Het voetbalseizoen van 2020-2021 is inmiddels al van start gegaan. In Nederland wat later dan normaal vanwege de coronacrisis, maar we zijn er weer. Op 30 juli werd bekend wanneer de tweede transferperiode van het zomer zou zijn: van 5 augustus tot en met 6 oktober.
Dat betekent dat er transfers gedaan mogen worden tot 6 oktober 23:59u en daar wordt niet zelden nog wel eens gebruik van gemaakt. Ook in Engeland sloot de transferperiode op 6 oktober, in Duitsland, Spanje en Italië was dat 5 oktober.
Nu de transferperiode afgelopen is, is het tijd om de balans op te maken: wat zijn de meest opvallende voetbaltransfers bij aanvang van het nieuwe seizoen 2020-2021? Wij zetten ze voor je op een rijtje!
Laten we eerst even beginnen met het feit dat de transferperiode tot begin oktober loopt en dat we spreken van een tweede transferperiode. Dit is namelijk niet de normale gang van zaken.
In een normaal jaar is de transferperiode in de zomer 12 aaneengesloten weken en loopt deze af op 31 augustus. Dat is normaal gesproken voor de aanvang van het nieuwe seizoen, zowel voor de nationale als internationale competities.
Dit jaar stopte het seizoen in de meeste landen abrupt door de pandemie. Waar enkele landen zoals Engeland de draad nog oppakten en het seizoen op een later moment, onder aangepaste omstandigheden, uitspeelde, gold dat bijvoorbeeld niet voor Nederland.
Vanwege de uitzonderlijke situatie, waarbij aan het begin van de zomer nog niet eens bekend was óf het nieuwe seizoen wel gespeeld kon worden en zo ja, hoe en vanaf wanneer, gaf de UEFA o.a. Nederland toestemming om de transferperiode in de zomer van 2020 in tweeën te knippen.
De eerste periode was voor 3 weken, startend op 1 juli, en de tweede periode dus voor 9 weken van begin augustus tot begin oktober. Dat velen hier een mening over hebben en vooral ook lang niet iedereen het ermee eens was, is niet vreemd.
Clubs die in de play-offs voor de Champions League en Europa League spelen, hebben de eerste wedstrijden er al op zitten en zien wellicht hun sterspeler nog net vertrekken voordat de groepsfase begint. Maar ja, door corona is alles anders, dus ook het voetbal.
Twee periodes dus om transfers te doen, met een week of twee tussen de periodes. Een vreemde situatie, net zoals de financiële gevolgen voor de clubs van de pandemie. Toch heeft het clubs er niet van weerhouden om spelers te kopen en verkopen.
In Nederland is er een record van 211 spelers vanuit het buitenland aangekocht, die gaan spelen in de Ere- en Eerste Divisie. In 2019 lag dit aantal op ‘maar' 177. Aan de andere kant wisselden ‘slechts' 229 spelers binnen Nederland van club en dat is bijzonder weinig.
Totaal waren de Nederlandse clubs in het betaald voetbal goed voor 661 transfers, slechts 9 minder dan een jaar eerder.
Maar wie is er zoal van club gewisseld?
Laten we beginnen met PSV. Zij zagen in de transferperiode maar liefst 5 keepers vertrekken, o.a. de eerder verhuurde Jeroen Zoet, die naar Spezia Calcio vertrok. Het contract van Afellay werd niet verlengd, al wil de speler nog wel door.
Op de laatste dag wist de club uit Eindhoven nog even wat spelers aan te trekken, zij kondigden maar liefst drie ‘nieuwe' spelers aan!
Op 6 oktober wordt bekend dat de geblesseerde Van Ginkel voor de vierde keer bij PSV komt spelen. Wederom op huurbasis weliswaar, ditmaal van Chelsea waar hij nog een contract heeft tot medio 2021.
Van Ginkel zwaaide in 2018 als aanvoerder voor de laatste keer af bij PSV, maar door een slepende knieblessure speelde de 27-jarige middenvelder sindsdien in geen enkel officiële wedstrijd meer. Inmiddels zit hij in de laatste fase van zijn herstel en wil PSV hem de kans geven verder te herstellen. Een kans die hij in Londen waarschijnlijk niet krijgt.
Ook op 6 oktober kondigt PSV aan middenvelder Adrian Fein van Bayren München te gaan huren voor het komende seizoen. De jonge speler komt bij zijn huidige club niet aan spelen toe en hoopt dat in Eindhoven wel te mogen. Omdat hij ook verdedigend ingezet kan worden is hij flexibel, maar toch zal hij voor coach Schmidt waarschijnlijk niet de eerste keuze zijn op de verschillende posities.
