Steeds meer steden en andere overheidsorganen wereldwijd worden slachtoffer van cyberaanvallen. Alleen al onze eigen Belastingdienst en DigiD hebben het de afgelopen jaren te verduren gehad, recent was de Universiteit van Maastricht het slachtoffer en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar ook in Amerika gebeurt dit, en meest recent in onze favoriete gokstad Las Vegas. Wat er gebeurd is en wat dat eventueel voor een gokreisje betekent? Lees snel verder!
De cyberaanval vond plaats op de eerste ochtend van de CES. Dit is de grootste technologiebeurs ter wereld die elk jaar in begin januari gehouden wordt. Vanaf 1967, toen de eerste editie plaatsvond, is het Convention Center in Las Vegas de place to be. Op de CES worden traditiegetrouw de nieuwste gadgets getoond, vaak voor het eerst aan een groot publiek. Zo werden de videorecorder (1970), de CD (1981), het Nintendo Entertainment System (NES, 1985), Tetris (1988), DVD (1996), de Xbox (2001), Blu-ray (2003), de oled-tv (2008) en de 3D-tv (2009) hier geïntroduceerd.
Jaarlijks komen hier bijna 200.000 bezoekers op af, het evenement duurt dan ook 4 dagen. Het is de drukste week in Las Vegas van het hele jaar, waardoor zowel hotelkamers als vliegtuigtickets waanzinnig duur zijn. Ga je om te gokken, dan kun je deze week dus beter vermijden.
Sinds 9/11, de aanslagen op de Twin Towers in New York, worden er rondom de CES dan ook extra veiligheidsmaatregelen genomen. Waar je normaal gesproken met een ESTA redelijk makkelijk door de douane ‘fietst' als je in Las Vegas aankomt (ze vertrouwen erop dat je komt gokken en dus geld achter laat), stonden de rijen tijdens de CES zo ongeveer tot buiten McCarran airport ;-) De controle is hier toch een stukje strenger omdat dan niet-typische Las Vegas gangers aankomen. Oftewel, een ideale tijd en plaats voor kwaadwillenden… Gelukkig is er tot op heden niets ernstigs gebeurd en laten we hopen dat de maatregelen dit ook in de toekomst voorkomen.
Terug naar de cyberaanval. De CES opende op 7 januari 2020 en op diezelfde dag om 4:30u in de nacht is geprobeerd om de servers van de gemeente Las Vegas te hacken. Er is geen officieel nieuws naar buiten gebracht over hoe dat is gebeurd, maar bronnen lijken te weten dat het gaat om een ‘simpele' e-mail hackpoging.
Daarbij kan het gaan om fishing, waarbij er wordt geprobeerd om inloggegevens van medewerkers onder valse voorwendselen te ontfutselen. Een andere optie kan zijn dat er een virus of spyware is bijgesloten in een e-mail, die door erop te klikken geactiveerd wordt en indringers de mogelijkheid geeft om in het systeem en daarmee ook in het netwerk te komen.
De IT-afdeling van de gemeente was er echter rap bij, waardoor ze nog voordat de avond viel over Sin City konden melden dat een calamiteit voorkomen was. Goed nieuws dus, van een gemeente waarbij het wel eens heel anders had kunnen lopen als ze de indringer niet zo snel gespot hadden.
De afgelopen tijd zijn vele steden in Amerika, waaronder Atlanta, Baltimore en New Orleans, slachtoffer geworden van een ransomware aanval (vergelijkbaar met wat er bij de Universiteit van Maastricht is gebeurd) en zij hebben maanden nodig gehad om hiervan te herstellen.
Vaak wordt er ook betaald omdat dat een goedkopere en snellere manier is om weer bij de data te komen dan het helemaal zelf opnieuw op proberen te bouwen. Ransomware aanvallen lonen dus voor degenen die ze uitvoeren en dat maakt dat ze niet zomaar zullen stoppen.
De gemeente Las Vegas brengt naar buiten dat ze niet geloven dat er data buitgemaakt is, het loopt dus met een sisser af. Dit keer. Want maandelijks krijgt de stad zo'n 250.000 tot 300.000 pogingen tot cybercriminaliteit te verwerken. De vraag is dan ook niet of, maar eerder wanneer het wel een keer gaat lukken. Wat dat betekent voor je snoep-/gokreisje naar de gokhoofdstad van de wereld?
Je hoeft echt niet ineens thuis te blijven omdat er een cyberaanval is geweest. Cyberaanvallen komen bijna dagelijks voor, ook bij bedrijven waar jij je zaken regelt. Zelfs de banken zijn tegenwoordig niet veilig, net zo min als creditcardbedrijven, verzekeraars en eigenlijk overal waar je een account kunt hebben.
Sterker nog, je zult tijdens je bezoek aan Las Vegas weinig merken, mocht er zo'n aanval plaatsvinden. Wel zou het kunnen dat bepaalde openbare zaken anders lopen dan anders, denk aan openbaar vervoer. Ook op straat parkeren, dat door de gemeente geregeld wordt, zou dan anders kunnen lopen dan anders. Misschien dat zelfs de luchthaven enige problemen ondervindt, dus dan is het raadzaam om te zorgen dat je ruim op tijd aanwezig bent. Voor de rest is het niet te verwachten dat je er echt hinder van gaat ondervinden.
En de kans dat jouw eigen woonplaats een keer de klos is met een cyberaanval, is misschien wel net zo groot als dat ze het nog een keer in Las Vegas proberen. In ieder geval weten we nu dat Las Vegas er, in ieder geval tijdens de CES, bovenop zit!