NFT's zijn – ondanks de koude bear market – nog steeds hot! Ook al is de hype flink bekoeld, gaan de NFT's nog steeds als warme broodjes over de toonbank en ben je als bedrijf opeens niet meer hip genoeg, als je niet je eigen NFT's op de markt brengt.
Wat ons betreft zijn NFT's here to stay en we staan nog aan de vooravond van de verschillende mogelijkheden die NFT's gaan bieden. Volgens onze Onetimer Jackpot gaan NFT's een stuk exclusiviteit bieden in verschillende opzichten, zoals content of producten.
Zo gek is het dan ook niet dat de NFT Marketplaces als paddenstoelen de grond uitschieten. De ene marktplaats is de andere niet en speciaal daarom voor jullie een overzicht van een paar toffe NFT Marketplaces en de verschillen hierin. Wist je trouwens dat je heel gemakkelijk je eigen NFT kunt maken en verkopen? Let's go!
We trappen af met OpenSea. OpenSea NFT Marketplace is een echte veteraan op het gebied van NFT marktplaatsen. Het platform werd gelanceerd in 2017.
Naast dat het de allereerste NFT marketplaats is, is OpenSea daarbij ook de grootste die momenteel actief is. Op OpenSea zijn ontzettend veel verschillende soorten NFT's te vinden; zoals kunst, muziek, fotografie, ruilkaarten, memes en virtuele werelden (Metaverses).
De NFT’s die je er vindt zijn van kunstenaars, artiesten, fotografen en hobbyisten van over de hele wereld. Maar ook bekende merken zoals Gucci, bieden hun eigen non-fungible tokens aan op OpenSea.
Op OpenSea zijn een behoorlijk aantal van populaire NFT-verzamelingen te vinden zoals Cryptopunks, Moonbirds, Bored Ape Yacht Club, Azuki en nog vele meer.
De kernvaluta op OpenSea zijn Ethereum, Solana, USDC en DAI. Ze ondersteunen een paar andere tokens, maar het is momenteel in Nederland niet mogelijk om fiatgeld zoals dollars of de euro te gebruiken. In andere regio's wordt dit nu wel uitgetest.
OpenSea is erg gebruiksvriendelijk en dus ook geschikt voor beginners. Je kunt binnen enkele minuten gratis een account aanmaken en direct door NFT's bladeren, en nog leuker, je kunt zelfs gemakkelijk je eigen NFT's maken en verkopen op hun platform.
Je kunt ongeveer 16 verschillende crypto-wallets aan je opensea-account koppelen. Dat is veel meer dan bij andere NFT-marktplaatsen. Sommige wallets kunnen wel alleen via je mobiele telefoon worden verbonden.
Voor kosten rekent OpenSea een vergoeding van 2,5% van elke transactie. Je moet ook de gas fees betalen voor het voltooien van NFT-transacties met Ethereum. Gas fees zijn de transactiekosten die aan miners worden betaald.
Het model van OpenSea is eenvoudig. Zij krijgen 2,5% van de verkoopprijs. Dat is het. Gebruikers en partners kunnen op elk moment gratis NFT's maken. Makers kunnen een vergoeding op collectieniveau instellen van maximaal 10%. Dit betekent dat makers elke keer dat hun NFT wordt verkocht met OpenSea kunnen verdienen.
Als je de gas fee wilt vermijden, kun je NFT's kopen en verkopen met Polygon. Maar dan moet je wel voor zorgen dat het NFT-item waar het over gaat het Polygon-logo weergeeft. Je kunt het zien als een soort sponsoring.
Kortom, OpenSea is een goede en solide keuze voor beginners die aan de slag willen met een eenvoudige marktplaats en die zoveel mogelijk opties voor NFT's willen.
Met NFT marktplaats Rarible kunnen gebruikers kunst, verzamelobjecten, videogameactiva en NFT's kopen en verkopen.
Je kunt op Rarible kopen en handelen met de cryptocurrencies Ethereum, Flow, Tezos, Solana en Polygon. Het was een tijdje niet mogelijk om NFT's met Tezos te verhandelen, maar dat probleem is opgelost en zal niet meer voorkomen, belooft Rarible.
De enige kosten die je betaalt aan Rarible, zijn de servicekosten van 2,5%. Ook moet je ook rekening houden met de gas fees, die verschillen per blockchain die je gebruikt om je NFT’s te kopen of verkopen.