PSV stunt op 6 oktober in de avond nog door enkele uren voor de deadline door voormalig wereldkampioen Götze binnen te halen. Dat kost ze, behalve zijn salaris, niets, dus dat lijkt een goede deal.
Een deal die zonder Schmidt waarschijnlijk niet tot stand gekomen was, deze transfer toont wel aan dat Schmidt in Duitsland een naam van betekenis is. Hij haalde deze zomer naast Götze al 4 andere landgenoeten als transfers binnen voor PSV.
Toch weten de kenners te melden dat de topjaren van Götze inmiddels achter hem liggen, al kan hij met zijn 28 nog wel wat jaren mee. We gaan het zien!
Overigens was dit niet de laatste transfer van de periode, die eer was voor Top Oss die Youri Loen precies om 23:59u vast wist te leggen.
Ajax ziet deze zomer 10 spelers vertrekken, waarbij Donny van de Beek de meest opvallende is. Hij vertrekt naar Manchester United en dat levert Ajax een transfersom van 39 miljoen op. Het vertrek van Ziyech naar Chelsea spekt de kas met 40 miljoen en Dest levert met zijn transfer naar Barcelona 21 miljoen op.
Totaal komt er €101.000.000 binnen bij de Amsterdamse club en dat betekent dat er ook geld is om een aantal nieuwe aanwinsten aan te trekken.
Dik 10% van de pot gaat naar de transfer van Davy Klaassen, die gehaald wordt van Werder Bremen. De transfersom van 11 miljoen kan oplopen naar 14 miljoen via diverse bonussen.
De middenvelder van 27 kan een waardevolle rol spelen in het begeleiden van jongere spelers. Klaassen is een speler van de jeugd van Ajax, waar hij in 2004 al begon. Van 2011 tot 2017 speelde hij in het eerste elftal van de Amsterdamse club, waarbij hij onder andere driemaal landskampioen werd.
Hij wilde meer en in 2017 stapte hij over naar Everton waar hij niet aan spelen toekwam. In 2018 ging hij naar Bremen waar hij zeer waardevol bleek, maar de club speelt in de onderste regionen. Tijd voor wat prijzen, en dus komt Klaassen terug naar de club waar hij al heel wat jaren doorbracht.
De 38-jarige keeper komt ook terug naar de club waar hij zijn carrière begon. In 1999 begon Stekelenburg bij de jeugd, van 2001 tot 2011 speelde hij in het eerste. Na omzwervingen in Rome en Monaco belandt hij in Engeland waar hij bij verschillende clubs speelt.
In juni 2020 wordt bekend dat hij nog één seizoen in Amsterdam komt spelen, waarschijnlijk voor hij met pensioen gaat. Gaat het hem lukken om nog een keer de landstitel te pakken? We gaan het zien.
AZ zag deze zomer ook een aantal spelers vertrekken. Vier worden komend seizoen verhuurd, de huur van Sugaware liep af en twee spelers konden transfervrij overstappen.
De grootste aderlating voor AZ is de transfer van Idrissi, die naar Sevilla gaat. Een speler die nogal eens het verschil wist te maken voor AZ, die flink gegroeid is in zijn tijd in Alkmaar en die dus de aandacht van een grote club wist te trekken. Met 12 miljoen is het een van de grotere transfers in de Eredivisie.
Het leverde ook een potje op voor AZ om nieuw talent aan te trekken.
Het is al laat op 6 oktober als het nieuws naar buiten komt dat AZ Martens Indi gaat huren. Deze speelde eerder voor Feyenoord, waar hij van de jeugdopleiding kwam. Via Porto kwam hij bij Stoke City terecht en nu komt hij dus voor minimaal een jaar terug naar Nederland.
De international voor het Nederlandse elftal wist onder andere op het WK in Brazilië de derde plek te pakken. Bij AZ gaat hij als verdediger de plek van de vertrokken Stijn Wuytens invullen.
De Zweed Karlsson wordt het lichtpuntje van AZ genoemd. Hoewel de aanvaller al medio september een contract met de Alkmaarders tekende, is hij pas sinds 3 oktober op het trainingsveld te vinden in Alkmaar.
