Als ervaren belegger heb ik al heel wat meegemaakt op de beurs. Vanuit huis heb ik veel beursnieuws meegekregen, dankzij de ervaring van mijn moeder en opa die ook actief waren op de beurs. Zo stond teletekst pagina 520 vaak aan en viel het beleggersblad regelmatig bij ons op de mat.
Samen met mijn moeder ben ik zelfs naar jaarvergaderingen van grote beursgenoteerde ondernemingen geweest om daar kennis op te doen en te netwerken. Hierdoor groeide mijn interesse in de beurswereld steeds verder en begon ik zelfs regelmatig het Financieel Dagblad te kopen. In de vroege jaren '90 heb ik mijn eerste stappen op de beurs gezet en bijzondere aandelen aangeschaft. Ontdek hier hoe dat destijds in zijn werk ging.
Mijn avontuur op de beurs en in de beleggingswereld begon met het opdoen van kennis over aandelen. Wat zijn aandelen eigenlijk en hoe werkt het aankopen? In de bibliotheek haalde ik regelmatig boeken om meer kennis op te doen over hoe het handelen met aandelen precies in zijn werk gaat.
Later verdiepte ik mij ook in opties en had ik zelfs een tijd lang veel interesse in technische analyse. Het was fantastisch om al die cijfertjes te zien en soms te ontleden: waarom deden bepaalde aandelen het beter dan andere?
Met de intrede van het internet werd het een stuk makkelijker om aan informatie te komen. De beurs-website IEX werd mijn grote favoriet om kennis op te halen via artikelen en het forum.
Ik vond het geweldig om te zien hoe snel het nieuws op de website werd bijgewerkt en hoe andere beleggers hun kennis en ervaringen deelden op het forum. Dit gaf mij nog meer inzicht in hoe de beurswereld werkt en hoe ik mijn eigen beleggingsstrategie kon ontwikkelen.
In de beginjaren '90 kwam KPN op de beurs en als particuliere belegger kreeg je 2,50 gulden korting per aandeel. Ik herinner me nog dat je maximaal 100 aandelen mocht kopen en het rekensommetje was snel gemaakt.
Net zoals nu in online casino's werden er op de beurs soms promoties aangeboden die je niet kon laten liggen. Met de komst van het internet werden internetaandelen altijd een hit bij een IPO. Dit soort aandelen gingen per definitie een paar keer over de kop als de eerste koersen op het bord verschenen.
Puur speculatief, maar een gouden handel als je aan deze bijzondere stukken kon komen bij inschrijving. Dat werd dan ook een van mijn specialiteiten: inschrijven op potentiële internethype-toppers en de markt zijn werk laten doen. Niet te lang wachten en snel weer verkopen was de kunst.
Het was een spannende tijd waarin je continu op de hoogte moest blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen in de markt. De kunst was om de juiste aandelen te kiezen en op het juiste moment te kopen en verkopen. Het was een avontuurlijke tijd, vol ups en downs, maar uiteindelijk leverde het wel mooie winsten op.
Een IPO (Initial Public Offering) is de eerste openbare aanbieding van aandelen van een bedrijf aan het publiek. Bij een IPO biedt een bedrijf zijn aandelen voor het eerst aan op de beurs, zodat het publiek de kans krijgt om deze aandelen te kopen en mede-eigenaar van het bedrijf te worden. Hiermee kan het bedrijf nieuw kapitaal ophalen om te groeien en zijn activiteiten uit te breiden.
Tijdens de IPO wordt de prijs van de aandelen bepaald door vraag en aanbod en kan de waarde van de aandelen stijgen of dalen na de beursgang, afhankelijk van de prestaties van het bedrijf en de ontwikkelingen in de markt.
Het was de tijd waarin handelen op de beurs steeds populairder werd en de koersen alleen maar bleven stijgen.
Als medewerker van KPN had ik de mazzel om voorrang te krijgen bij de aankoop van aandelen van KPNQWEST. Als ervaren voorinschrijver wist ik mijn slag te slaan en liet ik mijn maximale bedrag van €40.000 investeren in dit veelbelovende aandeel.
Het leek een fluitje van een cent en op papier was het een uitstekende beslissing. Het enige nadeel was dat de aandelen voor zes maanden vastgezet waren en niet verkocht konden worden. Maar het wachten was het waard, want na die zes maanden leverde het aandeel flinke winst op en kon ik het bedrag toevoegen aan mijn wereldreispot.
En toen kwam de grootste knaller van allemaal, de Onetimer waarvan ik droomde dat het mijn leven voorgoed zou veranderen: het aandeel World Online! Dit spectaculaire verhaal komt in een nieuwe column.
Stel je voor dat je geboren wordt in een kroonjaar en dat je door je schoonmoeder als zondagskind wordt bestempeld. Dan denk je toch dat je alles kan overkomen?
Maar uiteindelijk draait het allemaal om timing en soms heb je gewoon geluk nodig. Je kan jezelf goed voorbereiden en hard werken, maar de markt is niet te voorspellen. Zo was ook de aankoop van ons eerste huis een toevalstreffer en zoals ze wel eens zeggen: "geluk is met de dommen".
Ik realiseer me heel goed dat de juiste timing vaak afhankelijk is van geluk en dat geldt natuurlijk ook voor het aankopen van aandelen of cryptocurrencies. Ik heb genoeg ervaringen om vele columns te vullen en ik deel ze graag met jullie.
Welke aandelen heb jij in je portefeuille?