Hoe doen ze dat toch? Sommige handelaren maken geld ongeacht of de markt stijgt of daalt. Het is eigenlijk heel simpel: hoog verkopen en laag inkopen. Simpel toch! De mens doet het alleen veel te vaak andersom: hoog kopen en laag verkopen. Om hier meer grip op te krijgen zijn er heel veel instrumenten om de markt te kunnen voorspellen. Een voorspelling is meer een kansberekening wat de prijs gaat doen, je weet het immers nooit zeker.
Een handelsmarkt is eigenlijk een groot psychologisch spel. Vind je het ook niet raar dat mensen wel in december en januari Bitcoin willen kopen voor 15.000 – 20.000 dollar maar nu hij rond de 6.300 dollar staat niemand het koopt. Dit heeft met ons brein te maken, zodra wij ons euforisch voelen stralen we dat uit. We zeggen dat tegen vrienden en familie die er vervolgens ook in gaan investeren. Je geluk kan niet op en je denkt morgen een nieuwe auto te kunnen kopen. Je wordt hebberig en verkoopt nog niet want hij stijgt zo hard. Zie daar: een bubbel in wording.
De media speelt er ook goed op in. Op zo'n hoogte punt zie je allemaal positieve berichten, maar zodra het tij omkeert komen er tien keer zoveel negatieve berichten dan dat er ooit positieven waren. Zodra de AFM streng adviseert niet in cryptocurrencies te investeren ga ik namelijk juist kijken. Zodra een bank zegt ‘ik blokkeer transacties waarmee je ze kan kopen' dan ga ik juist kijken. Besef dat banken bedreigd worden door deze technologie, ze verdedigen zich onder het mom van ‘consumenten bescherming.'
Deze bubbel klapt een keer in elkaar omdat mensen hun winst gaan nemen. Uiteindelijk ontstaat er angst gevolgd door paniek terwijl je eerst zo enthousiast was. Je verkoopt je munten om verder verlies te voorkomen en voelt je bedrogen. Maar x jaar later staat de prijs ineens weer hoger dan ooit. Je besluit toch weer in te stappen, en zo begint de cirkel opnieuw.
Een goede handelaar ziet deze signalen van te voren aankomen. Hij koopt juist wanneer jij paniek voelt, en hij verkoopt als jij je euforisch voelt. Je bent dus eigenlijk met jouw gedrag de professional aan het helpen. Je zou denken als je dit weet dan handel je anders. Dit is niet zo, en het gaat al op deze manier sinds mensen met elkaar handelen. Wel is het natuurlijk zo dat als je verkoopt je misschien lager in kan stappen, waardoor je uiteindelijk meer hebt dan je had. Dat kan, maar wanneer kan je dat weten? TA helpt!
In de wereld van cryptocurrencies worden vooral de platformen Coinigy en Tradingview gebruikt. Deze bieden bijna ontelbaar instrumenten aan die inzicht kunnen geven waarom de prijs bepaalde wendingen maakt of mogelijk nog gaat maken. Met deze instrumenten maak je een Technische Analyse. Maar welke ‘moet' je gebruiken? Dit is voor iedereen verschillend, maar er zijn wel een aantal instrumenten die je vaak terug ziet komen. Een aantal van deze instrumenten zullen de revue passeren. Niet alles in 1 artikel want dan wordt het een heel boekwerk. Degene die stuk voor stuk besproken zullen worden:
Als je al deze instrumenten in combinatie met elkaar kan gebruiken ben je een heel eind op weg om een goede handelaar te worden. Ik durf te zeggen dat je dan zelfs wel goed kan handelen!
Vaak gaat je gevoel meespelen en dat leidt tot zeer slechte beslissingen, beter bekend als het hoog kopen en laag verkopen. Je hebt je gevoel niet in de hand en gaat waarschijnlijk achter grote winstpercentages aan (FOMO, Fear of Missing Out). Je ziet een munt op 10% winst staan en denkt ‘ik moet ook een graantje mee pikken.'
Zorg dat jij niet zo'n persoon wordt, en ga je emoties leren te bedwingen door het toepassen van Technische Analyse. Zo kan je een beter instapmoment bepalen en wanneer je er het beste uit kan stappen. Wees vooral niet bang om winst mis te lopen. De prijs gaat omhoog en komt vanzelf weer omlaag, zo komt er weer een nieuw moment om in te stappen.
Gebruik altijd stop-loss orders. Het woord zegt het al maar dit houdt in dat je een verkooporder neer zet als de prijs een bepaald punt bereikt. Het doel hiervan is om verlies te beperken. Wanneer je een munt koopt op $0.420 zet dan een stop-loss order 5% (of welk percentage voor jou goed voelt) lager. Je stelt dan een bedrag in wanneer jou stop-loss order geactiveerd moet worden. 5% van $0.420 is $0.399, je wilt dan dat jouw munten verkocht worden voor $0.399 om verder verlies te voorkomen. Deze verkoop order wordt geactiveerd zodra de prijs bijvoorbeeld $0.401 bereikt. Dit laatste bedrag kan je zelf instellen.
