Chinese Vlag

Hoeveel verdienen voetballers in China

Steeds vaker hoor je dat bekende voetballers naar oosterse landen vertrekken om daar hun laatste jaren als professioneel voetballer te slijten. Dit veelal met het doel geld bij elkaar te voetballen zodat zij de rest van hun leven financieel onafhankelijk zijn. Ze hoeven daarvoor niet aan matchfixing te doen!


Zo kiezen voetballers bijvoorbeeld voor de Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Staten of Azië. Azië is een opkomend land qua economie, maar ook op sportgebied.


Steeds meer Aziaten krijgen waardering voor het voetballen, waardoor een flinke afzetmarkt is ontstaan. Bedrijven willen hierom graag adverteren of hun naam verbinden aan een voetbalclub. Ik heb voor je uitgezocht wat de ‘Europese' voetballers verdienen wanneer zij de laatste jaren van hun carrière doorbrengen in Azië.

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken , Sport door Mr.Money
op 12 augustus 2022
Chinese Vlag

China Super League

Wat wij in Nederland kennen als de Eredivisie – het hoogste niveau voetbal – heet in China de ‘China Super league’, welke pas sinds 2004 bestaat. In deze competitie is een aantal teams ieder jaar topfavoriet om de titel te pakken. Men kent er bijvoorbeeld nog geen variant op de Champions League.

Deze clubs zijn:

  • F.C. Guangzhou Evergrande Taobao
  • F.C. Jiangsu Suning
  • F.C. Shanghai International Port Group

Dit zijn de drie belangrijkste voetbalclubs op dit moment in China, waarvan de laatstgenoemde zelfs pas elf jaar bestaat!

Bij deze clubs speelt een aantal (ex-)topspelers dat eerder speelde in de Europese competities. Zo speelt bij Guangzhou o.a.:

  • Carvalho
  • Robinho
  • Ramires

Bij Jiangsu spelen bekende spelers, zoals:

  • Teixera
  • Sainsburry

Bij Shanghai spelen bekende spelers, zoals:

  • Carlos Tevez
  • Paulo Henrique
  • Diego Alonso
  • Carsten Jancker
  • Nicolas Anelka
  • Didier Drogba
  • Hulk

Zoals je kunt zien, zijn dit niet de kleinste spelers. Zij hebben voorheen allen gespeeld bij Europese topclubs gespeeld zoals Paris Saint Germain, Manchester united, Arsenal, Borussia Dortmund, Juventus, Liverpool, Real Madrid, Barcelona, Chelsea en andere topclubs.

De meesten van hen hebben bij deze clubs al niet slecht verdiend. Echter, de astronomische bedragen die bij Aziatische topclubs worden verdiend, staan geenszins in verhouding tot de – ook niet mis te verstane – bedragen die in Europa kunnen worden verdiend.

Didier Drogba
By rayand (http://www.flickr.com/photos/rayand/7233036108/) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Wat verdienen oud spelers van Europese topclubs in China?

Hulk verdient bij Shanghai het duizelingwekkende bedrag van meer dan 20 miljoen euro per jaar. Dit is 390.000 euro per week en meer dan 55.000 euro per dag! Je kunt je voorstellen dat wanneer hij dit drie jaar volhoudt, hij na zijn voetbalcarrière niet veel meer hoeft te doen om rond te komen. Indirect wordt dit ook allemaal betaald uit sportsbetting dat groot is in Azië.

Didier Drogba zou bij Shanghai vermoedelijk 31 miljoen dollar hebben binnen geharkt in tweeënhalf seizoen. Echter, Drogba is na zes maanden zelf weggegaan, omdat hij niet correct uitbetaald zou worden. Door de FIFA is hij in het gelijk gesteld en daarom heeft Shanghai uiteindelijk niets verdiend aan het vertrek van Drogba.

Carlos Tevez is de absolute grootverdiener bij Shanghai. Hij verdient per week meer dan 720.000 euro! Per jaar komt dat neer op bijna 40 miljoen euro. Tja, als ze dat ook nog eens juist uitbetalen dan kun je in 2 tot 3 jaar jezelf volledig financieel onafhankelijk spelen.

Ramires verdient bij Jiangsu Suning ook zeker niet slecht. Voor deze oud Chelsea speler was – op het moment dat de Chinese club Jiangsu hem een aanbod deed van 12,8 miljoen euro per jaar – de keuze snel gemaakt. Hij tekende dan ook direct voor vijfenhalf jaar bij Jiangsu.

In China voetballen ook nog bekende oud Nederlandse voetballers. Zo ook Graziano Pelle, hij speelde zich bij Feyenoord weer volledig in de kijker en vertrok vervolgens naar Southampton. En hoewel Pelle het daar niet slecht deed en het naar zijn zin had, kon hij het aanbod om meer dan 40 miljoen dollar in 2,5 jaar te gaan verdienen in China bij Shandong Luneng niet weerstaan.

Zodoende heeft ook Pelle zijn schaapjes op het droge door zijn laatste voetbaljaren in China te volbrengen.

Opkomst van niet-Europese competities

In een paar jaar tijd is de Chinese voetbalcompetitie uitgegroeid tot een zeer interessante competitie voor bedrijven en spelers. Er is nog een aantal competities dat grote stappen maakt, zo gaan er ook veel voetballers naar de USA of naar de Indiase competitie. Mogelijk komt er hierdoor ooit een wereldwijde Champions League.

on air