Sinds de eerste dag van april in 2023 heeft Nederland statiegeld op blikjes ingevoerd. Per blikje wordt €0,15 statiegeld gerekend. Er zijn tienduizenden inleverpunten in het hele land.
Ik ben inmiddels redelijk gewend aan het inleveren van flesjes en blikjes. Echter, net als veel andere Nederlanders, loop ik tegen enkele problemen aan: lange rijen bij de inleverpunten en ingedeukte blikjes die geweigerd worden.
Ik had een idee voor het probleem met blikschade. Wat dat is, lees je in deze blog.
Voor de ingedeukte blikjes heb ik een oplossing gevonden: met het bedrijf 'De-Can-It' creëer ik inleverlocaties waar consumenten hun ingedeukte blikjes kunnen inleveren. Voor elk ingeleverd blikje zou ik een klein beetje geld vragen, ik dacht aan €0.05 per blikje.
'De-Can-It' (uitgesproken als 'die kan ut') zou dé oplossing worden voor blikjes die geweigerd worden door strenge innamemachines.
Ik zag het al voor me: inleverpunten uitgerust met slimme machines die geen personeel nodig hebben. De consument gooit de blikjes in de machine en vervolgens zorgt de machine met behulp van luchtcompressors ervoor dat de blikjes uitgedeukt worden. Daarna kunnen ze direct aan de klant worden meegegeven. Het hele proces is te volgen en ziet er ook nog eens erg aantrekkelijk uit.
Het idee voor dit bedrijf ontstond een paar maanden geleden, oorspronkelijk als een 1 aprilgrap. Dit viel, niet geheel toevallig, samen met de invoering van het statiegeld op blikjes.
Wat begon als een grap, nam in mijn hoofd steeds serieuzere vormen aan. In de daaropvolgende weken bleef het idee in mijn gedachten, maar uiteindelijk besloot ik het niet door te zetten.
Nadat het statiegeldbeleid voor flesjes en blikjes in werking trad, zagen sommige mensen een kans om bij te verdienen. Ze doorzoeken prullenbakken op zoek naar items met statiegeld. Dit is niet erg schoon en vaak worden prullenbakken omgekieperd, wat leidt tot straten vol afval.
Een mogelijke oplossing zou zijn om speciale ringen te plaatsen waar mensen hun blikjes en kleine flesjes in kunnen zetten, wat een hoop overlast zou verminderen. Dit idee is al op enkele plaatsen geïmplementeerd.
De echte slimmeriken onder de statiegeldzoekers gaan voor het grote geld en kammen verlaten festivalterreinen uit, gewapend met grote zakken en een afvalprikker. Het is een lucratieve onderneming: op sommige dagen verdienen ze honderden euro's.
Een paar dagen geleden ben ik gaan googelen: had iemand al de oplossing voor de ingedeukte blikjes? Na drie seconden Googelen, popte er een artikel op.
Het idee van een inleverpunt is inmiddels, weliswaar in een andere vorm, overgenomen door ene Yusuf. Hij biedt een mobiele uitdeukservice aan die je kunt inschakelen bij problemen met blikjes.
Ik ging er nog wat dieper op in, omdat iets in mij zei dat het financieel niet haalbaar was. Mijn intuïtie laat me bijna nooit in de steek.
Wat bleek?
Yusuf bestaat helemaal niet. Het was een late 1 april-grap van de satirische website nieuwspaal.nl.
Geniaal!
P.S. Nadat ik het artikel opnieuw had gelezen, werd meteen duidelijk dat dit niet klopte.
Mijn idee had ik al laten varen, en dat zou later helemaal duidelijk worden: het 'De-Can-It' idee is namelijk ingehaald door een nieuwe oplossing.
Er is namelijk een innameapparaat gemaakt waar je alles in kunt gooien (blikjes, flesjes, noem maar op). De machine telt alle blikjes en flesjes, zonder dat het barcodes nodig heeft.
Geen gedoe dus meer met niet-leesbare barcodes van gedeukte blikjes. Een bijkomend voordeel is dat dit de lange wachtrijen aanzienlijk zou verminderen.
Ik doe alvast een suggestie voor de naam van de innamemachine: He-Can-It & Bottles!
Ik ga ondertussen verder broeden op andere ideeën. Voorlopig focus ik me op andere manieren om rendement te behalen, zoals investeren in cryptomunten en ETF’s op de beurs.