Rijke Krenten

De krenterige rijke

Op Onetime gaat het over de spannende kant van geld, en dat is ook precies wat we vandaag willen belichten. Opgegroeid in het welvarende Gooi, specifiek Nieuw Loosdrecht, heb ik van jongs af aan geleerd wat geld kan doen en welke mogelijkheden het biedt. Met mijn sticker op de slaapkamerdeur "Geld is het slijk der aarde!" werd mijn fascinatie voor geld al vroeg aangewakkerd. Het onderwerp van vandaag: waarom sommige rijke mensen zo krenterig zijn, zelfs als ze het financieel makkelijk hebben.

Armijn geplaatst in Over knaken door Armijn Meijer
op 17 juni 2024
Rijke Krenten

Het paradox van rijkdom

Vraag aan jongeren wat ze willen worden, en velen zullen antwoorden met "rijk". Geld speelt een cruciale rol in onze Westerse wereld, waar de kloof tussen de haves en have-nots zichtbaar en voelbaar is. Mijn eigen jeugdherinneringen, zoals het bezorgen van de Gooi en Eemlander en het ophalen van fooi, hebben me geleerd dat rijkdom niet altijd gelijkstaat aan vrijgevigheid. In de rijke wijken waar ik kranten liep, gaf men vaak minder fooi dan in de minder welgestelde buurten. Dit verschil was een vroege indicatie van een fenomeen dat ik later beter zou begrijpen: de krenterige rijke

Slim geldbeheer of krenterigheid

Het is een feit dat veel rijke mensen rijk zijn geworden door slim met hun geld om te gaan. Maar soms slaat dit door in extreme zuinigheid. Deze gedragslijn kan voortkomen uit opvoeding, geconditioneerde angst voor verlies, of gewoon een diepgeworteld gevoel van onzekerheid, ongeacht de hoeveelheid geld op hun bankrekening.

Dankbaarheid en delen zijn belangrijke waarden, maar niet iedereen is bereid zijn rijkdom te delen. In mijn ervaring binnen de Onetime community ben ik veel mensen tegengekomen die zo gefixeerd zijn op geld sparen dat ze vergeten wat de echte waarde van geld is: mooie herinneringen maken en verbinden met anderen. Sparen is goed, maar uitgeven ook. Geld uitgeven aan ervaringen zoals concerten of reizen kan het leven verrijken op een manier die spaargeld op de bank nooit kan.

Het gevaar van onbalans

Er is een dunne lijn tussen verstandig sparen en krenterigheid. Mensen die nooit delen of altijd anderen laten betalen, kunnen uiteindelijk hun sociale kring verliezen. Het is belangrijk om een balans te vinden. Waarom alles oppotten voor een pensioen dat je misschien nooit zult bereiken? Het leven is vol verrassingen, en soms moet je nu leven en genieten.

Pluk De Dag

Carpe Diem

Mijn persoonlijke geschiedenis, met een moeder die overleed op haar 58e en een vader die slechts 37 werd, heeft me geleerd dat het leven kort en onvoorspelbaar is. Daarom leef ik volgens het motto "Carpe Diem" en geef ik liever met een warme hand. Of het nu gaat om het afstrepen van items op mijn bucketlist of het genieten van het moment, ik geloof dat geld bedoeld is om te gebruiken voor het creëren van een betekenisvol leven, niet om het op te potten tot de dood.

Bij Onetime leven we "on the edge" en genieten we van spannende avonturen. Het gaat niet alleen om geld verdienen, maar ook om het uitgeven en delen. Want uiteindelijk, zoals mijn moeder's krenterigere broer zei, is het nu tijd om te leven en te genieten van wat we hebben. Dus bekijk je eigen financiën, en misschien kun je stiekem ook iets minder verkrampte keuzes maken. Carpe Diem en uitgeven nu en niet in het online casino.

on air