Dat komt omdat er een flexibele transferperiode was afgesproken die afhing van de wedstrijd tussen Dinamo Kiev en AZ. Als AZ die wedstrijd gewonnen had, was Karlsson eerder naar Alkmaar afgereisd. Doordat AZ verloor moest hij twee weken langer in Zweden blijven, terwijl hij liever direct naar Nederland was gekomen.
Feyenoord zag afgelopen zomer 11 spelers vertrekken. Van drie van hen liep de huur af, drie zijn komend seizoen verhuurd en nog eens drie konden transfervrij vertrekken. Twee spelers gaan naar Feyenoord O21 dus blijven wel in Rotterdam.
Een snelle rekensom leert dat er dit jaar dus €0 binnenkomt van de transfers. Dat betekent dat er, om de ploeg van nieuw elan te voorzien, in de zakken van de club gezocht moet worden naar budget. Heel veel heeft Advocaat dit jaar dan ook niet uitgegeven.
Op het laatst was er contact met Bayern München over de huur van Zirkzee. Een transfer waar de achterban hard op hoopte maar die helaas niet rond gekomen is.
Ze krijgen vier spelers terug waarvan de huur afgelopen is en konden Bryan Linssen transfervrij overnemen van Vitesse. Voor 5,4 miljoen zijn Antonucci, Teixeira, Diemers en Conteh aangetrokken om de selectie tot de winterstop aan te vullen. Wat Advocaat aan transfers gaat laten zien deze winter? We gaan het meemaken.
Dé transfer van dit seizoen in de Nederlandse competitie is misschien toch wel die van Arjen Robben. De 36-jarige rechtsbuiten had zijn shirt al lang aan de wilgen kunnen hangen na een mooie carrière maar had het gevoel dat er nog iets in zou zitten. Na een jaar pauze, hij moest in 2019 weg bij Bayern München gaat zijn carrière afsluiten daar waar het voor hem ooit begon: in Groningen.
Robben wordt wel de man van glas genoemd omdat hij gemakkelijk geblesseerd lijkt te raken. Toch geeft hij niet op en is het te hopen dat hij dit seizoen nog één keer de sterren van de hemel kan spelen. De supporters zien het in ieder geval wel zitten en kochten massaal een seizoenkaart voor de club, ondanks de onzekerheid of ze wel (alle) wedstrijden bij kunnen wonen.
Ook internationaal wisselden behoorlijk wat spelers van club. De meest opzienbarende transfer was wellicht wel de transfer die niet doorging: die van Messi. Nadat Koeman in augustus als trainer van Barcelona werd aangesteld is de Argentijn ‘not amused'. Vooral nadat Luis Suarez het veld moet ruimen.
Messi diende een verzoek in om transfervrij te vertrekken. In zijn contract staat een clausule dat hij eind mei, aan het einde van het reguliere seizoen, kosteloos zou mogen vertrekken. Deze clausule liep 10 juni af, maar Messi dacht dat vanwege corona dit wel even in zijn voordeel zou zijn. Het seizoen liep langer, dus hij was van mening dat de clausule dan ook op zou schuiven.
Barcelona was het hier niet mee eens en vroeg 220 miljoen euro, plus 1 euro zodat hij de duurste transfer ooit zou zijn. Geen ploeg die bereid was dat de betalen voor de vedette. Er is zelfs sprake van bedragen van 700 miljoen, terwijl Messi aan het einde van komend seizoen transfervrij is.
Al met al bindt Messi in, geeft aan niet naar de rechter te willen stappen en het seizoen af te maken bij Barcelona. Met tegenzin, lijkt het. Toch zijn na de eerste wedstrijden zowel Koeman als de fans lovend, hij gedraagt zich, op het veld in ieder geval, voorbeeldig.
Messi bleef dus, maar zijn er nog grote namen die wél van club wisselden, buiten Nederland? Natuurlijk! We hebben een paar internationale transfers die her en der een wenkbrauw doen optrekken voor je op een rijtje gezet.
Suarez moest dus het veld ruimen bij Barcelona nadat Koeman hier trainer werd. Zijn contract zou nog een klein jaar lopen maar Koeman wilde van de Uruguayaan af. Uiteindelijk betaald Madrid naar verluid 6 miljoen voor de speler.
Pikant detail is dat Juventus ook interesse had, maar de transfer afketste omdat Suarez gefraudeerd zou hebben op het taalexamen.
Morata verkaste eerder deze zomer van Chelsea naar Madrid, die daar 56 miljoen voor betaalde. Morata speelde al een jaar in Spanje en dat was niet onverdienstelijk. Dus haalde Madrid hem, om hem vervolgens eind september te gaan verhuren.
