We schreven al eerder over Marktplaats en dat je er dan niet aan ontkomt om op te letten voor oplichting of fraude. Marktplaats zelf waarschuwt er ook voor, en geeft tips over hoe je het kunt herkennen. Ze hebben zelfs de nieuwe dienst ‘gelijk oversteken' geïntroduceerd om fraude tegen te gaan. Maar oplichters proberen het toch. En zullen dan ook vast wel eens beet hebben. Hoe ze dat tegenwoordig doen, lees je hier.
Als je iets kwijt wil, kun je dit verkopen op Marktplaats. En als je iets zoekt, nieuw of tweedehands, is Marktplaats zeker een goede en vaak goedkope optie. Vele bedrijven adverteren ook op Marktplaats, dus het is niet meer zo dat het enkel een online rommelmarkt is.
Marktplaats heeft maandelijks bijna 7,5 miljoen unieke bezoekers. Inderdaad, vrijwel de halve Nederlandse bevolking komt minimaal eens per maand op de verkoopsite. Iets minder dan de helft van de bezoeken komt via de website, iets meer dan de helft met een mobiel apparaat. De mobiele app is ruim 7 miljoen keer gedownload. We kunnen dus wel stellen dat Marktplaats groot is, heel groot.
Maar zoals dat gaat met dit soort websites, trekt dit ook veel oplichters en fraudeurs aan. Hoe ik hier nu zo ineens bij kom? Ik verkoop regelmatig zaken via Marktplaats. Recent nog de überschattige huisrobot Vector. En dat ging zonder problemen, iedereen die reageerde was oprecht geïnteresseerd en als we het eens werden over een prijs, was het allemaal zo geregeld. Één koper wilde gebruik maken van ‘gelijk oversteken'. Ik kende dat nog niet maar het zag er goed uit dus waarom niet. En ook dat werkte prima, dus ik was tevreden. Nu heb ik een iPhone te koop staan, en wat daarop afkomt. Je moet echt het kaf van het koren scheiden hoor!
Laten we eerst even stilstaan bij de dienst ‘gelijk oversteken' die Marktplaats aanbiedt. Hierbij kun je via het berichtencentrum van de app of website als verkoper een betaalverzoek aanmaken en naar de koper sturen. Die betaalt vervolgens via iDeal en vult de verzendgegevens in. De verkoper krijgt in het berichtencentrum tweemaal een melding dat er betaald is, in het overzicht met alle chats én in de chat zelf. Je krijgt als verkoper het geld nog niet, pas na ontvangst van het pakket.
Vervolgens verstuurt de verkoper het pakket met een track & trace en geeft dit door aan de koper via Marktplaats. Ook meld je in het betaalverzoek dat het pakket verzonden is. De koper meldt het als het pakket ontvangen is. Heeft hij dit niet binnen 7 dagen ontvangen dan meldt hij dit in het betaalverzoek. Hij moet dan aantonen dat het pakket niet geleverd is (aan de hand van de track & trace). Als het pakket is ontvangen, of als er niet binnen 7 dagen melding is gedaan dat het niet ontvangen is, wordt de betaling vrijgegeven aan de verkoper.
Ik heb het nu een aantal malen gebruikt en het werkt echt goed. Zolang je natuurlijk de stappen volgt en niets verstuurt voordat je de melding van Marktplaats hebt dat er betaald is. Want oplichters hebben deze methode ook in de smiezen en proberen je ook hiermee om de tuin te leiden. Hoe? Dat leg ik zo uit!
Marktplaats heeft op de homepage bovenin direct een link naar een pagina met tips om veilig te handelen. De belangrijkste tips zijn:
Het lijken open deuren, maar toch gebeurt het nog regelmatig dat het misgaat. Want de oplichters gaan met hun tijd mee en weten je vakkundig om de tuin te leiden.
Er zijn een aantal manieren van oplichting die we al jaren kennen. En toch, het gebeurt nog steeds.
Met de komst van nieuwe technologie als Tikkie, betaalverzoeken, iDeal etc zou je denken dat fraude verleden tijd is. En ja, het is misschien minder makkelijk, of het kost iets meer moeite voor oplichters om je voor de gek te houden. Maar ze proberen het nog steeds hoor!
