Eindelijk was het zover, de dag om te gaan magneetvissen! Vandaag konden we de hengels in de slotvijver van het Kasteel in Dussen en rivier de Maas gooien.
Met 6 Onetimers en 2 magneten begonnen we onze reis, die we een paar maanden geleden hadden aangekondigd op het forum van Onetime.
Met magneetvissen ga je op zoek naar metalen voorwerpen die zich op de bodem van het water bevinden. Met een zware magneet en een lang touw gooi je de magneet in het kanaal, sloten, meertjes en of een vijver en trek je langzaam de magneet over de bodem heen. De kans dat je hier wat vindt is een stuk groter, omdat dit soort wateren doorgaans nog niet doorzocht zijn.
Tegenwoordig zie je steeds meer mensen magneetvissen en je kan het een beetje vergelijken met het zoeken met een metaaldetector. De spanning of je wat kunt vinden geeft sommige mensen een kick. En is een mooie hobby die je in de buitenlucht kan uitvoeren.
Voordat je start met magneetvissen, is het raadzaam een goede magneet uit te kiezen. Je kunt magneten van verschillende materialen en groottes aanschaffen. Als beginnende magneetvisser is het advies om in ieder geval een magneet uit te kiezen met een minimale trekkracht van 150 kg. Alle magneten met minder trekkracht, zijn niet voldoende om fatsoenlijk te kunnen vissen.
Wanneer je op zoek bent naar een goede magneet, heb je veelal de keuze uit twee soorten (materiaal): magneten gemaakt van ferriet, of van neodymium. Neodymium is de beste kwaliteit magneet die je kunt kopen en is tevens krachtiger. Verder moet je bij het kopen van een magneet kijken of er bewijsfilmpjes zijn van de trekkracht, op de desbetreffende website.
Voor consumenten kun je magneten kopen, tot een trekkracht van ongeveer 450 kg. Een magneet met een grotere trekkracht dan 450 kg is overbodig. Gemiddeld genomen heb je aan 250 kg voldoende trekkracht om een leuke schat naar boven te vissen. Bovendien is een magneet met 250 kg trekkracht nog redelijk handelbaar wanneer hij tegen een damwand komt te zitten.
De magneet is belangrijk, maar ook een goed stuk touw bij magneetvissen. Deze kun je in verschillende uitvoeringen kopen: natuurlijk en kunstvezel. Daarnaast heb je de keuze uit gevlochten of geslagen touwen. Gevlochten touwen zijn het beste, daar deze de grootste trekkracht hebben en minder snel in de knoop raken.
Bovendien is het wel goed om te weten dat een gevlochten touw niet helemaal gevlochten hoeft te zijn. De binnenzijde van het touw kan anders in elkaar steken. Als dit het geval is, mag je dit stuk touw achterwege laten. Het touw dient helemaal gevlochten te zijn en bij voorkeur 20 meter lang en 8 millimeter dik.
Elke keer als je de magneet het water in werpt en je trekt deze langzaam over de bodem heen kunnen er zaken aan de magneet blijven hangen. Je kan denken aan fietsen, winkelwagentjes, muntjes, spijkers, kluizen, blikjes of echte kunstschatten.
Het internet staat vol met magneetvissers die waardevolle of raadselachtige zaken hebben gevangen met hun magneet. Belangrijk is dat je een goede knoop legt aan je touw met magneet zodat je ook zwaardere objecten uit het water kan halen.
Aangezien je niet onder water kan kijken moet je zeker oppassen voor gevaarlijke objecten zoals munitie of granaten. Aangezien je vist met een krachtige magneet moet je deze zeker weghouden van horloges en je smartphone. Ook oppassen dat je vingers niet tussen de magneet komt als die iets aantrekt bij magneetvissen.
Voor een paar tientjes heb je al een mooie magneet en een stuk touw en kan je aan de slag. Samen met vrienden lekker slootjes afgaan of op goede hotspots vissen, zoals een sluis waar regelmatig boten aanmeren.
In het onderstaande filmpje kan je zien wat wij allemaal gevangen hebben in de 2 uur dat we onze magneten in de slotgracht gooide en in de Maas. Binnenkort gaan we met een bootje varen zodat we een groter gebied kunnen bestrijken om te magneetvissen. Op onze Facebook pagina en het Onetime Youtube kanaal kan je alles live meemaken of later terug kijken.