Royal Ascot Paardenrace

Het iconische Royal Ascot

De Royal Ascot is niet zomaar een paardenrace-evenement; het is een vijfdaags festijn vol elegantie, traditie en spannende races. Hier komen de beste jockeys en snelste paarden ter wereld samen in het pittoreske Ascot, waar ook de Britse koninklijke familie jaarlijks acte de présence geeft.

Het evenement staat bekend om zijn adembenemende mode, met extravagante hoeden en elegante jurken die net zo beroemd zijn als de races zelf. Of je nu een liefhebber bent van paardenraces, een mode-enthousiasteling, of gewoon geniet van een bruisende sociale sfeer, de Royal Ascot staat in elk geval hoog op onze bucketlist.

Lady Diamond avatar geplaatst in Sport door Jaimy Isarin
op 13 juli 2024
laatste update: 15 juli 2024
Royal Ascot Paardenrace

Wat is Royal Ascot?

Royal Ascot is een meerdaags paardenrace-evenement, maar niet zomaar een race; het is dé meest beroemde ter wereld, waar de beste jockeys en snelste paarden het tegen elkaar opnemen voor serieuze knaken. Bovendien is het een vijfdaags feest van pracht en praal, waar koninklijke traditie en moderne flair samenkomen.

Gehouden in juni in het pittoreske Ascot, trekt dit evenement de elite van de samenleving, inclusief de Britse koninklijke familie. Het is een spektakel van stijlvolle mode met extravagante hoeden en elegante jurken die net zo belangrijk en beroemd zijn als de races zelf.

Elke dag begint met de koninklijke koetsparade, gevolgd door spannende races zoals de prestigieuze Gold Cup. De sfeer is doordrenkt van klasse en spanning, met volop mogelijkheden om te socializen, wedden en genieten van culinaire hoogstandjes.

Royal Ascot is door dit alles veel meer dan een sportevenement; het is een wereldberoemd iconisch Brits fenomeen dat traditie, glamour en sport combineert op een manier die je nergens anders ter wereld vindt.

Ascot Paardenbaan Engeland
afbeelding: website Ascot.com

Waar vindt the Royal Ascot plaats?

Royal Ascot vindt plaats in Ascot, een charmant dorp in Berkshire, Engeland. Deze locatie is ideaal gelegen op korte afstand van Windsor, wat het extra speciaal maakt door de nabijheid van Windsor Castle, een koninklijke residentie.

Ascot Racecourse, waar het evenement wordt gehouden, is een van de meest prestigieuze racebanen ter wereld, opgericht in 1711 door koningin Anne. De baan staat bekend om zijn perfecte combinatie van historische charme en moderne faciliteiten, die elk jaar duizenden bezoekers aantrekken.

Tijdens de vijf dagen van Royal Ascot transformeert het dorp in een bruisend centrum van luxe en elegantie, waar bezoekers niet alleen genieten van topklasse paardenraces, maar ook van de prachtige omgeving en gastvrijheid. De unieke sfeer van Ascot, met zijn groene landschappen en rijke geschiedenis, draagt bij aan de betovering van dit iconische Britse evenement.

Wed op de Royal Ascot via Unibet

Logo Unibet

Unibet

€50,- aan cash free spins

Wanneer vindt Royal Ascot plaats?

Royal Ascot vindt elk jaar plaats in juni en strekt zich uit over vijf dagen, van dinsdag tot en met zaterdag. Dit iconische evenement is hét hoogtepunt van het Britse zomerseizoen in deze regio en eigenlijk in het hele land en trekt daardoor duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

De data variëren jaarlijks, maar het wordt traditioneel gehouden in de derde week van juni. Deze periode is natuurlijk gekozen om een goede kans te hebben op mild zomerweer, waardoor gasten kunnen genieten van de races, de mode, en de festiviteiten in een prachtige openluchtsetting.

Wat is de geschiedenis van Royal Ascot?