Naast een percentage kan je er ook voor kiezen om een stop-loss order onder een goede support line te zetten. Welke jij het liefst gebruikt is een persoonlijke voorkeur. Stel je support line ligt lager dan 5% dan kies ik ervoor de 5% aan te houden. Daarnaast is het van belang: zitten we in een bull of bear market. In een bull market zou ik weer eerder een support line aanhouden omdat de kans dat je omhoog gaat groter is en hij stopt met zakken op de support line.
Ga ook eerst handelen op papier en niet gelijk voor geld. Als je denkt deze munt is nu goed om te kopen schrijf je koopprijs op, stel voor jezelf een max percentage winst vast, en stel een denkbeeldige stop-loss order in. Doe dit een tijdje en niet maar 3-5 handelspogingen. Zo kan je nagaan of je het principe begrijpt, je op de goede weg zit, en het kost je geen geld.
Samengevat:
Voordat we de eerder genoemde instrumenten toelichten is het handig om de basis te weten wat je nu precies op zo'n kaart met grafieken ziet. Ik gebruik hiervoor Coinigy, dit kost $25 dollar per maand. Best duur om een paar lijntjes in een grafiek te tekenen zou je zeggen. Je kan Coinigy daarom ook eerst een maand gratis uitproberen.
Ik raad het aan om een account aan te maken op Coinigy zodat je de stappen zelf direct uit kan voeren en er gevoel bij krijgt. Tradingview kan ook alleen ziet het er allemaal net iets anders uit. Een derde optie is tradedash, een gratis alternatief met prima mogelijkheden. Als je voor het eerst inlogt op Coinigy krijg je een automatische rondleiding, doe deze dan ook. Als je dit gedaan hebt zie je een scherm wat lijkt op dit (grafiek van bitcoin):
Laat je niet verwarren door alle toeters en bellen op het scherm: het worden er zelfs nog meer ;). Je ziet hier een kaart met het prijsverloop van Bitcoin op de handelsbeurs Binance. Ik gebruik Binance of Bitmex. Binance omdat daar de meeste altcoins verhandeld worden qua hoeveelheid/volume, en Bitmex omdat daar de grootste hoeveelheid aan Bitcoins wordt verhandeld.
Wat je in je oor moet knopen is dat Bitcoin bepaald. De hele markt reageert namelijk op de koers van Bitcoin. Het is dus van belang dat je Bitcoin als eerste bekijkt om zo een indicatie te krijgen wat de rest van de markt kan gaan doen. Uitzonderingen zitten er altijd bij maar voor 90% van de tijd is het Bitcoin die bepaald wat de koers doet. Zie hieronder een afbeelding van de koers van Ethereum. Zie je de overeenkomsten met die van hier boven?
Als je links op de afbeeldingen kijkt zie je eerst de handelsbeurs staan met een afkorting, bijvoorbeeld BINA (Binance), gevolgd door een tradingpair. Met een tradingpair wordt bedoeld: ADA/ETH, IOTA/USDT of ADA/BTC etc. De eerste afkorting is de munt en de tweede afkorting de munt waar je hem mee koopt of verkoopt. ADA staat voor Cardano en ETH voor Ethereum. Je koopt/verkoopt Cardano in het geval van ADA/ETH tegen de munt Ethereum. Bij ADA/BTC koop of verkoop je Cardano tegen Bitcoin, en als laatste IOTA/USDT waar je IOTA koopt of verkoopt tegen de U.S. Dollar Tether (ook wel Tether genoemd).
Als je handelen interessant vindt dan raad ik het aan om met een stabiele munt te handelen, oftewel USDT. Ik handel niet met Bitcoin of Ethereum omdat deze prijzen volatiel zijn. Stel je maakt winst met ADA/BTC. Je hebt dan Cardano verkocht voor Bitcoin, maar de dag erna zakt Bitcoin in waarde. Daar gaat je winst. Als Bitcoin stijgt zit je natuurlijk goed maar onthoud: wees niet hebberig, er liggen kansen genoeg om geld te verdienen.
Door gebruik te maken van USDT heb je bovenstaand probleem niet. Dit komt omdat USDT altijd 1 dollar waard is. Zodra je winst maakt en verkoopt voor USDT heb je altijd dat bedrag ter beschikking ongeacht wat de prijs doet. Er gaan allerlei negatieve geruchten over USDT rond op menig forum maar vooralsnog is dit de munt die de meeste tradingpairs heeft en stabiel is.
Houd er rekening mee dat niet alle munten een USDT traidingpair hebben, dit beperkt je keuze waarin je kan handelen. Maar wees gerust, de keus is ruim voldoende. De handelsbeurs Bittrex heeft de meeste USDT traidingpairs echter is het volume minder. Daarom geef ik de voorkeur aan Binance.