Juventus betaalt maar liefst 10 miljoen om Morata een jaar lang op het veld te mogen hebben. Buiten dat dit een bijzondere zet is, kan het Juventus wel eens goede resultaten brengen. Morata lijkt namelijk op weg te zijn naar zijn hoogtepunt qua kunnen.
Dat Paris Saint-Germain (PSG) diepe zakken heeft, wisten we al. De duurste transfer tot nu toe, die van Neymar, staat op naam van deze Franse club. Niet zo gek als je weet dat de geldschieters uit Qatar komen, een rijke oliestaat.
Deze zomer betaalden de Fransen maar liefst 50 miljoen om de 27-jarige Icardi over te nemen van Inter. Op zich niet zo vreemd, maar wat het bijzonder maakt is dat Icardi als aanvaller bij Mbappe en Neymar komt te spelen, twee spelers die beiden niet genegen zullen zijn hun (basis)plek op te geven. Of we Icardi veel zullen zien spelen, zullen we moeten gaan zien. Maar anders is het één van de duurste transfers om de bank warm te houden.
Chelsea betaalde 53 miljoen voor de goalgetter van Leipzig. Dat betekent dat Leipzig bijna 40 miljoen winst maakt op de speler in een periode van 4 jaar. Niet gek en daarom een van de opvallendste transfers van deze zomer.
Chelsea haalt daarmee een speler binnen met fantastische statistieken: hij scoort gemiddeld bijna een keer per wedstrijd. Daar mogen de andere clubs in de Premier League dus wel voor uitkijken!
De Nederlander Aké kon met zijn goede spel niet voorkomen dat Bournemouth degradeerde, maar mag nu weer op het hoogste niveau laten zien wat hij waard is. Manchester City betaalde dik 45 miljoen voor de transfer van de verdediger.
Ook bij hem is de vraag hoe vaak we hem in de basis zullen zien staan. Fernandinho en Laporte zullen hun plekje niet gemakkelijk af willen staan, dus hij zal het waarschijnlijk met wat invalbeurten moeten doen. Eén van de duurdere transfers in Europa en dan krijg je niet eens een basisplaats…
Buiten dat er behoorlijk wat spelers van club wisselden, was er ook op verschillende plekken een stoelendans op de positie van trainer. Welke trainerswissels staan ons na de zomer nog op het netvlies?
Koeman tekende in 2018 een contract als bondscoach van het Nederlands Elftal. Hij zou tot en met het WK van 2022 aanblijven, maar het liep anders. Zoals hij zelf zei: er was één club waarvoor hij oranje in de steek zou laten. En die club klopte in de zomer van 2020 aan de deur van Koeman en in augustus 2020 werd hij de opvolger van Quique Setién bij Barcelona.
Hij staat voor een zware taak: Setién moest na een half jaar al het veld ruimen nadat hij halverwege het seizoen het stokje, noodgedwongen, overnam van Valverde. Het probleem? Het grote Barça had net met 8-2 verloren van Bayern en dat was wel het bewijs dat het in zwaar weer zat.
Koeman is aangenomen om het team te vernieuwen, maar we zagen hierboven al dat dat niet zonder slag of stoot ging. Suarez moest vertrekken, wat tegen het zere been van sterspeler Messi was. Die wilde vertrekken maar mocht niet. Uiteindelijk lijkt er een wapenstilstand tussen de coach en de vedette te zijn en spreken ze zich niet langer negatief over elkaar uit. Maar het lijkt een flinterdun laagje vernis over veel frustratie.
Ook Griezmann wilde weg bij Barça maar Koeman wist hem te overtuigen te blijven. Maar tegen Sevilla mistte de Fransoos twee kansen, waar Koeman van mening was dat een speler van zijn kaliber er minstens een had moeten raken. Hij haalt Griezmann na een uur van het veld wat de speler boos maakt.
Griezmann eist respect en vindt niet dat hij dat krijgt. Ook de Franse bondscoach schaart zich in kamp Griezmann en uit kritiek op hoe Koeman de hem laat spelen. Het laatste woord lijkt over deze kwestie ook nog niet gezegd en de vraag is of de heren ook weer beleefd tegen en over elkaar gaan doen.
Al met al is de start van Koeman bij Barcelona er één vol hobbels. Al was het maar om de omstreden transfers, die al dan niet doorgingen. Maar hij zegt zelf: bij Barcelona is het nooit een dag rustig, dit hoort erbij. Die Hollandse nuchterheid kan hem wel eens gaan redden in het temperamentvolle Catalonië.
