Ik zie het de laatste dagen steeds vaker voorbij komen: bekende Nederlanders die vermelden dat hun naam wordt gebruikt bij Facebook advertenties om je over te halen cryptocurrencies te kopen. Namen als Domien Verschuren (radio DJ bij Q-Music) en Ruud Feltkamp (oprichter van Cryptohopper) worden hiervoor gebruikt maar de personen zelf weten van niets. Door middel van fishing word je naar websites gelokt die gouden bergen beloven. Opletten dus!
Via schimmige Facebookgroepen worden advertenties geplaatst die bekende gezichten gebruiken om te vertellen dat zij veel geld hebben verdiend met bijvoorbeeld de bitcoin. Mensen die op die advertentie klikken komen bij nog schimmigere websites uit die ze (veel) geld afhandig maken. Want zo goed gaat het op dit moment niet met de bitcoin. Het is dus regelrecht FAKE NEWS en fishing.
De advertenties doen het voorkomen alsof de BN'ers goud geld hebben verdiend met de handel in Bitcoins, of dat ze zelf een bedrijfje zijn gestart om te handelen in Bitcoins en andere cryptovaluta. Ook zouden de BN'ers dit bij betrouwbare media hebben laten weten, denk aan de NOS of bijvoorbeeld De Wereld Draait Door. Ze zouden interviews hebben gegeven waarin ze vertellen dat ze met de handel meer verdienden dan met hun eigenlijke werk. Allemaal flauwekul, maar het ziet er zo goed uit dat je er makkelijk intrapt!
Dat Ruud Feltkamp hiervoor wordt gebruikt, is nog niet zo vreemd. Hij heeft natuurlijk zijn eigen bedrijf voor het handelen in cryptocurrencies genaamd Cryptohopper, maar dat betekent niet automatisch dat alles wat je op Facebook, of waar dan ook op het wereld wijde web, vindt, waar is. Zijn bedrijf is ontstaan omdat hij uren per dag achter de computer zat om te daytraden, en zijn broer een app heeft bedacht om dat makkelijker te maken.
Destijds verdiende hij leuk met dat daytraden maar hij heeft er naar eigen zeggen echt geen miljoenen mee verdiend. Ruud vindt het vooral vervelend dat zijn foto en naam wordt gebruikt om nietsvermoedende burgers te lokken, die vervolgens veel geld kunnen verliezen. Daarnaast leidt hij hierdoor natuurlijk imagoschade, wat hem niet goed uitkomt aangezien zijn bedrijf nog in de start-up fase zit. Hij werkt hard en het bedrijf is volledig betrouwbaar, maar zie dat maar eens uit te leggen aan de slachtoffers van die fishing.
Ruud heeft inmiddels half maart 2019 aangifte bij de politie gedaan. Verder heeft hij bij al zijn social media accounts een waarschuwing geplaatst. Ook gaan er nepbiografieën rond van de oud-soapie.
Naast Ruud Feltkamp worden ook andere namen gebruikt. Zo zou Qmusic DJ Domien Verschuren volgens de advertenties Bij De Wereld Draait Door hebben laten zien hoeveel hij verdient met de handel in Bitcoins. En dat terwijl hij al 20 jaar niet meer bij Matthijs van Nieuwkerk aan de tafel heeft gezeten, zegt hij zelf. Ook heeft hij nog nooit iets gedaan met cryptocurrencies.
Ook Humberto Tan's naam en gezicht wordt gebruikt, al dateert dit al van oktober 2018. Het bizarre is dat de website waarover dit gaat nog steeds in de lucht is én dit verhaal gebruikt!
Ook zou bijvoorbeeld de naam van mediatycoon John de Mol gebruikt worden in advertenties.
Overigens vindt de fishing niet alleen plaats op Facebook maar worden meldingen gedaan over alle media. Het gaat zelfs zover dat er advertenties geplaatst worden op bijvoorbeeld telegraaf.nl en elsevier.nl dat een interview met Ruud Feltkamp (is ie weer) over zijn handel in Bitcoins bij RTL Late Night ervoor heeft gezorgd dat het stopt. Hoe dan vraag je je af? Geen idee, het lijkt echt clickbait te zijn. Clickbait? Ja, het uitgooien van een hengeltje in de hoop dat iemand hapt (klikt) en daarmee op je malafide website komt én je geld geeft.
Wil je nu wel handelen in cryptocurrencies, dan kan dat natuurlijk prima. Er zijn, ondanks de wisselende koers, zeker mogelijkheden om hier geld mee te verdienen. Door bijvoorbeeld geen crypto's te kopen, maar geld in te zetten op een koersstijging of -daling.
We hebben het al vaker gezegd, maar ga hier vooral slim mee om. Doe dit enkel met geld dat je kunt missen, want wat dat betreft is het net als met gokken: je kunt (een deel van) je geld kwijtraken. Het is echt niet gegarandeerd dat je hier geld mee verdient.
Ten tweede, handel alleen via betrouwbare brokers en exchanges. Wij hebben er al vaker over geschreven, en hebben er ook een aantal gereviewd. Voorbeelden van betrouwbare partijen zijn Bitvavo, Litebit of Binance. Klik niet zomaar op zo'n fishing advertentie, en zoek in ieder geval uit of zo'n partij betrouwbaar is als je er zaken mee wil gaan doen! Je koopt je auto toch ook niet bij de eerste de beste schimmige handelaar?
De laatste tip die ik vandaag mee wil geven is: verdiep je in wat je gaat doen. Beleggen in aandelen doe je ook niet zonder begeleiding of eigen onderzoek, behandel cryptocurrencies op dezelfde manier! Wij zeggen niet dat we er alles van weten, maar hebben inmiddels wel wat ervaring. Je mag ons dus altijd vragen om advies (al kunnen we natuurlijk nooit iets garanderen!).