Bij onze Zuiderburen is de kansspelwet op de schop genomen. De regels zijn aangescherpt met als doel minderjarigen te beschermen. Tot nu toe werden er te pas en te onpas gokreclames uitgezonden, maar dit gaat veranderen. Verder wordt het aantal gokkantoren teruggebracht en komen er identiteitslezers op speelautomaten. Het grote Belgische Napoleon Games vindt dat er met twee maten wordt gemeten.
België heeft maar liefst 1000 wedkantoren, maar dit aantal moet worden teruggebracht naar 674. Deze wedkantoren mogen niet in de buurt staan van scholen. Ook moeten er zogenaamde e-ID-lezers komen op speelautomaten in cafés en mag er enkel gespeeld worden met muntstukken. Een café mag door de nieuwe wetgeving hoogstens 4 speelautomaten hebben.
Voorts mag er geen reclame meer worden gemaakt tijdens live sportwedstrijden. Er mag enkel nog één spotje voor een sportwedstrijd worden uitgezonden, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Zo moet er in het spotje iets worden verteld over de leeftijdsgrens en moet er een tekst komen als: ‘gok met mate'.
Deze en andere maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de jeugd tot gokken wordt aangezet, aldus minister van Justitie Koen Geens. Hij is ook van mening dat gemeentes mogen meebepalen bij besluiten over het plaatsen van gokkantoren of speelautomaten. Geens geeft ook aan dat burgemeesters de vrijheid moeten kunnen krijgen om speelautomaten te verzegelen indien de wet wordt overtreden. CEO Tom de Clerq van Napoleon Games vindt dat Geens met twee maten meet. Volgens de Clerq mag er wel reclame worden gemaakt op festivals door de Nationale Belgische Loterij, terwijl daar minderjarigen komen. De Clerq kan dit niet begrijpen en wilt opheldering. De Nationale loterij geeft aan streng te controleren op de verkoop van krasloten aan jeugdige bezoekers op festivals. Bovendien zijn de regels bij de Nationale Loterij nog veel scherper, aldus Sophie Wilmes (voogdijminister).
De Clerq geeft aan er altijd al voor te waken geen gokreclames te tonen aan minderjarige kijkers. Wat de Clerq verder tegen zijn borst stuit is dat er verschillende online concurrenten zijn die het niet zo nauw nemen met de regels. Wanneer hier niets aan wordt gedaan, krijgen wij het zwaar, aldus de Clerq.
Sinds 1 januari 2011 is de kansspelwet in België in werking gezet. De voornaamste redenen zijn:
In de basis worden alle kansspelen verboden, op de kansspelen na die reeds een vergunning hebben. In België zijn er 9 vergunningen en 3 aanvullende vergunningen. De vergunningen zijn opgedeeld in de categorieën (A t/m F). Categorie A heeft de hoogste status.
Naast deze vergunningen bestaan er nog aparte vergunningen voor belspellen, radiospellen en speelautomaten in cafés.
In Nederland lopen we ver achter op het gebied van (online) kansspelwetgeving. Dit laat lang op zich wachten. Inmiddels ligt er al wel een wetsvoorstel bij de senaat. Ook is de kansspelautoriteit flink in de weer om illegale buitenlandse operators te weren en te beboeten. Tot die tijd kan er in Nederland wel online gegokt worden, ondanks de verscherpte maatregelen. Spelers kunnen bij onregelmatigheden niet terugvallen op de Nederlandse autoriteiten.
Wanneer er in Nederland voor het eerst online gegokt kan worden is nog steeds onbekend.