Royal Ascot is al meer dan 200 jaar oud. Het opgericht in 1711 door koningin Anne. Het begon met een eenvoudige race over vier mijl voor alle paarden van zes jaar en ouder. Maar wat ooit een bescheiden race-evenement was, is dankzij de koninklijke connectie, uitgegroeid tot een iconisch onderdeel van de Britse cultuur.

Die koninklijke connectie werd versterkt door koningin Elizabeth I, die er een vaste aanwezigheid van maakte. Daarom wordt er tot op de dag van vandaag, begonnen met de koninklijke koetsparade, een traditie die de grandeur en erfgoed van het evenement benadrukt.

Royal Ascot Engeland Paardenrace
Afbeelding: ascot.com

Wat is de dresscode voor Royal Ascot?

De dresscode bij Royal Ascot is streng en varieert per sectie. In de Royal Enclosure worden mannen verzocht een ochtendpak en hoge hoed te dragen, terwijl vrouwen formele jurken en hoeden moeten dragen. In andere secties zijn de regels iets minder strikt, maar blijft formele kleding de norm.

Elk jaar gaat er veel aandacht uit naar de kleding, vooral naar de jurken en hoeden van de dames. De opwachting van koninklijke dames en beroemdheden wordt met veel verwachting tegemoet gezien. Het motto is: hoe extravaganter, hoe beter. De mode bij Royal Ascot is een ware parade van creativiteit en elegantie en het draait allemaal om zien en gezien worden.

Hoe kan ik kaartjes kopen voor Royal Ascot?

Kaartjes kunnen worden gekocht via de officiële Royal Ascot-website of door middel van erkende ticketverkopers. De goedkoopste kaartjes zijn rond de 45,- pond. Kaartjes voor de Royal Enclosure bij Royal Ascot zijn exclusief en doorgaans alleen beschikbaar op uitnodiging of via een referentiesysteem.

Veel kaarten voor de Royal Enclosure worden verstuurd op uitnodiging. Dit betekent dat je een persoonlijke uitnodiging van Royal Ascot moet ontvangen om toegang te krijgen. Deze uitnodigingen worden vaak verzonden naar vaste bezoekers, leden van de adel, hooggeplaatste personen en andere prominente gasten.

Als je geen uitnodiging hebt ontvangen, kun je proberen toegang te krijgen via een referentiesysteem. Dit houdt in dat je een aanvraag moet indienen, ondersteund door aanbevelingen van bestaande leden van de Royal Enclosure.

Meestal moet je twee referenties hebben van mensen die al geaccepteerd zijn in de Royal Enclosure. Deze referenten staan garant voor jouw geschiktheid en gedrag, wat bijdraagt aan het handhaven van de exclusieve en verfijnde sfeer van de Royal Enclosure.

Het aanmeldingsproces omvat het invullen van een formulier waarin je persoonlijke gegevens en referenties moet verstrekken. Deze aanvraag wordt beoordeeld door de organisatie van Royal Ascot. Indien goedgekeurd, ontvang je een bevestiging en kun je kaarten kopen voor de Royal Enclosure.

De kosten voor kaarten voor de Royal Enclosure zijn hoger dan voor andere secties vanwege de exclusiviteit en de faciliteiten die worden geboden. Het systeem is ontworpen om de traditie en exclusiviteit van de Royal Enclosure te waarborgen, waardoor het een bijzondere ervaring blijft voor degenen die er toegang tot krijgen.

Wie bezoekt de Royal Ascot?

Royal Ascot trekt een gemengd publiek van royalty, Engelse beroemdheden, rijke zakenmensen en paardenracefans. De media is daarom goed vertegenwoordigd op het evenement.

Het is daarnaast een ideaal netwerkevenement en een perfecte gelegenheid om gezien te worden in je beste kledij. De aanwezigheid van de Britse koninklijke familie, inclusief de koning en de voormalige koningin, prinses Elizabeth, is een hoogtepunt van het evenement.

Paardenrace

Wat zijn de belangrijkste races tijdens Royal Ascot?