Een leuke functie is dat je NFT's kunt kopen met een creditcard, waardoor transacties in fiatgeld mogelijk zijn. Dit is een service die, zoals je hierboven kunt lezen, met OpenSea niet mogelijk is in Nederland.
Het is ook mogelijk om je eigen NFT-community-marktplaats te creëren voor je ETH ERC-721-collecties. Geen ingewikkelde code, aangepaste kosten en veel mogelijkheden om contact te maken met je community. Je kunt het bouwen met behulp van het Rarible Protocol, waar je ook andere coole dingen mee kunt bouwen.
Een ander interessant aspect van Rarible is: in plaats van dat het interne management alles beslist, creëerde Rarible zijn eigen native token genaamd RARI. RARI-houders mogen stemmen over bedrijfsbeslissingen, zoals wijzigingen in het bedrijfsbeleid.
In 2021 kondigde Rarible een samenwerking aan met Adobe om het gemakkelijker te maken om metadata van digitale inhoud, inclusief NFT's, te verifiëren en te beschermen.
Voor degenen die toegang willen tot een groot netwerk met solide verbindingen, zou Rarible de beste NFT-marktplaats kunnen zijn. Tegelijkertijd volgt het ook nog steeds een decentrale mentaliteit, waar lang niet iedereen blij mee is.
Je kunt 6 verschillende crypto wallets koppelen aan je Rarible account, zoals Metamask en Coinbase wallet.
Een gespecialiseerde NFT markplaats is NBA Top Shot. Als je een grote basketbalfan bent, kun je op de NBA Top Shot marktplaats NFT's kopen van gave momenten in de basketbalgeschiedenis.
Je kunt videoclips kopen, hoogtepunten en kunst afspelen voor zowel de NBA als de WNBA. Maar sommige van deze historische sportmomenten zijn niet goedkoop. Voor een LeBron James slam dunk-video, moest een liefhebber diep in de bundel tasten. De NFT bracht in februari 2021 $208.000 op!
De NBA heeft deze NFT-marktplaats gebouwd en beheerd en ze hebben de exclusieve rechten op deze videoclips. Je weet dat je te maken hebt met een grote, bekende en betrouwbare organisatie.
De NBA Top Shot marktplaats is een voorbeeld van grote bedrijven die op deze trend inspelen. Andere zijn de DraftKings Marketplace en de NFT-marktplaats van Associated Press. Zelfs GameStop is van plan dit jaar een NFT-marktplaats te lanceren.
Gebruikers van NBA Top Shot kunnen momenteel NFT's kopen met creditcards/betaalpassen of cryptocurrencies selecteren, zoals Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, DAI of USDC.
Ook hier worden er kosten toegevoegd aan de aankoopprijs, of je nu dat iconische moment koopt met een creditcard of cryptocurrency.
Binance, één van de grootste crypto-exchanges, heeft in juni van 2021 een NFT marktplaats toegevoegd. De internationale crypto exchange is een van de exchanges die de NFT-sector betreden, zoals ook Crypto.com NFT.
Omdat Binance al een exchange-platform heeft, kunnen ze met de uitbreiding van hun NFT marktplaats een bredere service en ervaring aanbieden.
Binance NFT biedt een breed scala van de typische digitale activa die ook te vinden zijn op andere grote platforms: illustraties, game-items en verzamelobjecten, maar heeft bijvoorbeeld exclusieve rechten op Halo-nft’s.
Een groot voordeel van Binance NFT is dat het zeer lage kosten in rekening brengt. Het platform brengt slechts 1% handelskosten in mindering.
Het is ook een gebruiksvriendelijk platform dat is gebouwd met vergelijkbare technologie en lay-outs als hun exchange.
Wanneer je een nieuwe NFT-collectie aanmaakt, implementeert Binance automatisch een smart contract voor ETH/BSC voor je. Je moet een wallet-adres opgeven voor dit smart contract.
De persoon die dit adres bezit heeft, kan het eigendom claimen en royalty's innen voor de NFT-verzameling op Binance en alle NFT-marktplaatsen.
Als zo'n grote speler in de crypto-ruimte, draait Binance ook op zijn eigen blockchain, wat het een extra voordeel geeft. Hierdoor geven ze ook hun eigen BNB tokens uit waarmee je kunt traden met onder andere NFT’s. Momenteel ondersteunen ze BNB Smart Chain en Ethereum op hun NFT platform.
Met de beginnersvriendelijke minting-functie van Binance NFT, kunnen geverifieerde Binance-gebruikers met slechts een paar klikken hun eigen NFT's maken.
