Armijn Met Metaaldetector

Op pad met een metaaldetector

Magneetvissen, koffer veilingen of mee doen met een loterij hebben allemaal een ding gemeen. Je hebt een juiste timing en een grote dosis ‘geluk' nodig. Dit geldt hetzelfde als je op zoek gaat naar een verborgen schat met een metaaldetector.

Samen met mijn buurman ging ik op zoek naar schatten, historie en avonturen. Ruim 10 jaar geleden raakte ik helemaal in de ban van de metaaldetector. En begon ons avontuur in Spanje op een eigen stuk grond met de prachtige naam ‘Hacienda de la Miel

Armijn geplaatst in Over knaken door Armijn Meijer
op 10 mei 2022
Armijn Met Metaaldetector

Hoe werkt een metaaldetector

Een metaaldetector is een instrument dat bestaat uit drie noodzakelijke onderdelen: de stok, de elektronica en de zoekschijf. De metaaldetector genereert een elektromagnetisch veld in de grond. Met een kwalitatief goede metaaldetector kan je tot zo'n 1.5 meter diepte zoeken naar metalen.

Vervolgens staat de zender in contact met de elektronische ontvanger en deze registreert alle veranderingen die optreden tijdens het zoeken. Je moet blijven zwaaien (van links naar rechts) boven de grond zodat de detector de objecten ook kan zien onder de grond.

De metaaldetector ziet er simplistisch uit en is vrij makkelijk te hanteren. Toch is het een technische hoogstandje en als de detector een metaal gevonden heeft laat deze dat horen door middel van een bepaald geluid.

Metaaldetector
Metaaldetector Garret AT Pro International

Welke metalen kan een detector vinden?

WELKE METALEN KAN EEN DETECTOR VINDEN

Een geoefende zoeker kan al aan het geluid horen wat voor metaal de detector gevonden heeft onder de grond, zoals:

  • Goud
  • Zilver
  • Lood
  • Nikkel
  • Koper
  • Tin
  • Brons
  • Staal
  • Aluminium
Electronica Metaaldetector
Elektronica kastje

Tips voor de beginner

Bovendien zijn er in Nederland zo'n 42.000 mensen bezig met deze prachtige hobby. Veel van deze mensen zoeken naar munten en sieraden op stranden. Ook akkers en weilanden zijn erg populair bij deze amateur zoekers. Bij bouwputten en afgravingen in de binnenstad worden vaak de mooiste vondsten gevonden uit lang vervlogen tijden.

Ook het zoeken in water (net zoals met magneetvissen) is een mooie plek om beet te krijgen. Het is belangrijk dat je goed voorwerk doet voordat je ergens gaat zoeken en dat je een plan maakt.

Doorzettingsvermogen naast een goede metaaldetector en een goed schepje is cruciaal om te slagen en kans te maken op mooie vondsten. Vraag altijd toestemming aan de grondeigenaar om te mogen zoeken.

Spoel Metaaldetector
Metaaldetector spoel

Wat kan je allemaal vinden met een metaaldetector

In Spanje hebben we veel (oude) muntjes gevonden en gebruiksvoorwerpen. Mijn buurman heeft in de afgelopen jaren in Nederland dingen gevonden zoals; knopen, gewichten, loodjes, ringen, vingerhoedjes, gespen, penningen, lakstempel zegels en vele munten.

Ook wordt hij regelmatig ingeschakeld als iemand weer eens een trouwring heeft verloren en deze komt bijna altijd weer met succes boven water. Vervolgens zal de echte professional zeer secuur te werk en raadpleegt archieven, kaarten, luchtfoto's, musea en informatie bij oude mensen. Dan heb je ook een grotere kans dat het kwartje je kant opvalt.

Daarnaast lees je regelmatig dat er weer een mooie schat gevonden is door iemand die met zijn metaaldetector in de weer geweest is. In dat opzicht zal het gevoel van winnen in een casino bijna hetzelfde zijn.

Onetime op pad met de metaaldetector

on air