ik zal tips en adviezen geven over hoe je deze kunt herkennen en vermijden.
Elk land heeft zijn eigen slinkse trucjes om toeristen in de val te lokken, vaak op een zeer tactvolle manier waar zelfs de meeste toeristen geen argwaan van krijgen.
Ik herinner me nog goed onze ervaring in Thailand, waar we een goedkope excursie hadden geboekt. Tot onze verbazing werden we echter eerst afgezet bij een fabriek waar edelstenen werden verwerkt tot prachtige sieraden, om vervolgens in de bijbehorende winkel te belanden. Hoewel je niet verplicht bent om iets te kopen, is het onthutsend om te zien hoeveel mensen in deze val trappen.
Helaas is dit niet het enige voorbeeld.
Een collega van mij viel eens volledig voor een oplichtingspraktijk in New York. Een groep rappers gaf hem een CD met hun muziek en vroeg slechts om een kleine fooi. Maar uiteindelijk bleek dit een dure les te zijn, want hij was maar liefst 50 dollar kwijt en er stond helemaal geen muziek op de CD.
Deze vorm van oplichting kom je ook in Las Vegas tegen, waar het de toeristen wordt aangeboden als een "uniek" exemplaar van de muziek van lokale artiesten.
Het is fascinerend om te zien hoe oplichters steeds inventiever worden in hun praktijken en hoe gemakkelijk het is om in hun val te trappen. Deze scams richten zich vaak op het vertrouwen en de onwetendheid van toeristen, die zich in een nieuwe omgeving bevinden en niet bekend zijn met de lokale oplichtingspraktijken waarmee de oplichters hun geld verdienen.
Als toerist kun je verschillende maatregelen nemen om jezelf te beschermen tegen scams in het buitenland. Hier zijn enkele nuttige tips:
Door deze richtlijnen te volgen, vergroot je je kansen om scams te vermijden en jezelf te beschermen tijdens je reizen. Onthoud dat waakzaamheid en gezond verstand essentieel zijn bij het voorkomen van oplichting in het buitenland.
Op een van onze eerste reizen naar de Canarische eilanden werden we geconfronteerd met een verkoopsessie voor timeshare projecten. Het was verbijsterend om te zien hoeveel onwetende mensen hierin trapten en nog steeds vastzitten aan een onverkoopbaar project. Deze ervaring opende onze ogen voor de slinkse praktijken en de impact die het kan hebben op nietsvermoedende toeristen.
Een andere situatie die ons is bijgebleven, vond plaats in Malaga, waar vriendelijke mensen rozen aanbieden voor slechts 5 cent. Maar zodra je in je portemonnee zoekt, ben je al je geld kwijt. Dit soort afleidingsmanoeuvres en zakkenrollerij is helaas niet ongewoon, vooral op drukke toeristische plekken zoals de Ramblas in Barcelona. Het is dan ook van groot belang om altijd op je hoede te zijn.
Om mezelf te beschermen, neem ik altijd voorzorgsmaatregelen. Ik zorg ervoor dat mijn portemonnee zich aan de voorkant van mijn lichaam bevindt en dat ik wat kleingeld in mijn zakken heb, zodat ik gemakkelijk iets kleins kan betalen zonder mijn portemonnee tevoorschijn te halen.
Daarnaast kijk ik altijd over de mensen heen wanneer ze op me afkomen en proberen mijn aandacht te trekken. Vaak zijn dit trucjes om je af te leiden en je kwetsbaar te maken voor diefstal.
Als mensen roepen: "Where do you come from?" of "Nice shoes!" negeer ik ze en loop ik gewoon door. Het is belangrijk om jezelf niet te laten verleiden tot interactie met vreemden die mogelijk kwaad in de zin hebben. Blijf gefocust op je omgeving en laat je niet afleiden.
