Te midden van extravagante diners en luxe ervaringen, blijft budgetbewust zijn een deugd voor sommigen. Voor mij, een liefhebber van koopjesjagen en bescheiden genoegens, was een uitnodiging voor een sterrenrestaurant een onverwacht avontuur. Met een mooie overwinning in de hand, stapten we in de wereld van De Librije, een culinair meesterwerk.
Van koninklijke ontvangst tot kleine kunstwerkjes op het bord, de ervaring was verbluffend. Met een kijkje achter de schermen en een proeverij van innovatieve smaken, bood De Librije niet alleen een diner, maar een onvergetelijke reis door gastronomie.
Als je mij een beetje kent, weet je dat ik geen luxepoes ben. Ik koop mijn kleding het liefst bij de H&M, graag met korting! Mijn make-up is voornamelijk van het Kruidvat eigen merk, en een wandeling door het bos maakt me gelukkiger dan shoppen bij de PC Hoofdstraat.
Koopjesjagen is mijn hobby, en voor mijn verjaardag vraag ik liever een leuke activiteit dan spullen.
Hetzelfde geldt voor uit eten gaan; ik ben meer een brasserie-type dan een fan van sterrenrestaurants. Ik waardeer kunstzinnig opgemaakte borden, maar geniet net zo goed van een lekker stuk vlees en huisgemaakte friet.
Budgetbewust zijn is belangrijk; duurder betekent niet altijd beter of gelukzaliger. Maar eerlijk is eerlijk, nee zeggen tegen een 3-sterren diner zou ik zeker niet doen. Soms biedt zich opeens de kans voor om uit eten te gaan bij een luxueus sterrenrestaurant, zonder dat het je zelf knaken kost!
Nou, het kostte ons niets. Maar we hebben wel wat extra moeite en energie gestoken in het behalen van deze beloning, waardoor de voldoening des te groter was. Eén van onze online casino affiliatie partners organiseerde een wedstrijd, en we waren vastberaden om te winnen.
Armijn beloofde Kevin en mij dat als we de hoofdprijs van €1500,- zouden winnen, hij ons mee zou nemen naar een sterrenrestaurant. Bij het horen van het woord “sterrenrestaurant” denk ik meteen aan één plek. Misschien jij ook wel. Het meest bekende sterrenrestaurant van Nederland, en het enige met maar liefst 3 Michelinsterren: De Librije.
Na 1,5 maand zag Armijn dat de hoofdprijs van €1500,- op zijn rekening was bijgeschreven, en konden we daadwerkelijk gaan reserveren bij dit geweldige restaurant in Zwolle. Maar dat bleek nog wel een uitdaging te zijn.
Je zou het niet verwachten, gezien de torenhoge prijzen die je moet betalen om te dineren bij De Librije, maar de wachtlijst voor een tafel was minstens een jaar! Ik was niet eens teleurgesteld en dacht dat we dan wel ergens anders zouden gaan eten, maar Armijn zag het anders.
En hij had absoluut gelijk, want wat in het vat zit, verzuurt niet. Nu hadden we iets om lang naar uit te kijken. Dus dook ik weer op de website om een reservering te maken, maar zag dat er een aanbetaling van €100,- per persoon vereist was. Uiteindelijk moest Armijn zelf de reservering maken.
Misschien was dat maar beter ook, want nu kon hij zijn legendarische GreatOne-magie gebruiken. En warempel! Het universum bezorgde ons een reservering, slechts een week wachten! Armijn kon het zelf nauwelijks geloven; hij dacht dat het vast voor 2025 zou zijn. Maar toen ze hem belden om de reservering te bevestigen, drong het tot ons door: we zouden gewoon de volgende week bij De Librije dineren!
Voor ik het wist was de week voorbij en was het tijd om me klaar te maken voor een chique avond uiteten met Armijn, Kevin en Renate, Armijns vrouw. Ik was een beetje nerveus, vooral omdat ik laat was en me moest haasten om er op mijn best uit te zien! Buiten begon het te bliksemen en te donderen, hopend dat ik droog naar het restaurant kon lopen!
