Brunsie Blogt

Brunsie blogt: Onetime en de NHL

Ik heb op het sportsbetting forum en ook in mijn artikelen regelmatig mijn voorliefde voor de Noord-Amerikaanse IJshockeycompetitie, de NHL, door laten klinken. Nu blijken er behoorlijk wat parallellen te trekken tussen prof ijshockey en onze prachtige community.

De allereerste overeenkomst is dat zowel de NHL als OneTime een The Great One hebben. Bij OneTime is dat natuurlijk onze drijvende kracht Armijn. In de NHL is het Wayne Gretzky die deze titel draagt. Gretzky is een geboren Canadees die verantwoordelijk is voor mijn levensmotto: You miss 100% of the shots you don’t take.

Gretzky boekte al vroeg zijn carrière grote succes met de Edmonton Oilers. Met de Oilers won Gretzky drie keer de Stanley Cup, de hoofdprijs van het NHL seizoen. Toen Gretzky in 1988 door de Oilers naar de Los Angeles Kings werd getrade, brak er nog net geen volksopstand uit in Edmonton. Met de Kings en later met de St. Louis Blues en de New York Rangers won Gretzky de Stanley Cup niet meer, maar zette hij wel record na record. Tot op de dag van vandaag is de speler die in 1999 zijn actieve spelers carrière beëindigde all time leider in doelpunten, assists en punten. Hij scoorde meer dan 100 punten in zestien seizoenen van zijn loopbaan. 

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 8 februari 2023
Brunsie Blogt

Onetimer in de NHL

In de NHL kennen ze ook het begrip OneTimer. Het is niet zo’n lucratief begrip dan als wij het hanteren. Voor ons is die ene onetimer de droom. In de NHL is het een direct schot op doel. Wanneer er een puck in de richting van een speler gespeeld wordt en deze speler neemt de puck niet eerst aan, maar direct schiet op doel spreken we van een onetimer. 

Spelen in de NHL is echter al een soort van onetimer op zich. Het minimale salaris dat een NHL speler verdiend is $ 750.000,-. Dit is zo geregeld in de collectieve afspraken tussen de NHL en NHLPA, de spelersvakbond. Dit salaris wordt verdiend door de jonge talentvolle spelers die gedraft zijn bij de diverse colleges en universities, maar ook door spelers die al een lucratieve spelers carrière achter de rug hebben, maar de Stanley Cup elk seizoen aan hun neus voorbij hebben moeten laten gaan. Het winnen van de Cup bij een succesvol team tegen minimumloon is zeg maar hun OneTimer.

Nomaden bestaan

Als speler in de NHL leid je een soort van nomadenbestaan. Je kunt op elk moment in het seizoen getrade worden. De NHL kent niet zoals het Europese voetbal een afgebakende transferperiode als de competities grotendeels stil liggen, maar spelers kunnen op elk moment van september tot de trade deadline in april naar een ander team gestuurd worden. 

Dit traden gebeurd om een aantal redenen. De belangrijkste reden is de salary cap. NHL teams hebben een plafondbedrag wat ze aan spelerssalarissen mogen betalen. Wanneer dit plafond in zicht dreigt te komen, moet er ruimte gemaakt worden en moeten er spelers van de loonlijst afgevoerd worden. Een ander argument om te traden is wanneer er een belangrijke speler geblesseerd raakt. Een General Manager van een team moet dan snel handelen om een adequate vervanger te strikken. In de regel staat hier tegenover dat er ook spelers naar een ander team vertrekken als onderdeel van de ruil. Spelers kopen kent men in de NHL eigenlijk niet, vaak worden spelers geruild. 

Screenshot 2021 12 06 14.39.58
Het contract van New York Ranger Jason Trouba heeft een paar bijzonderheden.

Hoofdpijndossiers

De contracten die spelers hebben zijn vaak hoofdpijndossiers voor General Managers. Het is namelijk gebruikelijk dat bij een trade het bestaande contract van de betreffende speler gerespecteerd wordt. De General Manager moet een nieuwe speler dus niet alleen in zijn huidige salaris huis zien te puzzelen, maar moet ook rekening houden met de salarissen die een speler de volgende seizoenen gaat verdienen. 

Een voorbeeld daarvan is defenceman Jason Trouba van mijn favoriete team de New York Rangers. Trouba heeft in 2018 een zevenjarig contract getekend met de Rangers ter waarde van 56 miljoen dollar. Daarin verdisconteerd zit een tekenbonus van 22 miljoen dollar. Trouba ontvangt niet zeven jaar acht miljoen aan salaris, maar verdiend in de eerste jaren minder basissalaris. Dat wordt echter aangevuld met een gedeelte van zijn tekengeld. In de laatste jaren van zijn contract gaat Trouba het minst verdienen.

Ankers en sloten

In de grafiek van zijn contract zie je symbolen van ankers en slotjes staan. Een ankertje betekent dat er een no-trading clause in het contract is opgenomen. Dat wil zeggen dat Trouba niet geruild mag worden. Hij zal wat er ook gebeurd tot en met het seizoen 2023/24 voor de New York Rangers spelen. Dat is een fijne zekerheid om te hebben als speler. Vooral als je een gezin hebt zit je er niet op te wachten dat je van de ene op andere dag vanuit de Park Avenue appartement in Manhattan moet verhuizen naar Edmonton in Alberta, Canada waar je voor de Oilers moet gaan hockeyen in een stad waar het as we speak -29 graden Celsius is. 

Een openstaand slotje betekent dat je als speler naar bepaalde teams getransfereerd kunt worden. Wanneer de Rangers na 2023/24 nieuwe spelers willen aanwerven kunnen ze Trouba gebruiken als ruilmiddel mits het andere team dan ruimte in het salarishuis heeft.

Spelen met clausules

Salarissen en non-trading clausules worden ook strategisch ingezet. Goalie Carey Price van de Montreal Canadiens werd beschermd door een non-trading clausule toen aan het eind van het vorige seizoen een expansion draft gehouden werd voor de Seattle Kraken. Teams mogen in zo’n selectie voor een nieuw team bepaalde spelers beschermen. Echter, ze mogen geen spelers beschermen als ze veel no-trading clausules in contracten hebben staan. De Canadiens vreesden hun talentvolle goalie Jake Allen aan Seattle te verliezen, maar werden geholpen door Price die de Canadiens toestemming gaf om de no-trading clausule uit zijn contract te halen. Vanwege het salaris van Price (meer dan 10 miljoen Amerikaanse dollars per jaar), was het niet waarschijnlijk dat Seattle hem zou kiezen. Daardoor kon Montreal Allen beschermen en verloor het ook Price niet. 

Ik heb geen no trading clausule in mijn overeenkomst met OneTime staan, maar ik heb ook geen enkele reden om van team te wisselen. Ik zit al bij de leukste casino en sportsbetting club van Nederland. Ook volgend jaar kun je mijn artikelen, tips, inzichten, analyses, quizvragen, anekdotes en columns lezen op (het forum van) Onetime.nl. 

on air