Micky Van De Ven

Het van de Ven-vonnis voorkomt nieuw Bosman-effect

Er blijft de Nederlandse profclubs een strop van jewelste bespaard. De arbitragecommissie van de KNVB heeft bepaald dat significante positieverbetering geen reden is voor het laten ontbinden van een voetbalcontract. Daarmee blijft het voor Nederlandse clubs mogelijk om vast te houden aan een verkoopprijs. Ook kunnen clubs spelers aan hun contract te houden.

Dit is de conclusie van de casus Van de Ven. Hoe dat precies zit en wat dat exact betekent voor het Nederlandse voetbal, lees je hier.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 8 februari 2023
Micky Van De Ven

De casus van de Ven

De casus Van de Ven is een bijzondere. Mickey van de Ven is een getalenteerde verdediger. Hij speelde zich bij FC Volendam in de kijker. Olympique Marseille en het Duitse VfL Wolfsburg toonden belangstelling. Wolfsburg meldde zich vervolgens in Volendam. De club deed een bod om Van de Ven over te nemen. FC Volendam weigerde het bod en wilde Van de Ven het liefst helemaal niet verkopen. 

Dit was tegen het zere been van Van de Ven en zijn zaakwaarnemer Mino Raiola. Zij vonden dat Volendam de speler een unieke kans op positieverbetering ontnam. Daarop stapten zij naar de arbitragecommissie van de KNVB. Speler en zaakwaarnemer verzochten bij de arbitragecommissie of Van de Ven zijn contract met FC Volendam mocht ontbinden. Van de Ven zou vervolgens vrij zijn om alsnog over te stappen naar Wolfsburg. 

Positieverbetering

Het geschil tussen FC Volendam en het kamp Van de Ven/Raiola speelde al enige tijd. Zaakwaarnemer Raiola wilde Van de Ven een transfer laten maken. Zaakwaarnemers leven op transfervergoedingen. Het is dus voor iemand als Raiola belangrijk om interesse van buitenlandse clubs te wekken.

De zaakwaarnemer wilde dan ook van Volendam een transferbedrag weten. Een bedrag waarvoor Van de Ven mocht vertrekken kreeg hij echter niet te horen. Het bestuur van FC Volendam gaf Raiola toestemming om met geïnteresseerde clubs te onderhandelen over de contractvoorwaarden, maar wilde zelf de regie houden in de transfergesprekken. Geïnteresseerde clubs konden met Volendam contact opnemen om te informeren naar de verkoopprijs voor Van de Ven.

Dit was niet wat Raiola wilde. De stap naar de arbitragecommissie was een pokerspel. Met als basis een financiële en sportieve positieverbetering, samen met een verstoorde arbeidsrelatie, moest er voor zorgen dat Volendam in zou stemmen met een vertrek van Van de Ven.

De Noord-Hollandse club hield echter de poot stijf. Terecht. FC Volendam werd door de arbitragecommissie in het gelijk gesteld. Een club heeft het recht om zelf te bepalen of, en zo ja met wie, er onderhandeld wordt over de transfer van een speler die met zijn volle verstand een contract getekend heeft.

1024Px Austria U 18 Vs. Netherlands U 18 2017 03 23 083
Donyell Malen. Door Steindy (overleg) 23:02, 30 March 2017 (UTC) – Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57565366

Precedent

Heel veel andere clubs kunnen naar aanleiding van dit vonnis opgelucht adem halen. Het betekent namelijk dat de club de baas over de eigen selectie blijft. Want wat als het duo Van de Ven/Raiola in het gelijk was gesteld?

Dan was iedere weigering van een voetbalclub om te onderhandelen over een transfer gevaarlijk spel geweest. Voetballers en zaakwaarnemers zouden zich kunnen beroepen op het Van de Ven-arrest. Daarmee zouden ze het bestaande contract tussen speler en club kunnen laten ontbinden en doodleuk transfervrij overstappen naar een nieuwe club. 