Om half 7 reed ik richting Zwolle, waar halverwege de donkere wolken verdwenen en de zon weer begon te schijnen! Langzaam kalmeerden mijn zenuwen, tot ik bij De Librije aankwam. Gehuisvest in een oude gevangenis naast Theater de Spiegel, straalde het luxe uit. Grote, dure auto's stonden voor de deur geparkeerd. Het had grappig geweest als ik mijn kleine grijze Opel Corsa er tussen had gezet.
Buiten stonden drie dames en een heer klaar om ons te verwelkomen. Allen keurig gekleed in pak en mantelpakjes. Ze keken verwachtingsvol naar me, maar ik moest nog even wachten op mijn drie lieve tafelgenoten. Dus liep ik richting het hoekje om te kijken waar ze bleven, maar nog voordat ik er was, kwamen ze al aangelopen.
Nu we compleet waren, konden we naar binnen, maar niet voordat we een foto voor het restaurant hadden gemaakt. Langzaam voelden ik de zenuwen weer terugkomen terwijl we naar binnen werden geleid. Binnen was het prachtig; de aankleding en sfeer van het oude gebouw pasten perfect bij elkaar.
In de gang naar het restaurant kwamen we zo'n zes gastvrouwen tegen, die ons allemaal een fijne avond wensten. We voelden ons als ware supersterren. Vervolgens liepen we door een prachtige lounge, voordat we bij het restaurant aankwamen. Het voelde als een terugkeer naar een geheime wereld.
Het hart van De Librije lag op de oude binnenplaats van de voormalige gevangenis. Daar was een prachtige serre gebouwd met dikke zwarte stalen balken, wat een geweldige sfeer gaf. We werden naar onze tafel geleid en de stoelen werden voor ons aangeschoven. Servetten werden keurig over onze schoot gelegd en de drankjes werden besteld. Ik keek om me heen en zag een vol restaurant, zo'n 40 gasten waren aanwezig.
Overal zag je gastheren, gastvrouwen en koks druk in de weer. Zelfs de eigenaren van De Librije waren aanwezig. Jonnie de Boer kwam persoonlijk bij elke tafel langs om een kort verhaaltje te vertellen over de menukaart, terwijl Theresé eventuele speciale wensen noteerde. Het was bijzonder dat ze deze avond aanwezig waren.
Ondertussen schonk de hoofd sommelier de wijnen in en werden de cocktails van de heren live aan tafel bereid. De service was van topklasse en de medewerkers werkten perfect samen. Niemand liep elkaar voor de voeten en iedereen had duidelijk zijn eigen taak.
Toen was het tijd voor de allereerste gang, van de 10 gangen in totaal die we die avond zouden krijgen. Drie prachtige amuses werden voor ons neergezet, elk een klein kunstwerkje dat zorgde voor een grote smaakexplosie.
De eerste leek op een sperzieboontje, maar was eigenlijk een krokant hapje. De volgende was een zakje gevuld met lekkers, en de laatste was een eetbare roos, bijna te mooi om op te eten.
Het was duidelijk dat er veel tijd, moeite en liefde in elk gerechtje was gestoken. Ik vroeg me af hoe deze gerechtjes tot stand kwamen. Hoe worden ze bedacht? Worden ze eerst op papier uitgewerkt? Wordt er proefgekookt? Hoe worden de producten gekozen en waar komen ze vandaan?
Veel antwoorden op deze vragen vond ik in een klein boekje dat op tafel lag, een soort paspoort van smaak! Hierin zat onder andere een landkaartje met pinnetjes die aangaven waar de producten vandaan kwamen. Ook werden de vaste medewerkers van De Librije aan je voorgesteld. Dit vond ik een mooi, persoonlijk detail van de avond.
