Heel Anders

Heel anders

Wat nu als je iemand tegenkomt die heel anders in de wedstrijd van het leven zit dan jij zelf? Hoe ga je daar mee om? Bij mezelf merk ik dat ik, ondanks de vele jaren ervaring en het niet proberen te oordelen, in eerste instantie meteen in de weerstand schiet. Wat een onzin! Wat een rare! Waar is het bij hem fout gegaan dan?! Dat soort gedachtes schieten, helaas, toch nog als eerste door mijn hoofd. Gelukkig kan ik die tegenwoordig snel verdringen en het opbrengen om eerst maar eens aandachtig te gaan luisteren.

Procent Transparant geplaatst in Over knaken door Procent
op 29 augustus 2024
Heel Anders

We moeten van het gas af

Het gesprek begon over de nieuwe baan die voor mijn gesprekspartner in het verschiet lag. Hij ging iets doen bij een ingenieursbureau en dan zich met name richten op de koude/warmte systemen met behulp van grondwater. Een complex en kostbaar systeem om huizen en bedrijfsgebouwen te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. Niet zo heel moeilijk om via dit onderwerp bij “Nederland moet van het gas af” te komen.

En daar was de splitsing in zienswijze. Hij wilde heel snel, van grote veranderingen tot micro bijdragen in de persoonlijke sfeer. Zo had hij vier jaar gestreden om in de parkeergarage bij zijn appartement LED verlichting te krijgen in plaats van de traditionele TL buizen. Ging toch om een slordige 150 armaturen en lampen. Voor een VVE een flinke investering, waarvan het maar met heel veel moeite gelukt was om de leden te overtuigen.

Meten, meten en nog eens meten

Dat had hij gedaan door voor een wetenschappelijke aanpak te kiezen. Hij had een proefopstelling gemaakt met LED en een jaar lang heel nauwkeurig het verbruik van de twee verschillende soorten verlichting bekeken. Toen na een jaar lang dagelijks informatie verzamelen en dat verwerken in grafiekjes, bleek dat de investering in LED zichzelf binnen één jaar zou terugverdienen was de VVE uiteindelijk om.

Lasser Faire Contra

Lasser-faire contra wetenschap

Hij heeft ook geen auto. Doet alles met fiets en trein en heeft zijn huis ook volgehangen met meetapparatuur waarmee hij heel zorgvuldig dagelijks van alles monitort. Kloppen de specificaties van de fabrikant? Mag de temperatuur in huis dynamisch zijn, of is het zuiniger wanneer je een stabiele temperatuur aan houdt? Zelfs de tocht wordt gemeten en alles wordt bijgehouden in grafieken. Al mijn “onderbuik” en “ik lees ook de krant” tegenargumenten werden met wetenschappelijke precisie en kennis gepareerd. 
Tsja, sta je dan met je lasser-faire en lasser-vivre instelling. Toch stond ik vol bewondering te luisteren. Stiekem zou ik wel willen dat ik ook die discipline had om daar dagelijks mee bezig te zijn. Buiten het feit dat je meehelpt, op mini micro niveau weliswaar, om de wereld een klein stukje beter te maken, is het ook prettig voor je portemonnee. Een hele egoïstische gedachte kwam ook nog even bij me op, om heel eerlijk te zijn. “Fijn dat hij het doet, dan hoef ik dat tenminste niet te doen”.

 

Las Vegans

Kan ik me fijn bezig houden met de Vegasssss baby voorbereidingen. Dagelijks kijken of er nog nieuwe aanbiedingen zijn en mijn agenda aanvullen cq aanpassen. Nu kunnen we nog genieten van die megalomane energieslurper midden in de woestijn. Wie weet hoe lang het duurt voordat de Amerikaanse equivalent van Extinction Rebelion, samen met de Las Vegans het vliegveld en de STRIP gaan blokkeren.

on air