Monument Frankrijk

Frankrijk zet in op krassen tegen verval van monumenten

Loterijen zijn big business, er gaat veel geld in om en er kan veel geld mee worden verdiend. Daarnaast worden de opbrengsten voor diverse doeleinden gebruikt. In Frankrijk bijvoorbeeld worden binnenkort kraskaarten ingezet om geld te genereren voor het opknappen van monumenten. Ook in Nederland gaat er veel geld om in de wereld van loterijen.

Transpareng BG TG geplaatst in Over knaken door Frank Kruit
op 4 februari 2023
Monument Frankrijk
Frankrijk
Kasteel in Frankrijk

Krassen voor het opknappen van monumenten in Frankrijk

In Frankrijk staan ongeveer veertigduizend gebouwen geregistreerd als historisch monument. Ongeveer een kwart verkeert in slechte staat en heeft nodig een opknapbeurt nodig.

Emmanuel Macron, president van Frankrijk, heeft hulp gevraagd uit een bijzondere hoek. Televisiepresentator Stéphane Bern is door de president aangesteld om ‘operatie erfgoed' te gaan leiden. Vanuit de president was dan ook de opdracht om met originele acties te komen. Deze opdracht heeft Stéphane goed opgepikt en zo is het idee ontstaan om kraskaarten te gaan verkopen. Met de opbrengsten hieruit, kan een deel van de historische monumenten worden opgeknapt.

Er worden in totaal 18 verschillende kraskaarten uitgebracht, met ieder een unieke afbeelding van een monument uit een regio in Frankrijk. Vanaf halverwege september worden 12 miljoen krasloten verspreid. Een lot kost €15 per stuk en daarmee fors duurder dan andere krasloten. Daar tegenover staat dat een lot een stuk groter is. Van de 12 miljoen loten, zijn er 6 met een hoofdprijs van 1,5 miljoen euro.

Een speciale aangestelde commissie moet bepalen waar het geld van de loten naartoe gaat. De Franse bevolking mag zelf historische monumenten inbrengen bij deze commissie.

Als het een succes wordt, zal er nog een tweede ronde komen.

Goededoelenloterijen in Nederland

In Nederland zijn er verschillende goededoelenloterijen. Deze goede doelen loterijen zijn vooral na de Tweede Wereldoorlog op komen zetten. Toentertijd was er namelijk veel geld nodig voor de wederopbouw van Nederland. Loterijen bleken een goed middel te zijn om geld in te zamelen en zeker gezien de korte tijd waarin het geld kan worden opgehaald. In eerste instantie werden enkel grote projecten gefinancierd met de opbrengsten uit loterijen en later volgden ook kleine (lokale) projecten.

50% gaat naar het goede doel

In Nederland zijn er diverse goededoelenloterijen, zoals de Nationale Postcodeloterij, de BankGiro Loterij en de Vriendenloterij. Deze loterijen moeten verplicht minimaal 50% van de inkomsten afgedragen aan goede doelen. Dit is een vereiste voor de vergunning. De verschillende loterijen brachten in 2015 €580 miljoen op voor de samenleving. De opbrengsten worden verdeeld over verschillende goede doelen. De goede doelen moeten een algemeen belang dienen. Onder algemeen belang wordt onder andere verstaan: cultuur, zorg, sport of ontwikkelingswerk. De Staatsloterij steunt geen goede doelen: alle opbrengsten gaan naar de staatskas.

Iedere loterij steunt haar eigen goede doelen. Als potentieel deelnemer kun je bekijken welke goede doelen er per loterij worden gesteund om vanuit daar een keuze te maken.

Raffld Loterij
Raffld loterij steunt diverse goede doelen

Verschillende loterijen, diverse goede doelen

In Nederland zijn er een aantal bekende loterijen, zoals de Nationale Postcode Loterij, de Vriendenloterij, de Lotto & de BankGiro Loterij. Deze loterij richten zich allemaal op verschillende goede doelen. Zo kun je als liefhebber van sport het beste terecht bij de Lotto. De Vriendenloterij steunt over het algemeen doelen met betrekking tot sport en volksgezondheid. Liefhebbers van natuur en cultuur, kunnen het beste aansluiten bij de BankGiro Loterij. Voor een wat breder pakket aan goede doelen, sluit je je aan bij de Nationale Postcode Loterij.

De toekomst van goededoelenloterijen

Het vermoeden bestaat dat de goede doelen een sombere toekomst tegemoet gaan. Dit heeft alles te maken met de mogelijke komst van de wet die online gokken toestaat. Goede doelen loterijen staan hier huiverig tegenover, want de angst is dat hierdoor minder loten zullen worden verkocht, waardoor goede doelen minder geld ontvangen. De verschillende goede doelen organisaties zijn daarom aan het kijken naar alternatieve manieren om geld binnen te halen, zoals mobiel doneren.

on air