Tijdens onze stedentrip naar Rome, tien jaar geleden, maakten we een tussenstop vanuit onze cruise door de Middellandse Zee. Terwijl we wachtten op de bus die ons terug zou brengen, merkten we al snel de ophoping van verkopers op deze drukke plek. Een vriendelijke man benaderde me plotseling en bood me een goedkoop geluksarmbandje aan. Hij zei: "It is for you, totally free, because I wish you the best."
Dankbaar nam ik het bandje aan en ging ik de bus in, waar we wachtten tot iedereen aan boord was en we terug naar de cruisemaatschappij zouden worden gebracht. Buiten de bus klopte de man op het raam en vroeg hij of ik hem misschien een fooitje kon geven, zodat hij een kopje koffie kon kopen.
Omdat hij zo vriendelijk was en me een gratis geluksarmbandje had gegeven, voelde ik me geneigd om hem iets te geven. Ik gaf hem een muntje van 2 euro.
Tijdens de rit naar de cruisemaatschappij begon het besef langzaam tot me door te dringen. Deze hele situatie was eigenlijk behoorlijk geniaal. Het armbandje kostte hooguit 10 cent om te produceren, en hij wist er toch een klein bedrag aan over te houden.
Hij had niets verkeerds gedaan, maar speelde in op het gevoel van wederkerigheid. Een 'voor wat hoort wat'-benadering die veel mensen onbewust beïnvloedt. Ik kon er hartelijk om lachen en vond het stiekem een geniale scam. Je kunt je ook afvragen wat verdient iemand hiermee, zonder dat het mij al teveel gekost heeft.
Afgelopen jaar keerde ik terug naar Rome en bevond ik me in de lange rij bij het Pantheon. Terwijl ik daar stond, zag ik allerlei toeristen voorbijlopen.
Plotseling zag ik een vriendelijke man precies hetzelfde doen als wat er destijds bij mij was gebeurd. Hij deed een armbandje om de pols van een nietsvermoedende toerist en zei: "It is for you, totally free!" De toerist glimlachte en opnieuw voltrok zich hetzelfde scenario als bij mij: binnen een minuut had de charmante oplichter weer een paar euro verdiend.
Het was fascinerend om te zien hoe dit ingenieuze concept nog steeds zeer effectief was, zelfs na 10 jaar. Het armbandje is maar een paar cent waard, maar het voelt alsof je iets leuks hebt ontvangen. Het creëert een gevoel van wederkerigheid en een soort karma: ik kreeg een armbandje en hij ontving een fooitje. Het is een geniaal concept dat mensen blijft verleiden en bedotten.
Als je op reis gaat, is het van groot belang om goed voorbereid te zijn en bewust te zijn van mogelijke scams. Maak kopieën van belangrijke documenten, zorg voor een backup bankpas en wees waakzaam tijdens je reis. Hoewel reizen vermoeiend kan zijn, is het ook een prachtige ervaring. Het is belangrijk om niet te veel stress te ervaren en te genieten van je welverdiende vakantie.
Terwijl je op je hoede blijft voor oplichtingspraktijken, is het soms ook vermakelijk om unieke scams te ervaren. Deze ervaringen kunnen een bron van vermaak worden en je kunt er zelfs van leren.
Zo heb ik aan de Mexicaanse stranden de tijd van mijn leven gehad door wat dollarbiljetten van 1$ mee te nemen en de verkopers uit te dagen om hun best te doen om mij iets te verkopen, terwijl ik genoot van het entertainment dat ze boden. Het werd altijd een geslaagd feestje en ik hoefde ze niet om de minuut weg te sturen. Het was een win-winsituatie waarbij ik plezier had en zij ook.
Laat je echter niet verleiden door oplichters en blijf altijd alert. Leer van de scams die je tegenkomt en pas de lessen toe op je toekomstige reizen. Met bewustzijn, voorbereiding en een vleugje avontuur kun je genieten van prachtige vakanties zonder slachtoffer te worden van oplichtingspraktijken.