Ik zette dus een iPhone op Marktplaats te koop. Ik heb vaker spullen verkocht, ook elektronica als een MacBook, iPad en iPhone, maar niets heeft me voorbereid op wat ik de afgelopen dagen allemaal ben tegengekomen. Eerst word je boos, maar later is het vooral lachwekkend.
Zo kreeg ik vrij agressief de vraag voor mijn telefoonnummer zodat de koper me kon appen. Toen ik dat niet gaf, wilde hij weten bij welke bank ik bankierde want hij wilde het geld overmaken en mij een printscreen sturen. Klassieke vorm van fraude dus!
Één stuurde een ‘mailtje' van Marktplaats door nadat ik een betaalverzoek had gestuurd, dat deze betaald zou zijn. Ik kreeg alleen niet de melding in het berichtencentrum dus vertrouwde het niet. Vervolgens zei ze nog dat ze contact had gehad met Marktplaats en dat het toch echt betaald was. Ik dacht nog even aan een storing in het betaalplatform maar vertrouwde het niet dus verstuurde de iPhone uiteraard niet.
Nummer 3 stuurde een printscreen van de melding die hij in het berichtencentrum kreeg dat hij betaald had. Terwijl ik ook weer geen melding kreeg. Was vrij rap na die hierboven waardoor ik serieus dacht aan een storing. Het zag er echt uit. Wat beter kijken leerde dat hij de melding in onze chat gefotoshopt had, maar niet op de juiste plaats en hij was een spatie ofzo vergeten.
De vierde stuurde een bericht of hij met gelijk oversteken kon betalen want dan kon er niet gefraudeerd worden. Ik las het bericht en kreeg meteen twee vraagtekens, dat ik dus niet snel genoeg reageerde. Brutaal, ik besloot het spel even mee te spelen. Hij mocht hem hebben. Vervolgens vraagt ie of ik weet hoe gelijk oversteken werkt of dat hij het even moet uitleggen. Rode vlag, hij zoekt dus mensen die het nog niet kennen en niet verder kijken. Het betaalverzoek betaalt hij uiteraard niet, maar hij laat ook meteen niets meer van zich horen.
En er zijn er nog genoeg die het proberen. Die bijvoorbeeld alleen via overboeking willen betalen en niet via gelijk oversteken. Die vragen waar je woont (staat in mijn profiel) en doen alsof ze hem wilde halen maar dan toch kiezen voor verzenden en vervolgens afdruipen als je laat merken dat je je niet laat piepelen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik verwijder de betaalverzoeken en blokkeer de gebruikers.
Nummer 2 en 3 zijn gemeld bij Marktplaats maar ik heb geen zin om tientallen meldingen te maken. Ik hoop alleen wel dat er een serieuze koper voor mijn iPhone komt…
Volg vooral je onderbuikgevoel bij kopen en verkopen op Marktplaats. Ook al is iemand 12 of 13 jaar lid, dat wil niet zeggen dat ze te vertrouwen zijn. Nummer 3 uit mijn voorbeeld was 11 jaar actief en stond vermeld met zijn bedrijfsnaam, en Marktplaats heeft me bevestigd dat het in dit geval om fraude ging. Het zegt dus helemaal niets. Ze vissen gewoon in de hoop dat er mensen dom genoeg zijn om zonder controle en zonder dat ze het geld daadwerkelijk hebben, een telefoon opsturen. Of gegevens delen. Doe dat dus vooral niet.
Gebruik gelijk oversteken, of betaalverzoek, en check of je zelf ook de melding binnenkrijgt van Marktplaats. Die krijg je namelijk meteen. We hebben dit zelfs onderling nog getest. Gebruik je Tikkie of een betaalverzoek van je bank, dan moet het geld na betalen direct op je rekening staan. Is dit niet zo, geef je spullen niet mee of stuur ze niet op. En vertrouw vooral niet op een printscreen of zelfs op de app van de koper, want ze maken tegenwoordig alles na. En dat zie je als je goed kijkt, maar op het eerste gezicht ziet het er allemaal betrouwbaar uit en trap je er dus zo in.
Misschien wel de belangrijkste tip, zorg dus dat je geen haast hebt. Niet als koper en niet als verkoper. Neem de tijd om te controleren of het geld op je rekening staat. Of dat het contante geld echt is. Iemand die eerlijk is, zal dit niet erg vinden (tenminste, daar mag je vanuit gaan). Zoals Lenin zei: Vertrouwen is goed, controle is beter.