Enkele van de belangrijkste races tijdens Royal Ascot zijn de Gold Cup (op donderdag, ook bekend als Ladies' Day), de Queen Anne Stakes, de King's Stand Stakes, en de Queen Elizabeth II Jubilee Stakes.

Op de eerste dag, dinsdag, vinden er zeven races plaats. De eerste race is de Queen Anne Stakes, die rond half drie Engelse tijd begint en het hoogste prijzengeld van die dag heeft.

Op de tweede dag, woensdag, vindt rond half vijf de Prince of Wales's Stakes plaats, met in 2024 een indrukwekkend prijzengeld van een miljoen pond. Donderdag, de derde dag, staat in het teken van de prestigieuze Gold Cup. Op vrijdag zijn de belangrijkste races de Commonwealth Cup en de Coronation Stakes.

De laatste dag, zaterdag, wordt afgesloten met de Queen Elizabeth II Jubilee Stakes, die ook een prijzenpot van een miljoen pond heeft. Elke dag van Royal Ascot biedt een hoogtepunt waarbij de crème de la crème van de paardenraces in actie komt.

Royal Ascot Paardenrennen
Afbeelding: ascot.com

Hoeveel prijzengeld is er te winnen bij Royal Ascot?

Het prijzengeld varieert per race, maar het totale prijzengeld voor het evenement kan oplopen tot miljoenen ponden, met de Gold Cup als een van de meest lucratieve races.

Hier is de top 6 van races met het hoogste prijzengeld tijdens Royal Ascot 2024. Tijdens de Royal Ascot 2024 werd er maar liefst 17,5 miljoen pond aan prijzengeld weggegeven.

Volgens Nick Smith, directeur van Racing and Public Affairs bij Ascot Racecourse, zijn deze verhogingen cruciaal om de prominente positie van Royal Ascot op het wereldtoneel te handhaven, vooral in tijden van onzekerheid en uitdagingen voor de industrie.

De extra middelen moeten ervoor zorgen dat Royal Ascot aantrekkelijk blijft voor zowel binnenlandse als internationale deelnemers, ondanks de vele alternatieve lucratieve opties elders.

Met deze verhoogde prijzen en de blijvende nadruk op kwaliteit en traditie, blijft Royal Ascot een toonaangevend evenement in de internationale paardenracescene.

Top 6 best hoogste prijzengeld tijdens de Royal Ascot

The Queen Elizabeth II Jubilee Stakes
Prijzengeld: £1,000,000
Afstand: Six furlongs

The Prince of Wales's Stakes
Prijzengeld: £1,000,000
Afstand: One mile, two furlongs

The Queen Anne Stakes
Prijzengeld: £750,000
Afstand: One mile

The King Charles III Stakes
Prijzengeld: £650,000
Afstand: Five furlongs

The St James’s Palace Stakes
Prijzengeld: £650,000
Afstand: Old Mile

The Gold Cup
Prijzengeld: £650,000
Afstand: Two miles, four furlongs

Deze races vormen de kern van Royal Ascot, met indrukwekkende prijzengelden die het evenement tot een van de meest prestigieuze in de paardenraces maken.

Unibet Wedden Op Royal Ascot

Kan ik wedden op de Royal Ascot?

Ja, zelfs als je niet aanwezig bent op de Royal Ascot in Engeland kun je nog wedden op de paardenraces. Via Zeturf kun je op geselecteerde races een wedje doen. Het leukste van wedden op de paardenraces via Zeturf, is dat je live kunt meekijken met de race! Alle races zijn onderdeel van de World pool, dus de prijzenpot is enorm!

Ook bij een paar andere online casino’s en bookmakers is het mogelijk om te wedden op de Royal Ascot. Een van die online’s casino’s waar dat mogelijk is, is Unibet. Hier kun je de favoriete paard met jockey selecteren, met odds die van laag naar hoog staan. Soms is het ook mogelijk live mee te kijken met een race, maar niet altijd zoals bij Zeturf.

Kan ik Royal Ascot online volgen?