Het zou de verkooppositie en daarmee de financiële balans van een club ontzettend veel schade toebrengen als dit zou worden toegestaan. Iedere speler zou zichzelf van zijn contract kunnen ontdoen als een club niet wil meewerken aan een transfer. Clubs lopen daardoor tonnen of misschien wel miljoenen aan transfersommen mis. Terwijl ze wel salarissen betaald hebben.

Laten we de zaken concreet maken met een voorbeeld: PSV wilde minimaal dertig miljoen ontvangen voor spits Donyell Malen. Borussia Dortmund heeft uiteindelijk een transfersom van om en nabij dat bedrag betaald.

Stel nu dat zij maximaal vijftien miljoen voor Malen wilden betalen. Dan had PSV nee gezegd. Malen had zich dan kunnen baseren op het vonnis Van de Ven en zijn contract bij PSV kunnen ontbinden om de reden dat PSV substantiële financiële en sportieve verbetering tegenhoudt.

Malen betaalt PSV een klein bedrag en kan vervolgens transfervrij overstappen naar Dortmund. PSV had een van de meest waardevolle spelers uit de selectie bijna voor niets moeten laten vertrekken. 

Het Bosman-arrest

Je zou kunnen denken dat het logisch is dat de club FC Volendam in het gelijkgesteld is. In het verleden is het echter voorgekomen dat een speler gelijk kreeg. Dat had verstrekkende gevolgen voor de financiën van de clubs.

Tot en met 1995 was het heel normaal dat spelers wiens contract was verlopen verkocht werden aan een andere club. Ondanks het feit dat deze spelers niet over een actuele arbeidsovereenkomst beschikten bij de club waar ze het voorgaande seizoen of seizoenen onder contract stonden, moest een nieuwe club nog wel een transfersom naar die club overmaken. 

Toen de Belgische voetballer Jean-Marc Bosman wilde overstappen van Club Luik naar USL Dunkerque nadat zijn contract in Luik was afgelopen, vroeg Club Luik zoals gebruikelijk was een transfersom aan Dunkerque. Die club kon dat bedrag niet betalen. Bosman spande hierop een rechtszaak aan tegen Club Luik en Belgische voetbalbond omdat hij meende een vrij man te zijn nadat zijn contractuele verplichting jegens Luik was afgelopen. 

Bosman streed meer dan vijf jaar voor zijn gelijk en kreeg dat uiteindelijk. Het Europese hof van Justitie oordeelde dat het transfersysteem zoals in voetbal gebruikelijk was, in strijd was met het verdrag van Rome waarbij binnen de Europese Unie vrij verkeer van werknemers mogelijk gemaakt is. 

Deze uitspraak legde een bom onder het bestaande transfersysteem en clubs zagen miljoenen in één adem verdampen nu ze voor spelers die uit hun contract liepen geen transfersom meer konden vragen. De noodzaak om een speler één of anderhalf jaar voor het einde van zijn contract te verkopen werd urgent. 

Een andere ontwikkeling na deze uitspraak was dat de salarissen voor spelers een enorme vlucht namen nu clubs geen transfersommen voor transfervrije spelers meer hoefden te betalen. Vele voetballers zijn op basis van de Bosman-arrest miljonair geworden. 

Van der Ven naar Wolfsburg

Een dergelijke spectaculaire ontwikkeling blijft de voetballerij deze keer bespaard. Voor Mickey van de Ven is overigens alles goed gekomen. Hij heeft zijn droomtransfer naar VfL Wolfsburg inmiddels gemaakt. En Volendam kreeg hiervoor gewoon keurig netjes betaald, 2,5 miljoen euro naar verluid.

En zo kreeg iedereen wat ie wilde: Van der Ven zijn transfer, Wolfsburg zijn speler en FC Volendam de transfersom. Eind goed, al goed.

Lead-foto: Door Basnoordwijk – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83623784

on air