3 januari 2009 is de dag die de boeken in gaat als de geboortedag van de Bitcoin. Op die dag werd het eerste block op de Bitcoin blockchain gemaakt door de illustere Satoshi Nakamoto. Inmiddels is de Bitcoin aardig ingeburgerd, tijd dus voor een korte terugblik op 10 jaar cryptocurrencies.
Als je gaat googlen op ‘Bitcoin 10 jaar' of ‘Bitcoin 10 years' dan zul je zien dat een aantal nieuwsberichten van oktober 2018 dateren. Kom ik dan niet een beetje laat, zo in januari 2019? Nee hoor… Er zijn twee data die belangrijk zijn in het ontstaan van de Bitcoin, namelijk 31 oktober 2008 en 3 januari 2009.
Op de eerste datum werd de studie van Satoshi Nakamoto gepubliceerd: het idee voor een decentrale munt. Ruim twee maanden later werd het eerste block op de Bitcoin blockchain, het Genesisblock, Block 0, gemined door diezelfde Nakamoto, de oprichter. De 50 Bitcoins die werden gemined zijn zo gecodeerd dat ze niet uitgegeven kunnen worden. Of dit bewust is of niet, is niet bekend. In het Genesisblock werd een krantenartikel van The Times opgenomen: The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks. Het bericht lijkt een politieke lading te bevatten, maar dient naast statement ook als timestamp: dit is de dag dat de eerste Bitcoins gemined zijn.
Na 3 janauari duurde het nog 6 dagen voordat het volgende block gemined werd. De reden dat dit zo lang duurt is wederom onbekend. Dit is overigens behoorlijk kenmerkend voor Nakamoto, waarvan we nog steeds niet weten wie dit is (of zijn). Het zou kunnen zijn dat de computer van de oprichter moeite had met de rekenkracht. Anderen speculeren dat er wellicht in de tussentijd wel experimentele blocks zijn gemaakt maar dat Nakamoto die heeft verwijderd. We zullen het misschien wel nooit weten.
Die eerste stappen van de Bitcoin, en van Nakamoto, hebben geleid tot een compleet nieuw tijdperk. In de afgelopen tien jaar is de uptime van de Bitcoin blockchain 99,98% geweest. Er is geen enkele betaalnetwerk dat die cijfers kan evenaren. De beurs, banken, financiële instellingen en creditcardmaatschappijen werken niet 's nachts en in het weekend. Daarnaast zijn de netwerken van deze instanties niet decentraal, wat betekent dat ze afhankelijk zijn van derde partijen en servers die veel kwetsbaarder zijn dan het stabiele peer-to-peer decentrale Bitcoin netwerk.
De Bitcoin blockchain werkt 24/7, 365 per jaar en is niet afhankelijk van derde partijen. Indien een schakel in het netwerk niet goed werkt worden de werkzaamheden direct door anderen overgenomen, zonder dat er uitval van diensten is. Dit is een unieke positie waardoor men gelooft dat blockchaintechnologie de technologie van de toekomst gaat zijn. Grote namen als MasterCard zijn dan ook al aan het onderzoeken hoe zij die technologie kunnen gebruiken voor hun diensten.
De Bitcoin heeft navolging gekregen van vele andere blockchain initiatieven. Begin 2019 staat de teller op 2086 actieve digitale valuta. Dit zijn digitale betaalmiddelen, al dan niet met een eigen blockchain. Allemaal heten ze altcoin, alternatieve munten, waar Bitcoin de eerste en dus de ‘godfather of cryptocurrencies' is.
De meeste mensen hoorden in 2017 pas voor het eerst over cryptocurrencies. Dit was het jaar dat het een hype werd, waarmee het grote publiek bekend raakte met de technologie. Of nou ja… met het concept. Of beter nog, met de mogelijkheden dat er flink geld mee te verdienen was. Voor veel mensen staat cryptocurrency nog steeds gelijk aan Bitcoin, en hoewel die digitale munt de grondlegger is, is het wel veel eer om alle bijna 2100 munten Bitcoin te noemen :-)
Maar, ineens besteedde mainstream media als het nieuws, kranten en achtergrondprogramma's als Editie NL, RTL Boulevard etc aandacht aan de Bitcoin. In het kielzog van deze aandacht leefden ook andere digitale valuta, toen zo'n 1200 verschillende, helemaal op. Doordat het grotere publiek er bekend mee raakte en wilde gaan investeren, schoten exchanges en wallets als paddenstoelen uit de grond en waren de munten niet aan te slepen.
Dit zorgde voor een enorme koersstijging en transactietijden die veel te lang waren. Een transactie moet normaliter binnen enkele seconden geregeld zijn, maar in het hoogtijdagen duurde het soms uren voordat je aankoop gevalideerd was. Het leidde tot een enorme bubbel die net voor aanvang van 2018 klapte, en de dalende trend zette zich in 2018 verder voort. Was op 19 december 2017 je Bitcoin nog bijna $20.000 waard, op 1 januari was dit net geen $14.000 meer, en op 1 januari 2019 stond de koers nog maar op $3.700.
De Bitcoin heeft, mede omdat het de eerste cryptocurrency was, behoorlijk wat tekortkomingen. Hier spelen andere digitale valuta en blockchaintechnologieën op in en proberen met betere oplossingen te komen. Zo zijn er altcoins die een veel snellere blockchain aanbieden, waardoor de transactietijd daalt naar fracties van secondes. Andere initiatieven richten zich op het aanbieden van een digitale munt met een stabiele waarde, de zogenoemde stable coins. Weer anderen richten zich op de mogelijkheden die de blockchain biedt met betrekking tot smart contracts. En zo proberen ze allemaal een graantje mee te pikken van het succes en de mogelijkheden.
Er gaan geruchten dat de Bitcoin misschien wel eens zou kunnen gaan verdwijnen. Ik denk het niet. Zelfs op dit moment, met dus 2085 ‘concurrenten' staat de digitale munt nog steeds bovenaan als het gaat om market cap (67,5 miljard dollar) en handelsvolume (5 miljard dollar per 24 uur). Ik kan me wel voorstellen dat uiteindelijk de Bitcoin niet meer de belangrijkste blockchain zal blijken te zijn, aangezien anderen met betere ideeën zijn gekomen en vast nog gaan komen. Maar de Genisis van de cryptocurrencies heeft de afgelopen tien jaar wel bewezen wat het kan betekenen voor de wereld, en zal, mocht hij verdwijnen, vele anderen in zijn kielzog meenemen. Maar ik denk persoonlijk dus niet dat dat gaat gebeuren.
Over 10 jaar vieren we gewoon het 20-jarig bestaan van de Bitcoin!