Koeman verliet het Nederlands Elftal voor zijn Spaanse droom en dat betekende dat er een nieuwe bondscoach gezocht moest worden. Het duurde een dikke maand voordat Frank de Boer werd voorgesteld als zijn opvolger: op 23 september 2020 was het rond en ook De Boer heeft de intentie te blijven tot en met het WK.
Zat De Boer om werk verlegen? Een beetje. Hij was tot en met juli 2020 hoofdtrainer bij Atlanta United, met Orlando Trustful als zijn rechterhand. Hij leidde de club naar o.a. een overwinning in de Campeones Cup en de US Open Cup en zou langer blijven, maar de club zag aan het einde van het seizoen geen stijgende lijn meer dus De Boer kon vertrekken.
Gelukkig was daar Oranje om hem met open armen te ontvangen. Helemaal nieuw is hij hier niet, van 2008 tot 2010 was hij al assistent-bondscoach onder Van Marwijk. Toch is niet iedereen enthousiast. Was hij als trainer bij Ajax goed voor 4 landskampioenschappen, als hij dat in 2016 verspeelt lijkt zijn neergang ingezet. Bij alle buitenlandse clubs waar hij daarna als coach aantreedt, moet hij voortijdig vertrekken.
Hij lijkt echt even zijn ‘mojo' kwijt te zijn, verloren tijdens die laatste speeldag in 2016. Maar wie weet, is de rol van bondscoach datgene wat hij nodigt heeft om het tij voor hemzelf te keren. De eerste wedstrijd van dit jaar, in de Nations League, tegen Polen wordt in ieder geval gewonnen. DE tweede wedstrijd tegen Mexico verliest Oranje met 0-1.
Of dit een succesvolle transfer van een trainer is, valt na twee wedstrijden natuurlijk nog niet te zeggen.
We noemden hem hierboven al even: Roger Schmidt is met ingang van seizoen 2020-2021 coach van PSV. De Duitser moet PSV 3.0 op de kaart zetten. PSV, dat de afgelopen jaren struggelde met zichzelf, Schmidt moet dat veranderen.
Hij wordt wel een eenmanstoverformule genoemd. Iemand die diepgang, creativiteit en overgave van de spelers verwacht. In Duitsland is hij een grote naam. Spelers komen naar PSV vanwege hem. Hij maakte de transfers van maar liefst 4 Duitse spelers waar in zijn eerste weken.
Schmidt schreef een boek om andere trainers zijn speelwijze eigen te maken. En die is anders. Dat merken de spelers meteen, vanaf dag 1. Maar volgens Schmidt zijn ze daar binnen een week aan gewend met zijn werkwijze. Dit seizoen is zijn debuut en kan hij meteen laten zien wat hij waard is.
Schmidt volgt interim trainer Faber op, die het stokje in december 2019 tijdelijk overnam van Van Bommel, nadat het bestuur het vertrouwen in de oud-speler verloren had. Schmidt is geen voetballer van naam, maar als trainer heeft hij des te meer ervaring. En die mag hij nu gaan laten gelden.
Advocaat volgde in september 2019 Jaap Stam op als trainer van Feyenoord, met de intentie dit interim te doen. Stam stapte zelf op, omdat zijn visie niet langer overeenkwam met die van de club. Het bestuur wilde hem niet kwijt, hij ging toch.
Advocaat bracht de eenvoud terug bij de club. Simpele commando's, gemakkelijk spel, de 73-jarige coach deed het met verve. Zo goed zelfs, dat hij komend seizoen officieel als coach aantreedt in Rotterdam. Vooralsnog voor een jaar, maar wie weet wat er nog inzit.
En dat heeft weinig te maken met de trainerswissels en transfers. We hebben nog steeds last van een pandemie, waarbij het virus op dit moment (begin oktober) wereldwijd weer lijkt op te laaien.
In Nederland wordt er daarom voorlopig weer gespeeld zonder publiek. Spelers en staf krijgen regelmatig een coronatest en bijna wekelijks wordt er wel een wedstrijd afgelast in verband met een besmetting.
Wanneer we de aangetrokken spelers weer live kunnen gaan bewonderen? We zullen waarschijnlijk nog even moeten wachten. Misschien wel tot na de winsterstop, waarin er ook weer transfers kunnen plaatsvinden! We houden je op de hoogte :-)