Er is wel één kanttekening. In een bull market is traden met Bitcoin ook prima. Dit komt omdat Bitcoin in waarde stijgt en als je dan niet handelt je toch meer geld verdient omdat het in bitcoin staat. Daarnaast is het volume qua handelen met bitcoin vaak groter dan USDT pairs. Ik ga voor meer zekerheid en gebruik USDT. Ook hier weer een persoonlijke voorkeur.
Laat je niet van de wijs brengen door de hoeveelheid aan informatie. Hoe vaker je dit ziet hoe makkelijker het wordt. Maar wat zie je precies als je Coinigy geopend hebt? Hieronder de basis:
Dit is de handelsbeurs waar jij op wilt verkopen en kopen. Elke beurs heeft zijn eigen afkorting en spreekt meestal voor zich. BINA is Binance, BMEX is Bitmex, BTRX is Bittrex etc.
Dit is eerder in dit artikel al behandeld. Zodra je een handelsbeurs selecteert verschijnt deze lijst.
Je ziet rode en groene candles, rood is verkopen en groen is kopen. Goed om te weten is dat als je naar een groene candle kijkt de prijsopening beneden ligt, en wanneer je naar een rode Candle kijkt wordt de prijs bovenin geopend. Elke candle staat namelijk gelijk aan een bepaalde tijdsduur. Hierover later meer in dit artikel.
De timeframe bepaald hoe je de handelsgeschiedenis ziet. Je kan dit bijvoorbeeld per minuut zien, 30 minuten, 1 uur, 4 uur, 12 uur etc. Je kan zelf instellen welke jij wilt zien. Op een timeframe van 1 uur staat elke candle gelijk aan 1 uur handelen. Schakel je van 1 uur naar 30 minuten dan staat elke candle voor 30 minuten.
Als je hier op drukt dan kan je allerlei instrumenten selecteren die jou helpen inzicht te krijgen in het prijs verloop.
Rechts in beeld zie je de prijs van Bitcoin. Als je in dit gedeelte klikt met je linker muisknop en deze vasthoudt kan je de verhouding veranderen.
Onderin in beeld zie je de tijdsweergave. Ook hier geld als je erop klikt en vasthoudt kan je deze langer of korter maken.
Hier wordt de prijs van nu weergegeven, dit wordt weergegeven rechtsboven in beeld en rechts met rode letters in de kolom Prijs. Onder de rode letters zie je nog een getal, let hier nu nog niet op maar dit houdt in wanneer een candle sluit. In dit geval is dat wanneer 1 uur voorbij is (ik had namelijk het 1uur timeframe geselecteerd in deze afbeelding).
Deze lijn, welke helemaal horizontaal loopt onder in beeld loopt, met daarin de rode en groene candles geeft het volume aan. Dit houdt in hoeveel er verhandeld is. Ook hier geld weer: rood is verkopen en groen is kopen.
De onderdelen Candles, Timeframe en Volume zullen vaak terugkomen. Alleen de candles zullen we voor nu nog bespreken zodat je weet waar je naar kijkt. Een candle heeft altijd een opening en close. De afbeelding hieronder maakt al veel duidelijk:
Zoals je ziet is de opening price waar de actie begon bij de groene candle. Dit ligt onderaan omdat er meer gekocht werd en de prijs omhoog ging. Boven en onder het groene/rode vlak zie je nog twee uitsteeksels, ook wel wicks genoemd. Dit is de laagste en hoogste prijs van de tijdsperiode die de candle omhelst. De gekleurde candle wordt ook wel de body genoemd.
Hetzelfde geld voor de rode candle alleen ligt de opening price bovenin. Dit komt omdat er meer verkocht werd en de prijs naar beneden ging. De closing price ligt dus lager in plaats van hoger zoals bij de groene candle.
Er zijn heel veel verschillende soorten candles die iets over het prijsverloop kunnen zeggen in een tijdsperiode. Dit kan je ook zien op de afbeeldingen vanuit Coinigy, bijna elke candle ziet er anders uit. Om dit uit te leggen gaan we te diep op de stof in en is voor nu ook niet nodig. Het is van belang dat je eerst de basis door gaat krijgen voordat je hiermee verder gaat.
Mogelijk is dit al heel veel informatie en denk je hoe met ik dit ooit gaan begrijpen. Neem van mij aan: dat gaat je lukken! Geef het tijd en voor je het weet begin je de principes te begrijpen waardoor je in zowel in een omlaag gaande markt (bear market) als in een stijgende markt (bull market) geld kan verdienen.
In het volgende artikel zullen we de resistance lines bespreken, waarom deze zo belangrijk zijn en wat je ermee kan. Kan je niet wachten met handelen: don't chase the green candles and don't be greedy. Koop wanneer het rood is en verkoop wanneer het groen is. Zie je een grote groene candle: wacht en stap niet in. Je mist de trein echt niet.