Halverwege de avond werd ons gevraagd of we in de keukens van de Librije wilden komen kijken. Daar zeg je natuurlijk geen ‘nee’ tegen, dus liepen we opgetogen achter onze gastvrouw aan. In keuken stonden ontzettend veel koks, maar je kon zien dat er een strak schema was. Iedereen had zijn eigen taak, en niemand liep elkaar in de weg. Het was echt een geoliede machine.
Daarna werden we doorgeleid naar een zaaltje naar de keuken, waar je als prive-gezeldschap ook kon eten. Op de grote televisieschermen werden dan een film afgespeeld, die aansloten bij de gerechten die je kreeg. Ook werden er geluiden muziek op de achtergrond afgespeeld die aansloten bij de beleving. Armijn vroeg wat je daar nou voor betaalde, en de gastvrouw liet weten dat dat slechts 30,- p.p meer kostte.
In dit zaaltjes stond ook een grot rek met grote ovale glazen vazen met een aparte, oranje vloeistof erin. Onze gastvrouw vertelde dat dit Kombucha was. Kombucha wordt gemaakt door thee (meestal zwarte of groene thee) te fermenteren met behulp van een symbiotische cultuur van bacteriën en gist, ook wel een SCOBY genoemd (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast).
Tijdens het fermentatieproces worden suiker en andere toegevoegde smaakstoffen omgezet in organische zuren en kleine hoeveelheden alcohol. Kombucha kan verschillende smaken hebben, afhankelijk van de toegevoegde ingrediënten zoals fruit, kruiden of specerijen.
Het gebruik van kombucha in gerechten en drankjes voegt een interessante smaakdimensie toe, met zijn lichtzure en verfrissende karakter. Het kan worden gebruikt als een verfrissend drankje op zichzelf, maar ook als ingrediënt in sauzen, dressings of zelfs als marinade voor vlees of groenten.
Kombucha past goed binnen de culinaire visie van De Librije, die draait om hoogwaardige ingrediënten en innovatieve smaakcombinaties. Door zelf Kombucha te maken, kunnen ze de kwaliteit en smaak ervan controleren, en het aanpassen aan hun eigen unieke culinaire stijl, om zo een om een unieke culinaire ervaring te creëren voor hun gasten.
Toen we terug aan tafel kwamen, vervolgden de gangen zich, elk nog lekkerder en mooier dan de vorige. Sommige gerechten werden live aan tafel bereid en geserveerd. De gastheer legde uit dat er niets verspild werd, zelfs niet bij het gebruik van specifieke vleesstukken, zoals bij een gang waarbij kalfskop werd gebruikt. Zo werd bijvoorbeeld de saus gemaakt van de hersenen.
Bij een ander gerecht werd eendenborst gebruikt, en kregen we een pannenkoekje van de eendenhuid, gevuld met andere delen van de eend. Het was even wennen om deze delen van het dier te eten, maar gelukkig waren ze verrassend lekker.
Na de maaltijd was het tijd voor koffie, maar bij De Librije krijg je meer dan waar je om vraagt. Hoewel ik getrakteerd werd, zou ik het persoonlijk minder leuk hebben gevonden als ik gewoon alleen koffie of thee had gewild dit hele assortiment, met bijbehorende kosten, ongevraagd kreeg.
Desalniettemin was het heerlijk, ook al zaten we al bommetje vol. Het werd geserveerd op een houten landkaart van Nederland, met lekkernijen uit verschillende provincies, die verwezen naar de streek. Bijvoorbeeld, Zeeuwse mosselen van chocolade uit Zeeland, en jointjes met witte chocolade en eetbaar papier uit Noord-Holland (Amsterdam). Creatief en smakelijk.
Na de desserts was het tijd voor een minder aangename verrassing: de rekening. Ondanks het gewonnen prijzengeld voelde het toch wat pijnlijk, aangezien dit gewoon een midweekse stedentrip voor twee was. Maar dat terzijde, het was een ervaring om nooit te vergeten. Bedankt, Armijn!