Ben je benieuwd naar het aantal Michelin sterrenrestaurants in Nederland anno 2023? Lees dan verder! In dit artikel vind je een overzicht van alle Michelin sterrenrestaurants per provincie, inclusief de gemiddelde prijs voor een 5-gangenmenu met en zonder wijnarrangement.
Daarnaast worden factoren besproken die de prijs van een sterrenmaaltijd bepalen en hoe Michelinsterren worden toegekend. Ook delen we enkele bespaartips voor als je toch wilt genieten van de unieke culinaire ervaring van een sterrenrestaurant.
In Nederland zijn er anno 2023 in totaal 125 sterrenzaken waar je kunt genieten van een unieke culinaire ervaring.
Momenteel zijn er 2 restaurants met 3 Michelinsterren: De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen. Daarnaast zijn er 20 restaurants met 2 Michelinsterren, waaronder Aan de Poel in Amstelveen, Ciel Bleu in Amsterdam en De Kromme Watergang in Breskens.
Tot slot zijn er 103 restaurants met 1 Michelinster, zoals Bougainville in Amsterdam, Ratatouille Food & Wine in Haarlem en De Leuf in Ubachsberg.
Het is belangrijk op te merken dat sommige provincies in Nederland geen sterrenrestaurants hebben. Hieronder staat een overzicht van het aantal restaurants per provincie:
Provincie |
3 sterren |
2 sterren |
1 ster |
Totaal |
Noord-Brabant |
0 |
3 |
15 |
18 |
Limburg |
0 |
2 |
13 |
15 |
Zuid-Holland |
0 |
3 |
17 |
20 |
Utrecht |
0 |
0 |
9 |
9 |
Friesland |
0 |
0 |
0 |
0 |
Groningen |
0 |
0 |
3 |
3 |
Drenthe |
0 |
0 |
1 |
1 |
Flevoland |
0 |
0 |
0 |
0 |
Noord Holland |
0 |
7 |
27 |
34 |
Gelderland |
0 |
2 |
6 |
8 |
Overijsel |
1 |
2 |
6 |
9 |
Zeeland |
1 |
1 |
5 |
7 |
Ben je van plan om een Michelinsterren restaurant te bezoeken en vraag je jezelf af waarom de prijzen zo hoog zijn of waarom prijzen kunnen variëren?
Het aantal sterren, locatie, gebruikte ingrediënten en reputatie van de chef-kok hebben allemaal invloed op de prijs van een menu. Lees verder om meer te weten te komen over deze factoren en wat je kunt verwachten wanneer je een Michelinsterren restaurant bezoekt.
Het aantal toegekende sterren aan een restaurant heeft direct invloed op de prijs. Hoe meer sterren een restaurant heeft, hoe hoger de prijs over het algemeen zal zijn vanwege de hogere kwaliteit en exclusiviteit van het eten en de ervaring.
Restaurants in grote steden of toeristische gebieden in Nederland, zoals Amsterdam, Rotterdam of Maastricht, kunnen hogere prijzen hanteren vanwege de hogere kosten van levensonderhoud en de grotere vraag naar hun diensten.
De prijs van een menu in een Michelinsterren restaurant kan variëren afhankelijk van de ingrediënten die worden gebruikt. Een vegetarische of veganistische keuken kan over het algemeen goedkoper zijn dan gerechten met vlees of vis.
Daarnaast werken sommige signature menu's uitsluitend met topproducten zoals Wagyu, wat de prijs opdrijft.
In Nederland zijn er diverse topchefs die publiek aantrekken, zoals Ron Blaauw van Ron Gastrobar*, Erik van Loo van Parkheuvel**, Jonnie Boer van De Librije***, Soenil Bahadoer van De Lindehof** en Jannis Brevet van Inter Scaldes***.
Een bekende chef-kok kan de prijs van een menu verhogen vanwege hun expertise en de exclusiviteit van hun creaties. Het is belangrijk om te weten dat de toegekende Michelinsterren niet zozeer worden toegekend aan het restaurant, maar aan de chef. Wanneer een chef-kok vertrekt, kunnen de sterren daarmee verdwijnen.
Voor dit onderzoek hebben we een willekeurige selectie van Michelinsterrenrestaurants per provincie onderzocht. We hebben ervoor gekozen ons te concentreren op 5-gangenmenu's met vlees en vis, omdat dit redelijk standaard is in deze restaurants.
Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen, met en zonder een wijnarrangement.
Provincie |
Gemiddelde prijs p.p (zonder wijnarrangement) |
Gemiddelde prijs p.p (met wijnarrangement) |
Noord-Brabant |
€ 97 |
€ 147 |
Limburg |
€ 110 |
€ 169 |
Zuid-Holland |
€ 132 |
€ 200 |
Utrecht |
€ 120 |
€ 183 |
Groningen |
€ 90 |
€ 140 |
Drenthe |
€ 85 |
€ 150 |
Noord-Holland |
€ 109 |
€ 161 |
Gelderland |
€ 118 |
€ 174 |
Overijssel |
€ 80 |
€ 125 |
Zeeland |
€ 89 |
€ 170 |
De gemiddelde prijs voor een 5-gangenmenu in een Michelinsterrenrestaurant in Nederland is €103 per persoon zonder wijnarrangement en €162 per persoon met wijnarrangement.