Ja, je kunt de Royal Ascot zeker live meekijken via je laptop, mobiel of smart-tv. Naast gratis meekijken op Zeturf kun je de Royal Ascot bijvoorbeeld ook streamen via Viaplay of via RacingTV. Vaak bieden deze diensten een gratis proefpakket aan, die je na de Royal Ascot zonder voorwaarden weer kunt opzeggen.

Langgekoesterde droom

Sinds het begin van mijn loopbaan bij Onetime hoop ik dat Armijn mij naar Engeland zal sturen om de Royal Ascot in het echt mee te maken en er een prachtig artikel over te schrijven, compleet met mooie foto’s die ik daar maak.

Als paardenliefhebber is de Royal Ascot een evenement dat je ooit van dichtbij wilt meemaken. Niet alleen om de snelste paarden ter wereld live in actie te zien, maar ook om de allure en historie van dit prachtige evenement te ervaren. De locatie waar de Royal Ascot wordt gehouden, schijnt ook adembenemend te zijn.

Een romantisch Engels landschap waar ik hopelijk ooit, champagne drinkend, op hoge hakken en met een excentrieke hoed op, naar de paardenraces op een van de meest iconische renbanen ter wereld mag gaan kijken. Wie weet volgend jaar?

Meest gestelde vragen over de Royal Ascot

Wat is Royal Ascot?

Royal Ascot is een prestigieus paardenrace-evenement dat jaarlijks wordt gehouden in Ascot, Engeland. Het staat bekend om zijn koninklijke aanwezigheid, elegante mode en spannende races. Het is één van de bekendste en oudste paardenraces van de wereld.

Wanneer vindt Royal Ascot plaats?

​Royal Ascot vindt meestal plaats in juni en duurt vijf dagen, van dinsdag tot en met zaterdag.

Wat is de geschiedenis van Royal Ascot?

Royal Ascot werd voor het eerst gehouden in 1711, opgericht door koningin Anne. Het evenement heeft sindsdien een rijke geschiedenis en is een belangrijk onderdeel van de Britse koninklijke traditie.

Wat is de dresscode voor Royal Ascot?

​De dresscode is streng en verschilt per sectie. In de Royal Enclosure wordt mannen gevraagd een ochtendpak en hoge hoed te dragen, terwijl vrouwen formele jurken en hoeden moeten dragen. In andere secties gelden iets minder strikte regels, maar formele kleding blijft de norm.

Hoe kan ik kaartjes kopen voor Royal Ascot?

Kaartjes kunnen worden gekocht via de officiële Royal Ascot-website of door middel van erkende ticketverkopers. De kaartjes voor de Royal Enclosure zijn vaak alleen beschikbaar op uitnodiging of via een referentiesysteem.

Wat zijn de belangrijkste races tijdens Royal Ascot?

Enkele van de belangrijkste races zijn de Gold Cup (op donderdag, bekend als Ladies' Day), de Queen Anne Stakes, de King’s Stand Stakes, en de Diamond Jubilee Stakes.

​ Hoeveel prijzengeld is er te winnen bij Royal Ascot?

Het prijzengeld varieert per race, maar het totale prijzengeld voor het evenement kan oplopen tot miljoenen ponden, met de Gold Cup als een van de meest lucratieve races. In 2024 was het prijzengeld in totaal 17,4 miljoen pond.

Kan ik Royal Ascot online volgen?

Ja, Royal Ascot wordt uitgebreid gedekt door de media, met live uitzendingen op televisie en online streaming. Veel wedkantoren bieden ook live feeds en updates voor gokkers.

Kun je wedden op de Royal Ascot?

Ja, je kunt zeker wedden op de Royal Ascot. Zelfs als je niet aanwezig bent bij het evenement in Engeland, zijn er verschillende manieren om deel te nemen aan het wedden:

Online Wedplatforms: Websites zoals Zeturf en Unibet bieden mogelijkheden om op de Royal Ascot te wedden. Bij Zeturf kun je bovendien live meekijken met de races.

World Pool: Alle races zijn onderdeel van de World Pool, wat betekent dat de prijzenpot enorm is en je kans maakt op hoge uitbetalingen.

on air