Op BNB Smart Chain (BSC) moet elke NFT een muntvergoeding van 0,005 BNB betalen. Op Ethereum is de NFT Minting-vergoeding 0,001 ETH.
Binance biedt een hoop pluspunten als je op zoek bent naar een NFT marktplaats om te handelen of je eigen NFT's te minten. Hierdoor is Binance NFT is een serieuze speler en is deze zeker aan te raden, als je al een Binance account hebt.
Nifty Gateway staat bekend om het hosten van dure en exclusieve NFT’s, waaronder ‘The Merge' van digitale artiest Pak, die voor $91,8 miljoen werd verkocht.
Het haalde de krantenkoppen toen het platform eind 2019 werd overgenomen door crypto-exchange Gemini. Een gouden combinatie die elkaar alleen maar kunnen versterken.
Deze NFT Marketplace richt zich op kunstwerken, vooral kunstwerken van beroemdheden en topartiesten. Om de vraag te stimuleren, gebruikt Nifty Gateway een systeem van “open edities”: wanneer er een nieuw type NFT uitkomt, kun je maar voor een beperkte tijd edities kopen.
Voor verzamelaars is Nifty Gateway een interessante NFT marktplaats, en niet alleen dankzij hun exclusieve aanbod. Maar ook qua gas tarieven zijn ze erg aantrekkelijk. Verzamelaars zijn niet aansprakelijk voor gas kosten wanneer ze NFT's kopen op Nifty Gateway via een creditcard of bankrekening.
Je kunt op Nifty Gateway niet traditioneel een NFT minten, zoals op andere NFT marktplaatsen. Het maken van een NFT op Nifty vereist samenwerking en een sterk doorlichtingsproces. Aspirant Nifty-makers moeten een aanvraag indienen via de website van Nifty Gateway en een vragenlijst invullen.
Als de aanvraag wordt goedgekeurd, behandelt Nifty Gateway alle complexe technische aspecten van het minten en distribueren van NFT's, die “nifty's” worden genoemd. Het slaan van deze nifty's wordt 100% vergoed door Nifty Gateway.
Op deze marktplaats kun je onder andere aankopen doen met je creditcard. Momenteel kun je alleen voor NFT's betalen met de volgende valuta: USD, GUSD of DAI. In de toekomst worden er meer crypto’s toegevoegd als betalingsopties op Nifty Gateway.
Nifty Gateway kan de juiste keuze zijn als je een grote investering in NFT's wilt doen en toegang wilt tot geavanceerde opties.
SuperRare kwam in 2018 online en staat bekend als een exclusieve marktplaats en wordt daardoor ook wel een high-end NFT-kunst-marktplaats genoemd.
SuperRare heeft een hoge positie in het NFT-ecosysteem als een heuse virtuele kunstgalerie. Deze marktplaats accepteert geen “meme-stijl” NFT's en is zeer selectief met NFT-inzendingen.
Aangezien SuperRare zoveel tijd besteedt aan het beoordelen van werk voordat het beschikbaar is voor verkoop, kunnen beleggers meer vertrouwen op een bepaalde mate van kwaliteit.
Voor deze extra diensten berekent SuperRate 15% bij de primaire verkoop van een kunstwerk, ook wel bekend als een “mint sale”. Dit betekent, de verkoop rechtstreeks van de kunstenaar zelf nadat het kunstwerk is gemint. De kunstenaar krijgt 85% van de verkoopprijs en SuperRare neemt de resterende 15% als commissie.
Er is ook een vast bedrag dat de koper betaalt, deze bedraagt 3% van elke transactie. Artiesten ontvangen 10% royalty's op secundaire verkopen
SuperRare heeft zijn eigen token, RARE genaamd, dat fungeert als een governance-token voor DAO. Om aankopen te doen op SuperRare, heb je een ETH-wallet en Etheruem nodig. Je kunt ETH kopen op bijna elke grote crypto-exchange of broker.
Tijdens airdrops kun je gratis RARE tokens claimen, maar dan moet je wel een paar stappen doorlopen. Als eerste bezoek de de SuperRare airdrop-claimpagina. Verbind daarna je ETH-wallet. Artiesten of verzamelaars die op de snapshot date op het platform hebben gekocht of verkocht, komen in aanmerking om de airdrop te claimen.
SuperRare kan een goede keuze zijn voor iemand die op zoek is naar hoogwaardige NFT-illustraties, vooral stukken met een meer klassieke stijl.