Voor ons onderzoek hebben we voornamelijk restaurants met één ster meegenomen. Het is echter interessant om te weten wat het kost om in een driesterrenrestaurant te eten.
We hebben De Librije, de bekendste sterrenzaak, als voorbeeld genomen. Hieronder vind je een overzicht van de kosten:
Naam Restaurant |
Prijs 8 gangendiner |
Wijnarrangement |
Totaal |
De Librije |
€ 295 |
€ 125 |
€ 420 |
Uiteraard kun je dit nog verder uitbreiden met klassiekers, zoals een paar gram kaviaar voor €75, kalfszwezerik voor €50 en een konijnenniertje voor €40. Maar daarmee zijn we er nog niet.
Het normale wijnarrangement van €125 kan worden vervangen door een arrangement met high-end wijn, waarvan de kosten €295 bedragen.
Als je ervoor kiest om deze extra's toe te voegen en het wijnarrangement te upgraden, betaal je voor een 8-gangendiner €755.
Hieronder vind je een selectie van de restaurants die we hebben meegenomen in ons onderzoek. De genoemde prijzen zijn voor een 5-gangendiner met en zonder wijnarrangement. Eet smakelijk!
Provincie |
Restaurant |
Prijs p.p (zonder wijnarrangement) |
Prijs p.p (met wijnarrangement) |
Overijssel |
Brass Boer Thuis |
€ 80 |
€ 125 |
Drenthe |
De Vlindertuin |
€ 85 |
€ 150 |
Zeeland |
Codium |
€ 89 |
€ 137 |
Groningen |
Herberg Onder de Linden |
€ 90 |
€ 140 |
Noord-Brabant |
Alma |
€ 98 |
€ 152 |
Noord-Holland |
Sinne |
€ 105 |
€ 170 |
Limburg |
Marrees |
€ 93 |
€ 146 |
Gelderland |
De Kromme Dissel |
€ 105 |
€ 155 |
Utrecht |
Kasteel Heemstede |
€ 120 |
€ 182,5 |
Zuid-Holland |
Central Park |
€ 89 |
€ 136,5 |
Het fenomeen van de Michelinster is ontstaan in 1900, toen de broers André en Édouard Michelin, oprichters van de Michelin Bandenfabriek, een gids voor automobilisten uitbrachten. In deze gids werden aanbevelingen gedaan voor hotels en restaurants, wat uiteindelijk leidde tot de introductie van de Michelinsterren in 1926.
Een Michelinster is een prestigieuze onderscheiding die wordt toegekend aan restaurants met een uitzonderlijke keuken en uitmuntende service.
Michelinsterren worden toegekend door anonieme inspecteurs die in dienst zijn van Michelin. Deze inspecteurs bezoeken de restaurants meerdere keren en beoordelen ze op basis van criteria zoals de kwaliteit en smaak van de ingrediënten, de creativiteit en competentie van de chef-kok, en de consistentie van het gerecht gedurende de dag.
De uiteindelijke beslissing over het toekennen van sterren wordt genomen tijdens een geheime bijeenkomst van alle inspecteurs.
In sommige gevallen kunnen restaurants besluiten om hun Michelinster(ren) terug te geven. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals de wens om een andere richting in te slaan met het restaurant, de druk die gepaard gaat met het behouden van de ster(ren), of financiële overwegingen.
Het is echter belangrijk om te benadrukken dat een restaurant een Michelinster niet officieel kan weigeren, aangezien de sterren bedoeld zijn voor de consument en niet voor de restaurants zelf.
Hoewel dineren in een sterrenrestaurant vaak prijzig is, zijn er enkele tips om geld te besparen:
Uit het bovenstaande blijkt dat er in Nederland anno 2023 125 Michelin sterrenrestaurants zijn, waarvan twee restaurants met 3 Michelinsterren en 20 restaurants met 2 Michelinsterren.
Een diner in een sterrenrestaurant kan echter behoorlijk prijzig zijn en niet voor iedereen weggelegd zijn, tenzij ze de Staatsloterij hebben gewonnen. De prijs van een Michelinsterrenmaaltijd wordt beïnvloed door factoren zoals het aantal Michelinsterren, de locatie van het restaurant, de gebruikte ingrediënten en de reputatie van de chef-kok.
Een 5-gangenmenu in een Michelinsterrenrestaurant in Nederland kost gemiddeld €103 per persoon zonder wijnarrangement en €162 per persoon met wijnarrangement.
Een diner in een driesterrenrestaurant zoals De Librije kan oplopen tot €750 per persoon, inclusief wijnarrangement en extra's zoals kaviaar en kalfszwezerik.
Hoewel een sterrenmaaltijd prijzig kan zijn, zijn er enkele bespaartips, zoals kiezen voor een lunch in plaats van een diner, gaan voor een kleiner aantal gangen en profiteren van speciale aanbiedingen.